Energiezuinig ventileren.
Voor een goed binnenklimaat zijn er 3 dingen nodig: een prettige temperatuur, aanvoer van verse buitenlucht en afvoer van oude lucht.
Ventileren
Een prettige temperatuur is persoonlijk, maar in de winter betekent dat voor bijna iedereen dat de ruimte verwarmd wordt en in de zomer vaak gekoeld. Hoewel verwarmen of koelen van een ruimte steeds energiezuiniger kan, blijft het energie kosten. Het is zonde om die energie te verspillen en dat is wat u doet als u ventileert met bijvoorbeeld een open raam. De geklimatiseerde lucht zal via het raam verdwijnen.
Daarom is de warmteterugwinningsunit (WTW) uitgevonden, die zorgt ervoor dat energie niet wordt verspild. Dit werkt als volgt. Verse buitenlucht wordt van buiten naar binnen aangezogen via buizen, roosters en een ventilator. Oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Beide circuits kruisen elkaar in de WTW, zonder elkaar te raken. De WTW neemt de temperatuur aan van de oude binnenlucht en die temperatuur wordt overgegeven aan de verse buitenlucht. In de winter wordt de WTW dus verwarmt door de binnenlucht, waardoor de WTW op zijn beurt de koude buitenlucht voorverwarmt. Hierdoor hoeft de lucht binnen minder sterk verwarmd te worden en dat scheelt energie! In de zomer werkt het principe hetzelfde, maar wordt de WTW gekoeld indien de lucht wordt gekoeld door bijvoorbeeld een airconditioning.
Toepassen
Een warmteterugwinningsunit is in te zetten voor grote projecten zoals ziekenhuizen en kantoren, maar ook op kleinere schaal zoals bij u thuis. Uiteraard zit er ook een filter in het systeem, zodat de buitenlucht schoon naar binnen wordt geblazen. Er zijn vele soorten WTW’s, standaard of maatwerk, één grote op het dak of meerdere units die per ruimte werken. Wij geven u graag advies over welke WTW het beste voor u geschikt is en hoeveel u er mee kunt besparen.
Hoor graag, alvast dank.
Mvg
Olaf
Is er een "all in one" systeem? Wtw ventilatie, airco en luchtverwarming in 1?
Met vriendelijke groet,
Peter
Is er al eens nagedacht om de afvoerlucht van een WTW unit te gebruiken voor toevoerlucht van een warmtepomp? Hiermee zou het hele systeem inpandig kunnen worden geïnstalleerd.
Met vriendelijke groet,
Jan
Graag zal ik een offerte willen aanvragen voor de wtw systeem.
Wij hebben een nieuwe serre gebouwd, er kunnen ongeveer 70 mensen in de restaurant zitten. Wij zijn gevestigd in Heerenveen
met vriendelijke groeten
Xiaoli Shao
Een warmte terug winnings Unit? Eigenlijk afgekort WTWU?
Of is het eigenlijk een Recuperator?
De bedoeling is een warmtepomp met WTW unit en zonne panelen.
Wat kunt u mij adviseren?
Mvg.
Mijn reacties