Nieuwbouw

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Waar moet u op letten voor een optimaal binnenklimaat?

Bij nieuwbouw heeft u nog de keus en dat is ideaal. U bent volledig vrij om de voor u gewenste situatie te creëren! Tegenwoordig kan een comfortabel binnenklimaat perfect samen met een energiezuinig huis. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te bereiken. Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden. Een fijn binnenklimaat is altijd maatwerk. Wij horen het graag als we u hierin kunnen adviseren. 

Nieuwbouw keus

Energie neutraal

Geen stookkosten en geen uitstoot van CO₂. Steeds meer woningen worden zo gebouwd dat ze energie neutraal zijn.

Het is een combinatie van factoren waar rekening mee gehouden moet worden om dit te kunnen bereiken, zoals isolatiewaarden, ligging van het huis – ook t.o.v. omgevingsfactoren zoals zon en water, soort verwarming, gebruik van zonne-energie etc. Afhankelijk van de situatie kan de investering en terugverdientijd verschillen. 

Sommige hypotheekverstrekkers zijn bereid meer hypotheek óf een lagere rente te verschaffen bij een energie neutraal huis, omdat de maandlasten dalen. 


Warmtepomp of gasketel?

Sinds 1 juli 2018 mogen nieuw te bouw huizen niet meer aangesloten worden op het gasnet. Het antwoord daarop is dan ook simpel en eenduidig: warmtepomp. Dit is ook financieel interessanter. Omdat een warmtepomp gemiddeld zorgt voor een besparing van gemiddeld € 600,- in stookkosten, is de terugverdientijd in slechts 5 jaar mogelijk. Daarna is de besparing pure winst.


Laag temperatuur

Wanneer u de keus heeft, adviseren wij altijd laag temperatuur. Laag temperatuur zegt iets over de uitgaande warmte van de warmtepomp verwarming en de temperatuur van radiatoren / vloerverwarming. Moderne radiatoren en vloerverwarming, zijn zo ontworpen dat er met minder temperatuur een woning toch verwarmd kan worden. U heeft dan een lagere capaciteit warmtepomp nodig en die verbruikt daardoor minder energie. 

Vloerverwarming warmtepomp

Meer informatie over vloerverwarming

Airconditioning, een economisch verantwoorde keus

In steeds meer woningen wordt een airconditioning geplaatst, en dan met name boven. Wist u dat dit een economisch verantwoorde keuze is? Een moderne airconditioning is eigenlijk een warmtepomp die in de winter op een duurzame manier de ruimte van warmte kan voorzien. Dat betekent dat er geen radiator in de slaapkamer geplaatst hoeft te worden. Dit scheelt installatiekosten maar ook verbruikskosten. Vaak wordt een slaapkamer onnodig verwarmt, zeker wanneer er maar één thermostaat in huis is. Een airco heeft als eigenschap heel snel te verwarmen, daarom zet u hem pas aan wanneer u de kamer betreedt. U verbruikt dus alleen energie als er vraag is én u wekt die warmte energiezuiniger op dan met een gasketel. Op warme zomerdagen heeft u als bonus dat u in een heerlijk koele kamer kan slapen!

Hotel energiezuinig

Meer informatie over een airconditioning

 

Home Domotica

Home Domotica is het automatiseren van uw elektrische apparaten thuis, zoals uw garagedeur, verlichting maar ook uw verwarming/airconditioning. Wanneer u een huis bouwt, kunt u bij het ontwerpen al rekening houden met Home Domotica.  

Meer informatie over Home Domotica

 

Warmte terug winnen

Met ventileren verlies je warmte. Maar daar is iets op gevonden. De warmteterugwinningsunit of WTW is hetzelfde en is een unit die in het ventilatiekanaal zit. De unit wordt verwarmt door de warme binnenlucht. Koude buitenlucht die wordt aangezogen loopt via dezelfde verwarmde unit en de lucht wordt daardoor voorverwarmt. Dit scheelt stookkosten.

Warmtewisselaar WTW

Meer informatie over een warmteterugwinningsunit (WTW)


Zonne-energie

De energie die u verbruikt zelf opwekken? Dan kan met zonne-energie. Er kunnen twee soorten energie worden opgewekt: stroom met zonnepanelen en warm water met een zonneboiler.

Zonne energie panelen boiler

Meer informatie over zonne-energie

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal