Energiezuinig ventileren

Energiezuinig ventileren.

Voor een goed binnenklimaat zijn er 3 dingen nodig: een prettige temperatuur, aanvoer van verse buitenlucht en afvoer van oude lucht. 


Ventileren

Een prettige temperatuur is persoonlijk, maar in de winter betekent dat voor bijna iedereen dat de ruimte verwarmd wordt en in de zomer vaak gekoeld. Hoewel verwarmen of koelen van een ruimte steeds energiezuiniger kan, blijft het energie kosten. Het is zonde om die energie te verspillen en dat is wat u doet als u ventileert met bijvoorbeeld een open raam. De geklimatiseerde lucht zal via het raam verdwijnen. 

shutterstock 482235706

Daarom is de warmteterugwinningsunit (WTW) uitgevonden, die zorgt ervoor dat energie niet wordt verspild. Dit werkt als volgt. Verse buitenlucht wordt van buiten naar binnen aangezogen via buizen, roosters en een ventilator. Oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Beide circuits kruisen elkaar in de WTW, zonder elkaar te raken. De WTW neemt de temperatuur aan van de oude binnenlucht en die temperatuur wordt overgegeven aan de verse buitenlucht. In de winter wordt de WTW dus verwarmt door de binnenlucht, waardoor de WTW op zijn beurt de koude buitenlucht voorverwarmt. Hierdoor hoeft de lucht binnen minder sterk verwarmd te worden en dat scheelt energie! In de zomer werkt het principe hetzelfde, maar wordt de WTW gekoeld indien de lucht wordt gekoeld door bijvoorbeeld een airconditioning. 

Warmtewisselaar Warmteterugwinninngsunit

Toepassen

Een warmteterugwinningsunit is in te zetten voor grote projecten zoals ziekenhuizen en kantoren, maar ook op kleinere schaal zoals bij u thuis. Uiteraard zit er ook een filter in het systeem, zodat de buitenlucht schoon naar binnen wordt geblazen. Er zijn vele soorten WTW’s, standaard of maatwerk, één grote op het dak of meerdere units die per ruimte werken. Wij geven u graag advies over welke WTW het beste voor u geschikt is en hoeveel u er mee kunt besparen. 

Meer informatie over energiezuinig ventileren 

Olaf Tulling
Na 15 jaar geeft mijn WTW Stork Air de eerste storingen aan E1/E2. Nu overweeg ik vervanging maar welk merk komt dan als beste naar voren. Ik vind hier erg weinig over op internet. Heeft u een mening/ervaring/advies?

Hoor graag, alvast dank.

Mvg
Olaf

Peter
Hallo,

Is er een "all in one" systeem? Wtw ventilatie, airco en luchtverwarming in 1?

Met vriendelijke groet,

Peter

Jan van der Kolk
Hallo,

Is er al eens nagedacht om de afvoerlucht van een WTW unit te gebruiken voor toevoerlucht van een warmtepomp? Hiermee zou het hele systeem inpandig kunnen worden geïnstalleerd.

Met vriendelijke groet,
Jan

Xiaoli Shao
Geachte
Graag zal ik een offerte willen aanvragen voor de wtw systeem.
Wij hebben een nieuwe serre gebouwd, er kunnen ongeveer 70 mensen in de restaurant zitten. Wij zijn gevestigd in Heerenveen

met vriendelijke groeten

Xiaoli Shao

J .P.
Een WTW?
Een warmte terug winnings Unit? Eigenlijk afgekort WTWU?
Of is het eigenlijk een Recuperator?

S. Joekema
Mijn zoon laat een fitnis centrum bouwen. het gebouw heeft een inhoud van 750 m3.
De bedoeling is een warmtepomp met WTW unit en zonne panelen.
Wat kunt u mij adviseren?
Mvg.


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal