Datacentrum

Bedrijfszeker en energiezuinig koelen

De vraag naar data en daarmee de vraag naar datacentra stijgt jaarlijks, waarbij Nederland wereldwijd een van de koplopers is op gebied van datacentra en serverruimtes. In de 21e eeuw kunnen we niet meer zonder onze data en we willen deze dan ook goed beschermen. Binnenklimaat speelt daarbij een cruciale rol. 

Bedrijfszekerheid

Wanneer het in de zomer in een kantoor te warm wordt, is dat vervelend. Als hetzelfde gebeurt in een datacentrum of serverruimte, betekent dat direct gevaar voor uw data. Een patchkast en server moet zijn warmte kwijt kunnen, anders draait deze kapot. De bedrijfszekerheid is dus enorm belangrijk. Wat de omstandigheden ook zijn, u moet ervan verzekerd zijn dat uw klimaatsysteem werkt en dat de temperatuur constant is.  

Datacentrum bedrijfszekerheid

 

Luchtvochtigheid

Het mag niet te droog zijn in een serverruimte. Dat klinkt vreemd, want algemeen bekend is dat elektrische apparatuur niet tegen water kan. Maar, hoe droger de lucht, hoe groter het risico van statische lading op de patchkasten en servers, ook wel ‘electrostatic discharges’ of kortweg ESD. Statische lading of lucht is desastreus voor servers, in sommige gevallen zelfs met fysieke schade tot gevolg. 


Statische elektriciteit

Hoe droger de lucht, hoe verder de statische lading kan opbouwen die de gevoelige elektronica makkelijk kan beschadigen. Een te droge lucht zorgt daarnaast voor het uitdrogen van smeermiddelen en dat heeft een nadelig effect op bijvoorbeeld diskdrives en elektrische motoren. Kortom, de luchtvochtigheid moet goed geregeld zijn en daar kunnen wij u bij adviseren.


Datacentrum luchtvochtigheid


Energiezuinig

Met een continue vraag naar koeling, is het prettig als dit ook een beetje zuinig kan. Elke cent die u bespaart op de energiekosten is pure winst. Bij Klimaatexpert beloven we u dat de besparing significant is. We denken en kijken graag met u mee, en kunnen in een exploitatieberekening precies voor u uitrekenen wat u gaat besparen in euro’s. Wij rekenen tevens voor u uit hoeveel minder energie u verbruikt en dus minder CO₂ uitstoot. 

Meer informatie over energiezuinig ventileren


(Her)gebruiken warmte

Uw patchkasten en/of servers zorgen voor een aanhoudende aanvoer van warme lucht en die kunnen we voor verschillende doeleinden hergebruiken. Een voorbeeld hiervan is de energie van warme lucht gebruiken om een warmtepomp aan te drijven die juist koele lucht produceert. Een warmtepomp haalt 75% van zijn energie uit de warmte van lucht en 25% uit elektriciteit. Met de servers produceer je daarmee indirect energie voor uw koeling. Een datacentrum op zeer grote schaal? Daarbij is het mogelijk om de restwarmte die wordt geproduceerd te hergebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van een stadsdeel/wijk via stadsverwarming. 

Datacentrum Klimaatbeheersing

 

Beloning voor uw duurzame investering?

Onze overheid stimuleert het duurzaam koelen van uw datacentrum of serverruimte(n) met de Energie-InvesteringsAftrek (EIA). Deze fiscale aftrek loopt op tot maar liefst 55,5% en mag worden toegepast naast uw gebruikelijke kostenafschrijving. Bij Klimaatexpert weten we precies welke klimaatsystemen voor deze subsidie in aanmerking komen. 

Energie Investeringsaftrek EIA

 Meer informatie over subsidie

 

Mogelijkheden

Wij kunnen u adviseren over DX-systemen en koudwater klimaatsystemen, luchtgekoelde en watergekoelde versies, restwarmte opslag, energie-uitwisseling, water/water- lucht/water en lucht/lucht warmtepompen, regeltechniek, GBS en nog veel meer. 

Soorten klimaatsystemen

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen