Nieuwbouw

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Bij nieuwbouw heeft u nog de keus en dat is ideaal. U bent volledig vrij om de voor u gewenste situatie te creëren! Tegenwoordig kan een comfortabel binnenklimaat perfect samen met een energiezuinig huis. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te bereiken. Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden. Een fijn binnenklimaat is altijd maatwerk. Wij horen het graag als we u hierin kunnen adviseren. 

Nieuwbouw keus

Energie neutraal

Geen stookkosten en geen uitstoot van CO₂. Steeds meer woningen worden zo gebouwd dat ze energie neutraal zijn.

Het is een combinatie van factoren waar rekening mee gehouden moet worden om dit te kunnen bereiken, zoals isolatiewaarden, ligging van het huis – ook t.o.v. omgevingsfactoren zoals zon en water, soort verwarming, gebruik van zonne-energie etc. Afhankelijk van de situatie kan de investering en terugverdientijd verschillen. 

Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid meer hypotheek óf een lagere rente te verschaffen bij een energie neutraal huis, omdat de maandlasten dalen. 


Warmtepomp of gasketel?

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuw te bouw huizen niet meer aangesloten worden op het gasnet. Het antwoord daarop is dan ook simpel en eenduidig: warmtepomp. Dit is ook financieel interessanter. Omdat een warmtepomp gemiddeld zorgt voor een besparing van gemiddeld € 600,- in stookkosten, is de terugverdientijd in slechts 5 jaar mogelijk. Daarna is de besparing pure winst.


Laag temperatuur

Wanneer u de keus heeft, adviseren wij altijd laag temperatuur. Laag temperatuur zegt iets over de uitgaande warmte van de warmtepomp verwarming en de temperatuur van radiatoren / vloerverwarming. Moderne radiatoren en vloerverwarming, zijn zo ontworpen dat er met minder temperatuur een woning toch verwarmd kan worden. U heeft dan een lagere capaciteit warmtepomp nodig en die verbruikt daardoor minder energie. 

Vloerverwarming warmtepomp

Meer informatie over vloerverwarming

Airconditioning, een economisch verantwoorde keus

In steeds meer woningen wordt een airconditioning geplaatst, en dan met name boven. Wist u dat dit een economisch verantwoorde keuze is? Een moderne airconditioning is eigenlijk een warmtepomp die in de winter op een duurzame manier de ruimte van warmte kan voorzien. Dat betekent dat er geen radiator in de slaapkamer geplaatst hoeft te worden. Dit scheelt installatiekosten maar ook verbruikskosten. Vaak wordt een slaapkamer onnodig verwarmt, zeker wanneer er maar één thermostaat in huis is. Een airco heeft als eigenschap heel snel te verwarmen, daarom zet u hem pas aan wanneer u de kamer betreedt. U verbruikt dus alleen energie als er vraag is én u wekt die warmte energiezuiniger op dan met een gasketel. Op warme zomerdagen heeft u als bonus dat u in een heerlijk koele kamer kan slapen!

Hotel energiezuinig

Meer informatie over een airconditioning

 

Home Domotica

Home Domotica is het automatiseren van uw elektrische apparaten thuis, zoals uw garagedeur, verlichting maar ook uw verwarming/airconditioning. Wanneer u een huis bouwt, kunt u bij het ontwerpen al rekening houden met Home Domotica.  

Meer informatie over Home Domotica

 

Warmte terug winnen

Met ventileren verlies je warmte. Maar daar is iets op gevonden. De warmteterugwinningsunit of WTW is hetzelfde en is een unit die in het ventilatiekanaal zit. De unit wordt verwarmt door de warme binnenlucht. Koude buitenlucht die wordt aangezogen loopt via dezelfde verwarmde unit en de lucht wordt daardoor voorverwarmt. Dit scheelt stookkosten.

Warmtewisselaar WTW

Meer informatie over een warmteterugwinningsunit (WTW)


Zonne-energie

De energie die u verbruikt zelf opwekken? Dan kan met zonne-energie. Er kunnen twee soorten energie worden opgewekt: stroom met zonnepanelen en warm water met een zonneboiler.

Zonne energie panelen boiler

Meer informatie over zonne-energie

 

A Habers
Wat is op dit moment het beste voor het verwarmen van een nieuwbouw woning een warmte pomp of een ander alternatief?
Klimaatexpert
Geachte heer/mevrouw Habers,

Het eerst waar wij naar kijken is het afgiftesysteem. Hoe lager we met cv aanvoertemperatuur bij de omgevingstemperatuur komen, hoe hoger het rendement zal zijn van de opwekker. We hebben het dan over een “Laag Temperatuur” afgiftesystemen. Onze voorkeur gaat uit naar een vloerverwarming als hoofdverwarming.

Voor de opwekker gelden drie criteria: 1 – het rendement van het toestel, 2 – de investering en drie – de kwaliteit / levensduur.

De Hitachi Yutaki lucht/water warmtepomp heeft bijvoorbeeld het hoogste rendement.
Bij lucht/water kijken we naar de SCOP seizoen rendement van -10°C tot 16°C buitentemperatuur. De Hitachi Yutaki heeft een SCOP van 6,488 dit betekent 1kWh input levert 6,488 kWh aan verwarmde energie op.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com TeamDennis
Dat woningen niet meer aangesloten mogen worden op het gasnet is een leugen. Zie de gaswet.
Klimaatexpert.com
Beste Dennis,
Dank voor jouw bericht.
Woningen hebben geen aansluitverplichting meer, in het verleden was dit wel het geval. Reden voor exploitanten om de infrastructuur hiervoor ook niet meer aan te leggen. Immers de exploitatie word steeds lastiger. Echter de gemeente kan nog steeds beslissen om een wijk wel te laten aansluiten op gas en de aanleg van de infra structuur te realiseren. Woningen krijgen dus niet standaard nog een gasaansluiting.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team


Dennis
Klopt. Je bent afhankelijk van de gemeente en de ontwikkelaar, en het is dus niet zo dat het niet meer mag. Mijn nieuwbouwwoning wordt op dit moment gebouwd, mèt gasaansluiting.
Renee Koonings
Beste:

Ik wil graag een nieuwe woning bouwen. De woning heeft een hoge RC isolatie waarde van 7 tot 8. De aannemer adviseerde om elektrische vloerverwarming te monteren. De warmwatervoorziening word dan een elektrische boiler. Op het platte dak van 8x8mtr komen zonnepanelen. Volgens de aannemer is er maar weinig verbruik omdat de woning zeer goed geïsoleerd is.

Wat is jullie advies in deze?

Gr Renee

Klimaatexpert.com
Beste Renee,

Zonder te weten wat de verwarmingsbehoefte is in een absoluut getal zou ik daar geen uitspraak over kunnen doen. Maar even voor het gemak:
COP elektrische verwarming = 1 COP warmtepomp = 4
Dus voor warmte is de energierekening altijd 4 x hoger door elektrisch te verwarmen
COP elektrisch water verwarmen = 1 de COP warmtepomp water verwarmen = 2,3. Dus voor tapwater is de energierekening 2.2 x hoger door elektrisch te verwarmen.

Aangezien de RC waarde een commerciële uitdrukkingswaarde is, valt het reduceren van de warmtevraag over het algemeen tegen

RC 5 = 0,2 W/m.K een RC 8,31 = 0.12 W/m.K
Een RC van 8 zou dus een 40% energiebesparing geven.

daarnaast moet uw woning voldoen aan de BENG eisen, de architect of aannemer zou hier een berekening voor moeten maken.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare

[IMG]https://www.klimaatexpert.com/images/reactie_logo/klimaatexpert-avatar-vierkant-klein

Martyn
Beste Klimaatexpert,
wij hebben een nieuwbouw huis gekocht en willen graag de badkamer casco laten opleveren. De aannnemer zegt dat hij dan een lus legt voor de vloerverwarming (via warmtepomp). Gaat dat goed, sluit de vloerverwarming dan nog wel goed aan op de rest vh huis? Moet ik dan een extra groep hebben?

Bij wie moet ik zijn om dan de vloerverwarming te laten leggen? Een installateur of kan de badkamer aannnemer dat ook? Heeft u aanbevelingen?

Met vriendelijke groet,
Martyn

Jan
Beste klimaatexpert,

Wij gaan een nieuwbouwhuis bouwen. We hebben heel veel vragen over verwarming van ons huis (warmtepomp/zonnepanelen), electra en domotica.
Te veel vragen om die op dit forum te stellen.
We zouden het fijn vinden als u ons kunt voorzien van contactgegevens van een expert of eventueel deelnemende bedrijven. Ons nieuwbouw huis wordt zelfbouw d.w.z. wij zijn projectleiders. We wonen in regio Rotterdam
Dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Jan

Klimaatexpert.com
beste Jan,

wat natuurlijk de basis voor alles is, is de berekening die gemaakt is voor het verkrijgen van de vergunning. Daar zal afhankelijk van het aanvraagmoment een EPC berekening of een BENG berekening aan ten grondslag liggen.

Als je deze met ons deelt via info@klimaatexpert.com, dan gaan we er naar kijken.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal