Airconditioning thuis

Een economisch verantwoorde keuze bij u thuis

Een economisch verantwoorde keuze.

Steeds meer mensen hebben een airconditioning thuis. Het is natuurlijk heel comfortabel om op die hete zomerdag uw slaapkamer te koelen. Maar er zijn meer redenen waarom de airconditioning aan populariteit wint. 


Airconditioning = ook verwarmen

Wat lang niet iedereen weet is dat iedere airconditioning een warmtepomp is. Naast koelen kan de airconditioning ook verwarmen door het proces om te draaien koelt hij de buitenlucht en wordt er binnen warme lucht ingeblazen. 

Symbolen airconditioning

Meer informatie over een lucht/lucht warmtepomp

 

Energiezuinig

Een inverter gestuurde modulerend werkende airconditioning heeft een rendement van ongeveer 3,8 (E.E.R.), dit houdt in dat voor 3,8 KW koelen er 1 KW elektriciteit nodig is. Het verwarmen van een kamer in de winter is nog rendabeler, namelijk 4 (COP). Dit komt omdat de compressor energie bij een warmtepomp dit weer nuttig gebruikt terugkomt in de afgifte. Dit is zuiniger en goedkoper dan met een gasketel. 


Snelle koeling én verwarming

Een airconditioning blaast koude of warme lucht uit waardoor een ruimte snel is gekoeld of verwarmt.  Dit kan een groot voordeel zijn in ruimten die minder vaak en kortstondig worden gebruikt zoals bijvoorbeeld een slaap- of studeerkamer. Maar ook in de woonkamer is een luchtverwarming in het voor- en naseizoen een uitkomst. Als de ruimte in de avond afkoelt, dan is deze in een mum van tijd weer op temperatuur. De Cv-ketel hoeft pas weer aan als het buiten echt koud wordt. Hierdoor verbruikt u aanzienlijk minder energie. 

Airconditioning split


Wat kost een airconditioning?

Er zijn vooroordelen dat een airconditioning een stroomvreter is. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Tegenwoordig zijn de aiconditoners voorzien van inverter moddulerende regelingen waardoor ze een stuk minder energie verbruiken. In dit voorbeeld laten we u zien hoeveel een airconditioning kost. 

Airconditioning rekenvoorbeeld

 Rekenvoorbeeld

 

Single Split en Multi Split airconditioning

Een airconditioning bestaat uit 2 delen, een binnen- en een buitendeel. Bij 1 buitendeel en 1 binnendeel, spreekt men van een Single Split Airconditioning. Bij 1 buitendeel en meerdere binnendelen, spreekt men van een Multi Split Airconditioning. 

Single Split Airco

Multi Split Airco

 

Mobiele airconditioning

De mobiele airconditioning is een binnendeel die verplaatsbaar is en geen buitendeel heeft. Vaak heeft een dergelijke unit een slang die naar buiten moet. Want wat eruit gaat, moet er ook weer in. Er komt telkens weer warme lucht binnen, waardoor een mobiele airconditoner minder effectief is en een hoog energieverbuik heeft.

mobiele airconditioning staand


Home Domotica

Met Home Domotica is het mogelijk om met uw smartphone, op afstand de airconditioning thuis te bedienen en in te stellen. U kunt onderweg naar huis de airco alvast aanzetten, zodat u thuis komt in een comfortabel gekoeld huis.

Home Domotica

 

Christelle
Energie van het huis gaat mee met energie van de buur tv internet verwarming onverbruikte software?wat kan ik doen
Klimaatexpert
Geachte mevrouw,

Bedankt voor uw interesse, echter zou u uw vraag wat specifieker kunnen omschrijven? U mag ons ook een mail sturen: info@klimaatexpert.com

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team

frits vd laan
Er is (vrijwel?) geen informatie te vinden over de koeling zelf.
Stel: ik wil ca 5 graden onder de buiten temperatuur in een goed geisoleerd huis van 70 m3

wel vind ik terug dat ik 2,5 Kw koelvermogen nodig heb voor mijn kamer, dat is wel terug te vinden maar niet wat ik daarmee kan of hoeveel graden 2,5 KW/h koelt of verwarmt bij bepaalde standaarden.

Klimaatexpert.com
geachte heer van der Laan,

de Koel en verwarmingscapaciteiten worden door de A-merken gewaarborgd door de Europese certificeringsinstantie Eurovent. De vermogens van de binnen en buitenunits gelden bij de volgende condities.
koelen: temperatuur binnen 27 °C DB /19 °C
koelen: temperatuur buiten 35 °C DB / 24 °C

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcarefrits vd laan
Dank voor het antwoord maar;
het is niet mijn vakgebied en kan dit antwoord niet interpreteren.
Uiteraard begrijp ik dat alles afhangt van de isolatie van de ruimte en getallen dus relatief zijn.
kan ik (en andere geinteresseerden op dit gebied) dit lezen als:
Bij een binnentemp van 27C is de uitblaastemp 19C bij 1Kw
koelen: temperatuur binnen 27 °C DB /19 °C
bij buitentemp 35 C wordt dit 24 C bij ?? Kw vermogen ?
koelen: temperatuur buiten 35 °C DB / 24 °C
Ik heb enkele NEN normen gelezen maar hierin worden niet ddit soort gegevens gegeven.

vr groet
Frits

Klimaatexpert.com
Geachte heer vd Laan,

De Eurovent waarden zijn ervoor dat de vermogens van de toestellen van fabrikanten hun op dezelfde zijn gemeten, en dus juist worden weergegeven in de catalogus / folders. Voor elke fabrikant zijn er vermogens tabellen per temperatuur beschikbaar.
Zodra de keuze voor een merk door u is gemaakt, kunnen wij deze aan u overhandigen.

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcare


p.wijnands
klim,exp,com. hoi, een vraag mitsubishi heavy.35srk-w.a++ wat gebruiktdie per uur,v,warmen, en nog een andere type.35zsx-w(b)t,ook verwarmenA+++ PERUUR ongeveerper kw aan stroom,netto+- of is het beter op cv.te stoken, of de 35srkkoud- en warmen, in afw.grp.wijnands
Klimaatexpert.com
Geachte heer Wijnands,
Bedankt voor uw bericht.
Wij adviseren om contact te zoeken met Mitsubishi betreffende de specificaties van de toestellen.
De SCOP van de meeste A-merken lucht / lucht warmtepompen varieert tussen 4 en 5 (SCOP = rendement van de warmtepomp bij een buitentemperatuur van -10 tot +16°C). Omslagpunt t.o.v. gas is 2,3. Dus elke warmtepomp met een SCOP hoger dan 2,3 is voordeliger in verbruik dan gas gestookt.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Susan
Ik heb er 4! Waarvan 1 vloerunit in de woonkamer. Huis uit 1901 wel geïsoleerd nieuw plat dak en dubbelglas gedeelte hr++ geen spouwmuren. Vorig jaar Er twee in de slaapkamers boven genomen en die deden het zo goed dat we de trapdeur naar beneden open hebben gedaan. Koude lucht zakt. Hielp al heel erg veel. Ze verbruikte toen zo een 500 wat per uur per stuk dus ongeveer 0,22 cent per uur. We kwamen er in de herfst achter dat ze ook heerlijk verwarmen. De slaapkamer is in 7 minuten aangenaam van 15 graden naar 20 graden hierna gaat hij uit dus dit kost een paar cent. Hebben sinds maart vorig jaar geen centrale verwarming meer boven aangehad scheelde 350 kub. We hebben toen besloten er 1 in de aangebouwde keuken te nemen. Deze kost ook 500 watt dus 0,11 cent per uur. Daarna overleg gehad met de ondernemer die ze plaatst en besloten geen bovenunit te nemen maar een vloerunit van 3,5 kw n de huiskamer van 9 bij 5,25 en 3 meter hoog. Die verbruikt gem 800 wat per uur dus nog geen 0,20 cent
frits vd laan
Inmiddels is een airco geplaatst en de getallen waar NEN vanuit gaat heb ik nog niet.

wel kan de airco 35srk bij buitentemp van ca 12C de kamer in vrij korte tijd tot de test-temp van 21C verwarmen. na een dagje proefgedraaid te hebben zonder CV.

in getallen( let op dit is een momentopname) 12Kwh electra/dag en 1m3 gas/dag
uit een gemiddelde van de volgende 5 dagen; 3,6Kwh /dag en 6m3 gas/dag
zowel CV als Mitsub airco HR.

Ik zou nu de gewenste getallen nu zelf kunnen berekenen, gebruikt electra x rendement afzetten tegen uitgespaard gas CV x rendement hiervan.
Dit herhalen bij enkele buitentemperaturen.
(gelijktijdig is echter ook een inductieplaat ipv gaskoken geplaatst)

uitkomst 1 dag (momentopname dus: 12Kwh / dag en 1m3 gas/dag
gemiddeld uit de periode daarna 3,6 Kwh /dag en 6 m3 gas /dag

Machiel
Ik heb helemaal geen verstand van allerlei berekeningen maar ik heb in februari 2 airco’s laten installeren, 1 voor de woonkamer van 5,2 KW en 1 voor de slaapkamer
In de maanden febr-mrt-april voornamelijk gebruikt voor verwarming. De HR-combiketel uitgeschakeld. De kamertemperatuur op 21,5° C gehouden (continue dag en nacht) hierbij bespaarde ik aan kosten €80,- per maand.
De totale airco-installatie compleet kostte mij €2880,-
De verwachtte energiekosten besparing is minimaal €600,- per jaar. Dus na 5 jaar is de investering terugverdiend.
I.c.m. Zonnepanelen kost het koelen niets.

Henk
Oei, in combinatie met zonnepanelen kost het niets?

Mmmm, geen afschrijving, geen storing, geen reparatie (na garantietermijn)

Iets te kort door de bocht, als het niets zou kosten hadden alle huishoudens allemaal airco

Susan
Kort door de bocht?
Investering zonnepanelen er binnen 5 jaar uit. Liggen nu al 7 jaar! Dus stroomverbruik al 2 jaar winst is 2 x 880 euro = 1600 de eerste airco kost me geplaatst dus ook niets!

Ze gaan tussen de 20 en 25 jaar mee laten we 20 nemen:
Dan is het na het terugverdienen 13 jaar x gem 900 euro stroom 11700 euro hier gaan dan nog 1 dakunit af min 3 binnen units 3200 hou ik over is 8500 min onderhoud airco’s laten we het ruim nemen 2000 euro (5 jaar garantie) gaan 12 jaar mee over 6500 euro. Misschien nog een omvormer van 1000 euro is over 5500.
Mijn gasverbruik over de komende 12 jaar (wordt steeds duurder maar laat ik de prijs van nu aanhouden) 0,77 cent m3. Verbruik minimaal 1200 m3 ik verwarmde de kinderkamers niet meer omdat die uitgevlogen zijn! En zijn ze even terug op het nest de airco op verwarmen een kwartier en klaar.
Dan krijg je 1200 x 12 x 0,77 = 11088 plus die 5500 stroomverhaal is 16588 euro verdient. Genoeg om alles te vernieuwen.


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR