Lucht/Lucht Warmtepomp

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht

Dit klimaatsysteem haalt energie uit de lucht.

Deze variant is toepasbaar voor particulieren en in een andere vorm voor zakelijk gebruik zoals kantoren of winkels. Alleen in het geval van zakelijk gebruik is er een mogelijkheid op subsidie. 


Energiezuinig

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Elk modern klimaatsysteem zoals een VRF Systeem, is een warmtepomp. Maar niet elke warmtepomp krijgt subsidie. Wij helpen u graag bij de juiste selectie. 

Energielabel energiezuinig

Wat is een VRF Systeem?

 

Werking

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Het buitendeel haalt warmte uit de lucht, en geeft de warmte af via lucht in de ruimte, dus niet via een radiator. Vandaar de naam. In deze opstelling worden uw ruimtes verwarmd (of gekoeld) door middel van plafondunits, kanaalunits en/of wandunits die warme (of koele) lucht uitblazen. De lucht/lucht warmtepomp is vergelijkbaar het een traditionele airconditioning, die bij verwarmen omgekeerd werkt.

Het verkrijgen van warmte werkt vergelijkbaar met de lucht/water warmtepomp, alleen wordt de warmte anders afgegeven: via lucht.

Tekening lucht lucht warmtepomp

Meer informatie over een lucht/water warmtepomp


Tijdens koude dagen

Uit de lucht kan zelfs als het vriest warmte worden onttrokken. Dat kan omdat het absolute nulpunt -273°C is, oftewel 0°K (Kelvin). Bij die temperatuur bewegen er geen moleculen meer, maar daarboven dus wel. Met andere woorden, er is energie. En die gebruikt de warmtepomp om warmte op te wekken. 

Symbool lucht lucht warmtepomp

 

Toepassingen

Wij zullen een lucht/lucht warmtepomp voor thuis voornamelijk herkennen als een traditionele airconditioning. Deze warmtepomp koelt bijvoorbeeld een slaapkamer energiezuinig, maar kan nog energiezuiniger een kamer verwarmen. Radiators zijn daardoor op de slaapkamers overbodig en dat scheelt nog meer energie. 

Airconditioning thuis

Airconditioning voor thuis

De toepassingen zijn eindeloos, zoals kantoren, winkels, ziekenhuizen, datacentra etc. Onze Klimaatexperts kunnen u adviseren over wat het beste bij uw wens past. 

Zakelijke toepassingen

 

Verschil tussen lucht/water en lucht/lucht warmtepomp

Deze afbeelding laat eenvoudig het verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht waterpomp zien. Bij een lucht/water warmtepomp worden de ruimtes verwarmd via radiatoren en vloerverwarming, dankzij warm water. Bij een een lucht/lucht warmtepomp worden de ruimte verwarmd of gekoeld met lucht, via bijvoorbeeld een plafondunit.

Verder is schematisch het grote voordeel van de warmtepomp weergegeven: 75% van de energie. Meer info over warmtepompen vindt u op deze overzichtspagina.

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Soorten klimaatsystemen

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

Ellen Schouten
IK zou graag informatie willen over het installeren van een of meerdere airco's voor thuis en tevens goed advies.