Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?
Bij nieuwbouw heeft u nog de keus en dat is ideaal. U bent volledig vrij om de voor u gewenste situatie te creëren! Tegenwoordig kan een comfortabel binnenklimaat perfect samen met een energiezuinig huis. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te bereiken. Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden. Een fijn binnenklimaat is altijd maatwerk. Wij horen het graag als we u hierin kunnen adviseren.

Energie neutraal
Geen stookkosten en geen uitstoot van CO₂. Steeds meer woningen worden zo gebouwd dat ze energie neutraal zijn.
Het is een combinatie van factoren waar rekening mee gehouden moet worden om dit te kunnen bereiken, zoals isolatiewaarden, ligging van het huis – ook t.o.v. omgevingsfactoren zoals zon en water, soort verwarming, gebruik van zonne-energie etc. Afhankelijk van de situatie kan de investering en terugverdientijd verschillen.
Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid meer hypotheek óf een lagere rente te verschaffen bij een energie neutraal huis, omdat de maandlasten dalen.
Warmtepomp of gasketel?
Sinds 1 juli 2018 mogen nieuw te bouw huizen niet meer aangesloten worden op het gasnet. Het antwoord daarop is dan ook simpel en eenduidig: warmtepomp. Dit is ook financieel interessanter. Omdat een warmtepomp gemiddeld zorgt voor een besparing van gemiddeld € 600,- in stookkosten, is de terugverdientijd in slechts 5 jaar mogelijk. Daarna is de besparing pure winst.
Laag temperatuur
Wanneer u de keus heeft, adviseren wij altijd laag temperatuur. Laag temperatuur zegt iets over de uitgaande warmte van de warmtepomp verwarming en de temperatuur van radiatoren / vloerverwarming. Moderne radiatoren en vloerverwarming, zijn zo ontworpen dat er met minder temperatuur een woning toch verwarmd kan worden. U heeft dan een lagere capaciteit warmtepomp nodig en die verbruikt daardoor minder energie.
Meer informatie over vloerverwarming
Airconditioning, een economisch verantwoorde keus
In steeds meer woningen wordt een airconditioning geplaatst, en dan met name boven. Wist u dat dit een economisch verantwoorde keuze is? Een moderne airconditioning is eigenlijk een warmtepomp die in de winter op een duurzame manier de ruimte van warmte kan voorzien. Dat betekent dat er geen radiator in de slaapkamer geplaatst hoeft te worden. Dit scheelt installatiekosten maar ook verbruikskosten. Vaak wordt een slaapkamer onnodig verwarmt, zeker wanneer er maar één thermostaat in huis is. Een airco heeft als eigenschap heel snel te verwarmen, daarom zet u hem pas aan wanneer u de kamer betreedt. U verbruikt dus alleen energie als er vraag is én u wekt die warmte energiezuiniger op dan met een gasketel. Op warme zomerdagen heeft u als bonus dat u in een heerlijk koele kamer kan slapen!
Meer informatie over een airconditioning
Home Domotica
Home Domotica is het automatiseren van uw elektrische apparaten thuis, zoals uw garagedeur, verlichting maar ook uw verwarming/airconditioning. Wanneer u een huis bouwt, kunt u bij het ontwerpen al rekening houden met Home Domotica.
Meer informatie over Home Domotica
Warmte terug winnen
Met ventileren verlies je warmte. Maar daar is iets op gevonden. De warmteterugwinningsunit of WTW is hetzelfde en is een unit die in het ventilatiekanaal zit. De unit wordt verwarmt door de warme binnenlucht. Koude buitenlucht die wordt aangezogen loopt via dezelfde verwarmde unit en de lucht wordt daardoor voorverwarmt. Dit scheelt stookkosten.
Meer informatie over een warmteterugwinningsunit (WTW)
Zonne-energie
De energie die u verbruikt zelf opwekken? Dan kan met zonne-energie. Er kunnen twee soorten energie worden opgewekt: stroom met zonnepanelen en warm water met een zonneboiler.
Meer informatie over zonne-energie
Het eerst waar wij naar kijken is het afgiftesysteem. Hoe lager we met cv aanvoertemperatuur bij de omgevingstemperatuur komen, hoe hoger het rendement zal zijn van de opwekker. We hebben het dan over een “Laag Temperatuur” afgiftesystemen. Onze voorkeur gaat uit naar een vloerverwarming als hoofdverwarming.
Voor de opwekker gelden drie criteria: 1 – het rendement van het toestel, 2 – de investering en drie – de kwaliteit / levensduur.
De Hitachi Yutaki lucht/water warmtepomp heeft bijvoorbeeld het hoogste rendement.
Bij lucht/water kijken we naar de SCOP seizoen rendement van -10°C tot 16°C buitentemperatuur. De Hitachi Yutaki heeft een SCOP van 6,488 dit betekent 1kWh input levert 6,488 kWh aan verwarmde energie op.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Dank voor jouw bericht.
Woningen hebben geen aansluitverplichting meer, in het verleden was dit wel het geval. Reden voor exploitanten om de infrastructuur hiervoor ook niet meer aan te leggen. Immers de exploitatie word steeds lastiger. Echter de gemeente kan nog steeds beslissen om een wijk wel te laten aansluiten op gas en de aanleg van de infra structuur te realiseren. Woningen krijgen dus niet standaard nog een gasaansluiting.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team
Mijn reacties