Thuis

verwarmen, koelen of ventileren

Een duurzaam alternatief voor de gasketel bij u thuis.

De warmtepomp verwarming wordt steeds vaker toegepast in plaats van de traditionele op gas gestookte Cv-ketel. En dat is niet zonder reden. Gas wordt immers steeds schaarser en dus duurder. Daarnaast is een warmtepomp verwarming energiezuiniger en heeft daardoor lagere maandlasten.

 Warmtepomp verwarmen

Voordelen van de warmtepomp

  • Besparen op maandelijkse energiekosten
  • Een lagere uitstoot van CO₂
  • Subsidies vanuit de overheid
  • Naast verwarmen is koelen ook mogelijk
  • Waardestijging van uw huis vanwege een groener energie label
  • Werkt op elektriciteit i.p.v. gas
  • In combinatie met zonne-energie, klimaatneutraal
  • Te gebruiken op al bestaande Cv-installatie, een grote verbouwing is daarom niet nodig
  • Ook met oude radiatoren is een warmtepomp mogelijk

Een uitgebeide uitleg over de warmtepomp vindt u hier:

Wat is een warmtepomp?

 

Werking Warmtepomp

Een warmtepomp verwarming werkt op elektriciteit en maakt gebruik van de al aanwezige warmte uit de omgeving. Dit kan de buitenlucht zijn of een waterbron in de aarde. Deze warmte bevat energie en die wordt gebruikt om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

Drie varianten van de warmtepomp:

Warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

De meest gebruikte toepassing voor particulieren.

Deze warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en transporteert dit middels water naar het binnendeel. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd door middel van radiatoren en/of vloerverwarming.

Lucht water warmtepomp Symbool

Lucht/water warmtepomp

 

Lucht/lucht waterpomp

Een lucht/lucht warmtepomp is een moderne airconditioning die ook energiezuinig kan verwarmen. Het bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt energie uit buitenlucht, maakt daar warmte van geeft die warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. 

Symbool lucht lucht warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

 

Aardwarmtepomp

Interessant voor grotere toepassingen, zoals een groot kantoor, fabriek of stadsverwarming.

Een water/water warmtepomp maakt gebruik van de al aanwezige warmte in de aarde. Via een gesloten circuit van leidingen onder de grond, waar water doorheen wordt gepompt, verwarmt de aarde het water. Die warmte wordt gebruikt als energie door de water/water warmtepomp, waarmee nog meer warmte wordt opgewekt. En dat scheelt elektriciteit! 

Symbool water water warmtepomp

Aardwarmtepomp

Wat kost een warmtepomp?

Warmtepomp

Er zijn vele soorten en maten warmtepompen met diversen toepassingen. 

Meer informatie over de warmtepomp vindt u op deze pagina:

Warmtepomp overzicht

Marjon Snellen
Dag

Rond mei/juni hopen we dat ons nieuwbouwhuis zal worden opgeleverd. Er is een gasaansluiting, maar wij willen die eigenlijk niet gebruiken. Graag willen we advies over warmtepomp en vloerverwarming ed..

Hartelijke groet Marjon Snellen


Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Snellen,

Bedankt voor uw reactie. Graag helpen we u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen en wij reageren binnen 5 werkdagen met een geschikte warmtepomp, kosten, terugverdientijd en het verschil t.o.v. CV ketel. U vindt de vragenlijst hier:

https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Veel succes met invullen.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Roger Theeuwen
Hallo, vloerverwarming dmv warmtepomp en PVC vloerbekleding wat is daar jullie advies over? Ik denk dat PVC vloerbedekking isolerend werkt en daarom beter niet als vloer in combinatie met vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen kan worden. Graag jullie mening.
Gr
Roger

Klimaatexpert
Beste Roger,

PVC is zeer geschikt om te gebruiken i.c.m. met vloerverwarming. Bij een vloerafwerking is het van belang de warmteweerstand (R-waarde uitgedrukt in m2K/W ) van het materiaal te achterhalen, deze staat doorgaans op de productspecificatie of kunt u opvragen bij de fabrikant. Bij PVC ligt de R-waarde rond 0.02m2K/W. Ter vergelijk een parket afwerking zit rond de 0.10m2K/W. De invloed van PVC op de warmtedoorlatendheid is gering en kan dan ook prima met vloerverwarming gecombineerd worden. Bij andere materialen kan dit zeker wel een factor zijn en is het altijd verstandig na te vragen wat de invloed op de afgifte is bij uw vloerenleverancier.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamArnout
Hoe warm wordt het water dat het huis verwarmt bij een grondwarmtepomp? Komt alle warmte uit de grond, of wordt een deel verwarmd met een andere warmtebron?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Sprenger,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.

Meestal wordt bij gebruik van een warmtepomp gekozen voor een laag temperatuur afgiftesysteem. Hoe dichter we met de watertemperatuur bij de gewenste ruimtetemperatuur komen, hoe zuiniger de installatie draait.
Eigenlijk bepaalt het afgiftesysteem welke water temperatuur de opwekker moet maken. Het maakt dus niet uit of hier een Cv-ketel, warmtepomp, houtkachel etc. voor staat. Het afgiftesysteem bepaalt dus het comfort.
De nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan een EPC berekening bij de bouwaanvraag. De verwarming wordt hierbij uitgelegd conform de NEN7120 en meestal betekent dit een water temperatuur van 35°C bij een buitentemperatuur van -10°C.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Griffioen Gerrit Govert
Mijn nieuwe ecoTEC HR plus ketel van Vaillant moet afgesteld zijn op een ingang watertemperatuur van 60- 70* C.; de warmwater voorziening ca. 40* C. De warmtepomp gaat niet verder dan 30* C.; dat werkt toch niet ?
Klimaatexpert.com
geachte heer Griffioen,

De warmtepomp, wat bedoelt u daarmee?

de warmtepompen die momenteel in de markt verkrijgbaar zijn, zijn prima in staat om 60 graden Celsius cv-water te maken en 55 graden Celsius warmwater.

U zult begrijpen dat uw vraag dus ons niet helemaal duidelijk is. Mocht u de vraag kunnen verduidelijken, mag u deze ook sturen aan info@klimaatexpert.com

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Griffioen Gerrit Govert
Bedankt voor uw antwoord; ik ben dus niet correct geïnformeerd. Dat het vermogen van een warmtepomp dit kan presteren is een geweldige ontwikkeling. Is het ook niet nodig de huidige radiatoren te vervangen door de speciale en ook prijzige radiatoren, die met een lage vloeistof- temperatuur goed renderen ?
Klimaatexpert.com
geachte heer Griffioen,

het is wel verstandig om laag temperatuur radiatoren aan te schaffen om gebruik te maken van het hogere rendement van de warmtepomp bij lagere temperaturen. Eventueel zou u de radiatoren ook kunnen uitvoeren met radiator booster ventilatoren.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Jacobus
Ik heb een Daikin Lucht/water warmtepomp en vloerverwarming op de begane grond. Verder staat in deze ruimte een kleine houtkachel. De thermostaat staat permanent op 20*C. De achtergevel van de benedenverdieping is gericht op het zuiden en bestaat voor het overgrote deel uit HR-glas.
Situatieschets:
Op een zonnige winterdag komt veel verwarmend zonlicht de ruimte in , geeft de thermostaat geen warmtevraag en staat de vloerverwarming de facto uit.
Wanneer ik 'swinters de houtkachel stook, staat de vloerverwarming ook de facto uit.
Probleem: In beide boven beschreven situaties koelt de stenen marmervloer na uren zodanig ver af, dat de opwarmtijd van de massa de volgende ochtend met LTV veel tijd en energie kost.
Zou het een goed idee zijn om naast een maximale watertemperatuur ook een minimale vloerverwarmingtemperatuur van bijv. 17* in te stellen zodat de neerwaartse piek/dal verkleind wordt., waardoor "opwarmbrug" kleiner wordt?
Zo ja, hoe kan ik dat realiseren?Richard Schouten
Hallo,


Ik onderzoek namens een VvE van 13 huizen de mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken om onze huizen duurzamer te verwarmen.We onderzoeken 2 opties:

- Een warmtepomp op aardwarmte, waarbij gebruik gemaakt wordt van het temperatuurverschil van het water.

- Het gebruiken van water van een paar kilometer diep om de huizen te verwarmen.We zouden graag weten wat er nodig is voor beide opties, welke zaken er aangelegd dienen te worden, wat er aangepast zou moeten worden aan de individuele huizen en wat ongeveer de kosten zijn waar we aan moeten denken (zowel voor de gezamenlijke installatie als voor de individuele huizen). Het gaat om een inventarisatie, dus een globale indicatie voldoet voor nu.

Kunt u hierbij helpen?

Edwin
Fijen website bedankt daarvoor. Ik heb een hoekhuis (130m2). Het is geïsoleerd en uitgerust met zonnepanelen. Ik heb een super zuinige CV ketel praktisch nieuw. Ik zou graag met behoud van de watervloerverwarming(BG) het huis willen verwarmen en wellicht tapwater willen gebruiken. Ik ben een voorstander hiervan maar mijn echtgenote vindt dit absoluut niet belangrijk. Wat ik nodig heb is een prijsindicatie met te verwachten kosten en de pessimistische besparing én de tijd dat dit kost om te installeren van aankomst tot vertrek van de installateur. Kunt u mij daarbij helpen?
Webcare Klimaatexpert
Beste Edwin,

Als je voor ons je huidge gasverbruik hebt en het aantal personen dat in je huis woont kunnen wij een indicatie voor je maken

Paul van der Ploeg
Wij hebben luchtverwarming. kan een warmtepomp hierop worden aangesloten zodat we dus verder niets nodig hebben.dus, de gasgestookte verwarming eruit en in plaats daarvan een warmtepomp.
Alvast dank voor het antwoord.

Mat Maas
Wij hebben exact dezelfde vraag. Ik weet niet of jij ondertussen een antwoord hebt gekregen of ergens anders een antwoord hebt gekregen. Zou daar zeer geinteresseerd in zijn.
Het alternatief dat ik voorzie is de luchtverwarming eruit en een vloerverwarming erin.

Webcare Klimaatexpert
Beste Mat,

Dit is geen probleem afhankelijk van je systeeem doen we dit met lucht lucht of lucht water, we nemen binnekort contact met je op per mail

Webcare Klimaatexpert


Adrie van Etten
Hallo,
Ik heb interesse in een hybride warmtepomp. Het liefste wil ik er eentje zonder buitenunit.
Graag zou ik in contact willen komen met een erkend warmtepompinstallateur, die mij vrijblijvend een advies op locatie kan geven. Ik heb gelezen, dat jullie met diverse installateurs in het land samenwerken. Zou u mij daar enkele adressen van kunnen geven? Ik woon in Lobith.
Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Adrie van Etten

karel de bree
Hoe nu verder????? wil goed advies / offerte voor warmtepomp als vervanger voor de huidige cv ketel op gas zie geen contact formulier, telefoonnummer geen e-mail adres,
hoor het graag wat de te zetten stappen zijn ?????

Thomas
ik zoek indicatief advies over een mogelijke warmtepomp installatie:
- vrijstaand huis, 165m2 / 770m3
- vloerverwarming + radiatoren
- label B, geen zonnepanelen
- ca 1800 m3 gas/jaar + ca 2600 kwh/jaar

Dank alvast,
Thomas


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen