Thuis

verwarmen, koelen of ventileren

Een duurzaam alternatief voor de gasketel bij u thuis.

De warmtepomp verwarming wordt steeds vaker toegepast in plaats van de traditionele op gas gestookte Cv-ketel. En dat is niet zonder reden. Gas wordt immers steeds schaarser en dus duurder. Daarnaast is een warmtepomp verwarming energiezuiniger en heeft daardoor lagere maandlasten.

 Warmtepomp verwarmen

Voordelen van de warmtepomp

  • Besparen op maandelijkse energiekosten
  • Een lagere uitstoot van CO₂
  • Subsidies vanuit de overheid
  • Naast verwarmen is koelen ook mogelijk
  • Waardestijging van uw huis vanwege een groener energie label
  • Werkt op elektriciteit i.p.v. gas
  • In combinatie met zonne-energie, klimaatneutraal
  • Te gebruiken op al bestaande Cv-installatie, een grote verbouwing is daarom niet nodig
  • Ook met oude radiatoren is een warmtepomp mogelijk

Een uitgebeide uitleg over de warmtepomp vindt u hier:

Wat is een warmtepomp?

 

Werking Warmtepomp

Een warmtepomp verwarming werkt op elektriciteit en maakt gebruik van de al aanwezige warmte uit de omgeving. Dit kan de buitenlucht zijn of een waterbron in de aarde. Deze warmte bevat energie en die wordt gebruikt om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

Drie varianten van de warmtepomp:

Warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

De meest gebruikte toepassing voor particulieren.

Deze warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en transporteert dit middels water naar het binnendeel. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd door middel van radiatoren en/of vloerverwarming.

Lucht water warmtepomp Symbool

Lucht/water warmtepomp

 

Lucht/lucht waterpomp

Een lucht/lucht warmtepomp is een moderne airconditioning die ook energiezuinig kan verwarmen. Het bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt energie uit buitenlucht, maakt daar warmte van geeft die warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. 

Symbool lucht lucht warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

 

Aardwarmtepomp

Interessant voor grotere toepassingen, zoals een groot kantoor, fabriek of stadsverwarming.

Een water/water warmtepomp maakt gebruik van de al aanwezige warmte in de aarde. Via een gesloten circuit van leidingen onder de grond, waar water doorheen wordt gepompt, verwarmt de aarde het water. Die warmte wordt gebruikt als energie door de water/water warmtepomp, waarmee nog meer warmte wordt opgewekt. En dat scheelt elektriciteit! 

Symbool water water warmtepomp

Aardwarmtepomp

Wat kost een warmtepomp?

Warmtepomp

Er zijn vele soorten en maten warmtepompen met diversen toepassingen. 

Meer informatie over de warmtepomp vindt u op deze pagina:

Warmtepomp overzicht

Marjon Snellen
Dag

Rond mei/juni hopen we dat ons nieuwbouwhuis zal worden opgeleverd. Er is een gasaansluiting, maar wij willen die eigenlijk niet gebruiken. Graag willen we advies over warmtepomp en vloerverwarming ed..

Hartelijke groet Marjon Snellen


Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Snellen,

Bedankt voor uw reactie. Graag helpen we u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen en wij reageren binnen 5 werkdagen met een geschikte warmtepomp, kosten, terugverdientijd en het verschil t.o.v. CV ketel. U vindt de vragenlijst hier:

https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Veel succes met invullen.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Roger Theeuwen
Hallo, vloerverwarming dmv warmtepomp en PVC vloerbekleding wat is daar jullie advies over? Ik denk dat PVC vloerbedekking isolerend werkt en daarom beter niet als vloer in combinatie met vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen kan worden. Graag jullie mening.
Gr
Roger

Klimaatexpert
Beste Roger,

PVC is zeer geschikt om te gebruiken i.c.m. met vloerverwarming. Bij een vloerafwerking is het van belang de warmteweerstand (R-waarde uitgedrukt in m2K/W ) van het materiaal te achterhalen, deze staat doorgaans op de productspecificatie of kunt u opvragen bij de fabrikant. Bij PVC ligt de R-waarde rond 0.02m2K/W. Ter vergelijk een parket afwerking zit rond de 0.10m2K/W. De invloed van PVC op de warmtedoorlatendheid is gering en kan dan ook prima met vloerverwarming gecombineerd worden. Bij andere materialen kan dit zeker wel een factor zijn en is het altijd verstandig na te vragen wat de invloed op de afgifte is bij uw vloerenleverancier.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamArnout
Hoe warm wordt het water dat het huis verwarmt bij een grondwarmtepomp? Komt alle warmte uit de grond, of wordt een deel verwarmd met een andere warmtebron?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Sprenger,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.

Meestal wordt bij gebruik van een warmtepomp gekozen voor een laag temperatuur afgiftesysteem. Hoe dichter we met de watertemperatuur bij de gewenste ruimtetemperatuur komen, hoe zuiniger de installatie draait.
Eigenlijk bepaalt het afgiftesysteem welke water temperatuur de opwekker moet maken. Het maakt dus niet uit of hier een Cv-ketel, warmtepomp, houtkachel etc. voor staat. Het afgiftesysteem bepaalt dus het comfort.
De nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan een EPC berekening bij de bouwaanvraag. De verwarming wordt hierbij uitgelegd conform de NEN7120 en meestal betekent dit een water temperatuur van 35°C bij een buitentemperatuur van -10°C.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Griffioen Gerrit Govert
Mijn nieuwe ecoTEC HR plus ketel van Vaillant moet afgesteld zijn op een ingang watertemperatuur van 60- 70* C.; de warmwater voorziening ca. 40* C. De warmtepomp gaat niet verder dan 30* C.; dat werkt toch niet ?
Klimaatexpert.com
geachte heer Griffioen,

De warmtepomp, wat bedoelt u daarmee?

de warmtepompen die momenteel in de markt verkrijgbaar zijn, zijn prima in staat om 60 graden Celsius cv-water te maken en 55 graden Celsius warmwater.

U zult begrijpen dat uw vraag dus ons niet helemaal duidelijk is. Mocht u de vraag kunnen verduidelijken, mag u deze ook sturen aan info@klimaatexpert.com

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Griffioen Gerrit Govert
Bedankt voor uw antwoord; ik ben dus niet correct geïnformeerd. Dat het vermogen van een warmtepomp dit kan presteren is een geweldige ontwikkeling. Is het ook niet nodig de huidige radiatoren te vervangen door de speciale en ook prijzige radiatoren, die met een lage vloeistof- temperatuur goed renderen ?
Klimaatexpert.com
geachte heer Griffioen,

het is wel verstandig om laag temperatuur radiatoren aan te schaffen om gebruik te maken van het hogere rendement van de warmtepomp bij lagere temperaturen. Eventueel zou u de radiatoren ook kunnen uitvoeren met radiator booster ventilatoren.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR