Steriel en kostenefficiënt binnenklimaat
Bij het binnenklimaat in een ziekenhuis komt veel meer kijken dan in een gemiddeld pand. Hieronder een greep in de onderwerpen waar wij in kunnen adviseren.
Verwarmen
De meest gebruikte methode om de opgewekte warmte in de ruimte te krijgen is via een kanaalunit. Dit is een afgiftesysteem dat is weggewerkt in het plafond of in de muur, waarvan alleen de roosters zichtbaar zijn. Groot voordeel van dit systeem is dat er minder snel vuiligheid in kan gaan zitten en daardoor hygiënischer is.
Desinfecteren
Bij de ontwerpfase moet er rekening worden gehouden met het onderhoud, de monteur moet makkelijk bij alle componenten kunnen. Juist bij een ziekenhuis is het van belang dat de filters tijdig worden vervangen en de verdamper kan worden gedesinfecteerd met een biologisch afbreekbaar middel. Dit draagt bij aan een schone lucht. Verder moeten de luchttoevoerkleppen goed zijn ingesteld, zodat alle ruimtes evenveel warmte krijgen.
Steriel
De invoer van verse lucht gebeurd via een luchtbehandelingskast. Deze kast zuigt buitenlucht aan, alleen moet deze lucht eerst behandeld worden, vandaar de naam. Het belangrijkste is dat de lucht steriel is, zonder schadelijke stoffen van buitenaf. In de winter wordt de verse lucht tevens voorverwarmt dankzij de warmteterugwinningsunit (WTW). Deze unit wordt verwarmt door afgevoerde warme binnenlucht, zonder dat de lucht met elkaar in contact komt. Hiermee wordt energie bespaard, de verse lucht hoeft minder verwarmt te worden.
VRF Systeem
Dit is een klimaatsysteem met één buitendeel en één leidingencircuit die wordt vertakt naar meerdere binnendelen. Anders gezegd, met één systeem kunt u verschillende ruimtes verwarmen of koelen. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. De opgewekte warmte wordt getransporteerd middels een koudemiddel zoals bijvoorbeeld R410. Voordeel daarvan is de efficiëntie, het koudemiddel is precies ontworpen voor dit doel.
Meer informatie over een VRF Systeem
Koudwatersysteem
De werking is hetzelfde als een VRF Systeem, alleen wordt de warmte getransporteerd met water in plaats van koudemiddel. Bij hele grote projecten/panden wordt eerder gekozen voor een koudwatersysteem, vanwege lagere kosten en minder belasting voor het milieu. De kosten zijn lager, omdat het leidingwerk eenvoudiger kan en water goedkoper is dan koudemiddel. Water is uiteraard ook niet schadelijk voor het milieu. Nadeel is dat een koudwatersysteem minder efficiënt stookt. Onder koudwatersystemen vallen luchtgekoelde koudwatermachines, watergekoelde koudwatermachines en chillers.
Onze Klimaatexperts kunnen u precies adviseren welk systeem het beste geschikt is voor uw situatie.
Klimaatzones in één ruimte
In sommige gevallen is er vraag naar meerdere klimaatzones in één ruimte, voor bijvoorbeeld operatiekamers, waarbij de behandelde patiënt een andere temperatuur moet hebben dan de arts. Aan die vraag kunnen wij voldoen. Een koudwatersysteem is hiervoor het best geschikt.
Facilitaire dienst
Voor de facilitaire dienstverlener wordt het regelsysteem gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Alle gekoppelde regelsystemen zijn daardoor centraal te monitoren door facilitaire beheerders op verschillende niveaus: beheerder, gebruiker en de technische support van de importeurs.