Het koelen óf verwarmen van 2 tot 5 ruimtes.
Een Multi Split Airconditioning, ook wel Multi Split Airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes.
Toepassingen Multi Split Airco
Een Multi Split Airco wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi Split Airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming op gas.
Binnendelen Multi Split Airconditioning
Hoe een binnendeel werkt is altijd hetzelfde, maar de toepassingen en vormen kunnen verschillen. Verreweg het bekendst is het wandmodel die bovenaan de wand hangt. Andere vormen zijn een vloermodel die op een radiator lijkt of het plafondmodel, die net onder het plafond hangt. Heeft u een systeemplafond? Dan kunt u het binnendeel inbouwen als een cassettemodel. Wanneer het binnendeel helemaal is wegwerkt, noemen we dat een kanaalunit. De ruimte wordt dan via rooster voorzien van warme of koude lucht.
Werking Multi Split Airconditioning
In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig en is het dus een duurzame en energiezuinige bron van warmte is. Een moderne Multi Split Airco is een warmtepomp.
Multi Split Airco of radiator?
Bij nieuwbouw kiest men steeds vaker voor een Multi Split Airconditioning in plaats van een traditionele radiator. Doordat een Multi Split Airco warme lucht uitblaast, is de ruimte snel gevuld met warme lucht en is de ruimte dus snel warm. Hierdoor hoeft de verwarming alleen maar aan gezet te worden als er iemand in de ruimte is. Een traditionele radiator staat meestal open, dus deze verwarmt de ruimtes ook wanneer er niemand is. Dat is zonde. Daarnaast verwarmt een Multi Split Airconditioning volgens het warmtepomp principe, dus zuiniger dan een Cv-ketel. En als bonus kunt u de ruimtes in de zomer nog koelen ook. Het klimaatsysteem is compacter dan een Cv-installatie + losse airconditioning en dit komt met name ten goede in winkels, waar elke vierkante meter telt.
Multi Split of VRF Systeem?
Een VRF Systeem is één buitendeel en één leidingcircuit die vertakt naar een bijna onbeperkt aantal binnendelen. Een VRF Systeem wordt toegepast op grote projecten zoals kantorencomplexen, ziekenhuizen of een warenhuis. Een Multi Split Airconditioning lijkt hier op, alleen is per binnendeel een individueel leidingencircuit en zijn de mogelijkheden wat beperkter. Een voorbeeld is dat er met een Multi Split Airconditioning niet tegelijkertijd de ene ruimte kan koelen en de andere ruimte kan verwarmen. Het is dus óf verwarmen óf koelen. Met een VRF Systeem kan dit wel.
Home Domotica
Met uw mobiel, tablet of computer instellen hoe warm het moet zijn per ruimte. Dat is Home Domotica, of wel het automatiseren van uw huis. Dit kan met alle elektronische apparaten, zoals het alarm, verlichting, beveiligingscamera, garagepoort etc. U kunt dus ook de Multi Split Airconditioning instellen met Home Domotica. Wij kunnen u informeren en adviseren over de mogelijkheden.
Kan ik koelwater door unit laten lopen .zodat ik mijn zwembad er mee kan verwarmen?
Er zijn warmtepompen die zowel een ruimte als een zwembad kan verwarmen. Graag denken we vrijblijvend met u mee over uw situatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een berichtje te sturen naar info@klimaatexpert.com of te bellen met 088-1460000.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Of heeft een multi-split dat niet nodig. Als ik de compressor op de gevel schroef dan loopt het toch niet bij de muur naar beneden?
Dat klopt airconditioners halen vocht uit de lucht dit verzamelt zich in een lekbak en dit vocht moet afgevoerd worden naar het riool. iedere binnenunit moet zo'n aansluiting hebben. Bij het buitendeel kan het zijn als je deze in de winter gebruikt er ook vocht vanaf komt Een warmtepomp is immers een omkeerbare airconditioner, als dit op een kritische plaats is dan is het raadzaam een lekbak met tracing te plaatsen onder de buitenunit en het water af te voeren naar het riool of tuin, het is maar een zeer beperkte hoeveelheid water. maar pas op dat moet wel dat je niet valt of wegglijdt over ijs.
Webcare Klimaatexpert
Worden dan de binnen units op geteld dus buiten unit dan 10KW
Wanneer u beide binnendelen niet vol belast, zou u ook voldoende kunnen hebben aan een kleiner buitendeel. Wanneer u ons berichtje stuurt met een omschrijving van uw situatie, kunnen we voor u bepalen wat hoeveel kW binnendelen en buitendeel u nodig heeft.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.
Op het gebied van Multisplit hebben we met Samsung een uniek product.
Zij hebben een Wind-Free model, d.w.z. koelen en verwarmen zonder tocht gevoel. Helaas hebben we nog steeds een leiding nodig tussen de binnen en buitenunit. Hier zijn kabelgoten voor te krijgen in crème of RAL9010 wit.
Door de positie van de binnenunit te bepalen kunnen we het leidingwerk, in overleg, proberen te minimaliseren. Kijk voor meer informatie op
https://www.ambrava.nl/producten/warmtepompen/single-split-modellen-warmtepompen/wandmodellen/wind-free/
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Mvg
Bedankt voor uw reactie.
Voor de kleinere wandmodellen hebben we koelleiding nodig van 1/4"-3/8” of 1/4"-1/2” deze zijn als leiding set geïsoleerd (brandnorm BL-S1-D0). De leidingen kunnen worden geplaatst in een kabelgoot 74 x 56 mm voor binnen en buiten UV bestendig.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Ik wil de woonkamer van 150 M3 koelen en een slaapkamer van 40 M3. Het huis is een semibungalow uit 1974 en geheel geïsoleerd. Wat is het beste, een multi split met 2 units of 2 single splits?
Met vriendelijke groet,
M.J. van Druten
Bedankt voor uw reactie. Het voordeel van 2x een singlesplit is dat deze onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen in koelen of verwarmen.
Het voordeel van een multisplit is dat u maar 1 buitendeel heeft. Het één is niet perse beter dan het ander. Prijstechnisch kan hier echter wel een flink verschil tussen zitten, afhankelijk van het type binnendelen dat u kiest.
Mocht u meer informatie of een richtprijs willen ontvangen, dan kunnen wij u in contact laten komen met een Technisch Adviseur.
Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team
In aansluiting op de vraag van de heer Van Druten, maken twee nieuwe moderne single units geplaatst naast elkaar niet (veel) meer geluid dan een enkele unit bij gebruik van een multisplit? Uiteraard het aantal db's op de erfgrens. Dank voor uw antwoord, groet Diana de Valk
Daarnaast overwegen we airco te plaatsen op 2 slaapkamers en de zolder. Welk merk/type en vermogen hebben we nodig? En zit er ook subsidie op de airco warmtepomp?
Beste MC,
Bedankt voor uw reactie. Vloerkoeling kan een prettige manier van koelen zijn maar verschilt wel van airconditioning. Hier hebben wij een blog over geschreven; https://www.klimaatexpert.com/toepassingen-warmtepomp/particulier/vloerverwarming-thuis
Bovendien moet gekeken worden of de huidige vloerverwarmingsverdelers en het systeem geschikt zijn voor vloerkoeling. Indien u toch naar airconditioning wil voor de bovenverdieping kunt u deze ook toepassen in de woonkamer, dit is waarschijnlijk minder ingrijpend.
Welk merk en type het best voor uw situatie is hangt o.a. af van het type binnendeel wat u het meest aanspreekt, uw budget en hoe groot de ruimtes zijn. Indien gewenst kunnen we u een folder toesturen met verschillende modellen en afhankelijk van uw keuze kunnen wij voor een indicatie zorgen.
Indien u ook gaat verwarmen met de airconditioning en deze zakelijk aanschaft zou u in aanmerking kunnen komen voor de EIA regeling.
Voor particulieren geldt er verder enkel subsidie op lucht/ water of water/ water warmtepompen en niet op airconditioning.
Mochten wij nog iets voor u kunnen betekenen hoor ik het graag!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Ik heb in mijn slaapkamer reeds een aircosysteem van 3,5 kw van FUJI .Nu wil ik een 2e slaapkamer ook koelen.Ik weet dat ik hiervoor een mulitisplitunit nodig heb met 1 buitendeel en 2 binnenunits.SLK 1 is 35 m3 en SLK 2 is 25 m3 groot.Ik wil zelf de wandgoten en doorvoeren plaatsen en de rest uitbesteden.Kunt u mij hiervoor een aanbieding doen.
vrgr
Henk Oosthoek
Mijn vraag is dat als slechts een binnenuit aanstaat en de ander uit,
deze dan wel automatisch het volle vermogen van 3,5 kw vermogen krijgt , of krijgt het dan ook maar de helft van de 4kw van de buiten unit ?
Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.com
De fabrikant van de Multi Split geeft in zgn. combinatietabellen aan welke en hoeveel binnendelen op het betreffende buitendeel kunnen worden aangesloten.
Ook wordt de maximale gelijktijdigheid in procenten aan gegeven, afhankelijk van type buitenunit
variërend tussen +/- 130 – 170%
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Hoe moet ik nu deze 2 mogelijkheden met elkaar vergelijken in energieverbruik, zodat ik het rendement over langere tijd kan vaststellen?
Naast de keuze voor Single of Multi Split moeten we als eerste kijken naar de afmetingen van de te koelen/verwarmen ruimte (lengte x breedte x hoogte).
Dit is belangrijk voor de positie van de binnenunit(s). Met name het circulatievoud, het aantal malen dat de inhoud over de binnenunit gaat, luchtvolume is bepalend voor de selectie. Daarnaast is ook zoninstraling en overige interne warmtelast is bepalend.
Over het algemeen hebben A-merken Multi Split units een groter condensor oppervlak dan die van een Single Split en ook meerdere sensoren. Deze hebben dus ook een hogere SCOP en SEER, oftewel rendement verwarmen en koelen. 2 buitenunit is wel 2 x onderhoud en 2 x compressor + andere bewegende onderdelen.
Via de e-mail sturen wij u een brochure toe.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Bedankt voor uw bericht. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om de situatie te bekijken. De plaatsing van het binnendeel en
de worp van het type binnendeel dat we selecteren is van groot belang. Tevens wordt een airco normaliter niet toegepast in de badkamer vanwege de hoge luchtvochtigheid. Indien gewenst kunnen wij een opname op locatie voor u inplannen met één van onze installatiepartners. Wij horen het graag!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Graag de berekening vvir een buitenpost voor 4binnen units van 2,5 kw elk , en de formule .Gr
Hartelijk dank voor uw reactie. We nemen graag contact met u op voor meer informatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om het formulier in te vullen, zie de 'meer informatie' knop in oranje, rechts bovenin. Dan gaan we voor u aan de slag. Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Is een VRV/VRF systeem hier eventueel ook voor te gebruiken? Het apparaat mag namelijk maar zeer weinig geluid maken.
Geachte heer Roovers,
Hartelijk dank voor uw reactie!
Een VRV/VRF systeem wordt vaak toegepast in utiliteitsoplossingen, maar is zeker ook thuis toepasbaar. Samsung heeft hier bijvoorbeeld een oplossing voor met een ruime keuze uit verschillende type binnendelen en vermogens. De COP en EER (efficiency) van deze toestellen is o.a. afhankelijk het toe te passen vermogen. Om tot een goede selectie te komen hebben wij echter wat meer informatie nodig, heeft u bijv. een plattegrond of de afmetingen (l x b x h) van de ruimtes? Heeft u al nagedacht over het type binnendeel dat u wilt gaan toepassen? Denk hierbij bijv. aan wandmodellen of cassettemodellen?
Indien u deze gegevens niet beschikbaar heeft, dan kunnen wij één van onze installatiepartners vragen een afspraak in te plannen voor een opname op locatie, waarbij ook de verschillende modellen kunnen worden toegelicht.
Mochten wij iets anders voor u kunnen betekenen, dan horen wij het graag!
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team
Er is onlangs een Daikin multisplit airco geïnstalleerd met 1 binnenunit in de woonkamer en 1 in de slaapkamer. Als de binnenunit van de slaapkamer in werking is (koelen) wordt de binnenunit in de woonkamer ijskoud en vormt zich condens aan de onderkant van de unit terwijl deze niet in gebruik is. Tevens maakt de unit in de woonkamer dan meer geluid dan als wanneer deze wel in werking is. Is het normaal dat als 1 binnenunit bezig is met koelen, de andere binnenunit (ijs)koud wordt, geluid maakt en er condensvorming optreedt bij die unit terwijl deze NIET aanstaat?
Ik zie uw/jullie reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Erna
Dank voor je reactie op onze site. Het is handiger om contact op te nemen met Daikin zelf. Zij hebben de kennis van de geplaatste producten en kunnen je vast verder helpen.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team
Dank voor je reactie op onze site. De lucht wordt inderdaad gerecirculeerd.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare
Hartelijk dank voor uw bericht!
Het Free Joint Multi systeem van Samsung biedt de oplossing om meerdere ruimtes te verwarmen of te koelen. Op één buitendeel kunnen tot wel 5 binnendelen worden aangesloten. Via de mail sturen wij de brochure naar u voor meer informatie.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare
wellicht kunt u ons een persoonlijk bericht sturen op info@klimaatexpert.com, het is namelijk nodig om te weten hoe groot de betreffende kamers zijn. Hier kunnen we dan een selectie maken van types, soort en merk.
met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare
Of moet je dan altijd 1 x multsplit voor airco hebben en 1 x buitenunit voor warmtepomp hebben?
hiervoor zijn zeker oplossingen voor die zowel "normale binnendelen", maar ook een aansluiting hebben om de vloerverwarming van koude of warmte te voorzien en zelfs de warmte voor het tapwater verzorgen.
als je ons een berichtje stuurt met je gegevens op info@klimaatexpert.com, kunnen we je de informatie hierover sturen.
met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare
ik ben de eigenaar van een psychologen praktijk in Amsterdam. De praktijk is op de begane grond en heeft grote ramen, waardoor het heel wordt in de zomer. Wij willen graag in alle 4 kamers airconditioning.
Raad u ons zo een multi split systeem aan en heeft u misschien een tip voor bedrijf in Amsterdam die ons met de installatie kan helpen?
bedankt
Ik vroeg me af of een multisplit airco hetzelfde is als een lucht / lucht warmtepomp?
En welke merken zijn dan het energiezuinigst?
Een Multisplit is precies hetzelfde als een luch/licht warmtepomp alleen worden er hier op 1 buitentoestel meerdere binnendelen aangesloten. Merken die energiezuinig zijn is Samsung, Mitsubishi Electric, Toshiba, Hisense, Hitachi
Kunt u mij advies geven over de te ondernemen stappen?
Ik ben aan het verduurzamen zit met een redelijk hoog gasgebruik.
(Woning 1000m3 - 5 personen)
Huidig installatie:
- beneden vloerverwarming + convectorput
- boven radiatoren
Ik ben voornemens om boven de radiatoren af te sluiten en de kamers te voorzien van airco's.
Daarna dacht ik aan een hybride warmtepomp om mijn gasverbruik door verwarming en douche te reduceren.
Maar voor het bedrag van de hybride warmtepomp kan ik een hele grote airco kopen waarmee je benedenverdieping kan verwarmen.
Gasgebruik voor douche blijft dan wel behouden
Wat is aan te raden? Beneden ook airco of een hybride warmtepomp voor de rest van het c.v. systeem?
Ben benieuwd!
P.s.: In december worden er 25 zonnepanelen geïnstalleerd
Mvg
Aart van de Merwe
Ik overweeg airco te laten installeren in twee slaapkamers van mijn huis. Nu begrijp ik dat ik dit met een multisplit op 1 buitenunit kan doen of met twee buitenunits (waar ik ook de ruimte voor heb). Wat is hier verstandiger / voordeliger om te doen?
Mvg Martijn Lekx
ik wil het gasverbruik verminderen en ben aan het kijken naar de mogelijkheid om airco's als (bij)verwarming te gebruiken. Ik zou dan 5 ruimtes willen verwarmen/koelen. Zijn single split units dan beter (qua rendement/warmte opbrengst) of een multisplit unit. Of maakt het niet uit? De units worden niet gebruikt om de ene ruimte te koelen en de andere te verwarmen.
En zijn er naast de COP en energiezuinigheid nog meer belangrijke aandachtspunten?
Het hangt een beetje af van de situatie, als er binnendelen afschakelen gaat de buitenunit in deellast draaien en zal deze wat efficiënter zijn, echter als er teveel units afschakelen is de buitenunit veel te groot en gaat hij pendel gedrag vertonen en in een heel lage deellast draaien en dat is dan weer minder gunstig.
Sorry geen eenvoudig antwoord hangt af van de situatie
Maar ik vermoed nav je reactie dat split units voor beneden en zolder beter zijn en wellicht multi split voor verdieping?!
Hoeveel stroom verbruik dat. ik heb 12 zonnepanelen op dak .het is voor begane grond 1e verdieping en 2e verdieping
ik hoor graag van u
Misschien een beetje kort door de bocht antwoord maar hoeveel je gaat verbuiken aan strooom hangt er vanaf hoe vaak je de unit gebruikt alleen voor verwarmen, of ook voor airco en wat is dan de behoefte / gebruik van de installatie, hier is niet zomaar een antwoord op te geven, Gebruik je hem voor verwarming dan zal te alle tijde dit goedkoper zijn als gasverwarming, koeling comfort, kost geld, maar dan heb je wel een heerlijk geconditioneerde ruimte.
webcare Klimaatexpert
Is verwarmen bij vriesweer wel aan te raden ?
Lijdt de compressor niet erg en slijt hij niet extreem door grote temperatuurverschillen ?
Ontstaan er geen scheurtjes in de leidingen door die grote temperatuurverschillen ?
Dank voor advies
Je hoeft je daar geen enkele zorg over te maken de systemen zijn hiervoor ontworpen en kunnen hier prima tegen, De isnataaltie is met deze temperatuur verschillen wel wat minder efficient, maar met de huidige energieprijzen blijf je altijd besparen ook als het buiten -10 C is en binnen 20 C dan is deze manier van verwarmen nog steeds aanzienlijk goedkoper als met gas.
Webcare Klimaatexpert
Mijn reacties