Zonne-Energie voor de warmtepomp

Verwarm uw huis klimaatneutraal met de zon

Verwarm uw huis klimaatneutraal met de zon. 

Wij zijn Expert op het gebied van een prettig binnenklimaat dat duurzaam opgewekt wordt. De warmte/koelte genereren kan energiezuinig met bijvoorbeeld een warmtepomp. Duurzaam de energie voor de warmtepomp opwekken kan met zonne-energie. Met deze combinatie kunt u klimaatneutraal uw huis verwarmen. Er zijn daarvoor twee opties:

Zonne Energie Varianten

 

1. Zonnepanelen

Een zonnepaneel wekt elektriciteit op en is vaak geplaatst op het dak van het huis of een bijgelegen schuur. In sommige gevallen, wanneer er veel ruimte is, worden zonnepanelen geplaatst in de tuin. Een zonnepaneel wordt ook wel PV-paneel genoemd. Dit staat voor Photovaltaic Cell, of in het Nederlands fotovoltaïsch paneel.

Ook netstroom

De vraag naar elektriciteit in uw huis fluctueert. Zo zal er over het algemeen in de avond meer vraag zijn dan overdag, omdat men overdag werkt en ’s avonds de lampen, vaatwasser en wasmachine aangaan. Alleen in de avond is er geen zon en wekt u dus geen stroom op die u kunt gebruiken. Daarom zult u altijd zijn aangesloten op het net, zodat u verzekerd bent van een continue stroom van elektriciteit. Een nieuwe trend is dat het overschot van elektriciteit wordt opgeslagen met een accupakket.

Overschot

De elektriciteit die u met name overdag te veel produceert, levert u aan de netbeheerder. In de meterkast wordt er bijgehouden hoeveel stroom u verbruikt van het net en hoeveel stroom u terug levert. Deze waarden worden verrekent met elkaar en zo wordt bepaald hoeveel u betaalt aan stroom of dat u zelfs geld terugkrijgt. Uw maandlasten gaan dus omlaag, maar u zorgt ook voor minder uitstoot van CO₂. Een win-win situatie waar uw portemonnee en het klimaat van profiteren!

Beeld zonnepanelen

 

2. Zonneboiler

Met deze vorm van zonne-energie wekt u geen elektriciteit op, maar warm water. Andere namen voor een zonneboiler zijn een warmwaterplaat of zonnecollector. Het warme water kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Deze vorm van zonne-energie komt in aanmerking voor de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Zonneboiler vloerverwarming

U kunt uw vloer en daarmee uw huis direct met de zon verwarmen. Het warme water van de zonneboiler stroomt dan rechtstreeks door de leidingen van uw vloerverwarming. Er is alleen één probleempje, in de winter wanneer u de meeste behoefte heeft aan verwarming, schijnt de zon het minst. Daarom wordt er vaak een backup toegepast, zoals een Cv-installatie op gas of een veel duurzamere warmtepomp. Wanneer het niet zonnig genoeg is, springt de backup bij om het water voor de vloerverwarming alsnog te verwarmen. Een andere veelgebruikte backup is een groot buffervat, die gedurende de dag warm water opslaat en die ’s avonds ingezet kan worden. 

Zonneboiler

Warm tapwater

Een andere doel waar de zonneboiler vaak voor wordt ingezet is het genereren van warm tapwater in de badkamer en keuken. Het warme water wordt opgeslagen in een buffervat of tapwatertank. Omdat er geen gas of elektriciteit ingezet hoeft te worden om het water voor de kraan te verwarmen, verbruikt u minder energie. 

Zonneboiler tekening met tank

Voordelen zonneboiler

De investeringskosten zijn relatief laag, zeker in combinatie met de investeringssubsidie duurzame energie. Deze vorm van zonne-energie bestaat al even en is daardoor volledig uitontwikkeld en bewezen effectief en efficiënt. De ruimte die u nodig heeft voor een zonneboiler is kleiner dan voor zonnepanelen (wekt elektriciteit op), dus is in meerdere gevallen toe te passen. Zonnepanelen én een zonneboiler toepassen kan ook. 

 

 

Klimaatneutraal

Doel van zonne-energie is dus het duurzaam opwekken van energie in de vorm van warm water of elektriciteit. U verbruikt daardoor minder elektriciteit die is opgewekt door koolcentrales en potentieel zelfs alleen maar duurzame energie. Bij Klimaatexpert rekenen we voor u uit wat uw besparing zal zijn en welke combinatie van zonne-energie en verwarming voor u interessant is.  

Meer info over warmtepompen

Jeremy berendsen
Hi, wij gaan 13 mei verhuizen en willen in ons nieuwe huis zoveel mogelijk energiezuinig wonen, het is een bestaande tussenwoning uit 1991.

We leggen op de begane grond vloerverwarming aan.

Er komen zonnepanelen, gewenst was 12 maar er past max 8 vanwege dakkapel.

En nu komt de vraag opslag van warm water.
Geen idee wat daar het beste in is.

Optie 1 was kleine hybride warmtepomp naast de CV ketel.
Optie 2 pvt zonnepanelen met wateropslag..

Eigenlijk wil ik weten wat het beste is voor ons huis?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Berendsen,

Op dit moment hebben wij nog te weinig gegevens van uw woning om u van een passend advies te voorzien. Wij verwijzen u graag naar de uitgebreide vragenlijst waarbij wij u vrijblijvend van onafhankelijk advies voorzien.

https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamSmit
geachte heer/mevrouw,
We willen binnenkort 36 zonnepanelen laten plaatsen met piek van 9500kw per jaar. onze jaar stroomverbruik is 4000kw. Er passen nog 3 extra zonnepanelen op de dak. Ons doel is zo minder mogelijk of evt. geen gas te gebruiken. In de woonkamer heb ik vloerverwarming en boven in de slaapkamers radiatoren.
woonoppervlakte:250 m2
bouwjaar woning: 1998 vrijstaande woning
Hre cv ketel
We zetten met aantal vragen;
1.Wat voor hoofdverwarming adviseert u ons? met wat voor vermogen?
2.Als we een warmtepomp gaan aanschaffen, moeten we ook laag tempratuur radiatoren hebben. Hoe kan ik weten of onze radiatoren laag/hoog tempratuur zijn?
3. Wat zijn de voor en nadelen van hoog en laag tempratuur warmtepomp?

Zou u misschien mij hierover willen informeren?

Alvast hartelijk dank

met vriendelijke groet

Klimaatexpert.com
- Deel 1 -
Geachte heer/mevrouw Smit,
Dank voor uw interesse in de Klimaatexpert.
1. Wij hebben meer gegevens nodig om een passend advies te kunnen geven.
2. Laag temperatuur radiatoren en vloerverwarming i.c.m. een goed geïsoleerde woning is de ideale combinatie voor een warmtepomp. Voor bestaande bouw worden er vaak hoog temperatuur warmtepompen toegepast, die verwarmen het water tussen de 50 en 80 graden Celsius waardoor een grote verbouwing meestal niet nodig is. U kunt uw huidige afgiftesysteem eenvoudig testen op laag of hoog temperatuur. Lees in het volgende artikel hoe u dit kunt doen: https://www.klimaatexpert.com/besparen/doe-de-laagtemperatuur-test
U kunt overwegen om de radiatoren te vervangen naar laag temperatuur of de huidige voorzien van climaboosters. Deze zorgen er voor dat er een kunstmatige convectie op gang wordt gebracht en het vermogen van de radiator bij lage temperaturen vergroot.

Klimaatexpert.com
- Deel 2 -
3. De kosten die een hoog temperatuur warmtepomp met zich meebrengt zijn aanzienlijk hoger in vergelijk tot een laag temperatuur. Bij gebruik van zonnepanelen kunt u het hogere elektriciteitsverbruik wel weer opvangen.
Een ander voordeel van een warmtepomp is dat u in de zomer ook kunt koelen!

Graag willen wij u koppelen aan een partner installateur. Kunt u ons uw woonplaats geven, dan zoeken wij iemand bij u in de buurt. Voor een vrijblijvend advies op maat.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare


Hadi
Ik ga verhuizen naar een relatief kleine 80m2 jaren dertig bouwval huis met zeer groot perceel, de ambitie is best isolatie, veel zonnepanelen en geen CV ketel, ook geen radiatoren, een houtkachel als back-up Is al besloten.
Graag adviseer me wat beste zou zijn, ik denk warmtepomp met vloerverwarming, en warm tapwater dan? Er hangt een Electrische boiler , die zullen we tijdens de verbouwing gebruiken.


Klimaatexpert.com
Beste Hadi,

het beste is om eerst goed te isoleren inderdaad. De keuzes daar zijn het belangrijkst waarbij een aannemer je beter kan informeren over de mogelijkheden dan dat wij dat kunnen, isolatieglas, voorzetwanden etc.. Hierna, stap 2 dus kan er een transmissie berekening gemaakt worden om de grootte van de warmtepomp te bepalen en de hoeveelheid warm tapwater. Daar word dan uiteindelijk de warmtepomp op gekozen.

Belangrijk naast vorige stappen is om ook goed na te denken over de ventilatie. Warmteterugwinning heeft de voorkeur vanwege het comfort, maar ook vraag gestuurde afzuigventilatie is natuurlijk een goede optie.

de keuze voor het afgifte systeem is in dit geval dan zeker vloerverwarming en wellicht op een slaapkamer / werkkamer een laag temperatuur radiator.

mochten we u verder van dienst kunnen zijn vernemen we dat graag op info@ klimaatexpert.com

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare

[IMG]https://www.klimaatexpert.com/images/reactie_logo/klimaatexpert-avatar-

Johan De Coker
In een ommuurde stadstuin van 150m2 wensen we een serre te plaatsen, met daaronder, dus ondergronds, een verwarmd tegenstroomzwembad van
L 6.00/B2.4/D1.4 meter, dus een watervolume van ongeveer 20 m3, oppervlak afdekbaar met een rolluik.
Het zwembad en de serre zijn open naar elkaar.
De betonnen bak voor het zwembad bestaat uit 25 cm beton, en is langs buiten, in de grond, geïsoleerd, nog onbepaald met wat, maar wel meer dan voldoende.
We hebben 24 zonnepanelen, zo'n 4500 watt, en wensen vooral geen gas of mazout.
We dachten aan een grondwaterpomp( 150m diep). Is dit voldoende om het water ,ook in de winter, op 25 tot 28° te brengen/houden ? Of ook nog zwarte pvc-serpentines op het dak waaaar water doorloopt ? Dank u voor de eerste hulp.

Klimaatexpert.com
geachte heer de Coker,

als u uw contactgegevens deelt door een mail te sturen aan info@klimaatexpert.com zullen wij contact met u opnemen hiervoor.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Johan De Coker
Beste experten, ondertussen is de vraag dusdanig gewijzigd, dat ik een nieuwe infoaanvraag moet opsturen. Tot dan,
Johan De Coker

Esther
Ik heb een platdak ca 5,4 m x 8m, in de koopwoning is stadsverwarming aanwezig, geen gas. Beperkte inval van schaduw.

Wat zou de meest interessante keuze zijn qua zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler?

Webcare Klimaatexpert
Beste Esther,

Een combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp zou de beste optie zijn. Wartmenetten/ stadsverwariming is enorm duur. De sombinatie warmtepomp zonnepanele is het meest effectef je kunt dan heel goedkoop warmte produceren, en hou je stroom over dan kun je de elektra rekening ook nog eens naar beneden brengen. Ten opzichte van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp is een zonnecollector minder effectief. Naddel vaneen zonnecollector is dat deze 80% van zijn opbrengs in de zomermaanden heeft als er nagenoeg geen warmtebehoefte is. Met overproductie in de zomer kun je niets. Daarnaast moet het streven zijn volledig van het warmtenet af te kunnen de vastrechtkosten zijn enorm hoog dit is de grootste besparing. met zonnecollectoren zou de aanluiting moeten blijven.

het klimaatexpert team

Robbie
Hallo,

Momenteel nog op stadswarmte en zonder zonnepanelen.
Op zeer korte termijn willen we overstappen naar lagetemperatuur vloerverwarming (frezen) icm volledig electrische warmtepomp en zonnenpanelen.
Woning is een hoekwoning uit 2004, met voor zover ik weet ruim voldoende isolatie.

Is dit voor ons de beste oplossing om zo laag mogelijk uit te komen qua energie en stadswarmte verbruik?

Ik hoor graag van u.

webcare Klimaatexpert
Beste Robiie,
Absoluut stadsverwarming en warmtenetten zijn doorgaans heel duur in zowel vastrecht als in verbruikskosten, Als je zonnepanelen hebt de warmtepomp draait op elektra dus dat kan dan gratis en energie neutraal ( zo lang je mag salderen) Belangrijk is dat je huis wel geschikt is voor laag temperatuur verwarmen bij voorkeur moet je vloerverwarming hebben dan kan een warmtepomp altijd. Een zogenaamd combi systeem verzorgt dan ook direct warmwater voor om te douchen. Mag je wel kosteloos af van je warmtenet contract ?

Dennis
Dag Klimaatexpert,

We zitten in een twee onder een kap woning (145m2, 600m3) uit 2003. Goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming op begaande grond en WTW installatie. We vragen ons af welke investeringen te doen met aandacht voor rendement op investering. Zonneboiler, warmtepomp lucht/water, zonnepanelen of een combinatie van eerder genoemde. Heeft het ihkv subsidie de voorkeur om een combinatie van oplossingen door één partij te laten installeren (als ze al bestaan)? Het valt ons in ieder geval op dat veel partijen zich enkel concentreren op één van de oplossingen. Een advies voor een totaaloplossing kom je dan ook zelden tegen.

Luc De Valck
Beste, kunnen paneelradiatoren ook gekoeld worden met een lucht water warmtepomp hoge temperatuur?
Webcare Klimaatexpert
Beste Luc

Een standaard warmtepomp die tot 60 C water maakt kan dat evenals een bron warmtepomp. Echter koelen is zeer beperkt want als je de radiator te koud maakt treed er direct conends op ( in grote mate. Je kunt het water dan ook niet kouder maken als 18 C de kude gaat niet in de massa zitten zoals met vloerverwarming het effect zal dan ook zeer beperkt zijn. Een alternatief is een ventilatie convector deze heeft een ventialtor en een lekbak Moet wel aangesloten worden op een afvoer) luchr wordt langs de wizsselaar gebazen en wde water temperatuur kan wel 5 c zijn dan heb je een serieus koel effect
Webcare Klimaatexpert

Van ginkel
Goedemiddag

We zitten met een probleem/ vraag voor een vakantiehuis jn zwitzerland.
Is het mogelijk om zonder gas warm water voor sanitair en keuken te krijgen met zonnecollectors en waterbuffervat.
Het huisje word alleen in de lente, zonder en herfst gebruikt door 2-6 personen . Dus niet in de winter en er is geen water nodig voor verwarming.
En hoe groot moet zo'n vat dan ongeveer zijn?

M vr gr, lvg

Webcare Klimaatexpert
Daar is moeilijk antwoord op te geven, dit hangt sterk af hoe vaak de zon schijnt en belangrijker nog hoeveel dagen achter elkaar niet. Zonnecollectoren zijn met name in de zomer productief, in de winter december januari is de de productie heel laag 2,5 % van de jaar productie. Je hebt dus nooit zekerheid. Wellicht is een gecombineerde warmtepomp boiler met zonnecollector een oplossing Toshiba heefteen dergelijke watmepomp boiler een Estia tapwatervat ENXR. dan weet je zeker dat je altijd warm water hebt met een minimaal energie verbruik.

Webcare KlimaatexpertAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal