Laboratorium

Invloed op uw binnnenklimaat, niet uw onderzoek

Invloed op uw binnnenklimaat, niet uw onderzoek.

In een laboratorium zijn er strenge eisen op het gebied van klimaat. Een verkeerd afgesteld warmtepomp / airconditioning kan vergaande gevolgen hebben op de uitkomsten van een onderzoek. 


Schoon

De invoer van schone lucht gebeurd via een luchtbehandelingskast. Deze kast zuigt buitenlucht aan, alleen voor een laboratorium moet de lucht zo gefilterd zijn dat deze schoon is. Er mogen geen ongewenste factoren in de lucht zitten die de resultaten kunnen beïnvloeden. Bij de ontwerpfase moet er rekening gehouden worden met het onderhoud, de monteur moet makkelijk bij alle componenten kunnen. Juist bij een laboratorium is het van belang dat de filters tijdig worden vervangen en de verdamper kan worden gedesinfecteerd.

Laboratorium constant


Constant

Het binnenklimaat in een laboratorium moet vooral constant zijn, waarbij er altijd evenveel zuurstof, vocht en warmte in de lucht zit. Als in een scheikundig proces een bepaalde stof reageert op vocht, kan de chemische reactie anders zijn bij meer en minder vocht in de lucht. Dat wil je dus uitsluiten, zodat de laboranten verzekerd zijn dat de uitkomst van het onderzoek klopt. 


Sensoren

Om de constantheid te garanderen, wordt het binnenklimaat continue gemeten door sensoren. Wanneer het systeem constateert dat het warmer wordt, zal het klimaatsysteem extra koelen. Andersom geldt dit voor het bijsturen van de luchtvochtigheid en zuurstofgehalte. Een volledig geautomatiseerd klimaatsysteem zorgt voor de meest constante waarden. 


Afvoer

Ongewenste stoffen en een overvloed aan vocht wil je zo snel mogelijk uit de ruimtes transporteren, zodat ze niet van invloed zijn op de laboranten en de resultaten. Daarom wordt er ook een afzuigsysteem geplaatst, die bewerkte lucht afzuigt. De warmte in die lucht, kan worden hergebruikte door de WTW (warmteterugwinningsunit). Zonder elkaar te raken, kruisen verse buitenlucht en de gebruikte binnenlucht elkaar. De WTW wordt verwarmt door de binnenlucht, en verwarmt daarmee ook de buitenlucht. Dit scheelt energie en daardoor uitstoot en kosten.  

Laboratorium afvoer

Wat is een warmteterugwinningsunit (WTW)?

Soorten klimaatsystemen

Meer informatie over subsidie

Referentie projecten

 

HC Pharma | farmaceutisch bedrijf

Oksana Shut
Geachte heer, mevrouw,

Voor ons laboratorium voor cosmetische producten waar wij ook met een aantal laminar flow units werken, en waar autoclaven geplaatst zijn, zoeken wij een ventilatiesysteem met luchtbehandeling bij instroom.De totale ruimte is ongeveer 150 m2, verdeeld in 3 ongeveer gelijke units. Het plafond bestaat uit beloopbare dakplaten, een luchtbehandelingsinstallatie zou op het dak van een grote koelcel geplaatst worden, die direct tegen de laboratoriumruimte is gebouwd. Luchtleidingen zouden over het dak van het lab kunnen lopen. Kunt u iets voor ons betekenen?
Met vriendelijke groet
Oksana Shut, Zaakvoerder
Universal Skin Technology BvbA, Gierle, Belgie. (direct onder Turnhout)

Klimaatexpert.com
Geachte heer, mevrouw Shut,
Hartelijk dank voor uw interesse in Klimaatexpert.
Wij nemen binnenkort contact met u op.
Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcare


anthony boerma
Hallo, wij zijn op zoek naar een gevalideerd luchtbehandelingssysteem voor een klasse D achtergrond. 0627369837
Klimaatexpert.com
beste Anthony,

we nemen binnenkort contact met u op.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR