Onderwijs

Hoe houdt u de kinderen bij de les?

Hoe houdt u de kinderen bij de les?

Dat is een van de uitgangspunten bij ontwerpen van een klimaatsysteem voor een school. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat scholieren productiever zijn en dat het ziekteverzuim een stuk lager is als het binnenklimaat is geoptimaliseerd. Maar hoe bereikt u dat?


Concentratie

De aanvoer van frisse lucht met voldoende zuurstof is een van de belangrijkste factoren voor een goede concentratie op school. Wanneer wij een klimaatsysteem voor uw onderwijsinstelling ontwerpen, letten wij op de distributie van verse lucht die in elk lokaal verspreid moet worden. Vanaf buiten wordt de verse lucht aangetrokken en vervolgens gefilterd door de luchtbehandelingskast en via een leidingwerk getransporteerd. Tegenwoordig wordt de buitenlucht vaak voorverwarmt door de al aanwezige binnenwarmte via een warmteterugwinningsunit (WTW). Daarmee bespaart u enorm op stookkosten. 

Onderwijs concentratie

Meer informatie over een WTW unit


Temperatuur

Verder is het van belang dat er een aangename constante temperatuur is, die per individueel lokaal in te stellen is. Een lokaal op de zuidkant van de school of onder het dak, waar de hele dag de zon op staat, heeft meer behoefte om te koelen dan een lokaal op het noorden. Moderne klimaatsystemen zijn fluisterstil en kunnen naast verwarmen ook koelen, 2 in 1. Nooit meer hitte vrije dagen dus! Wij zorgen voor een aangename temperatuur in de winter én in de zomer.


Frisse scholen

Wij maken per ontwerp een exploitatieberekening. Hierdoor is het op voorhand inzichtelijk wat de investering bedraagt, wat de mate van ventilatie is, wat u bespaart op energiekosten en hoeveel CO₂ u minder uitstoot. Geen verrassingen achteraf, maar weloverwogen het beste besluit maken. Wij maken hierbij gebruik van de richtlijn Frisse School, een door de overheid opgezette norm voor het binnenklimaat van scholen.

Onderwijs Frisse School

Meer informatie over de richtlijn Frisse School


Centraal beheren

Het klimaatsysteem kan centraal worden geregeld via het regelsysteem. Bij grotere scholen kan het regelsysteem ook gekoppeld worden aan het gebouwbeheersysteem (GBS). De facilitair beheerders kunnen alle gekoppelde regelsystemen daardoor centraal monitoren en beheren. Denk hierbij aan het bekijken van het huidige verbruik, per lokaal de huidige warmte bekijken en instellen of het klimaatsysteem in alle lokalen uitzetten in het geval van vakantie. Uiteraard is het klimaatsysteem ook individueel per lokaal in te stellen. 

Facilitaire dienst


Soorten klimaatsystemen

Traditionele (en al aanwezige) radiatoren kunnen we aansluiten op een moderne warmtepomp, die veel minder energie verbruikt dan een traditionele op gas gestookte Cv-installatie. Via de radiatoren kan ook gekoeld worden, maar koude lucht een lokaal inblazen is effectiever. Daarom wordt er meestal gekozen voor een afgifte systeem die zowel warme als koude lucht kan blazen, een moderne airconditioning.

Soorten klimaatsystemen


Nieuwbouw

Bij nieuwe scholen wordt er bij de ontwerpfase rekening gehouden met een moderne klimaatsysteem, maar ook bij bestaande scholen is een verbouwing naar een modern klimaatsysteem vaak rendabel. Het meest gebruikte systeem is een VRF warmtepomp, waarbij 75% van de energie uit de lucht wordt gehaald en 25% uit elektriciteit. Dit is dus 4x zuiniger dan een volledige elektrische verwarming. Ander voordeel is dat dit systeem tegelijkertijd kan koelen én kan verwarmen.

Meer informatie over een VRF Systeem 

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting