Single Split Airconditioning

Het verwarmen én koelen van één ruimte

Het verwarmen óf koelen van één ruimte.

Een Single Split Airconditioning (ook wel Split Airco) is een airconditioning met één buitendeel en één binnendeel. Daarmee koelt of verwarmt u één ruimte. 


Toepassingen Single Split Airconditioning / Split Airco

Een Split Airco wordt vaak toegepast op een slaapkamer of zolderkamer, maar ook in een winkel, kantoor of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit één ruimte bestaat. Doordat een Split Airco kan koelen én verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming.

Airco voor thuis

Airco voor kantoor

Airco voor winkel 

Overige zakelijke toepassingen


Werking Single Split Airconditioning / Split Airco

Het binnendeel trekt lucht aan en blaast deze gekoeld of verwarmt weer uit. In het geval van koelen, wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, via het koudemiddel naar het buitendeel vervoert en de overtollige warmte wordt buiten afgegeven. Bij het verwarmen werkt het principe net andersom. Er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken, tot 75%. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig, waardoor het een energiezuinige bron van warmte is. Moderne Split Airco’s zijn warmtepompen. 

Single Split

Binnendelen Single Split Airconditioning

De werking van het binnendeel is altijd hetzelfde, maar het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het wandmodel dat bovenaan de wand hangt is daarbij het bekendst. Daarnaast zijn er nog vele modellen, zoals het plafondmodel dat net onder het plafond hangt of een vloermodel wat op een radiator lijkt. Als u een systeemplafond heeft kunt u de airconditioning ook inbouwen als een cassettemodel of u kunt hem helemaal wegwerken, dan heet het binnendeel een kanaalunit. Het buitendeel kan aan de gevel of op het dak worden geplaatst. 

Binnendelen

Split Airco of radiator?

Een airconditioning blaast gekoelde of verwarmde lucht uit. Vergeleken met een traditionele radiator is daardoor een ruimte heel snel verwarmt. Dit betekent dat u on demand gebruik kunt maken van uw airconditioning. Zodra u de kamer betreedt en u de behoefte hebt om te verwarmen, zet u de airconditioning aan en is het heel snel de gewenste temperatuur. In het geval van een radiator duurt het langer voordat het warm wordt, en dus staat deze vaak open. Dit betekent dat zodra de verwarming aanstaat er energie wordt verbruikt, ook al bent u niet in de kamer. Een Split Airco verwarmt dus alleen wanneer nodig, dankzij het warmtepomp principe ook efficiënter. Daarnaast kan de Split Airco ook koelen, ideaal in de zomer! 

Radiator

 

Mobiele airconditioning

Een airconditioning zonder buitendeel, oftewel een verplaatsbare of mobiele airco, kan de overtollige warmte buiten niet kwijt. Gevolg is dat deze airconditioning minder goed koelt en meer energie verbruikt. 

Mobiele airconditioning

 

Bediening Split Airco

Bij een Single Split Airconditioning wordt altijd een afstandsbediening geleverd die bedraad aan de wand hangt of een die werkt met infrarood. Moderne airconditioners hebben een WiFi connectie, zodat u met uw smartphone of tablet de Single Split Airconditioning in kunt stellen. Dit wordt ook wel Home Domotica genoemd, ga voor meer informatie hierover naar onze pagina over Home Domotica.

Home Domotica bediening

Home Domotica 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR