Lucht/Lucht Warmtepomp

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht.

Deze variant is toepasbaar voor particulieren en in een andere vorm voor zakelijk gebruik zoals kantoren of winkels. Alleen in het geval van zakelijk gebruik is er een mogelijkheid op subsidie. 


Energiezuinig

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Elk modern klimaatsysteem zoals een VRF Systeem, is een warmtepomp. Maar niet elke warmtepomp krijgt subsidie. Wij helpen u graag bij de juiste selectie. 

Energielabel energiezuinig

Wat is een VRF Systeem?

 

Werking

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en geeft de warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd (of gekoeld) door middel van plafondunits, kanaalunits en/of wandunits die warme (of koele) lucht uitblazen. De lucht/lucht warmtepomp is vergelijkbaar het een traditionele airconditioning, die bij verwarmen omgekeerd werkt.

Het verkrijgen van warmte werkt vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp, alleen wordt de warmte anders afgegeven: via lucht.

Tekening lucht lucht warmtepomp

Meer informatie over een lucht/water warmtepomp


Tijdens koude dagen

Uit de lucht kan zelfs als het vriest warmte worden onttrokken. Dat kan omdat het absolute nulpunt -273°C is, oftewel 0°K (Kelvin). Bij die temperatuur bewegen er geen moleculen meer, maar daarboven dus wel. Met andere woorden, er is energie. En die gebruikt de warmtepomp om warmte op te wekken. 

Symbool lucht lucht warmtepomp

 

Toepassingen

Wij zullen een lucht/lucht warmtepomp voor thuis voornamelijk herkennen als een traditionele airconditioning. Deze warmtepomp koelt bijvoorbeeld een slaapkamer energiezuinig, maar kan nog energiezuiniger een kamer verwarmen. Radiators zijn daardoor op de slaapkamers overbodig en dat scheelt nog meer energie. 

Airconditioning thuis

Airconditioning voor thuis

De toepassingen zijn eindeloos, zoals kantoren, winkels, ziekenhuizen, datacentra etc. Onze Klimaatexperts kunnen u adviseren over wat het beste bij uw wens past. 

Zakelijke toepassingen

 

Verschil tussen lucht/water en lucht/lucht warmtepomp

Deze afbeelding laat eenvoudig het verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht waterpomp zien. Bij een lucht/water warmtepomp worden de ruimtes verwarmd via radiatoren en vloerverwarming, dankzij warm water. Bij een een lucht/lucht warmtepomp worden de ruimte verwarmd of gekoeld met lucht, via bijvoorbeeld een plafondunit.

Verder is schematisch het grote voordeel van de warmtepomp weergegeven: 75% van de energie. Meer info over warmtepompen vindt u op deze overzichtspagina.

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Soorten klimaatsystemen

 

TOM Magura
vind ik interessant!
Wij hebben drie verdiepingen nu nog met 2 cv kombi ketels, radiatoren en geen KOELING!!
kunt u langskomen voor een offerte?
Alvast bedankt
Thomas Magura

Klimaatexert.com
Deel 1

Geachte heer Magura,

We stellen het zeer op prijs dat u contact met ons opneemt voor het verduurzamen van uw (te bouwen) woning. Om u een eerste indicatie te geven over de mogelijkheden voor het toepassen van een warmtepomp, plus de daarbij horende besparingen, hebben wij van u een aantal aanvullende gegevens nodig. Via de onderstaande link komt u terecht bij een vragenformulier. Wij verzoeken u deze zorgvuldig door te lezen en in te vullen. Op basis van het ingevulde vragenformulier, kunnen wij geheel vrijblijvend een inschatting maken van de benodigde warmtepomp en de daarbij behorende installatiekosten. U ontvangt dan van ons een reactie met type warmtepomp, de (meer) investering en de te verwachten kostenbesparing op uw energierekening ten opzichte van een cv ketel.


Klimaatexpert.com
Deel 2

Afhankelijk van uw reactie komen wij graag in contact met uw huisinstallateur of aannemer. Als u deze niet heeft, koppelen wij u aan een regionale partnerinstallateur van Klimaatexpert.com. Zij zullen een afspraak met u maken en de situatie ter plaatse of op tekening beoordelen. Op basis daarvan kan er een concrete offerte worden gemaakt.

Via deze link https://www.klimaatexpert.com/vragenformulier vindt u het vragenformulier. Alvast bedankt voor het invullen.

Nogmaals dank voor uw belangstelling, wij zien uw antwoord graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Willian wit
Wij willen een lucht/lucht warmtepomp, wij hebben een twee onder een kap woning kamer opv 144 m2 totale oppervlak van woning is 556m2. Het huis is volledig geïsoleerd A. Gr Willian
Klimaatexpert.com
Beste Willian,
Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Wij gaan ons best doen u binnen 3 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie met o.a. een geschikte warmtepomp, de kosten, de terugverdientijd en het verschil t.o.v. Cv-ketel.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


N.Vlemmix
gaarne informatie over warmtepomp tot -20 graden
installateurs in omgeving Coevorden-Dalen

Frank van Damme
Mijn huis wordt nu voorzien van warmte via een Brink heteluchtverwarmingssysteem met allure hr gasketel.
Ik ben op zoek naar een lucht-lucht warmtepomp systeem.
Gasverbruik is nu ca 2300 m3 per jaar bij een vrijstaand huis met een inhoud van ca 600 m3 en een kamertemperatuur van 19-20 graden celsius.
kunt u mij van info voorzien en hoe haalbaar is het qua warmte comfort en financieel

H.Noorman
Ik lees overal de warmte uit buitenlucht halen. Waarom niet de kou uit de binnenlucht. De pomp binnenshuis en via de retour kanalen de aanvoer van de binnenlucht om de kou er uit te halen. De ontstane warmte via de andere kanalen de woonruimte terug blazen en de koude lucht door het schoorsteen kanaal afvoeren.

Eventueel bij gebruik buitenlucht en bij aanwezigheid van een zwartpannendak de opgewarmde lucht gebruiken inplaats van traditionele wijze.
Bij buitentemp van 12 gr was de temp onder de pannen 27 graden. Gisteren met buisventilator van 11 cm op grote zolder de temp naar 29 graden met luchttemp van continu 35 graden. Ik denk dat het tijd wordt om eens anders te denken.

Vrgr

Hilbert Noorman

Marc Vanhoof
Leuk idee, maar ik stel voor dat je nog wat fysica studeert eer je het warm water gaat uitvinden, in casu het ... koud water. p.s. Zo'n pomp maakt ook wel wat lawaai, niemand wil dat in zijn huis hebben.
Breet
Lucht lucht warmte pomp in een huis met luchtverwarming. Onze luchtverwarmer is aan vervanging toe. Is dat mogelijk om de kanalen die we al hebben te gebruiken bij een lucht lucht warmtepomp ipv een nieuwe luchtverwarmer?
Webcare Klimaatexpert
Beste Breet,

Het is zeker mogelijk om de kanalen te blijve gebruiken voor lucht verwarming. Mocht je ook willen gaan koelen dan is isolatie van de luchtkanalen een serieus aandachtspunt, dit dient uitermate goed en dampdicht te zijn gebeurd omdat er naders condens ontstaat aan de buitenkant van de kanalen. Mocht de luchtverwarmer nu worden gevoed door een CV ketel en je wilt over op een warmtepomp dan zal er ook een oplossing moeten worden gezocht voor warm tapwater.

Webcare Klimaatexpert
R. la Grange
Mijn situatie is nagenoeg hetzelfde als die van hr. v. Damme. Mag ik een copietje van uw reactie.
NB: jaren terug vroeg ik een offerte voor een airco uitbreiding. Was belachelijk duur en heb ik niet gedaan. Op de vraag waarom zo duur, kreeg ik als antwoord dat de markt voor lucht systemen veel kleiner is dan voor water. Is dat ook verwerkt in uw prijsindicaties?

Sebastiaan Masselink
Is Klimaatexpert bereikbaar voor een tweetal projecten van woning verduurzaming (luchtwarmtepomp en WTW) in Amsterdam en Den Haag ? Ik kan nergens een contact persoon of nummer vinden . Veel dank tel 06-51782421
M.g.c.
Graag. Gelezen interessant voor. Een client
chj van erp
ik heb nu één ketel voor cv radiatoren en vloerverwarming (gecombineerd aanwezig)
wil het gedeelte vloerverwarming separaat op een warmtepomp aansluiten
kamers en keuken in totaal ongeveer 125 m2

clara kapel
Graag een offerte voor een lucht-lucht warmtepomp.

Met vriendelijke groet,

Antonius H M Arink
Wij hebben een grote woning met Brink Allure luchtverwarming. We willen naar gasloos vanwege forse bijbetaling gasrekening. Is centrale grote een lucht-lucht warmtewisselaar (electra dmv. PV-panelen) een goede optie. Deze kan gebruik maken van de aanwezige luchtkanalen.
Thomas van Galen
Beste klimaatexpert,

Hele informatieve site! Wij hebben interesse in een aircosysteem voor onze woonkamer en de slaapkamers. Doel is verwarmen, koelen en ventileren maar ook energieverbruik te verminderen. Op termijn willen we voor de benedenverdieping ook vloervervarming in combinatie met een warmtepomp maar omdat onze woning uit 1928 komt zijn we daar nog niet klaar voor qua isolatie.

Hoop dat jullie ons voor nu kunnen helpen met airco en goed kunnen adviseren over de mogelijkheden op de lange termijn.

Groeten,

Thomas

Dekker
L.S.,

Wij zijn bezig met het renoveren van ons huis.
Graag zouden we geïnformeerd worden over de mogelijkheden en prijzen in onze situatie. Kunt u ons hierbij helpen?

Groet, Petra.

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Dekker,

Bedankt voor uw reactie.

Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Wij gaan ons best doen u binnen 5 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie met o.a. een geschikte warmtepomp, de kosten, de terugverdientijd etc. voor uw situatie.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team


Gill Bates
Waarom kan ik hier op reageren
Mevr. Anna Oei
Ons huis is van 1965. Wij hebben stadsverwarming en vloerverwarming.
Graag zou ik vrijblijvend offerte willen vragen voor lucht warmtepomp voor de woonkamer?
Alvast bedankt,
Mevr. Oei
Telp 0622757602

Klimaatexpert.com
Geachte mevrouw Oei,

Bedankt voor uw bericht! Dit maken wij graag voor u in orde. Wilt u hiervoor onze vragenlijst invullen? Deze kunt u hier vinden;
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com WebcareLouis Van Hoeymissen
We bewonen een gecertificeerd passiefhuis sedert november 2009 met zonnepanelen.
We verwarmen nu bij met één eenvoudige Dimplex convector.
Het gem. gemeten verbruik voor deze bijverwarming is over 10 jaar 1600 kWh/j.
We overwegen een lucht/lucht warmtepomp met één binnenunit.
Welk vermogen zouden we nodig hebben en wat is de kostprijs?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Hoeymissen,
Dank voor uw reactie. Het vermogen van de lucht-lucht warmtepomp zou gelijk moeten zijn aan de Dimplex verwarmer. 1600 kWh zegt namelijk niet alles, vermoedelijk heeft u ook zonnepanelen die een groot deel van het gebruik voor hun rekening nemen. Met een opgave van de Dimplex verwarmer, wetende dat deze toereikend is voor een comfortabele situatie, kunnen we eenvoudig de lucht-lucht warmtepomp selecteren en het bijbehorende prijskaartje.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Louis Van Hoeymissen
Er zijn inderdaad zonnepanelen, maar in de winter is de productie ruim onvoldoende om de noodzakelijke dagelijkse energievoorziening te verzekeren. Op jaarbasis hebben we wel een nul energieverbruik.
Het verbruik voor de Dimplex schommelt tussen de 300 Watt/h en max 1000 Watt/h al is dat laatste zeldzaam. Berekend geeft 1600 kWh gemiddeld 380 Watt/h over 175 dagen.
Welk vermogen moet de warmtepomp Lucht Lucht dan hebben en welke kostprijs mag ik verwachten? (Grootteorde is voldoende om de terugverdientijd te kunnen berekenen).

Louis Van Hoeymissen
Correctie: gezien er een schakelklok tussen staat die uitgaat op 22:30 u en 7:30 u is het gem. verbruik over de 175 d. = 481 Watt/h.
Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Hoeymissen,
Het gemiddelde verbruik, COP is 1 van de heater is dus 481 W.
Lucht-lucht warmtepompen beginnen rond de 2 kW, dit is de kleinst verkrijgbare capaciteit. Deze voldoet dus zeker aan de minimum vraag en met gemak aan de maximale vraag. Wij kunnen u helaas geen (Belgische) prijzen geven. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Bas
Ik heb nu 6 jaar een airco systeem / lucht/lucht systeem. koeling en verwarming gaat prima, ook als het buiten > 35º of < -10º is.

De enige kanttekening die ik kan maken is dat onder tafels / buro's e.d. het heel lang duurt voor er warmte komt - omdat de airco units uiteraard hoog hangen. Daarom is de combi met een lucht/water systeem een goede: die zorgt voor de ondervanging van de nadelen en de basiswarmte (en vloerverwarming is zeer comfortabel).

Wij hebben het opgelost met enkele infrarood panelen, maar dat was noodgedwongen en hoewel het werkt, een lapmiddel. Bij een nieuwe renovatie zouden we zeker kiezen voor die combi. Inmiddels de kosten van het hele systeem incl. de zonnepanelen al royaal terugverdient. Warm water komt van een elektrische boiler, kost bijna niets en gaat extreem lang mee.

sabine duthoit
Ik heb een veranda met mijn living verbonden en zou daar een warmtepomp willen installeren.
Zal dat genoeg warmte geven in de koude winterdagen.
En wat kost me het om dit te laten installeren?
Mvg, Sabine Duthoit

Marc Vanhoof
Een warmtepomp doet hier niet ter zake. De vraag is of er zoveel warmte in je veranda terecht komt om je woning mee te verwarmen. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan ik stellen dat dit niet zo is, tenzij je veranda vijf keer groter is dan je huis ... It seemed like a good idea at the time, zo zou je er later op terugkijken, but it sucks ... :-)
Shaneekwa Latupella-Veenstra
Geachte heer/mevrouw, wij zijn op zoek naar een alternatief voor de radiatoren in de woonkamer. Wij hebben een verduurzaamheids depot en zijn op zoek naar iets wat we vanuit daar kunnen financieren we gaan ook zonnepanelen laten leggen dus willen over zoveel mogelijk naar electrische verwarming. Zou u ons een offerte kunnen sturen met wat mogelijkheden. Een warmtepomp lucht/lucht Split airco klinkt wel als een oplossing. Wij horen graag van u. mvg
Tim Kouwen
Geachte heer/mevrouw,

Voor mijn woning in Den Haag ben ik geinteresseerd in een lucht/lucht warmtepomp inclusief 3 airco's. Afhankelijk van de kosten in combinatie met zonnepanelen. Graag verneem ik van u wat mogelijk is en wat de kosten zijn.

Groet,
Tim

Klimaatexpert.com
beste Tim,

je zult begrijpen dat we iets meer informatie nodig zijn van de woning.

deze informatie kun je delen op info@klimaatexpert.com. Daarna zullen wij contact met je opnemen over de mogelijkheden.

in afwachting van je reactie.

Met vriendelijke groeten
Klimaatexpert Webcarechristian
Graag ontvang ik info voor 3 chalets waar ik lucht/lucht warmtepomp in wilt laten installeren. Ook vroeg ik mij af of het zin heeft om naast dit systeem nog een WTW te installeren of dat dit een beetje dubbelop is?
De link van vragenlijst werkt helaas niet...

Ronald Stolk
neem even contact op svp, ik kan u er alles over vertellen
Hans Grutter
Beste,

Ik ben opzoek naar een oplossing om over te gaan naar een lucht/lucht warmte pomp om mijn Brinks installatie te vervangen.

A.J. Verdonk
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor de airco van 5 kw paneel van 360 dcp
j roseboom
Ik heb al heel veel gelezen over de lucht lucht warmtepomp,maar er blijven enkele vragen onbeantwoord. Ik heb gelezen dat het verbruik bij koude dagen nogal toeneemt. Nu is mijn vraag: Is een lagere temp. bij een hoge fan snelheid voordeliger dan een hoge temp. en lage fan snelheid? en is het beter de airco 24/uur te laten draaien? Kortom wat is de voordeligste afstelling.
Webcare klimaatexpert
Beste J Roseboom
Hoe groeter het temperatuur verschil is tussen het onttrekken van warmte en het leveren van warmte des te slechter is het rendement dat klopt dus ook bij lage buitentemperaturen. Hoe makkelijker de warmtepomp warmte op kan nemen of afstaan hoe groter het rendement dus ventilatoren op hoge snelheid is altijd het beste voor het rendement van de warmtepomp. Om rede van geluid, comfort en als onderdeel van de regeling toert de ventilator vaak wel af het de gewenste waarde bijna bereikt is.

Webcare Klimaat expert


peter
wordt de lucht / lucht warmtepomp ook gesubsidieerd?
Heidi
Wij hebben een bestaand luchtverwarmingssysteem met een gewone gasketel (geen hogerendements- of condensatieketel) en zouden graag info willen ontvangen om hierop een warmtepomp te koppelen zodat we kunnen genieten van een hybride systeem. Mvg Heidi
huib
link naar vragenlijst is 'dood'
Niels
Beste,
Ik heb momenteel een huis met een klassieke verwarming en overweeg om over te schakelen naar een warmtepomp op lucht-lucht. Is dit voldoende om een huis te verwarmen in de winter? Kan ik de convectoren aansluiten op de leiding van de huidige verwarmingsinstallatie of moet ik hier nieuwe leidingen leggen?
Alvast bedankt
Niels

Marc Vanhoof
Alles is voldoende als je maar genoeg vermogen plaatst. Maar de vraag is wat is rendabel ? Geloof maar niet dat je daar in de winter als het vriest je gans huis mee gaat warm stoken op een rendabele manier. Ik heb hier een gasinstallatie en daarnaast, volledig gescheiden, een warmtepomp lucht-lucht. Ik gebruik de warmtepomp enkel indien er voldoende eigen vermogen is van onze zonnepanelen. Indien niet, gas stoken. Indien het heel koud is gaat je rendement van 4/1 zeker zakken onder de 3/1 en dan gebruik ik ook de warmtepomp niet. Vooral voor het tussenseizoen is het interessant. Een vermogen van een 5kW, maar daar stook je 's morgens je huis niet mee warm. Wij gebruiken een 900m3 gas waarvan een 100m3 voor warm water. Vergeet niet dat 800m3 gas voor verwarming toch neerkomt op pakweg 8000kWh. Of het dubbele van wat je met 15 zonnepanelen kan leveren. Onze zeer goede meting met een raspberry pi op de digitale meter, maakt duidelijk dat je 's morgens zowat 1 tot 2 m3 gas gebruikt.
Mike
Wij zijn ons nieuwe huis (196m2) grondig aan het isoleren en verwachten rond de 7.5-8kW aan vermogen nodig te hebben bij 20 graden/-15 graden. Nu zijn we ook bezig met de aanleg van een balansventilatie met WTW. Is er een mogelijkheid om die balans ventilatie te koppelen aan een Lucht/lucht warmtepomp? Zou een hoop radiatoren/vloerverwarming schelen. Alvast bedankt.
Marc Vanhoof
Hoe goed je ook geïsoleerd is, 's morgens zal de temperatuur in huis zowat gezakt zijn van pakweg 21 graden naar 17 in de winter als je niet verwarmt 's nachts, hetgeen ook helemaal niet wenselijk is. Je verliezen zijn namelijk het resultant van het verschil tussen binnen en buiten. Mijn ervaring is dat je 's morgens dan op een uur tijd één tot twee m3 gas gebruikt., zijnde minstens 10 tot 20kwh op een moment dat je de elektriciteit moet kopen. Twintig kWh kan je praktisch niet compenseren op die tijd met een lucht/lucht, tenzij je behoorlijk gaat overdimensioneren. Een batterij heeft een heel slecht rendement, vergeet niet dat er nauwelijks 5cent verschil is in aankoop/verkoop dezer dagen (distributiekosten niet meegerekend) Het is zelfs zeer asociaal gezien je je onttrekt van de distributiekosten waarvan je toch mag verwachten dat iedereen daar zijn deel van zou betalen. Je elektriciteit verkopen getuigt alleszins van veel meer burgerzin.

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting