Multi Split Airconditioning

Voor het koelen en verwarmen van 2 tot 5 ruimtes

Het koelen óf verwarmen van 2 tot 5 ruimtes.

Een Multi Split Airconditioning, ook wel Multi Split Airco, is een airconditioning met één buitendeel en 2 tot 5 binnendelen. Daarmee koelt of verwarmt u meerdere ruimtes.

 

Toepassingen Multi Split Airco

Een Multi Split Airco wordt vaak toegepast in slaapkamers en in winkels, kantoren of een medische toepassing zoals een tandartspraktijk die uit minimaal 2 tot 5 ruimtes bestaat. Doordat een Multi Split Airco kan koelen en verwarmen, kan het worden gebruikt als vervanger van de Cv-verwarming op gas.

Retail Airconditioning

Kantoor

Retail

Overige

 

Binnendelen Multi Split Airconditioning

Hoe een binnendeel werkt is altijd hetzelfde, maar de toepassingen en vormen kunnen verschillen. Verreweg het bekendst is het wandmodel die bovenaan de wand hangt. Andere vormen zijn een vloermodel die op een radiator lijkt of het plafondmodel, die net onder het plafond hangt. Heeft u een systeemplafond? Dan kunt u het binnendeel inbouwen als een cassettemodel. Wanneer het binnendeel helemaal is wegwerkt, noemen we dat een kanaalunit. De ruimte wordt dan via rooster voorzien van warme of koude lucht.

Airconditioning Single

 


Werking Multi Split Airconditioning

In een ruimte zuigt het binnendeel de lucht aan, koelt of verwarmt deze en blaast het weer uit. Als er gekoeld wordt, dan wordt de warmte uit de binnenlucht gehaald en via leidingen en het koudemiddel getransporteerd naar het buitendeel die de overtollige warmte buiten afgeeft. Het principe werkt bij verwarmen precies andersom. Uit de buitenlucht wordt er tot 75% van de benodigde warmte onttrokken. Daardoor is slechts voor 25% van de opgewekte warmte elektriciteit nodig en is het dus een duurzame en energiezuinige bron van warmte is. Een moderne Multi Split Airco is een warmtepomp.

Multi Split Airco

 


Multi Split Airco of radiator?

Bij nieuwbouw kiest men steeds vaker voor een Multi Split Airconditioning in plaats van een traditionele radiator. Doordat een Multi Split Airco warme lucht uitblaast, is de ruimte snel gevuld met warme lucht en is de ruimte dus snel warm. Hierdoor hoeft de verwarming alleen maar aan gezet te worden als er iemand in de ruimte is. Een traditionele radiator staat meestal open, dus deze verwarmt de ruimtes ook wanneer er niemand is. Dat is zonde. Daarnaast verwarmt een Multi Split Airconditioning volgens het warmtepomp principe, dus zuiniger dan een Cv-ketel. En als bonus kunt u de ruimtes in de zomer nog koelen ook. Het klimaatsysteem is compacter dan een Cv-installatie + losse airconditioning en dit komt met name ten goede in winkels, waar elke vierkante meter telt.

Verwarmen zonder gas

 

Multi Split of VRF Systeem?

Een VRF Systeem is één buitendeel en één leidingcircuit die vertakt naar een bijna onbeperkt aantal binnendelen. Een VRF Systeem wordt toegepast op grote projecten zoals kantorencomplexen, ziekenhuizen of een warenhuis. Een Multi Split Airconditioning lijkt hier op, alleen is per binnendeel een individueel leidingencircuit en zijn de mogelijkheden wat beperkter. Een voorbeeld is dat er met een Multi Split Airconditioning niet tegelijkertijd de ene ruimte kan koelen en de andere ruimte kan verwarmen. Het is dus óf verwarmen óf koelen. Met een VRF Systeem kan dit wel.

Airconditioning multi split

Wat is een VRF Systeem?

 

Home Domotica

Met uw mobiel, tablet of computer instellen hoe warm het moet zijn per ruimte. Dat is Home Domotica, of wel het automatiseren van uw huis. Dit kan met alle elektronische apparaten, zoals het alarm, verlichting, beveiligingscamera, garagepoort etc. U kunt dus ook de Multi Split Airconditioning instellen met Home Domotica. Wij kunnen u informeren en adviseren over de mogelijkheden.

Home Domotica Bediening
Home Domotica

 

 

VRF vs Split

Marco
Vraag.
Kan ik koelwater door unit laten lopen .zodat ik mijn zwembad er mee kan verwarmen?

Klimaatexpert.com
Beste Marco,

Er zijn warmtepompen die zowel een ruimte als een zwembad kan verwarmen. Graag denken we vrijblijvend met u mee over uw situatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een berichtje te sturen naar info@klimaatexpert.com of te bellen met 088-1460000.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


HW poelma
Ik heb allemaal prachtige plaatjes van airco,s, gezien maar die hebben toch ook een afvoer nodig?
Of heeft een multi-split dat niet nodig. Als ik de compressor op de gevel schroef dan loopt het toch niet bij de muur naar beneden?

webcare Klimaatexpert
Beste Poelma,

Dat klopt airconditioners halen vocht uit de lucht dit verzamelt zich in een lekbak en dit vocht moet afgevoerd worden naar het riool. iedere binnenunit moet zo'n aansluiting hebben. Bij het buitendeel kan het zijn als je deze in de winter gebruikt er ook vocht vanaf komt Een warmtepomp is immers een omkeerbare airconditioner, als dit op een kritische plaats is dan is het raadzaam een lekbak met tracing te plaatsen onder de buitenunit en het water af te voeren naar het riool of tuin, het is maar een zeer beperkte hoeveelheid water. maar pas op dat moet wel dat je niet valt of wegglijdt over ijs.

Webcare Klimaatexpert


Wim
Stel ik wil bijv. 2 ruimtes koelen of verwarmen.
Is het dan mogelijk om bijv. de ene ruimte wel te verwarmen en de andere ruimte niet? dus een aanzetten en de andere niet!
Hoor van u.
Groetjes,
Wim Houben

louis van herp
als ik 2 binnen units van ong 5 KW warmte wil hebben , wat voor buiten unit is dan nodig.
Worden dan de binnen units op geteld dus buiten unit dan 10KW

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Herp,

Wanneer u beide binnendelen niet vol belast, zou u ook voldoende kunnen hebben aan een kleiner buitendeel. Wanneer u ons berichtje stuurt met een omschrijving van uw situatie, kunnen we voor u bepalen wat hoeveel kW binnendelen en buitendeel u nodig heeft.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Nicolasen
Ik overweeg een multi split (3 kamers) in een reeds bestaande woning zonder airco. Hoe is de afwerking van het leidingwerk binnenshuis dan? Zijn daar nette oplossingen voor? Mvg
Klimaatexpert.com
Beste Nicolasen,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.

Op het gebied van Multisplit hebben we met Samsung een uniek product.
Zij hebben een Wind-Free model, d.w.z. koelen en verwarmen zonder tocht gevoel. Helaas hebben we nog steeds een leiding nodig tussen de binnen en buitenunit. Hier zijn kabelgoten voor te krijgen in crème of RAL9010 wit.
Door de positie van de binnenunit te bepalen kunnen we het leidingwerk, in overleg, proberen te minimaliseren. Kijk voor meer informatie op
https://www.ambrava.nl/producten/warmtepompen/single-split-modellen-warmtepompen/wandmodellen/wind-free/

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamNicolasen
Dank. Wat is het formaat van betreffende leidingen en goot (dikte)?

Mvg

Klimaatexpert.com
Beste Nicolasen,

Bedankt voor uw reactie.

Voor de kleinere wandmodellen hebben we koelleiding nodig van 1/4"-3/8” of 1/4"-1/2” deze zijn als leiding set geïsoleerd (brandnorm BL-S1-D0). De leidingen kunnen worden geplaatst in een kabelgoot 74 x 56 mm voor binnen en buiten UV bestendig.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team

Rinus van Druten
Geacht Klimaatexpert Team,
Ik wil de woonkamer van 150 M3 koelen en een slaapkamer van 40 M3. Het huis is een semibungalow uit 1974 en geheel geïsoleerd. Wat is het beste, een multi split met 2 units of 2 single splits?
Met vriendelijke groet,
M.J. van Druten

Klimaatexpert.com
Geachte heer Van Druten,
Bedankt voor uw reactie. Het voordeel van 2x een singlesplit is dat deze onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen in koelen of verwarmen.
Het voordeel van een multisplit is dat u maar 1 buitendeel heeft. Het één is niet perse beter dan het ander. Prijstechnisch kan hier echter wel een flink verschil tussen zitten, afhankelijk van het type binnendelen dat u kiest.

Mocht u meer informatie of een richtprijs willen ontvangen, dan kunnen wij u in contact laten komen met een Technisch Adviseur.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team


Diana de Valk
Geacht Klimaatexpert Team,

In aansluiting op de vraag van de heer Van Druten, maken twee nieuwe moderne single units geplaatst naast elkaar niet (veel) meer geluid dan een enkele unit bij gebruik van een multisplit? Uiteraard het aantal db's op de erfgrens. Dank voor uw antwoord, groet Diana de Valk

Webcare Klimaatexpert
Beste Diana,

Dat hangt voor een deel af van de capaciteit een vuistregel is dat je ongeveer 3 dB(A) moet optellen aan geluid als je 2 units dicht bij elkaar plaatst. even kijken in de folder en bij de 2 singlesplits 3 dB(A) optellen.

Webcare Klimaatexpert

MC
Op de gehele begane grond hebben we een vloerverwarming aangesloten op CV. Bestaat er een mogelijkheid dat er gekoeld water door de vloerverwarming stroomt zodat in de hete zomermaanden toch een verkoeling is? Onze CV ketel is nu ruim een jaar oud. Het is niet de bedoeling deze nu al te gaan vervangen.

Daarnaast overwegen we airco te plaatsen op 2 slaapkamers en de zolder. Welk merk/type en vermogen hebben we nodig? En zit er ook subsidie op de airco warmtepomp?

Klimaatexpert.com
Deel 1 reactie

Beste MC,

Bedankt voor uw reactie. Vloerkoeling kan een prettige manier van koelen zijn maar verschilt wel van airconditioning. Hier hebben wij een blog over geschreven; https://www.klimaatexpert.com/toepassingen-warmtepomp/particulier/vloerverwarming-thuis

Bovendien moet gekeken worden of de huidige vloerverwarmingsverdelers en het systeem geschikt zijn voor vloerkoeling. Indien u toch naar airconditioning wil voor de bovenverdieping kunt u deze ook toepassen in de woonkamer, dit is waarschijnlijk minder ingrijpend.

Welk merk en type het best voor uw situatie is hangt o.a. af van het type binnendeel wat u het meest aanspreekt, uw budget en hoe groot de ruimtes zijn. Indien gewenst kunnen we u een folder toesturen met verschillende modellen en afhankelijk van uw keuze kunnen wij voor een indicatie zorgen.

Klimaatexpert.com
Deel 2 reactie

Indien u ook gaat verwarmen met de airconditioning en deze zakelijk aanschaft zou u in aanmerking kunnen komen voor de EIA regeling.
Voor particulieren geldt er verder enkel subsidie op lucht/ water of water/ water warmtepompen en niet op airconditioning.

Mochten wij nog iets voor u kunnen betekenen hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Henk Oosthoek
Goedendag,
Ik heb in mijn slaapkamer reeds een aircosysteem van 3,5 kw van FUJI .Nu wil ik een 2e slaapkamer ook koelen.Ik weet dat ik hiervoor een mulitisplitunit nodig heb met 1 buitendeel en 2 binnenunits.SLK 1 is 35 m3 en SLK 2 is 25 m3 groot.Ik wil zelf de wandgoten en doorvoeren plaatsen en de rest uitbesteden.Kunt u mij hiervoor een aanbieding doen.
vrgr
Henk Oosthoek

H . Aalders
Als ik een multisplit buitenunit van b.v. 4 kw aansluit op twee binnen delen van b.v. elk 3,5 kw kan de buitenunit uiteraard niet twee maal 3,5 kw aan leveren als beiden tegelijk aanstaan ,en zal het vermogen van 4 kw verdeeld worden over de twee binnen units.
Mijn vraag is dat als slechts een binnenuit aanstaat en de ander uit,
deze dan wel automatisch het volle vermogen van 3,5 kw vermogen krijgt , of krijgt het dan ook maar de helft van de 4kw van de buiten unit ?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Aalders,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.com

De fabrikant van de Multi Split geeft in zgn. combinatietabellen aan welke en hoeveel binnendelen op het betreffende buitendeel kunnen worden aangesloten.

Ook wordt de maximale gelijktijdigheid in procenten aan gegeven, afhankelijk van type buitenunit
variërend tussen +/- 130 – 170%

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamClaassen
Ik kan voor mijn ruimte van 240 m3, 2 single spilt airco’s van 3,4 kW nemen met een energielabel A+++/A+++ of een multi split airco van 6,8 kW nemen met 2 binnen units. Echter de multi split airco haalt geen A+++/A+++ energielabel.
Hoe moet ik nu deze 2 mogelijkheden met elkaar vergelijken in energieverbruik, zodat ik het rendement over langere tijd kan vaststellen?

Klimaatexpert.com
Beste Claassen,

Naast de keuze voor Single of Multi Split moeten we als eerste kijken naar de afmetingen van de te koelen/verwarmen ruimte (lengte x breedte x hoogte).
Dit is belangrijk voor de positie van de binnenunit(s). Met name het circulatievoud, het aantal malen dat de inhoud over de binnenunit gaat, luchtvolume is bepalend voor de selectie. Daarnaast is ook zoninstraling en overige interne warmtelast is bepalend.

Over het algemeen hebben A-merken Multi Split units een groter condensor oppervlak dan die van een Single Split en ook meerdere sensoren. Deze hebben dus ook een hogere SCOP en SEER, oftewel rendement verwarmen en koelen. 2 buitenunit is wel 2 x onderhoud en 2 x compressor + andere bewegende onderdelen.

Via de e-mail sturen wij u een brochure toe.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Manderveld Herman
Tussen de slaapkamer ca 40 kubieke meters en de badkamer ca 20 kubieke meters , staat een tussenmuur.Op de slaapkamer wil een airco met buitenunit plaatsen.Kan ik beide kamers koelen als ik een voldoende openening maak tussen beide kamers en zo ja hoe groot moet die opening dan zijn? Graag uw mening. Groetjes
Klimaatexpert.com
Geachte heer Manderveld,
Bedankt voor uw bericht. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om de situatie te bekijken. De plaatsing van het binnendeel en
de worp van het type binnendeel dat we selecteren is van groot belang. Tevens wordt een airco normaliter niet toegepast in de badkamer vanwege de hoge luchtvochtigheid. Indien gewenst kunnen wij een opname op locatie voor u inplannen met één van onze installatiepartners. Wij horen het graag!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare

Hassan
Mijnheer, Mev.
Graag de berekening vvir een buitenpost voor 4binnen units van 2,5 kw elk , en de formule .Gr

Klimaatexpert.com
Beste Hassan,
Hartelijk dank voor uw reactie. We nemen graag contact met u op voor meer informatie. Zou u zo vriendelijk willen zijn om het formulier in te vullen, zie de 'meer informatie' knop in oranje, rechts bovenin. Dan gaan we voor u aan de slag. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Matthijs Roovers
Ik ben op zoek naar een air conditioner die met één buitenunit alle ruimtes in ons huis kan koelen en dat bij voorkeur kan met één hoofdleiding met vertakkingen in het huis. Dit omdat de condensor achter de garage moet komen en er anders wel erg veel leidingen moeten komen te liggen.. Het gaat om 7 ruimtes en het enige apparaat dat dit kan is zo te zien een Fujitsu Free Multi split systeem, maar dat apparaat heeft een beroerd rendement.
Is een VRV/VRF systeem hier eventueel ook voor te gebruiken? Het apparaat mag namelijk maar zeer weinig geluid maken.

Klimaatexpert.com
Deel 1 reactie

Geachte heer Roovers,
Hartelijk dank voor uw reactie!
Een VRV/VRF systeem wordt vaak toegepast in utiliteitsoplossingen, maar is zeker ook thuis toepasbaar. Samsung heeft hier bijvoorbeeld een oplossing voor met een ruime keuze uit verschillende type binnendelen en vermogens. De COP en EER (efficiency) van deze toestellen is o.a. afhankelijk het toe te passen vermogen. Om tot een goede selectie te komen hebben wij echter wat meer informatie nodig, heeft u bijv. een plattegrond of de afmetingen (l x b x h) van de ruimtes? Heeft u al nagedacht over het type binnendeel dat u wilt gaan toepassen? Denk hierbij bijv. aan wandmodellen of cassettemodellen?

Klimaatexpert.com
Deel 2 reactie

Indien u deze gegevens niet beschikbaar heeft, dan kunnen wij één van onze installatiepartners vragen een afspraak in te plannen voor een opname op locatie, waarbij ook de verschillende modellen kunnen worden toegelicht.
Mochten wij iets anders voor u kunnen betekenen, dan horen wij het graag!

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team


Erna
Beste klimaatexpert team,

Er is onlangs een Daikin multisplit airco geïnstalleerd met 1 binnenunit in de woonkamer en 1 in de slaapkamer. Als de binnenunit van de slaapkamer in werking is (koelen) wordt de binnenunit in de woonkamer ijskoud en vormt zich condens aan de onderkant van de unit terwijl deze niet in gebruik is. Tevens maakt de unit in de woonkamer dan meer geluid dan als wanneer deze wel in werking is. Is het normaal dat als 1 binnenunit bezig is met koelen, de andere binnenunit (ijs)koud wordt, geluid maakt en er condensvorming optreedt bij die unit terwijl deze NIET aanstaat?
Ik zie uw/jullie reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Erna


Klimaatexpert.com
Beste Erna,

Dank voor je reactie op onze site. Het is handiger om contact op te nemen met Daikin zelf. Zij hebben de kennis van de geplaatste producten en kunnen je vast verder helpen.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team


Piet
Wordt de binnen lucht met een Multi Split Airconditioning ook ververst met buitenlucht of wordt het alleen gekoeld / verwarmd en gerecirculeerd?
Klimaatexpert.com
Beste Piet,

Dank voor je reactie op onze site. De lucht wordt inderdaad gerecirculeerd.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Bert
Hallo, ik wil graag mijn begane grond/woonkamer koelen (6,9 Kw) en daarnaast een slaapkamer boven (1,2 KW). Dus ben 2 binnen-units nodig. Kan ik die beide aansluiten op 1 buitenunit? Ik gebruik de installatie alleen om te koelen. Ben ik dan een 6,9 + 1,2 = 8 a 10 Kw buitenunit nodig. Vraag is ook even in welke capaciteit de buitenunits leverbaar zijn.
Klimaatexpert.com
Geachte heer Koning,
Hartelijk dank voor uw bericht!
Het Free Joint Multi systeem van Samsung biedt de oplossing om meerdere ruimtes te verwarmen of te koelen. Op één buitendeel kunnen tot wel 5 binnendelen worden aangesloten. Via de mail sturen wij de brochure naar u voor meer informatie.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Ceulemans
De buitenunit aan de gevel hangt hoger dan de binnenunits,op welke manier wordt het condenswater dan naar buiten afgevoerd?
Koning
Dat kan door middel van een condenspomp. Daarmee overbrug je het probleem van lager naar hoger of je voert het gewoon af naar een afvoer van de wasmachine of iets dergelijks.
jenny
Ik ben geïnteresseerd in een multi split unit. Ons huis is in aanbouw. Kan ik alvast voorbereidend werk laten doen door de aannemer zodat het straks makkelijker en vast mooier wordt om een multi split airco te laten plaatsen? wat adviseert u ons?
Rob Meijer
Wij willen voor onze appartement een multi split airco plaatsen, voor de huiskamer en slaapkamer. De VvE van onze appartement complex doet moeilijk aangaande geluidsoverlast maar dankzij jullie expertise, uitzending rijdende rechter, verwacht ik niet zoveel tegenstand meer van de VvE. Wat adviseren jullie mij welke type ik kan aanschaffen en het aantal dB aan geluid.
Klimaatexpert.com
geachte heer Meijer,

wellicht kunt u ons een persoonlijk bericht sturen op info@klimaatexpert.com, het is namelijk nodig om te weten hoe groot de betreffende kamers zijn. Hier kunnen we dan een selectie maken van types, soort en merk.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Peter
ik wil graag 2 x airco binnenunits. tevens wil ik de cv vernieuwen en gebruik gaan maken van 1 hybride warmtepomp. Nou wil ik alles op 1 multisplit buitenunit, is dat mogelijk?
Of moet je dan altijd 1 x multsplit voor airco hebben en 1 x buitenunit voor warmtepomp hebben?

Klimaatexpert.com
hallo Peter,

hiervoor zijn zeker oplossingen voor die zowel "normale binnendelen", maar ook een aansluiting hebben om de vloerverwarming van koude of warmte te voorzien en zelfs de warmte voor het tapwater verzorgen.

als je ons een berichtje stuurt met je gegevens op info@klimaatexpert.com, kunnen we je de informatie hierover sturen.

met vriendelijke groet

Klimaatexpert Webcare

Maria
Geachte,

ik ben de eigenaar van een psychologen praktijk in Amsterdam. De praktijk is op de begane grond en heeft grote ramen, waardoor het heel wordt in de zomer. Wij willen graag in alle 4 kamers airconditioning.
Raad u ons zo een multi split systeem aan en heeft u misschien een tip voor bedrijf in Amsterdam die ons met de installatie kan helpen?
bedankt

Peter
Goedendag,
Ik vroeg me af of een multisplit airco hetzelfde is als een lucht / lucht warmtepomp?

En welke merken zijn dan het energiezuinigst?

Webcare klimaatexpert
Beste Peter,

Een Multisplit is precies hetzelfde als een luch/licht warmtepomp alleen worden er hier op 1 buitentoestel meerdere binnendelen aangesloten. Merken die energiezuinig zijn is Samsung, Mitsubishi Electric, Toshiba, Hisense, Hitachi

Aart van de Merwe
Beste,

Kunt u mij advies geven over de te ondernemen stappen?
Ik ben aan het verduurzamen zit met een redelijk hoog gasgebruik.
(Woning 1000m3 - 5 personen)

Huidig installatie:
- beneden vloerverwarming + convectorput
- boven radiatoren

Ik ben voornemens om boven de radiatoren af te sluiten en de kamers te voorzien van airco's.
Daarna dacht ik aan een hybride warmtepomp om mijn gasverbruik door verwarming en douche te reduceren.
Maar voor het bedrag van de hybride warmtepomp kan ik een hele grote airco kopen waarmee je benedenverdieping kan verwarmen.
Gasgebruik voor douche blijft dan wel behouden

Wat is aan te raden? Beneden ook airco of een hybride warmtepomp voor de rest van het c.v. systeem?

Ben benieuwd!

P.s.: In december worden er 25 zonnepanelen geïnstalleerd

Mvg
Aart van de Merwe

Martijn Lekx
Goedemorgen,
Ik overweeg airco te laten installeren in twee slaapkamers van mijn huis. Nu begrijp ik dat ik dit met een multisplit op 1 buitenunit kan doen of met twee buitenunits (waar ik ook de ruimte voor heb). Wat is hier verstandiger / voordeliger om te doen?
Mvg Martijn Lekx

Arjan
Hoi, ben ook bezig met kijken waarop ik kan bezuinigen en keek naar multi airco systeem. Echter ik zou de buitenunit voor mijn huis willen plaatsen bij de weg, is dat gebruikelijk? Er staat nog een schuurtje tussen de unit en het huis, kan dat wel? Kan zon unit de bestaan de ventilatie systeem vervangen? Als ik de radiatoren zou laten staan maar uit, kost dat dan nog steeds gas?
Ivo
Hallo,

ik wil het gasverbruik verminderen en ben aan het kijken naar de mogelijkheid om airco's als (bij)verwarming te gebruiken. Ik zou dan 5 ruimtes willen verwarmen/koelen. Zijn single split units dan beter (qua rendement/warmte opbrengst) of een multisplit unit. Of maakt het niet uit? De units worden niet gebruikt om de ene ruimte te koelen en de andere te verwarmen.
En zijn er naast de COP en energiezuinigheid nog meer belangrijke aandachtspunten?

Webcare Klimaatexpert
Beste Ivo,

Het hangt een beetje af van de situatie, als er binnendelen afschakelen gaat de buitenunit in deellast draaien en zal deze wat efficiënter zijn, echter als er teveel units afschakelen is de buitenunit veel te groot en gaat hij pendel gedrag vertonen en in een heel lage deellast draaien en dat is dan weer minder gunstig.
Sorry geen eenvoudig antwoord hangt af van de situatie


Ivo
Bedankt voor de reactie. Ik kan de situatie wel meer specificeren: er komt 1 (grote) unit beneden, 3 op de verdieping en 1 op zolder. Voor verwarmen draait voornamelijk die beneden, en minder dan de helft van de tijd 2 op de verdieping. Op zolder waarschijnlijk nooit (alleen nodig voor koeling).
Maar ik vermoed nav je reactie dat split units voor beneden en zolder beter zijn en wellicht multi split voor verdieping?!

Cor Hermsen
Ik overweeg een multi split (3 kamers) in een reeds bestaande woning zonder airco.
Hoeveel stroom verbruik dat. ik heb 12 zonnepanelen op dak .het is voor begane grond 1e verdieping en 2e verdieping
ik hoor graag van u

webcare klimaatexpert
Beste Cor,

Misschien een beetje kort door de bocht antwoord maar hoeveel je gaat verbuiken aan strooom hangt er vanaf hoe vaak je de unit gebruikt alleen voor verwarmen, of ook voor airco en wat is dan de behoefte / gebruik van de installatie, hier is niet zomaar een antwoord op te geven, Gebruik je hem voor verwarming dan zal te alle tijde dit goedkoper zijn als gasverwarming, koeling comfort, kost geld, maar dan heb je wel een heerlijk geconditioneerde ruimte.

webcare Klimaatexpert


De Bolle
Gebruik al jaren een multi split installatie. I
Is verwarmen bij vriesweer wel aan te raden ?
Lijdt de compressor niet erg en slijt hij niet extreem door grote temperatuurverschillen ?
Ontstaan er geen scheurtjes in de leidingen door die grote temperatuurverschillen ?
Dank voor advies

Webcare Klimaatexpert
Beste Bolle,

Je hoeft je daar geen enkele zorg over te maken de systemen zijn hiervoor ontworpen en kunnen hier prima tegen, De isnataaltie is met deze temperatuur verschillen wel wat minder efficient, maar met de huidige energieprijzen blijf je altijd besparen ook als het buiten -10 C is en binnen 20 C dan is deze manier van verwarmen nog steeds aanzienlijk goedkoper als met gas.

Webcare Klimaatexpert


Ivo
ik ben na aan het denken over de mogelijkheden van een VRF systeem met multi zone plenum. het airco binnendeel met plenum zou dan op zolder moeten komen. In de slaapkamers zou ik dan een gat in het plafond boren, voorzien van een rooster en via geïsoleerde leidingen achter het knieshot deze verbinden met het plenum. mijn vraag is hoe zit het met de luchtaanvoer? moet iedere kamer voorzien worden van zowel een aanvoer en afvoer kanaal? of kan ik ook via de overloop een centrale afvoer maken? Ons huis is voorzien van een WTW ventilatie. Gaat een dergelijk systeem deze ventilatie verstoren?
Dino Stoop
Hallo zou graag een offerte willen voor een split systeem voor twee ruimtes, een voor op zolder en een voor in de keuken. Er is plaats op de carpoort voor de buitenunit te plaatsen om vervolgens via de zijmuur naar binnen te gaan. Als meer info nodig is hoor ik dat graag.
Gaat mij om een compleet plaatje met een ongeveer schatting.

Mvg Dino Stoop

Jet
Hallo,

We overwegen een lucht/lucht warmtepomp. Graag willen we een multisplit buitenunit met eerst 1 binnenunit beneden.
Mochten de zomers langere warme periodes krijgen, dan kunnen we boven op de slaapkamer simpel 1 extra binnenunit erbij plaatsen.
Dat is mogelijk?
Ik had begrepen dat de beide binnenunits allebei alleen in de koelmodus of in de verwarmingsmodus kunnen staan. Dat is prima.
Mijn vraag is: kun je de ene binnenunit uitzetten terwijl je de andere gebruikt?
Ik las in een bovenstaande vraag dat wanneer een binnenunit boven koelt en de benedenunit uit staat, dat die van beneden ijskoud wordt en dat er condensvorming plaatsvindt terwijl die uit staat. Ook maakt die meer lawaai dan normaal terwijl die niet aan is bij die mevrouw.
Is dat gebruikelijk?
Of hoort dat normaliter niet te gebeuren?
Je hoeft beide binnenunits dus niet persé tegelijk aan te hebben? 1 kan ook helemaal uitstaan zonder problemen?

Groet,

Jet


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting