Geurloos verwarmen en koelen.
Comfortabel werken en winkelen, zonder de geur van benzine en diesel te ruiken. Dat zijn de belangrijkste factoren bij het ontwerpen van een warmtepomp / airconditioning voor een tankstation.
Uitersten
Een tankstation staat meestal vrijstaand en heeft een plat dak. Dat betekent dat de omgevingsfactoren een grote invloed hebben op de binnentemperatuur. Met andere woorden, als het tropisch heet is en de zon op het platte dak schijnt, kan het zonder airconditioning ondragelijk heet worden binnen. En in de winter wordt het tankstation blootgesteld aan wind en neerslag, vaak zonder bescherming van panden in de omgeving. Uitersten dus, waarbij een goed klimaatsysteem hoort die zowel in de winter als in de zomer een aangenaam binnenklimaat realiseert.
Geurvrij
De aanvoer van zuurstof is een van de belangrijkste factoren voor een prettig binnenklimaat, alleen niet wanneer die naar benzine ruikt. Dit heeft een nadelig effect op werknemers, maar ook op de omzet. Steeds meer benzinestations verkopen (verse) broodjes, alleen de eetlust neemt niet toe als het naar benzine ruikt. De buitenlucht moet dus gefilterd worden voordat deze binnenkomt, dat gebeurt meestal met koolstoffilters. Die gefilterde lucht wordt met een overdruk het benzinestation ingeblazen, waardoor er geen ongewenste lucht naar binnenkomt als de deur open gaat.
Soorten klimaatsystemen
Wij adviseren een systeem die de warmte afgeeft via de lucht, meestal verwerkt in het plafond. Er wordt hierdoor ruimte bespaart die gebruikt kan worden voor de verkoop van artikelen, drinken en eten. Omdat je werkt met etenswaren, wil je geen vloerverwarming die bijvoorbeeld chocolade kan laten smelten. Verder werkt koeling via lucht veel effectiever dan een radiator of vloerverwarming. Doordat koele lucht daalt, is een opstelling in het plafond perfect. Bij de (het liefst automatische) deur kan een luchtgordijn worden toegepast, om de warmte/koelte binnenin vast te houden en niet te verliezen aan de buitenlucht.
Subsidie én lastenbesparing
Energiezuinig is dan het toverwoord. De overheid stimuleert duurzaam ondernemen en heeft daarom een subsidie in het leven geroepen, de EIA ofwel Energie-InvesteringsAftrek. Dit maakt een fiscale aftrek mogelijk van de winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving, en maakt het aanschaffen van een duurzame klimaatsysteem dus heel interessant. U bespaart daarnaast namelijk ook nog eens op uw energiekosten. Verder stijgt de waarde van uw vastgoed, door een gunstiger energielabel. Een win-win situatie waar u als ondernemer van profiteert.