Isoleren

Warme lucht verplaatst zich naar koude lucht

Warme lucht verplaatst zich naar koude lucht.

Anders gezegd, wanneer uw huis niet goed geïsoleerd is, ontsnapt de opgewekte warme lucht naar buiten. Met een infrarood beeldcamera is makkelijk te bepalen waar de warmte het huis verlaat. Er zijn meerdere isolatie mogelijkheden.

Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie helpt tegen optrekkende kou en koude voeten. Als de vloer geïsoleerd is, voelt deze gemiddeld 3 tot 4 graden warmer aan. Bonus is dat u hierdoor minder energie verbruikt en woont u duurzaam en comfortabel. Er zijn twee mogelijkheden namelijk de isolatie van de onderzijde van de vloer of het isoleren van de bodem kruipruimte.

Spouwmuurisolatie

In veel gevallen heeft een huis een buiten- en een binnenmuur. Deze muren staan tegenover elkaar en de functie van de buitenmuur is om te voorkomen dat er vocht door de binnenmuur in het huis komt. De ruimte tussen deze twee muren heet de spouw en bij huizen die gebouwd zijn voor 1980 bestaat de spouw vaak alleen uit lucht. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal, verliest het huis minder warmte en bespaart u op uw stookkosten. Het isolatiemateriaal wordt meestal ingespoten. 

Dakisolatie

Het isoleren van uw dak kan u een flinke besparing opleveren. Het is mogelijk om zowel platte als schuine daken te isoleren. Een plat dak wordt vaak aan de buitenkant geïsoleerd d.m.v. kiezels, tegels of gras. Schuine daken wordt vaker van binnen geïsoleerd, waarbij de methodes variëren van dekens, tot vlokken/parels in lege ruimtes en isolatieplaten. Als uw zolder niet verwarmt is, kunt u er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit is goedkoper en daarmee isoleert u wel de woning, maar niet de zolder. 

Isolerend glas

Op het gebied van glas zijn er veel ontwikkelingen. Dubbelglas uit de jaren 80 is lang niet zo isolerend als het huidige dubbelglas. Er zijn veel verschillende soorten isolerend glas, zoals HR(++)-glas en zelfs triple glas. Triple glas levert een nog hogere isolering en dus besparing op maar kan niet in alle kozijnen geplaatst worden. In monumentale panden mag vaak alleen enkel glas worden toegepast en de oplossing daarvoor is monumentenglas, dit is enkel glas met een isolerende werking. 

Leidingisolatie

Wanneer u (duurzaam) warmte voor uw woning opwekt, is het zonde als u deze verliest nog voordat de warmte wordt afgegeven via uw radiator of vloerverwarming. Om dat te voorkomen, kan het leidingwerk geïsoleerd worden. Dit kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld isolatieschuim of isolatietape. Vraag de installateur van Klimaatexpert naar de mogelijkheden. 

Subsidie

Het isoleren van uw huis levert vaak een isolatiesubsidie op. Zo kan een eigenaar van de woning waarvan de spouwmuren geïsoleerd worden, een subsidie van 5 euro per m² ontvangen. Er zijn wel voorwaarden, zoals dat u de spouwmuurisolatie moet combineren met een andere vorm van isolatie.
Daarnaast zijn er ook vereisten voor het gebruikte isolatiemateriaal en er moet een minimale oppervlakte geïsoleerd worden. Deze minimale oppervlakte is afhankelijk van het type woning. http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis

Kieren

HR-dubbelglas in een raam dat niet goed sluit, heeft niet veel zin zoals u zult begrijpen. Zo kunnen kieren bij deuren, kozijnen, dakpanelen en dergelijke zorgen voor warmteverlies. Dit is vaak makkelijk te verhelpen met een tochtstrip, die in vele varianten beschikbaar zijn bouwmarktketens. Met een infrarood beeldcamera is makkelijk te bepalen of er kieren zijn die gedicht moeten worden.

Warmtepomp i.c.m. isoleren

Hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe minder warmte u verliest, hoe kleinere warmtepomp u nodig heeft, hoe goedkoper de warmtepomp is hoe minder energie u verbruikt. De (mate van) isolatie en de selectie van de warmtepomp hebben dus direct met elkaar te maken. Investeren in isolatie is daarmee zeer waardevol. Wij helpen u graag met de selectie van de warmtepomp waarbij we rekening houden met de mate van isolatie. 

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Clement van Damme
Beste, mijn keuken gaat volledig op de schop.
Ik ga hr +++ en hr ++ in de keuken plaatsen.
Ook ga ik vloerverwarming plaatse
met aan de onderkant bleudec inolatie.
De vraag is: ga ik voor electrische-, infra rood-, of gewoon vloerverwarming via de cv?
Omdat op termijn de cv kachel waarschijnlijk vervangen zal worden door een lucht-lucht warmtepomp twijfel ik.
Wat is wijsheid???

Vriendelijke groet
Clement van Damme

Klimaatexpert.com
Geachte heer van Damme,

Bedankt voor uw reactie. Wij hebben hier een uitgebreide blog over geschreven, deze kunt u hier vinden;
https://www.klimaatexpert.com/afgiftesysteem/vloerverwarming-i-c-m-een-warmtepomp

Mochten wij na het lezen hiervan nog iets voor u kunnen betekenen horen wij het graag!

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcare
Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal