Warmtepomp of CV-ketel?

Wij hebben het voor u uitgerekend

Wij hebben het voor u uitgerekend.

Is uw Cv-ketel aan vervanging toe? Gaat u verbouwen? Dan bent u een dief van uw portemonnee als u weer voor gas kiest.


Wat is goedkoper?

Over de volledige levensduur is een Cv-ketel duurder dan een volledig elektrische warmtepomp. Dat blijkt als je naar het totaalplaatje kijkt en alle factoren meeweegt. Denk hierbij aan vastrechtkosten, subsidie, warm tapwater, gas- en elektraprijs, het energieverbruik, onderhoud, legionellabestrijding, invloeden zoals het weer op het rendement, et cetera. Onder aan de streep is de warmtepomp nu goedkoper.

Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel

 

Elektriciteit versus gas

En dat voordeel loopt alleen maar op. De gasprijs stijgt vanwege extra belasting, schaarste en de noodzaak tot import. De belasting op elektriciteit wordt juist lager om het gebruik ervan te stimuleren. Per eenheid is gas goedkoper dan elektriciteit. Alleen is een warmtepomp veel efficiënter, het maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Daarom is de warmtepomp goedkoper dan een Cv-ketel. Het verbruik daalt bij goede isolatie.

Particulier appels met peren

Meer info over de warmtepomp


Zonne-energie

Wanneer u de elektriciteit zelf opgewekt met zonnepanelen, is de besparing nog groter. U kunt de gewonnen elektriciteit afzetten tegen de besparing op gas, waardoor de financiële waarde van de opbrengst dankzij de warmtepomp wordt verdubbeld. Een nul-op-de-meter-woning is alleen te realiseren met een warmtepomp.

Particulier zonne energie

Zonne-energie


Hybride?

De hybride warmtepomp is helaas een wassen neus. Volgens onze berekeningen is de besparing t.o.v. een Cv-ketel slechts een tientje per maand. U blijft gasrecht betalen, u heeft dubbel onderhoud (gasketel én warmtepomp), u moet twee apparaten kopen en loopt ook nog het risico dat u elk jaar meer moet gaan betalen voor het gas. En de subsidie op een hybride warmtepomp is komen te vervallen.

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR