Laboratorium

Invloed op uw binnnenklimaat, niet uw onderzoek

Invloed op uw binnnenklimaat, niet uw onderzoek.

In een laboratorium zijn er strenge eisen op het gebied van klimaat. Een verkeerd afgesteld warmtepomp / airconditioning kan vergaande gevolgen hebben op de uitkomsten van een onderzoek. 

Schoon

De invoer van schone lucht gebeurd via een luchtbehandelingskast. Deze kast zuigt buitenlucht aan, alleen voor een laboratorium moet de lucht zo gefilterd zijn dat deze schoon is. Er mogen geen ongewenste factoren in de lucht zitten die de resultaten kunnen beïnvloeden. Bij de ontwerpfase moet er rekening gehouden worden met het onderhoud, de monteur moet makkelijk bij alle componenten kunnen. Juist bij een laboratorium is het van belang dat de filters tijdig worden vervangen en de verdamper kan worden gedesinfecteerd.

Constant

Het binnenklimaat in een laboratorium moet vooral constant zijn, waarbij er altijd evenveel zuurstof, vocht en warmte in de lucht zit. Als in een scheikundig proces een bepaalde stof reageert op vocht, kan de chemische reactie anders zijn bij meer en minder vocht in de lucht. Dat wil je dus uitsluiten, zodat de laboranten verzekerd zijn dat de uitkomst van het onderzoek klopt. 

Sensoren

Om de constantheid te garanderen, wordt het binnenklimaat continue gemeten door sensoren. Wanneer het systeem constateert dat het warmer wordt, zal het klimaatsysteem extra koelen. Andersom geldt dit voor het bijsturen van de luchtvochtigheid en zuurstofgehalte. Een volledig geautomatiseerd klimaatsysteem zorgt voor de meest constante waarden. 

Afvoer

Ongewenste stoffen en een overvloed aan vocht wil je zo snel mogelijk uit de ruimtes transporteren, zodat ze niet van invloed zijn op de laboranten en de resultaten. Daarom wordt er ook een afzuigsysteem geplaatst, die bewerkte lucht afzuigt. De warmte in die lucht, kan worden hergebruikte door de WTW (warmteterugwinningsunit). Zonder elkaar te raken, kruisen verse buitenlucht en de gebruikte binnenlucht elkaar. De WTW wordt verwarmt door de binnenlucht, en verwarmt daarmee ook de buitenlucht. Dit scheelt energie en daardoor uitstoot en kosten.  

Wat is een warmteterugwinningsunit (WTW)?

Op maat

Afhankelijk van de grootte van het laboratorium, passen wij een Multi Split Aircosysteem of een VRF Syteem toe. Wij bekijken per situatie wat het beste bij past en letten daarbij op de investering, automatisering, specifieke behoeften, werkbaarheid, het verbruik (duurzaamheid en een verlaging van de maandlasten) en subsidies. 

Soorten Klimaatsystemen

Referentie Project

Farmaceutisch bedrijf HC Pharma is gespecialiseerd in geautomatiseerde individuele medicatievoorbereiding. 

 

HC Pharma

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook: