Energiezuinig ventileren.

Voor een goed binnenklimaat zijn er 3 dingen nodig: een prettige temperatuur, aanvoer van verse buitenlucht en afvoer van oude lucht. 

Ventileren

Een prettige temperatuur is persoonlijk, maar in de winter betekent dat voor bijna iedereen dat de ruimte verwarmd wordt en in de zomer vaak gekoeld. Hoewel verwarmen of koelen van een ruimte steeds energiezuiniger kan, blijft het energie kosten. Het is zonde om die energie te verspillen en dat is wat u doet als u ventileert met bijvoorbeeld een open raam. De geklimatiseerde lucht zal via het raam verdwijnen. 

Daarom is de warmteterugwinningsunit (WTW) uitgevonden, die zorgt ervoor dat energie niet wordt verspild. Dit werkt als volgt. Verse buitenlucht wordt van buiten naar binnen aangezogen via buizen, roosters en een ventilator. Oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Beide circuits kruisen elkaar in de WTW, zonder elkaar te raken. De WTW neemt de temperatuur aan van de oude binnenlucht en die temperatuur wordt overgegeven aan de verse buitenlucht. In de winter wordt de WTW dus verwarmt door de binnenlucht, waardoor de WTW op zijn beurt de koude buitenlucht voorverwarmt. Hierdoor hoeft de lucht binnen minder sterk verwarmd te worden en dat scheelt energie! In de zomer werkt het principe hetzelfde, maar wordt de WTW gekoeld indien de lucht wordt gekoeld door bijvoorbeeld een airconditioning. 

Toepassen

Een warmteterugwinningsunit is in te zetten voor grote projecten zoals ziekenhuizen en kantoren, maar ook op kleinere schaal zoals bij u thuis. Uiteraard zit er ook een filter in het systeem, zodat de buitenlucht schoon naar binnen wordt geblazen. Er zijn vele soorten WTW’s, standaard of maatwerk, 1 grote op het dak of meerdere units die per ruimte werken. Wij geven u graag advies over welke WTW het beste voor u geschikt is en hoeveel u er mee kunt besparen. 

Energiezuinig Ventileren

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Verwarming en warm water
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Een schitterende badkamer
Stem