Soorten klimaatsystemen

Voor elke toepassing een oplossing

Voor elke toepassing een oplossing.

Om uw huis of pand te verwarmen of koelen zijn er tal van verschillende klimaatsystemen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden. 

Wat is een warmtepomp?

Weet u überhaubt nog niet wat een warmtepomp is? Klik dan op deze knop:

Wat is een warmtepomp?

 

Lucht/water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft warmte (of koeling) af via water in radiatoren of vloerverwarming. Vandaar de naam. 75% procent van de energie die de warmtepomp verbruikt, komt uit de buitenlucht, de overige 25% komt uit elektriciteit. Deze elektriciteit kan desgewenst met zonne-energie worden opgewekt. Een lucht/water warmtepomp is interessant voor particulieren en klein zakelijk gebruik.

Warmtepomp lucht water symbool

Lucht/water warmtepomp

 

Water/water warmtepomp

Door een circuit van leidingen onder de grond wordt water gepompt. Het water in deze leidingen neemt de temperatuur van de aarde over. De warmte van de aarde is de energiebron voor een Water/Water Warmtepomp bij het verwarmen van een gebouw. In de zomer is de aarde juist koeler dan de buitenlucht, waardoor de aarde het gebouw kan koelen. Een slimme manier om gebruik te maken van de aanwezige energie in de aarde. Door de schaal is deze warmtepomp het best geschikt voor grote projecten.

Symbool water water

Water/water warmtepomp

 

Lucht/lucht warmtepomp

Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft warmte (of koeling) af via lucht. Vandaar de naam. Er wordt verwarmde of gekoelde lucht in de ruimte geblazen. 75% procent van de energie die de warmtepomp verbruikt, komt uit de buitenlucht, de overige 25% komt uit elektriciteit. Deze elektriciteit kan desgewenst met zonne-energie worden opgewekt. Een lucht/lucht warmtepomp is interessant voor particulieren en klein zakelijk gebruik. 

Symbool lucht lucht

Lucht/lucht warmtepomp

 

Airconditioning

Een airconditioning koelt of verwarmt de ruimte. Dit kan een slaapkamer zijn, een kantoor of een heel ziekenhuis. Airco of airconditioning is een algemene noemer, waaronder veel productgroepen vallen. 

Airconditioning blog

Wat is een airconditioning?

 

Single Split 

Dit is een warmtepomp of airconditioning met één buitendeel en éen binnendeel.

Single Split airco

Single Split Airconditioning

 

Multi Split

Dit is een warmtepomp of airconditioning met één buitendeel en meerdere binnendelen.

Multi Split Airco

Multi Split Airconditioning

 

VRF Systeem

Een VRF Systeem is de verwarming en airconditioning van een groot gebouw. Een VRF Systeem, of Variable Refrigerant Flow, heeft één buitendeel met één leidingencircuit, die in het pand wordt vertakt naar meerdere binnendelen. Anders gezegd, met één VRF Systeem kunt u verschillende ruimtes verwarmen of koelen.

Het verwarmen of koelen van een ruimte kan op verschillende manieren, maar gebeurt meestal via de lucht. Per ruimte kan er een verschillende temperatuur worden ingesteld, en in die ruimte wordt lucht in die temperatuur geblazen. Een andere afgifte van warmte kan zijn via vloerverwarming, of warm tapwater uit de kraan.

Airconditioning VRF dak

Meer informatie over een VRF Systeem

 

Koudwatersysteem

Een koudwatersysteem wordt ook wel een watervoerend klimaatsysteem genoemd. Het transportmiddel is geen koudemiddel maar water. Het grootste voordeel van water is dat het niet milieu belastend is. Voor de installatie en het onderhoud is een STEK monteur niet noodzakelijk. Een koudwatersysteem wordt toegepast bij grote projecten en het is makkelijk uit te breiden. Meer informatie?

Koudwatersysteem

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR