Multi Split Airconditioning

Voor het koelen en verwarmen van 2 tot 5 ruimtes

Het koelen óf verwarmen van 2 tot 5 ruimtes.

Een Multi Split Airconditioning, ook wel Multi Split airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes.

Toepassingen Multi Split Airco

Een Multi Split Airco wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 en tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi Split Airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de CV verwarming op gas.

Kantoor Retail Overige

Binnendelen Multi Split Airconditioning

Hoe een binnendeel werkt is altijd hetzelfde, maar de toepassingen en vormen kunnen verschillen. Verreweg het bekendst is het wandmodel die bovenaan de wand hangt. Andere vormen zijn een vloermodel die op een radiator lijkt of het plafondmodel, die net onder het plafond hangt. Heeft u een systeemplafond? Dan kunt u het binnendeel  inbouwen als een cassettemodel. Wanneer het binnendeel helemaal is wegwerkt, noemen we dat een kanaalunit. De ruimte wordt dan via rooster voorzien van warme of koude lucht.

Werking Multi Split Airconditioning

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig en is het dus een duurzame en energiezuinige bron van warmte is. Een moderne Multi Split Airco is een warmtepomp.

Multi Split Airco of Radiator?

Bij nieuwbouw kiest men steeds vaker voor een Multi Split Airconditioning in plaats van een traditionele radiator. Doordat een Multi Split warme lucht uitblaast, is de ruimte snel gevuld met warme lucht en is de ruimte dus snel warm. Hierdoor hoef je de verwarming alleen maar aan te zetten als je er bent. Een traditionele radiator staat meestal open, dus je verwarmt de ruimtes ook als je er niet bent. Dat is zonde. Daarnaast verwarmt een Multi Split Airconditioning volgens het warmtepomp principe, dus zuiniger dan een CV-ketel. En als bonus kunt u de ruimtes in de zomer nog koelen ook. Het klimaatsysteem is compacter dan een CV-installatie + losse airconditioning en dit komt met name ten goede in winkels, waar elke vierkante meter telt.

Verwarmen zonder gas

Multi Split of VRF Systeem?

Een VRF Systeem is één buitendeel en één leidingcircuit die vertakt naar een bijna onbeperkt aantal binnendelen. Een VRF Systeem wordt toegepast op grote projecten zoals kantorencomplexen, ziekenhuizen of een warenhuis. Een Multi Split Airconditioning lijkt hier op, alleen is per binnendeel een individueel leidingencircuit en zijn de mogelijkheden wat beperkter. Een voorbeeld is dat je met een Multi Split Airconditioning niet tegelijkertijd de ene ruimte kan koelen en de andere ruimte kan verwarmen. Het is dus óf verwarmen óf koelen. Met een VRF Systeem kan dit wel.

Wat is een VRF Systeem?

Home Domotica

Met uw mobiel, tablet of computer instellen hoe warm het moet zijn per ruimte. Dat is Home Domotica, of wel het automatiseren van uw huis. Dit kan met alle elektronische apparaten, zoals het alarm, verlichting, beveiligingscamera, garagepoort etc. U kunt dus ook Multi Split Airconditioning instellen met Home Domotica. Wij kunnen u informeren en adviseren over de mogelijkheden. 

Home Domotica

VRF vs Split

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Marco
Vraag.
Kan ik koelwater door unit laten lopen .zodat ik mijn zwembad er mee kan verwarmen?

Klimaatexpert.com
Beste Marco,

Er zijn warmtepompen die zowel een ruimte als een zwembad kan verwarmen. Graag denken we vrijblijvend met u mee over uw situatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een berichtje te sturen naar info@klimaatexpert.com of te bellen met 088-1460000.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


louis van herp
als ik 2 binnen units van ong 5 KW warmte wil hebben , wat voor buiten unit is dan nodig.
Worden dan de binnen units op geteld dus buiten unit dan 10KW

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Herp,

Wanneer u beide binnendelen niet vol belast, zou u ook voldoende kunnen hebben aan een kleiner buitendeel. Wanneer u ons berichtje stuurt met een omschrijving van uw situatie, kunnen we voor u bepalen wat hoeveel kW binnendelen en buitendeel u nodig heeft.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Nicolasen
Ik overweeg een multi split (3 kamers) in een reeds bestaande woning zonder airco. Hoe is de afwerking van het leidingwerk binnenshuis dan? Zijn daar nette oplossingen voor? Mvg
Klimaatexpert.com
Beste Nicolasen,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.

Op het gebied van Multisplit hebben we met Samsung een uniek product.
Zij hebben een Wind-Free model, d.w.z. koelen en verwarmen zonder tocht gevoel. Helaas hebben we nog steeds een leiding nodig tussen de binnen en buitenunit. Hier zijn kabelgoten voor te krijgen in crème of RAL9010 wit.
Door de positie van de binnenunit te bepalen kunnen we het leidingwerk, in overleg, proberen te minimaliseren. Kijk voor meer informatie op
https://www.ambrava.nl/producten/warmtepompen/single-split-modellen-warmtepompen/wandmodellen/wind-free/

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamNicolasen
Dank. Wat is het formaat van betreffende leidingen en goot (dikte)?

Mvg

Klimaatexpert.com
Beste Nicolasen,

Bedankt voor uw reactie.

Voor de kleinere wandmodellen hebben we koelleiding nodig van 1/4"-3/8” of 1/4"-1/2” deze zijn als leiding set geïsoleerd (brandnorm BL-S1-D0). De leidingen kunnen worden geplaatst in een kabelgoot 74 x 56 mm voor binnen en buiten UV bestendig.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team

Rinus van Druten
Geacht Klimaatexpert Team,
Ik wil de woonkamer van 150 M3 koelen en een slaapkamer van 40 M3. Het huis is een semibungalow uit 1974 en geheel geïsoleerd. Wat is het beste, een multi split met 2 units of 2 single splits?
Met vriendelijke groet,
M.J. van Druten

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Druten,
Bedankt voor uw reactie. Het voordeel van 2x een singlesplit is dat deze onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen in koelen of verwarmen.
Het voordeel van een multisplit is dat u maar 1 buitendeel heeft. Het één is niet perse beter dan het ander. Prijstechnisch kan hier echter wel een flink verschil tussen zitten, afhankelijk van het type binnendelen dat u kiest.

Mocht u meer informatie of een richtprijs willen ontvangen, dan kunnen wij u in contact laten komen met een Technisch Adviseur.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team


MC
Op de gehele begane grond hebben we een vloerverwarming aangesloten op CV. Bestaat er een mogelijkheid dat er gekoeld water door de vloerverwarming stroomt zodat in de hete zomermaanden toch een verkoeling is? Onze CV ketel is nu ruim een jaar oud. Het is niet de bedoeling deze nu al te gaan vervangen.

Daarnaast overwegen we airco te plaatsen op 2 slaapkamers en de zolder. Welk merk/type en vermogen hebben we nodig? En zit er ook subsidie op de airco warmtepomp?

Klimaatexpert.com
Deel 1 reactie

Beste MC,

Bedankt voor uw reactie. Vloerkoeling kan een prettige manier van koelen zijn maar verschilt wel van airconditioning. Hier hebben wij een blog over geschreven; https://www.klimaatexpert.com/toepassingen-warmtepomp/particulier/vloerverwarming-thuis

Bovendien moet gekeken worden of de huidige vloerverwarmingsverdelers en het systeem geschikt zijn voor vloerkoeling. Indien u toch naar airconditioning wil voor de bovenverdieping kunt u deze ook toepassen in de woonkamer, dit is waarschijnlijk minder ingrijpend.

Welk merk en type het best voor uw situatie is hangt o.a. af van het type binnendeel wat u het meest aanspreekt, uw budget en hoe groot de ruimtes zijn. Indien gewenst kunnen we u een folder toesturen met verschillende modellen en afhankelijk van uw keuze kunnen wij voor een indicatie zorgen.

Klimaatexpert.com
Deel 2 reactie

Indien u ook gaat verwarmen met de airconditioning en deze zakelijk aanschaft zou u in aanmerking kunnen komen voor de EIA regeling.
Voor particulieren geldt er verder enkel subsidie op lucht/ water of water/ water warmtepompen en niet op airconditioning.

Mochten wij nog iets voor u kunnen betekenen hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Henk Oosthoek
Goedendag,
Ik heb in mijn slaapkamer reeds een aircosysteem van 3,5 kw van FUJI .Nu wil ik een 2e slaapkamer ook koelen.Ik weet dat ik hiervoor een mulitisplitunit nodig heb met 1 buitendeel en 2 binnenunits.SLK 1 is 35 m3 en SLK 2 is 25 m3 groot.Ik wil zelf de wandgoten en doorvoeren plaatsen en de rest uitbesteden.Kunt u mij hiervoor een aanbieding doen.
vrgr
Henk Oosthoek


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen