Warmtepomp of CV-ketel?

Wij hebben het voor u uitgerekend

Wij hebben het voor u uitgerekend.

Is uw Cv-ketel aan vervanging toe? Gaat u verbouwen? Dan bent u een dief van uw portemonnee als u weer voor gas kiest.


Wat is goedkoper?

Over de volledige levensduur is een Cv-ketel duurder dan een volledig elektrische warmtepomp. Dat blijkt als je naar het totaalplaatje kijkt en alle factoren meeweegt. Denk hierbij aan vastrechtkosten, subsidie, warm tapwater, gas- en elektraprijs, het energieverbruik, onderhoud, legionellabestrijding, invloeden zoals het weer op het rendement, et cetera. Onder aan de streep is de warmtepomp nu goedkoper.

Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel

 

Elektriciteit versus gas

En dat voordeel loopt alleen maar op. De gasprijs stijgt vanwege extra belasting, schaarste en de noodzaak tot import. De belasting op elektriciteit wordt juist lager om het gebruik ervan te stimuleren. Per eenheid is gas goedkoper dan elektriciteit. Alleen is een warmtepomp veel efficiënter, het maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Daarom is de warmtepomp goedkoper dan een Cv-ketel. Het verbruik daalt bij goede isolatie.

Particulier appels met peren

Meer info over de warmtepomp


Zonne-energie

Wanneer u de elektriciteit zelf opgewekt met zonnepanelen, is de besparing nog groter. U kunt de gewonnen elektriciteit afzetten tegen de besparing op gas, waardoor de financiële waarde van de opbrengst dankzij de warmtepomp wordt verdubbeld. Een nul-op-de-meter-woning is alleen te realiseren met een warmtepomp.

Particulier zonne energie

Zonne-energie


Hybride?

De hybride warmtepomp is helaas een wassen neus. Volgens onze berekeningen is de besparing t.o.v. een Cv-ketel slechts een tientje per maand. U blijft gasrecht betalen, u heeft dubbel onderhoud (gasketel én warmtepomp), u moet twee apparaten kopen en loopt ook nog het risico dat u elk jaar meer moet gaan betalen voor het gas. En de subsidie op een hybride warmtepomp is komen te vervallen.

 

Joep Geurts
Hallo,

in onze nieuwe woning hebben we luchtverwarming (op gas) en willen we een nieuwe vloer laten leggen met vloerverwarming. Voor dit laatste zou een nieuwe CV ketel aangesloten moeten worden om de huidige geizer te vervangen. Wij overwegen om ipv een nieuwe CV ketel, een warmtepomp (of alternatieve oplossing) te plaatsen die meer gericht is op de toekomst. Omdat de vloerverwarming alleen als bijverwarming gebruikt gaat worden dachten wij aan een relatief kleine unit. Als de geizer door de warmtepomp vervangen kan worden zouden behalve de vloerverwaming ook nog 2 badkamers aangesloten worden. We staan ook open om te denken aan een totaal oplossing waarbij zelfs de luchtverwarming wordt aangesloten op een warmtepomp, maar dat is niet noodzakelijk.
Kunnen jullie ons adviseren in de mogelijkheden?

Alvast bedankt,
Joep Geurts

Vincent
Bedankt voor het behandelen van het thema cv-ketels! Ik zou ook graag wat zuiniger en duurzamer willen wonen. Ik ga snel kijken of ik dit middels aanpassingen kan realiseren.
Herman van Terheijden
Hoe kom ik als particulier met jullie in contact voor de vervanging van onze CV ketel door een warmtepomp? kan vragenlijst niet vinden op de sitenap
Erik
Mijn verwarmingssysteem is aan vervanging toe en nu is dan het moment om een warmtepomp te overwegen.
Ik heb echter een luchtverwarmingssysteem in plaats van radiatoren op basis van warm water.
Wat is nu een geschikte optie? Alle voorbeelden die ik zie, gaan over radiatoren of vloerverwarming op basis van water.

Bij voorbaat dank,

Erik

Dennis
Beste KlimaatExpert,

Hebben jullie je toevallig ook al eens verdiept in een inductie CV? Die is 1:1 te vervangen voor de ouderwetse gas CV ketel. Dit is een vrij nieuwe techniek die nu in opkomst is. Ik zit te overwegen om deze aan te schaffen omdat ik dan enkel de kosten van de CVi heb en niet ook nog eens een vloerverwarming hoef aan te schaffen, extra isolatie e

Meer info is hier te vinden:
https://ti-green.nl/

Ik ben namelijk erg benieuwd naar jullie mening hierover.

Voor wat betreft het verbruik in onze situatie van een dergelijke installatie kreeg ik als antwoord:

"Met een gasverbruik van 1600 m3 op jaarbasis zal u ongeveer, tussen de 10.500 kwh / 12.500 kwh gebruiken op jaarbasis. Dit is natuurlijk een grove schatting. Hoe bewuster mensen bezig zijn met hun warmtevraag van het huis hoe minder energie het zal kosten om het huis te verwarmen."

Dit is gebaseerd op hun 9KW installatie model (ICVK 400v - 9kW - 16A Combi Unit incl. 45L Accumulator).

Vriendelijke groet,


Dennis


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal