Single Split Airconditioning

Het verwarmen én koelen van één ruimte

Het verwarmen óf koelen van één ruimte.

Een Single Split Airconditioning (ook wel Split Airco) is een airconditioning met één buitendeel en één binnendeel. Daarmee koelt of verwarmt u één ruimte. 


Toepassingen Single Split Airconditioning / Split Airco

Een Split Airco wordt vaak toegepast op een slaapkamer of zolderkamer, maar ook in een winkel, kantoor of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit één ruimte bestaat. Doordat een Split Airco kan koelen én verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming.

Airco voor thuis

Airco voor kantoor

Airco voor winkel 

Overige zakelijke toepassingen


Werking Single Split Airconditioning / Split Airco

Het binnendeel trekt lucht aan en blaast deze gekoeld of verwarmt weer uit. In het geval van koelen, wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, via het koudemiddel naar het buitendeel vervoert en de overtollige warmte wordt buiten afgegeven. Bij het verwarmen werkt het principe net andersom. Er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken, tot 75%. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig, waardoor het een energiezuinige bron van warmte is. Moderne Split Airco’s zijn warmtepompen. 

Single Split

Binnendelen Single Split Airconditioning

De werking van het binnendeel is altijd hetzelfde, maar het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het wandmodel dat bovenaan de wand hangt is daarbij het bekendst. Daarnaast zijn er nog vele modellen, zoals het plafondmodel dat net onder het plafond hangt of een vloermodel wat op een radiator lijkt. Als u een systeemplafond heeft kunt u de airconditioning ook inbouwen als een cassettemodel of u kunt hem helemaal wegwerken, dan heet het binnendeel een kanaalunit. Het buitendeel kan aan de gevel of op het dak worden geplaatst. 

Binnendelen

Split Airco of radiator?

Een airconditioning blaast gekoelde of verwarmde lucht uit. Vergeleken met een traditionele radiator is daardoor een ruimte heel snel verwarmt. Dit betekent dat u on demand gebruik kunt maken van uw airconditioning. Zodra u de kamer betreedt en u de behoefte hebt om te verwarmen, zet u de airconditioning aan en is het heel snel de gewenste temperatuur. In het geval van een radiator duurt het langer voordat het warm wordt, en dus staat deze vaak open. Dit betekent dat zodra de verwarming aanstaat er energie wordt verbruikt, ook al bent u niet in de kamer. Een Split Airco verwarmt dus alleen wanneer nodig, dankzij het warmtepomp principe ook efficiënter. Daarnaast kan de Split Airco ook koelen, ideaal in de zomer! 

Radiator

 

Mobiele airconditioning

Een airconditioning zonder buitendeel, oftewel een verplaatsbare of mobiele airco, kan de overtollige warmte buiten niet kwijt. Gevolg is dat deze airconditioning minder goed koelt en meer energie verbruikt. 

Mobiele airconditioning

 

Bediening Split Airco

Bij een Single Split Airconditioning wordt altijd een afstandsbediening geleverd die bedraad aan de wand hangt of een die werkt met infrarood. Moderne airconditioners hebben een WiFi connectie, zodat u met uw smartphone of tablet de Single Split Airconditioning in kunt stellen. Dit wordt ook wel Home Domotica genoemd, ga voor meer informatie hierover naar onze pagina over Home Domotica.

Home Domotica bediening

Home Domotica 

Mariska
Wij zijn op zoek naar een Airco, incl verwarming voor de zolder. Het gaat om 2 ruimtes, waar 1 unit bij zou kunnen.
Ik hoor graag de mogelijkheden.

Hartelijke groet,

Mariska Zeeman-Doffer

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Zeeman-Doffer, Beste Mariska,

Dank voor uw bericht, wij hebben u een persoonlijke mail gestuurd met informatie.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamInge
Hi, ben op zoek naar vakkundig advies / kostenplaatje voor verwarming/koelen dmv airco systeem in bedrijfspand. Hoe kom ik met jullie in contact?
Jan Mensen
Graag ontvang ik een all-in kosten indicatie voor installatie van een buiten unit op het dak en twee binnen units.
Klimaatexpert.com
Geachte heer Mensen,

Dank voor uw reactie op onze site.
Graag ontvangen wij uw e-mailadres en uw woonplaats, zodat wij u kunnen koppelen aan een installateur voor het maken van een offerte.
U kunt hiervoor het mailadres info@klimaatexpert.com gebruiken.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamDjaya Dimjati
Ben opzoek naar een verwarmings- en koelsysteem voor mijn praktijk (ca 15 m2). Is de split airco een goede optie en wat kost het om te installeren?
Met vriendelijke groeten,
Djaya

Klimaatexpert.com
Beste Djaya,

Een airconditioner is zeker een goede oplossing! U kunt hiermee zowel koelen als verwarmen met rendementen van > 4. Dit houdt in dat er met één deel toegevoegde energie, vier delen verwarmde energie wordt oplevert. Daarnaast werkt het systeem snel d.m.v. actieve luchtverplaatsing (circulatievoud), hiermee wordt de gehele ruimte snel in temperatuur verhoogd of verlaagd. Een ander voordeel is dat de airconditioner ook kan koelen en dus kan ontvochtigen, waardoor het hele jaar door een prima klimaat kan worden geboden.

Er zijn diverse onderdelen waar we rekening mee moeten houden met de selectie, naast de ruimte inhoud, werkzaamheden in de praktijk, zon inval en interne warmtelast, positie van eventuele behandelstoelen.

Een Technisch Adviseur neemt binnenkort contact met u op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team


Fajah Lourens
Beste Klimaat expert,

Ik ben een kantoor aan het maken van een stal. het heeft een punt dak en een kleine viering die open is zodat je naar beneden kunt kijken. Nu ben ik alle opties voor verwarming aan het bekijken en aangezien ik ook een airco nodig heb vroeg ik me af of een combinatie voor airco en verwarming iets is voor de ruimte. Hij is 120 meter lang en 6 meter breed. Er moeten nog weel wanden ingezet worden. Kan ik zo een grote ruimte verwarmen met de bobo airco?

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Lourens,
Hartelijk dank voor uw bericht op onze site.
Wij hebben u een e-mail gestuurd. Wij horen graag van u.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Jan Korving
Ik ben bestuurslid van een buurtboerderij dat geheel met vrijwilligers geëxploiteerd wordt.
Kort geleden is in ons theehuis een airco opgehangen waar wij in het geheel niet tevreden over zijn. op de eerste plaats duurt het lang voor hij de ruimte
(7x5 met puntdak 4 m hoog) verwarmt. tijdens het verwarmen blaast de airco met veel lawaai lucht in de ruimte. Omdat wij deze ruimte ook als vergader ruimte willen gebruiken is het hierdoor niet aangenaam. wat kunt u adviseren en is eventueel sponsoring mogelijk.

Klimaatexpert.com
Geachte heer Korving,
Vervelend om te horen dat een reeds geplaatste installatie niet naar behoren functioneert. Een goed werkende airconditioning (lucht / lucht warmtepomp) is van veel factoren afhankelijk, welke wij nog niet inzichtelijk hebben. Denk hierbij aan het opgesteld vermogen en de bijbehorende lucht volume van de huidige warmtepomp, het aantal binnendelen en de positie van de binnendelen.
Maar ook informatie over de ruimte zelf is belangrijk: glaspartijen, maximum aantal personen, opstelling van tafels t.o.v. de binnendelen. Is de lucht / lucht warmtepomp de hoofdverwarming?
Samsung heeft voor het geluid én tocht een mooie oplossing in hun programma. De Wind-Free kan zowel verwarmen als koelen zónder tocht gevoel https://ambrava.nl/producten/warmtepompen/single-split-modellen-warmtepompen/wandmodellen/wind-free

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


L.V.
Beste,

Ik wil een single split airco voor mijn praktijkruimte 15m2.

Kan u mij in contact brengen?

Mvg,
L.

klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Voets,

Hartelijk dank voor uw vraag op onze website. 1 van onze adviseurs heeft u een e-mail gestuurd voor meer informatie.

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcare
Rijn Linden
ik ben bezig een stacaravan te kopen. Deze heeft enkel glas, de verwarming is matig. om toch in het najaar erin te kunnen verblijven zoek ik een goede oplossing.

is de single split airco een optie?

R.Kemper
Even uit nieuwsgierigheid, ik heb een kamer van 40 m2 en een redelijk geisoleerd huis. Ik wil zonnepanelen laten plaatsen met een overwaarde van 1200 Kwh. Kan ik met een single airco systeem mijn huis hiermee s'winters verwarmen ?
Klimaatexpert.com
beste heer/mevrouw Kemper,

1200 kWh met een COP van 4 (dat rekent eenvoudig) levert ongeveer 4800 kWh aan warmte. Om te weten of dit aansluit bij de 40 m2 is dan inderdaad afhankelijk van de isolatie van de woning. Nu is het uiteraard wel zo dat u tot 2023 gebruik mag maken van de salderingsregeling die na 2023 afgebouwd gaat worden, dus die 1200 kWh gaat u op het moment van gebruik meer kosten dan het opleveren op het moment dat u ze terug levert in het net.

voor de vuist weg zou er een 4 kW warmtepomp nodig zijn voor de verwarmingsbehoefte. Volgens het energie label zou dit neerkomen op een jaarverbruik van ongeveer 1400 kWh, dus dat zou redelijk kunnen passen.

mocht u meer informatie wensen, dan zien we graag uw gegevens tegemoet op info@klimaatexpert.com

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Ellen Janssens
Beste,

Ik lees op jullie website de voordelen van een split airco systeem.
Wij zijn sinds vorig jaar overgegaan naar zonnepannelen en dus ook op zoek naar een elektrische manier van verwarmen (en verkoelen in de zomer).
Kunnen jullie contact opnemen om een offerte op te maken, asjb?

Hartelijk dank!


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting