Regering zet ambities om in daden.

Op 29 maart 2018 kondigde minister Wiebes aan dat de gaskranen in Groningen helemaal worden dichtgedraaid. In de eerste jaren stopt de gasexport al en binnen 12 jaar moet de kraan helemaal dicht zijn. De volledige brief van Wiebes aan de kamer vindt u hier.

Dat is goed nieuws voor de Groninger, maar het betekent ook dat we de vraag naar gas moeten beperken. Een van de tegenmaatregelen is om proefwijken aan te wijzen om volledig van het gas te gaan. Omdat dat luister bij te zetten, kondigde de minister Ollengren en Wiebes op 3 april 2018 een nieuwe subsidieregeling aan. Hierbij worden 20 bestaande wijken aangewezen die in totaal € 85 miljoen euro subsidie krijgen. Gemeentes kunnen tot uiterlijk 1 juli 2018 een wijk opgeven voor deze subsidies. Meer informatie voor de gemeentes is hier te vinden.

Daarnaast blijft de ISDE bestaan voor individuele partijen. ISDE staat voor Investering Duurzame Energie en het helpt particulieren en klein zakelijke gebruikers van het gas af te gaan, door subsidie op energiezuinige warmtepompen. Voor bedrijven bestaat ook de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Op deze pagina vindt u meer informatie over subsidies. 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal