Vloerverwarming

Comfortabel en energiezuinig uw huis verwarmen.


Verwarmen

Tegenwoordig wordt er bijna geen huis meer gebouwd zonder vloerverwarming. Het is een prettige gelijkmatige vorm van warmte. Doordat de vloer zwaar en massief is, wordt de warmte lang vast gehouden. Vloerverwarming kan elektrisch, dit wordt nog weleens toegepast in een badkamer, alleen het verbruikt veel energie. Andere mogelijkheden is een gasketel of een warmtepomp.

Vloerverwarming verwarmen

Energiezuinig

Eenvoudig uw vloerverwarming verduurzamen kan met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de aanwezige warmte van de lucht of aarde. Daardoor wekt een warmtepomp zeer efficiënt warmte op en verbruikt u minder energie. Een warmtepomp kan eenvoudig aan een al bestaande vloerverwarming worden gekoppeld, de Cv-ketel wordt simpelweg vervangen. De besparing op uw energieverbruik kan oplopen tot € 600,- per jaar. Daarnaast krijgt u subsidie op de aanschaf. 

 Meer informatie over warmtepompen

Meer informatie over subsidie

 

Koelen

Met een warmtepomp kunt u uw vloerverwarming ook in zetten om uw huis te koelen. De warmte in uw huis wordt naar buiten afgegeven via het buitendeel. Wanneer u warmte onttrekt, kan er condens ontstaan. De temperatuur waarbij dit ontstaat noemen we het dauwpunt, rond de 18/19 graden. Bij het ontwerp wordt er rekening gehouden dat er in het geval van koeling niet het dauwpunt overschreden wordt, anders slaat er condens op uw vloer en wordt deze nat. De koeling via de vloer is daardoor beperkt, maar het is dus mogelijk zonder extra airconditioning. Een additionele airconditioning op de bijvoorbeeld de slaapkamer heeft wel voordelen. Zo onttrekt een airco vocht, de condens wordt opgevangen, waardoor de lucht minder klam aanvoelt. Daarnaast kan een traditionele airconditioning sterker koelen.

Vloerverwarming huis

Meer informatie over warmtepompen

Vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp


Zone verdeling

Het is met vloerverwarming mogelijk om de temperatuur per kamer in de stellen, maar hier moet bij de ontwerpfase al rekening mee gehouden worden. Er moet een zogenaamde zone verdeling gemaakt worden. De buizen onder de vloer worden dan ingedeeld in zones, vaak per ruimte of kamer. Per zone is het mogelijk om een thermostaat te monteren, die bijhoudt hoe warm het is en of er extra verwarming nodig is. Traditioneel gezien is er één thermostaat in de woonkamer, alleen is dit niet altijd de juist graadmeter voor het hele huis. De verschillende zones zijn ook te koppelen aan het Home Domotica, waarbij u met uw smartphone de temperatuur per zone kan instellen. 

Home Domotica Bediening

Home Domotica

 

Hoofd- of bijverwarming

In het ene geval is vloerverwarming voldoende en in het andere geval zijn er extra radiatoren nodig om de ruimtes te verwarmen. In de ontwerpfase kunnen wij bepalen wat het beste bij uw situatie past.

Een aantal elementen hebben invloed op deze keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de isolatiewaarde van uw woning. Hoe beter geïsoleerd, d.m.v. dubbelglas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, etc, hoe groter de kans dat alleen vloerverwarming voldoende is.

Verder speelt de afstand tussen de slangen van de vloerverwarming een rol, ook wel de hart op hart (h.o.h.) afstand genoemd. Als hier meer ruimte tussen zit, verwarmt de vloer minder goed. Keerzijde is dat hoe dichter de slangen op elkaar zitten, hoe duurder de installatie is in aanschaf en verbruik. Bij Klimaatexpert bepalen wij op voorhand in een exploitatierekening wat de installatie- en verbruikskosten zijn.  

Vloerverwarming hoofd  of bijverwarming

Meer informatie over isoleren

 

Sandra
Ons nieuwbouwhuis valt nog onder het oude bouwbesluit (aanvraag omgevingsvergunning 6-3-2020). Dat is balen. Nu biedt de aannemer collectieve optie temperatuur regeling per kamer aan voor € 2.500 voor de 1e etage. Wij hebben ook op de 2e etage slaap/werkkamers het bedrag wordt dan verdubbeld. Dus €5.000 voor zoneregeling op 1e en 2e etage! Veel geld. Men gaat het alleen op de slaapkamers regelen. Dus 3 slaapkamers op 1e en 2 slaapwerk-kamers op 2e etage. Zou de prijs voor 2e etage dan niet lager moeten zijn?

Is het wel logisch om alleen de slaapkamers te doen en niet ook de badkamer/separaat toilet/onbenoemde ruimte/was/wp/mv-ruimte te doen. Daar wil je immers ook de temperatuur regelen, daar hoeft het niet warm te zijn.

Is het mogelijk om achteraf zelf nog een zone regeling te installeren? Ik heb gehoord dat de garantie op de warmtepomp dan kan vervallen. Is dat zo?

Met vriendelijke groet,
Sandra


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR