Multi Split Airconditioning

Voor het koelen en verwarmen van 2 tot 5 ruimtes

Het koelen óf verwarmen van 2 tot 5 ruimtes.

Een Multi Split Airconditioning, ook wel Multi Split airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes.

Toepassingen Multi Split Airco

Een Multi Split Airco wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 en tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi Split Airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de CV verwarming op gas.

Kantoor Retail Overige

Binnendelen Multi Split Airconditioning

Hoe een binnendeel werkt is altijd hetzelfde, maar de toepassingen en vormen kunnen verschillen. Verreweg het bekendst is het wandmodel die bovenaan de wand hangt. Andere vormen zijn een vloermodel die op een radiator lijkt of het plafondmodel, die net onder het plafond hangt. Heeft u een systeemplafond? Dan kunt u het binnendeel  inbouwen als een cassettemodel. Wanneer het binnendeel helemaal is wegwerkt, noemen we dat een kanaalunit. De ruimte wordt dan via rooster voorzien van warme of koude lucht.

Werking Multi Split Airconditioning

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig en is het dus een duurzame en energiezuinige bron van warmte is. Een moderne Multi Split Airco is een warmtepomp.

Multi Split Airco of Radiator?

Bij nieuwbouw kiest men steeds vaker voor een Multi Split Airconditioning in plaats van een traditionele radiator. Doordat een Multi Split warme lucht uitblaast, is de ruimte snel gevuld met warme lucht en is de ruimte dus snel warm. Hierdoor hoef je de verwarming alleen maar aan te zetten als je er bent. Een traditionele radiator staat meestal open, dus je verwarmt de ruimtes ook als je er niet bent. Dat is zonde. Daarnaast verwarmt een Multi Split Airconditioning volgens het warmtepomp principe, dus zuiniger dan een CV-ketel. En als bonus kunt u de ruimtes in de zomer nog koelen ook. Het klimaatsysteem is compacter dan een CV-installatie + losse airconditioning en dit komt met name ten goede in winkels, waar elke vierkante meter telt.

Verwarmen zonder gas

Multi Split of VRF Systeem?

Een VRF Systeem is één buitendeel en één leidingcircuit die vertakt naar een bijna onbeperkt aantal binnendelen. Een VRF Systeem wordt toegepast op grote projecten zoals kantorencomplexen, ziekenhuizen of een warenhuis. Een Multi Split Airconditioning lijkt hier op, alleen is per binnendeel een individueel leidingencircuit en zijn de mogelijkheden wat beperkter. Een voorbeeld is dat je met een Multi Split Airconditioning niet tegelijkertijd de ene ruimte kan koelen en de andere ruimte kan verwarmen. Het is dus óf verwarmen óf koelen. Met een VRF Systeem kan dit wel.

Wat is een VRF Systeem?

Home Domotica

Met uw mobiel, tablet of computer instellen hoe warm het moet zijn per ruimte. Dat is Home Domotica, of wel het automatiseren van uw huis. Dit kan met alle elektronische apparaten, zoals het alarm, verlichting, beveiligingscamera, garagepoort etc. U kunt dus ook Multi Split Airconditioning instellen met Home Domotica. Wij kunnen u informeren en adviseren over de mogelijkheden. 

Home Domotica

VRF vs Split

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Marco
Vraag.
Kan ik koelwater door unit laten lopen .zodat ik mijn zwembad er mee kan verwarmen?

Klimaatexpert.com
Beste Marco,

Er zijn warmtepompen die zowel een ruimte als een zwembad kan verwarmen. Graag denken we vrijblijvend met u mee over uw situatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een berichtje te sturen naar info@klimaatexpert.com of te bellen met 088-1460000.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


louis van herp
als ik 2 binnen units van ong 5 KW warmte wil hebben , wat voor buiten unit is dan nodig.
Worden dan de binnen units op geteld dus buiten unit dan 10KW

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Herp,

Wanneer u beide binnendelen niet vol belast, zou u ook voldoende kunnen hebben aan een kleiner buitendeel. Wanneer u ons berichtje stuurt met een omschrijving van uw situatie, kunnen we voor u bepalen wat hoeveel kW binnendelen en buitendeel u nodig heeft.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting