Voor nieuwbouwwijken- en woningen komt de verplichte gasaansluiting te vervallen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft hiervoor een wetswijziging gestuurd naar de Tweede Kamer. Het doel achter deze wijziging is het terugdringen van de CO₂ uitstoot. Enige voorwaarde die er gesteld wordt, is dat er wel een ander systeem is waarmee de woning verwarmd kan worden, zoals een warmtepomp.

Minister Kamp gaat er van uit dat duurzamere alternatieven voor gas populairder worden als de plicht voor de gasaansluitplicht vervalt. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de gemeenten om te bepalen hoe nieuwe huizen worden verwarmd.

Huidige situatie

Ruim 60% van alle nieuwbouwwoningen  worden nog altijd verwarmd met gas. Dat blijkt uit een steekproef van Natuur en Milieu. Gelukkig is er ook goed nieuws op het gebied van duurzaamheid. Namelijk ruim 20% van de nieuwbouwwoningen krijgt een aansluiting op een lokaal warmtenet, waarvan 12 procent gegarandeerd op een duurzame manier wordt verwarmd.

Toch is het vreemd dat het tot nu toe verplicht is een gasaansluiting aan te leggen. Per jaar krijgen 40.000 nieuwbouwwoningen een gasaansluiting, waarvan er voor 25.000 zelfs een uitbreiding van het gasnet nodig is of waarbij het gasnet compleet opnieuw wordt aangelegd.

Sceptici

Hoewel het wetsvoorstel van Henk Kamp een eerste goede stap is voor het terugdringen van de CO₂ uitstoot, zijn er ook sceptici.

De milieudefensie spreekt over een ''halfslachtig besluit''. ''De verantwoordelijkheid wordt op deze manier bij gemeenten gelegd, maar er blijft onduidelijkheid bestaan. Voor alle betrokken partijen zoals bewoners, bouwbedrijven en projectontwikkelaars moet het duidelijk zijn dat een gasaansluiting uiteindelijk duurkoop is.", aldus de milieuorganisatie.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het afschaffen van de aansluitplicht een eerste goede stap in de richting. Het informeren over alternatieve warmtebronnen zou een goede tweede stap zijn. "Mensen liggen niet wakker van het schrappen van de gasaansluitplicht, maar wel van de gevolgen daarvan. Zij willen duurzame warmte en comfort en daar een redelijke prijs voor betalen", meent VEH-directeur Belangenbehartiging Rob Mulder.

Warmtepomp

Daar ligt juist onze kracht. Klimaatexpert.com is een kennisplatform van aangesloten partners in de Benelux, die zich onder andere hebben gespecialiseerd in warmtepomp verwarming. De overheid stimuleert een all electric toekomst. En met name daar ligt onze expertise: middels elektriciteit verwarmen en koelen van elk type project voor elk budget. Wij regelen alles voor zowel zakelijke klanten als particulieren.

Alternatief voor gas

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Driekwart van de energie die een warmtepomp verbruikt komt uit een bron. Dat kan de buitenlucht zijn of een geslagen (water)bron onder de grond. De overige 25% van de energie komt uit het stopcontact. De stroom hiervoor kan desgewenst worden opgewekt door PV-panelen. Een andere vorm van zonne-energie is een zonneboiler. Deze wekt warm water op en dat is perfect te combineren met een warmtepomp, die bij kan springen op minder zonnige dagen.

Meer informatie over een warmtepomp

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal