Zonne-Energie voor de warmtepomp

Verwarm uw huis klimaatneutraal met de zon

Verwarm uw huis klimaatneutraal met de zon. 

Wij zijn Expert op het gebied van een prettig binnenklimaat dat duurzaam opgewekt wordt. De warmte/koelte genereren kan energiezuinig met bijvoorbeeld een warmtepomp. Duurzaam de energie voor de warmtepomp opwekken kan met zonne-energie. Met deze combinatie kunt u klimaatneutraal uw huis verwarmen. Er zijn daarvoor twee opties:

Zonne Energie Varianten

1. Zonnepanelen

Een zonnepaneel wekt elektriciteit op en is vaak geplaatst op het dak van het huis of een bijgelegen schuur. In sommige gevallen, wanneer er veel ruimte is, worden zonnepanelen geplaatst in de tuin. Een zonnepaneel wordt ook wel PV-paneel genoemd. Dit staat voor Photovaltaic Cell, of in het Nederlands fotovoltaïsch paneel.

Ook netstroom

De vraag naar elektriciteit in uw huis fluctueert. Zo zal er over het algemeen in de avond meer vraag zijn dat overdag, omdat men overdag werkt en ’s avonds de lampen, vaatwasser en wasmachine aangaat. Alleen in de avond is er geen zon en wekt u dus geen stroom op die u kunt gebruiken. Daarom zult u altijd zijn aangesloten op het net, zodat u verzekerd bent van een continue stroom van elektriciteit. Een nieuwe trend is dat het overschot van elektriciteit wordt opgeslagen met een accupakket.

Overschot

De elektriciteit die u met name overdag te veel produceert, levert u aan de netbeheerder. In de meterkast wordt er bijgehouden hoeveel stroom u verbruikt van het net en hoeveel stroom u terug levert. Deze waarden worden verrekent met elkaar en zo wordt bepaald hoeveel u betaalt aan stroom of dat u zelfs geld terugkrijgt. Uw maandlasten gaan dus omlaag, maar u zorgt ook voor minder uitstoot van CO₂. Een win-win situatie waar uw portemonnee en het klimaat van profiteren. 

2. Zonneboiler

Met deze vorm van zonne-energie wekt u geen elektriciteit op, maar warm water. Andere namen voor een zonneboiler zijn een warmwaterplaat of zonnecollector. Het warme water kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Deze vorm van zonne-energie komt in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

 

 

Zonneboiler Vloerverwarming

U kunt uw vloer en daarmee uw huis direct met de zon verwarmen. Het warme water van de zonneboiler stroomt dan rechtstreeks door de leidingen van uw vloerverwarming. Er is alleen één probleempje, in de winter wanneer u de meeste behoefte heeft aan verwarming, schijnt de zon het minst. Daarom wordt er vaak een backup toegepast, zoals een CV installatie op gas of een veel duurzamere warmtepomp. Wanneer het niet zonnig genoeg is, springt de backup bij om het water voor de vloerverwarming alsnog te verwarmen. Een andere veelgebruikte backup is een groot buffervat, die gedurende de dag warm water opslaat die ’s avonds ingezet kan worden. 

Warm tapwater

Een andere doel waar de zonneboiler voor wordt ingezet is het genereren van warm tapwater in de badkamer en keuken. Het warme water wordt opgeslagen in een buffervat of tapwatertank. Omdat er geen gas of elektriciteit ingezet hoeft te worden om het water voor de kraan te verwarmen, verbruikt u minder energie. 

 

 

Voordelen zonneboiler

De investeringskosten zijn relatief laag, zeker in combinatie met de investeringssubsidie duurzame energie. Deze vorm van zonne-energie bestaat al even en is daardoor volledig uitontwikkeld en bewezen effectief en efficiënt. De ruimte die u nodig heeft voor een zonneboiler is kleiner dan voor zonnepanelen (wekt elektriciteit op), dus is in meerdere gevallen toe te passen. Zonnepanelen én een zonneboiler toepassen kan ook. 

Klimaatneutraal

Doel van zonne-energie is dus het duurzaam opwekken van energie in de vorm van warm water of elektriciteit. U verbruikt daardoor minder elektriciteit die is opgewekt door koolcentrales en potentieel zelfs alleen maar duurzame energie. Bij Klimaatexpert rekenen we voor u uit wat uw besparing zal zijn en welke combinatie van zonne-energie en verwarming voor u interessant is.  

Meer info over warmtepompen

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Verwarming en warm water
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Een schitterende badkamer
Stem