Fabriek en Industrie

Hoe verwarmt of koelt u efficiënt een hele grote ruimte?

Hoe verwarmt of koelt u efficiënt een hele grote ruimte?

Gelukkig hoeft u die vraag zelf niet te beantwoorden, onze Klimaatexperts hebben ruime ervaring met grote projecten, zoals bedrijfshallen, fabrieken en industrie, waarbij wij rekening houden met het productieproces en (het gebruik van) eventuele restwarmte. Naast het koelen van de ruimte, kunnen wij ook het productieproces koelen of verwarmen.

Maatwerk

Bij een drukkerij is vochtregulering belangrijk, het papier mag niet te droog worden en zeker niet te nat. Bij een productieproces waarbij veel warmte ontstaat, wil je graag koelen. In een omgeving waar eten verwerkt wordt, wil je koele en steriele lucht. Kortom, elke toepassing kent zijn eigen specifieke behoeftes. Onze werkwijze is zo, dat we aan de hand van de wensen van de klant en een (aantal) bezoek(en) op locatie een klimaatsysteem op maat ontwerpen. Daarbij houden we met alle facetten rekening op het gebied van klimaat, maar ook met het budget, energieverbruik, duurzaamheid, subsidies en de toepasbaarheid in de ruimte. 

Fabriek maatwerk

 

Vloerverwarming

Eigenschappen van een vloerverwarming zijn een zeer constante temperatuur, comfortabel omdat de hele oppervlakte wordt verwarmd in plaats van op enkele punten (radiatoren o.i.d.) en een langzame opstarttijd. Dit laatste is niet van belang bij een fabriek die in ploegendienst werkt, de behoefte aan verwarmen of koelen is daar immers constant. Daarom wordt vloerverwarming in fabrieken steeds vaker toegepast. Bijkomend voordeel bij constant gebruik, is de energiezuinigheid. De vloer houdt warmte/koude lang vast, er zijn dus weinig schommelingen en dus geen pieken in verbruik. Of dit ook de beste oplossing is voor u, kunnen we op voorhand voor u bepalen in een exploitatieberekening. Een ander veel gebruikte toepassing om de warmte/koude efficiënt te verdelen over een grote ruimte is een luchtverdeelslang. Dit is een slang of buis met heel veel gaatjes, waardoor de geklimatiseerde lucht gelijkmatig verdeeld wordt. 

Industrie vloerverwarming

 

Water/water warmtepomp

Bij grootschalige projecten en dan met name in de industrie wordt vaak een water/water warmtepomp toegepast, waarbij een bron wordt geboord in de aarde. Bij dit klimaatsysteem wordt er gebruik gemaakt van de warmte in de aarde. Via een gesloten circuit van leidingen onder de grond, waar water doorheen wordt gepompt, verwarmt de aarde het water. Die warmte wordt gebruikt als energie door de water/water warmtepomp, waarmee nog meer warmte wordt opgewekt. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! In de zomer is werking precies andersom, dan wordt er gebruik gemaakt van de koeling van de aarde.

Meer informatie over water/water warmtepomp

 

Industrie Water Water Warmtepomp

 

Energie-InvesteringsAftrek (EIA)

Naast dat uw energiekosten dalen, kunt u ook een fiscaal voordeel behalen als u investeert in duurzame energie. Een win-win situatie waar steeds meer ondernemers slim gebruik van maken. De fiscale aftrek is mogelijk dankzij de door de overheid in het leven geroepen EIA, waarbij duurzaam ondernemen wordt gestimuleerd. Naast de gebruikelijke afschrijving, kunt u tot 55,5% van de investeringskosten aftrekken. De besparing is gemiddeld 13,5%.

Energie Investeringsaftrek EIA

Meer informatie over subsidie

 

Duurzaam

Ook op andere fronten proberen we het energieverbruik, en daarmee de uitstoot van CO₂ en het maken van kosten, te beperken. Voorbeeld is de warmte die ontstaat tijdens de productie, gebruiken voor het verwarmen van de kantoren. Dat noemen we energie-uitwisseling. Energie wordt niet vernietigd als er ergens anders vraag naar is, maar juist gebruikt. Dat werkt ook andersom, als er een overschot is aan koelte en er elders in het pand vraag naar is. Zo hoeft u dus geen extra energie te verbruiken. Produceert u op zeer grote schaal waarbij veel warmte vrijkomt? Dan is het zelfs mogelijk om een complete wijk van stadsverwarming te voorzien. De restwarmte wordt daardoor slim ingezet, waardoor er geen energie verloren gaat. 

Industrie duurzaam

 

 

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR