Kantoor

Het beste klimaat om te werken

Het beste klimaat om te werken.

Daar gaat het om bij het ontwerpen van een klimaatsysteem voor een kantoor. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat medewerkers productiever zijn en dat het ziekteverzuim een stuk lager is als het binnenklimaat goed is. Maar hoe bereikt u dat? En wat voor airconditioning of warmtepomp heeft u nodig?

Productief

De aanvoer van zuurstof is een van de belangrijkste factoren voor een goede concentratie op het werk. Wanneer wij een klimaatsysteem voor u ontwerpen, letten wij op de distributie van verse lucht die in elke ruimte afgegeven moet worden. Die verse lucht wordt vanaf buiten aangetrokken, gefilterd door de luchtbehandelingskast en via een leidingwerk afgeleverd. Tegenwoordig wordt de lucht vaak voorverwarmt door de al aanwezige binnenwarmte, om zo energie te besparen. 

Temperatuur

Het is van belang dat er een aangename constante temperatuur is die tevens per ruimte kan worden ingesteld. Een medewerker bij de balie en vlakbij een buitendeur die steeds opengaat, vindt het waarschijnlijk prettig om de verwarming een tandje hoger te kunnen zetten. In een vergaderruimte, waarbij veel mensen de ruimte opwarmen, kan er behoefte zijn om juist extra te koelen. Met deze wensen wordt in de ontwerpfase rekening gehouden. 

Energielabel omhoog = waardevermeerdering pand

Wilt u het energielabel van uw vastgoed 1 of 2 stappen laten stijgen? Dat kan eenvoudig met een modern klimaatsysteem. Vanaf 2023 moet elk kantoorpand minimaal energielabel C dragen, dit is wettelijk bepaald. Een derde van de uitstoot van CO₂ in de Nederland komt momenteel uit gebouwen, bij verduurzaming van kantoorpanden sla je een enorme slag. 

Verplicht energie-label C in 2023

Subsidie

Bij bepaalde klimaatsystemen is maar liefst 55,5% van investeringskosten af te trekken van de fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving. Met deze Energie-Investeringsaftrek (EIA) stimuleert de overheid duurzaam ondernemen. Onze Klimaatexperts informeren u graag over de mogelijkheden. 

Meer informatie over subsidie

Exploitatie

Wilt u van tevoren precies weten waar u aan toe bent? Wij maken een exploitatieberekening waarmee het voor u op voorhand inzichtelijk is wat de investering is, hoeveel subsidie u krijgt, wat u bespaart op energiekosten, hoeveel CO₂ u minder uitstoot. Geen verrassingen achteraf, maar weloverwogen het beste besluit maken.

Referentie Project:

Nescafé 

Bespaar ruimte en kosten

Een traditionele opzet is een gasgestookte ketel die radiatoren verwarmt en een apart airconditioningssysteem voor in de zomer. Moderne klimaatsystemen zijn fluisterstil en kunnen zowel koelen als verwarmen, u heeft dus maar één systeem nodig. 

Facilitaire dienst

Bij grote kantoorpanden, wordt het regelsysteem gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). De facilitair beheerders kunnen alle gekoppelde regelsystemen daardoor centraal monitoren en beheren, zoals een warmtepomp of airconditioning.

Facilitaire dienst

Soorten Klimaatsystemen

Er zijn tal van soorten klimaatsystemen, maar grofweg zijn er voor kleine kantoren de ‘Single Split’ en ‘Multi Split’ en voor grotere kantoren en een ‘VRF Systeem’. Bij de Split varianten is er per binnendeel die de warmte afgeeft leidingwerk nodig, bij een VRF Systeem is er één leiding die vertakt naar verschillende binnendelen. Verder is het bij een VRF Systeem mogelijk om tegelijkertijd te koelen én verwarmen.

Soorten Klimaatsystemen

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting