Het verwarmen óf koelen van 1 ruimte.

Een Single Split Airconditioning, ook wel Split Airco, is een airconditioning met één buitendeel en één binnendeel. Daarmee koelt of verwarmt u één ruimte. 

Toepassingen Split Airco

Een Split Airco wordt vaak toegepast op een slaapkamer of zolderkamer, maar ook in een winkel, kantoor of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit één ruimte bestaat. Doordat een Split Airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de CV verwarming.

Airco Thuis Airco Kantoor

Airco Winkel Overige zakelijke toepassingen

Werking Single Split Airconditioning

Het binnendeel trekt lucht aan en blaast deze gekoeld of verwarmt weer uit. In het geval van koelen, wordt er warmte uit de binnenlucht onttrokken, via het koudemiddel naar het buitendeel vervoert en de overtollige warmte wordt buiten afgegeven. Bij het verwarmen werkt het principe net andersom. Er wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken, tot 75%. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig, waardoor het een energiezuinige bron van warmte is. Moderne Split Airco’s zijn warmtepompen. 

Binnendelen Single Split Airconditioning

De werking van het binnendeel is altijd hetzelfde, maar het kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het wandmodel dat bovenaan de wand hangt is daarbij het bekendst. Daarnaast zijn er nog vele modellen, zoals het plafondmodel dat net onder het plafond hangt of een vloermodel wat op een radiator lijkt. Als u een systeemplafond heeft kunt u de airconditioning ook inbouwen als een cassettemodel of u kunt hem helemaal wegwerken, dan heet het binnendeel een kanaalunit. Het buitendeel kan aan de gevel of op het dak worden geplaatst. 

Split Airco of Radiator?

Een airconditioning blaast gekoelde of verwarmde lucht uit. Vergeleken met een traditionele radiator is daardoor een ruimte heel snel verwarmt. Dit betekent dat u on demand gebruik kan maken van uw airconditioning. Zodra u de kamer betreedt en u de behoefte hebt om te verwarmen, zet u de airconditioning aan en is het heel snel de gewenste temperatuur. In het geval van een radiator duurt het langer voordat het warm wordt, en dus staat deze vaak open. Dit betekent dat zodra de verwarming aanstaat er energie wordt verbruikt, ook al bent u niet in de kamer. Een Split Airco verwarmt dus alleen wanneer nodig, dankzij het warmtepomp principe ook efficiënter én de Split Airco kan koelen. 

Mobiele airconditioning

Een airconditioning zonder buitendeel, of te wel een verplaatsbare of mobiele airco, kan de overtollige warmte buiten niet kwijt. Gevolg is dat deze airconditioning minder goed koelt en meer energie verbruikt. 

Bediening Split Airco

Bij een Single Split Airconditioning wordt altijd een afstandsbediening geleverd die bedraad aan de wand hangt of een die werkt met infrarood. Moderne airconditioners hebben een WIFI connectie zodat u met uw smartphone of tablet de Single Split Airconditioning in kunt stellen. Dit wordt ook wel home domotica genoemd, klik op onderstaande button voor meer informatie:

Home Domotica

VRF vs Split

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook: