Lucht/Lucht Warmtepomp

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht.

Deze variant is toepasbaar voor particulieren en in een andere vorm voor zakelijk gebruik zoals kantoren of winkels. Alleen in het geval van zakelijk gebruik is er een mogelijkheid op subsidie. 


Energiezuinig

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Elk modern klimaatsysteem zoals een VRF Systeem, is een warmtepomp. Maar niet elke warmtepomp krijgt subsidie. Wij helpen u graag bij de juiste selectie. 

Energielabel energiezuinig

Wat is een VRF Systeem?

 

Werking

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en geeft de warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd (of gekoeld) door middel van plafondunits, kanaalunits en/of wandunits die warme (of koele) lucht uitblazen. De lucht/lucht warmtepomp is vergelijkbaar het een traditionele airconditioning, die bij verwarmen omgekeerd werkt.

Het verkrijgen van warmte werkt vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp, alleen wordt de warmte anders afgegeven: via lucht.

Tekening lucht lucht warmtepomp

Meer informatie over een lucht/water warmtepomp


Tijdens koude dagen

Uit de lucht kan zelfs als het vriest warmte worden onttrokken. Dat kan omdat het absolute nulpunt -273°C is, oftewel 0°K (Kelvin). Bij die temperatuur bewegen er geen moleculen meer, maar daarboven dus wel. Met andere woorden, er is energie. En die gebruikt de warmtepomp om warmte op te wekken. 

Symbool lucht lucht warmtepomp

 

Toepassingen

Wij zullen een lucht/lucht warmtepomp voor thuis voornamelijk herkennen als een traditionele airconditioning. Deze warmtepomp koelt bijvoorbeeld een slaapkamer energiezuinig, maar kan nog energiezuiniger een kamer verwarmen. Radiators zijn daardoor op de slaapkamers overbodig en dat scheelt nog meer energie. 

Airconditioning thuis

Airconditioning voor thuis

De toepassingen zijn eindeloos, zoals kantoren, winkels, ziekenhuizen, datacentra etc. Onze Klimaatexperts kunnen u adviseren over wat het beste bij uw wens past. 

Zakelijke toepassingen

 

Verschil tussen lucht/water en lucht/lucht warmtepomp

Deze afbeelding laat eenvoudig het verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht waterpomp zien. Bij een lucht/water warmtepomp worden de ruimtes verwarmd via radiatoren en vloerverwarming, dankzij warm water. Bij een een lucht/lucht warmtepomp worden de ruimte verwarmd of gekoeld met lucht, via bijvoorbeeld een plafondunit.

Verder is schematisch het grote voordeel van de warmtepomp weergegeven: 75% van de energie. Meer info over warmtepompen vindt u op deze overzichtspagina.

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Soorten klimaatsystemen

 

TOM Magura
vind ik interessant!
Wij hebben drie verdiepingen nu nog met 2 cv kombi ketels, radiatoren en geen KOELING!!
kunt u langskomen voor een offerte?
Alvast bedankt
Thomas Magura

Klimaatexert.com
Deel 1

Geachte heer Magura,

We stellen het zeer op prijs dat u contact met ons opneemt voor het verduurzamen van uw (te bouwen) woning. Om u een eerste indicatie te geven over de mogelijkheden voor het toepassen van een warmtepomp, plus de daarbij horende besparingen, hebben wij van u een aantal aanvullende gegevens nodig. Via de onderstaande link komt u terecht bij een vragenformulier. Wij verzoeken u deze zorgvuldig door te lezen en in te vullen. Op basis van het ingevulde vragenformulier, kunnen wij geheel vrijblijvend een inschatting maken van de benodigde warmtepomp en de daarbij behorende installatiekosten. U ontvangt dan van ons een reactie met type warmtepomp, de (meer) investering en de te verwachten kostenbesparing op uw energierekening ten opzichte van een cv ketel.


Klimaatexpert.com
Deel 2

Afhankelijk van uw reactie komen wij graag in contact met uw huisinstallateur of aannemer. Als u deze niet heeft, koppelen wij u aan een regionale partnerinstallateur van Klimaatexpert.com. Zij zullen een afspraak met u maken en de situatie ter plaatse of op tekening beoordelen. Op basis daarvan kan er een concrete offerte worden gemaakt.

Via deze link https://www.klimaatexpert.com/vragenformulier vindt u het vragenformulier. Alvast bedankt voor het invullen.

Nogmaals dank voor uw belangstelling, wij zien uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Willian wit
Wij willen een lucht/lucht warmtepomp, wij hebben een twee onder een kap woning kamer opv 144 m2 totale oppervlak van woning is 556m2. Het huis is volledig geïsoleerd A. Gr Willian
Klimaatexpert.com
Beste Willian,
Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Wij gaan ons best doen u binnen 3 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie met o.a. een geschikte warmtepomp, de kosten, de terugverdientijd en het verschil t.o.v. Cv-ketel.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Frank van Damme
Mijn huis wordt nu voorzien van warmte via een Brink heteluchtverwarmingssysteem met allure hr gasketel.
Ik ben op zoek naar een lucht-lucht warmtepomp systeem.
Gasverbruik is nu ca 2300 m3 per jaar bij een vrijstaand huis met een inhoud van ca 600 m3 en een kamertemperatuur van 19-20 graden celsius.
kunt u mij van info voorzien en hoe haalbaar is het qua warmte comfort en financieel

H.Noorman
Ik lees overal de warmte uit buitenlucht halen. Waarom niet de kou uit de binnenlucht. De pomp binnenshuis en via de retour kanalen de aanvoer van de binnenlucht om de kou er uit te halen. De ontstane warmte via de andere kanalen de woonruimte terug blazen en de koude lucht door het schoorsteen kanaal afvoeren.

Eventueel bij gebruik buitenlucht en bij aanwezigheid van een zwartpannendak de opgewarmde lucht gebruiken inplaats van traditionele wijze.
Bij buitentemp van 12 gr was de temp onder de pannen 27 graden. Gisteren met buisventilator van 11 cm op grote zolder de temp naar 29 graden met luchttemp van continu 35 graden. Ik denk dat het tijd wordt om eens anders te denken.

Vrgr

Hilbert Noorman

Breet
Lucht lucht warmte pomp in een huis met luchtverwarming. Onze luchtverwarmer is aan vervanging toe. Is dat mogelijk om de kanalen die we al hebben te gebruiken bij een lucht lucht warmtepomp ipv een nieuwe luchtverwarmer?
Webcare Klimaatexpert
Beste Breet,

Het is zeker mogelijk om de kanalen te blijve gebruiken voor lucht verwarming. Mocht je ook willen gaan koelen dan is isolatie van de luchtkanalen een serieus aandachtspunt, dit dient uitermate goed en dampdicht te zijn gebeurd omdat er naders condens ontstaat aan de buitenkant van de kanalen. Mocht de luchtverwarmer nu worden gevoed door een CV ketel en je wilt over op een warmtepomp dan zal er ook een oplossing moeten worden gezocht voor warm tapwater.

Webcare Klimaatexpert
Dekker
L.S.,

Wij zijn bezig met het renoveren van ons huis.
Graag zouden we geïnformeerd worden over de mogelijkheden en prijzen in onze situatie. Kunt u ons hierbij helpen?

Groet, Petra.

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Dekker,

Bedankt voor uw reactie.

Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Wij gaan ons best doen u binnen 5 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie met o.a. een geschikte warmtepomp, de kosten, de terugverdientijd etc. voor uw situatie.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team


Mevr. Anna Oei
Ons huis is van 1965. Wij hebben stadsverwarming en vloerverwarming.
Graag zou ik vrijblijvend offerte willen vragen voor lucht warmtepomp voor de woonkamer?
Alvast bedankt,
Mevr. Oei
Telp 0622757602

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Oei,

Bedankt voor uw bericht! Dit maken wij graag voor u in orde. Wilt u hiervoor onze vragenlijst invullen? Deze kunt u hier vinden;
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com WebcareLouis Van Hoeymissen
We bewonen een gecertificeerd passiefhuis sedert november 2009 met zonnepanelen.
We verwarmen nu bij met één eenvoudige Dimplex convector.
Het gem. gemeten verbruik voor deze bijverwarming is over 10 jaar 1600 kWh/j.
We overwegen een lucht/lucht warmtepomp met één binnenunit.
Welk vermogen zouden we nodig hebben en wat is de kostprijs?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Hoeymissen,
Dank voor uw reactie. Het vermogen van de lucht-lucht warmtepomp zou gelijk moeten zijn aan de Dimplex verwarmer. 1600 kWh zegt namelijk niet alles, vermoedelijk heeft u ook zonnepanelen die een groot deel van het gebruik voor hun rekening nemen. Met een opgave van de Dimplex verwarmer, wetende dat deze toereikend is voor een comfortabele situatie, kunnen we eenvoudig de lucht-lucht warmtepomp selecteren en het bijbehorende prijskaartje.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Louis Van Hoeymissen
Er zijn inderdaad zonnepanelen, maar in de winter is de productie ruim onvoldoende om de noodzakelijke dagelijkse energievoorziening te verzekeren. Op jaarbasis hebben we wel een nul energieverbruik.
Het verbruik voor de Dimplex schommelt tussen de 300 Watt/h en max 1000 Watt/h al is dat laatste zeldzaam. Berekend geeft 1600 kWh gemiddeld 380 Watt/h over 175 dagen.
Welk vermogen moet de warmtepomp Lucht Lucht dan hebben en welke kostprijs mag ik verwachten? (Grootteorde is voldoende om de terugverdientijd te kunnen berekenen).

Louis Van Hoeymissen
Correctie: gezien er een schakelklok tussen staat die uitgaat op 22:30 u en 7:30 u is het gem. verbruik over de 175 d. = 481 Watt/h.
Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Hoeymissen,
Het gemiddelde verbruik, COP is 1 van de heater is dus 481 W.
Lucht-lucht warmtepompen beginnen rond de 2 kW, dit is de kleinst verkrijgbare capaciteit. Deze voldoet dus zeker aan de minimum vraag en met gemak aan de maximale vraag. Wij kunnen u helaas geen (Belgische) prijzen geven. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Bas
Ik heb nu 6 jaar een airco systeem / lucht/lucht systeem. koeling en verwarming gaat prima, ook als het buiten > 35º of < -10º is.

De enige kanttekening die ik kan maken is dat onder tafels / buro's e.d. het heel lang duurt voor er warmte komt - omdat de airco units uiteraard hoog hangen. Daarom is de combi met een lucht/water systeem een goede: die zorgt voor de ondervanging van de nadelen en de basiswarmte (en vloerverwarming is zeer comfortabel).

Wij hebben het opgelost met enkele infrarood panelen, maar dat was noodgedwongen en hoewel het werkt, een lapmiddel. Bij een nieuwe renovatie zouden we zeker kiezen voor die combi. Inmiddels de kosten van het hele systeem incl. de zonnepanelen al royaal terugverdient. Warm water komt van een elektrische boiler, kost bijna niets en gaat extreem lang mee.

sabine duthoit
Ik heb een veranda met mijn living verbonden en zou daar een warmtepomp willen installeren.
Zal dat genoeg warmte geven in de koude winterdagen.
En wat kost me het om dit te laten installeren?
Mvg, Sabine Duthoit

Shaneekwa Latupella-Veenstra
Geachte heer/mevrouw, wij zijn op zoek naar een alternatief voor de radiatoren in de woonkamer. Wij hebben een verduurzaamheids depot en zijn op zoek naar iets wat we vanuit daar kunnen financieren we gaan ook zonnepanelen laten leggen dus willen over zoveel mogelijk naar electrische verwarming. Zou u ons een offerte kunnen sturen met wat mogelijkheden. Een warmtepomp lucht/lucht Split airco klinkt wel als een oplossing. Wij horen graag van u. mvg
Tim Kouwen
Geachte heer/mevrouw,

Voor mijn woning in Den Haag ben ik geinteresseerd in een lucht/lucht warmtepomp inclusief 3 airco's. Afhankelijk van de kosten in combinatie met zonnepanelen. Graag verneem ik van u wat mogelijk is en wat de kosten zijn.

Groet,
Tim

Klimaatexpert.com
beste Tim,

je zult begrijpen dat we iets meer informatie nodig zijn van de woning.

deze informatie kun je delen op info@klimaatexpert.com. Daarna zullen wij contact met je opnemen over de mogelijkheden.

in afwachting van je reactie.

Met vriendelijke groeten
Klimaatexpert Webcare
Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen