Nieuwbouw

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Bij nieuwbouw heeft u nog de keus en dat is ideaal. U bent volledig vrij om de voor u gewenste situatie te creëren. Tegenwoordig kan een comfortabel binnenklimaat perfect samen met een energiezuinig huis. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te bereiken. Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden. Een fijn binnenklimaat is altijd maatwerk. Wij horen het graag als we u hierin kunnen adviseren. 

Energie neutraal

Geen stookkosten en geen uitstoot van CO2. Steeds meer woningen worden zo gebouwd dat ze energie neutraal zijn.

Het is een combinatie van factoren waar rekening mee gehouden moet worden om dit te kunnen bereiken, zoals isolatiewaarden, ligging van het huis – ook t.o.v. omgevingsfactoren zoals zon en water, soort verwarming, gebruik van zonne-energie etc. Afhankelijk van de situatie kan de investering en terugverdientijd verschillen. 

Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid meer hypotheek óf een lagere rente te verschaffen bij een energie neutraal huis, omdat de maandlasten dalen. 

Warmtepomp of gasketel?

Het antwoord daarop is simpel en eenduidig: warmtepomp. Dit is financieel interessanter. Omdat een warmtepomp gemiddeld zorgt voor een besparing van gemiddeld € 600,- in stookkosten, is de terugverdientijd in slechts 5 jaar mogelijk. Daarna is de besparing pure winst.

Laag temperatuur

Wanneer u de keus heeft, adviseren wij altijd laag temperatuur. Laag temperatuur zegt iets over de uitgaande warmte van de warmtepomp verwarming en de temperatuur van radiatoren / vloerverwarming. Moderne radiatoren en vloerverwarming, zijn zo ontworpen dat er met minder temperatuur een woning toch verwarmd kan worden. U heeft dan een lagere capaciteit warmtepomp nodig en die verbruikt daardoor minder energie. 

Airconditioning - Economisch verantwoorde keus

In steeds meer woningen wordt een airconditioning geplaatst, en dan met name boven. Wist u dat dit een economisch verantwoorde keuze is? Een moderne airconditioning is eigenlijk een warmtepomp die in de winter op een duurzame manier de ruimte van warmte kan voorzien. Dat betekent dat er geen radiator in de slaapkamer geplaatst hoeft te worden. Dit scheelt installatiekosten maar ook verbruikskosten. Vaak wordt een slaapkamer onnodig verwarmt, zeker wanneer er maar 1 thermostaat in huis is. Een airco heeft als eigenschap heel snel te verwarmen, daarom zet u hem pas aan wanneer u de kamer betreedt. U verbruikt dus alleen energie als er vraag is én u wekt die warmte energiezuiniger op dan met een gasketel. Op warme zomerdagen heeft u als bonus dat u in een heerlijk koele kamer kan slapen.

Meer informatie over een airconditioning

 

Home Domotica

Home Domotica is het automatiseren van uw elektrische apparaten thuis, zoals uw garagedeur, verlichting maar ook uw verwarming/airconditioning. Wanneer u een huis bouwt, kunt u bij het ontwerpen al rekening houden met Home Domotica.  

Meer informatie over Home Domotica

Warmte terug winnen

Met ventileren verlies je warmte. Maar daar is iets op gevonden. De warmteterugwinningsunit of WTW is hetzelfde en is een unit die in het ventilatiekanaal zit. De unit wordt verwarmt door de warme binnenlucht. Koude buitenlucht die wordt aangezogen loopt via dezelfde verwarmde unit en de lucht wordt daardoor voorverwarmt. Dit scheelt stookkosten.

Zonne Energie

De energie die u verbruikt zelf opwekken? Dan kan met zonne-energie. Er kunnen 2 soorten energie worden opgewekt: stroom met zonnepanelen en warmwater met een zonneboiler.

Meer informatie over Zonne-Energie

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook: