Horeca en Food

Aangenaam klimaat voor de gasten en het personeel

Aangenaam klimaat voor de gasten en het personeel.

In de horeca zijn er veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden, zoals de gasten en het personeel, maar uiteraard ook etensluchten en het feit dat er gekookt wordt. Dit laatste zorgt er voor dat veel warmer en ook vochtiger is dan in andere gebouwen.


Keuken

In de keuken adviseren wij een grote afzuiginstallatie, die alle etensluchten en vocht afvoert naar buiten. De grootte hiervan is uiteraard maatwerk. Vanwege deze grote afzuiginstallatie, adviseren wij in bijna alle gevallen om géén airco en/of verwarmingsunit te plaatsen in de keuken. Er gaat namelijk energie verloren, doordat de net geconditioneerde lucht (verwarmd of gekoeld), linearecta weer naar buiten wordt gezogen. En dat is zonde. Daarnaast is het in de keuken vaak al warm vanwege het fornuis en de oven(s). En in de zomer dan? Het zitgedeelte van een restaurant wordt in de zomer gekoeld voor een aangename temperatuur. De afzuiginstallatie in keuken zuigt de etensluchten af, maar trekt ook deze koele lucht aan. Zo wordt er dus indirect gekoeld en is er continue een stroom van verse lucht. 

Restaurant Keuken Ventilatie Klimaatbeheersing


Verse producten

Naast personeel en vestiging is een van de grootste kostenposten van een horecaonderneming de voorraad van verse producten. Daar wil je zo zorgvuldig mogelijk mee omgaan en het binnenklimaat kan daar aan bijdragen. De aanvoer van verse lucht is daarbij van belang. In een professionele keuken wordt veel lucht weggezogen. Daarvoor in de plaats moet extra verse lucht worden aangeleverd. Daar moet bij de capaciteit van de luchtbehandelingskast rekening mee worden gehouden. En, omdat je met verse producten werkt, moet de buitenlucht extra gefilterd worden. 

vers voedsel 570268414


Soorten klimaatsystemen

Afhankelijk van de grootte van uw project, passen wij een Multi Split aircosysteem of een VRF Systeem toe. Wij adviseren op maat wat het beste bij u past. Hierbij letten wij op de investering, het verbruik (duurzaamheid en een verlaging van de maandlasten), subsidies en comfort.

Multi Split airconditioning

VRF Systeem

 

Beslagen ruiten?

U kent het vast, beslagen ruiten in een overvol restaurant. Maar dat is niet wat u wilt, het komt de kwaliteitsbeleving niet ten goede. Bij het ontwerpen van een klimaatsysteem houden we er rekening mee dat dit niet gebeurt. Het vocht wordt afgevoerd door het eerdergenoemde afzuigsysteem in de keuken. Indien nodig, afhankelijk van de grootte van het restaurant, wordt er ook geventileerd in het zitgedeelte. 

Restaurant beslagen ruiten


Minder energie

De lucht die wordt afgezogen, bevat warmte. Diezelfde warmte wordt opgeslagen en gebruikt om verse buitenlucht mee op te warmen. Een simpele truc om minder energie te verbruiken. De unit die dit doet heet een warmteterugwinningsunit of kortweg WTW.  Warmtewisselaar Warmteterugwinninngsunit

Wat is een warmteterugwinningsunit (WTW)?


Subsidie

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen met de Energie-InvesteringsAftrek (EIA). Wij werken met klimaatsystemen die in aanmerking komen op deze subsidie. We rekenen graag voor u uit wat u gaat besparen. Vraag onze experts naar de mogelijkheden.

Energie Investeringsaftrek EIA

Meer informatie over subsidie

 

Referentie projecten

  
Sal Meijer | horeca

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal