Automotive

Optimaal klimaat in uw showroom én werkplaats

Optimaal klimaat in uw showroom én werkplaats.

In de automotive heeft één bedrijf, twee verschillende behoeften van klimaatbeheersing. Voor de showroom gelden namelijk andere wensen dan voor de werkplaats. Hoe past u daar het klimaatsysteem op aan?

Showroom

Om de te verkopen auto’s zo mooi mogelijk te presenteren, wordt er doorgaans gekozen voor veel licht. Dus spots die op auto’s staan, al dan niet in de vorm van LED verlichting om energie te besparen. Dat wordt gecombineerd met veel glas, zodat het zon- en daglicht vrije doorgang heeft op de glimmend opgepoetste auto’s. U kunt zich voorstellen dat deze combinatie op een warme zomerdag een verwarmend effect kan hebben op het interieur. De etalageramen werken als een broeikas en de verlichting zorgt voor een verdere verwarming. Er moet dus voldoende gekoeld worden, om het binnen aangenaam te houden. In de winter is dat juist andersom, doordat de etalageramen meer kou doorlaten dan geïsoleerde muren. Wanneer het airconditioning systeem niet goed op orde is, kan het klanten buiten houden en dat scheelt omzet. Bij Klimaatexpert.com nemen we alle factoren mee in de berekening om de juiste capaciteit van het klimaatsysteem te bepalen.

Automotive verwarming airconditioning warmtepomp

 

Werkplaats

In de werkplaats spelen andere factoren een rol. Allereerst moet er een aangenaam klimaat zijn voor de monteurs om te werken. Dit houdt in dat de temperatuur prettig is en er voldoende verse lucht en zuurstof is. En die verse lucht in de werkplaats heeft meer aandacht nodig dan de lucht in de showroom. Dat komt doordat er gewerkt wordt met fossiele en synthetische vloeistoffen die gassen kunnen produceren en omdat motoren uitlaatgassen produceren tijdens bijvoorbeeld een roetmeting. Voor de laatst genoemde tests, is er een afzuigsysteem dat over de uitlaat van de auto geplaatst kan worden. Dit afzuigsysteem voert ook omgevingslucht af, waardoor er extra nieuwe verse lucht aangevoerd moet worden. Voor de omgevingslucht in de werkplaats geldt dus een hogere circulatie van lucht dan in de showroom. Bij Klimaatexpert.com berekenen we precies wat de capaciteit moet zijn van de luchtbehandelingskast.

Automotive werkplaats

Meer informatie over ventileren

 

Verwarmen

Auto’s zijn zwaar en hebben een stevige ondergrond nodig. Vaak worden daarom tegels of een (betonnen) gietvloer toegepast. Een eigenschap van deze vloeren, is dat ze koud aanvoelen. Maar ook dat ze warmte lang vast houden. Ideaal in de winter om vloerverwarming in toe te passen in combinatie met een warmtepomp. Doordat die warmte lang wordt vast gehouden, is er minder energie nodig om een constante temperatuur te realiseren. Ook kan er gewerkt worden met een lage temperatuur, het water dat de vloer verwarmt hoeft slechts 30-40 graden te zijn. Bij oude radiatoren ligt die temperatuur veel hoger, waardoor het energieverbruik vanzelfsprekend stijgt. 

Automotive verwarmen

 

Warmtepomp

Showrooms hebben doorgaan veel vloeroppervlakte en dat is nog een reden om voor vloerverwarming te kiezen. De warmte wordt hierdoor gelijkmatiger verdeeld dan met radiatoren. Het verwarmen via lucht vanuit plafonds is ook een mogelijkheid. Voor deze opties wordt gekozen bij bestaande bouw. Als alle opties nog open liggen, in het geval van nieuwbouw, dan adviseren wij in 9 van de 10 gevallen vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp.Automotive vloerverwarming

Wat is een warmtepomp?

 

Koelen

Koelen kan via vloerverwarming, alleen die koeling is beperkt. Wanneer je sterk koelt, komt er namelijk condensvorming op de vloer. In combinatie met tegels zorgt dat voor levensgevaarlijke gladheid. Eerder benoemd is dat er juist wel een grote vraag is naar koeling. Daarom adviseren wij een aanvullende airconditioning. Aan de hand van het aantal ruimtes kan dit een Multi Split airconditioning of een VRF Systeem zijn. Wij rekenen uit wat de ideale capaciteit is om gegarandeerd een prettig binnenklimaat te hebben. 

Automotive ventileren

Wat is een Multi Split airconditioning? 

Wat is een VRF Systeem?

 

Kees
Beste,

ik ben bezig met een nieuwbouw auto garage in zeeland. Puur werkplek geen showroom 700 m2 totaal oppervlakte. Wil graag verwarmen en verkoelen. In werkplek en kantoor etc. Ik kan in dit stadium nog alle kanten op met isolatie zonnen panelen en warmtepompen..

Wat zouden Julie mij kunnen adviceren? En waarom? Ben zeer benieuwd naar Julie reactie

Klimaatexpert.com
Beste Kees,

Dank voor je bericht op onze site.

Een Technisch Adviseur neemt binnenkort contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamHerman Bult
Ben benieuwd wat jullie dit garagebedrijf hebben geadviseerd, Heb een bestaand pand 350 m2, graag
Jullie reactie,

Klimaatexpert.com
Beste Herman,

Dank voor je bericht op onze site.
Een Technisch Adviseur neemt binnenkort contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team


Berend van Gelder
Goedemorgen,

Ik ben begonnen met een opleiding Docent PIE. We moeten daarvoor een opdracht doen.
De opdracht klinkt een beetje als de vraag hier boven.
Nieuwbouw garage, wasplaats, werkplaats en kantoor. Bij het schetsplan moet een energetisch ontwerp worden gemaakt.
Er is geen gas.
Het PVE is op hoofdlijnen geformuleerd
*Energie prestatie nul
*Warmtepomp
*Verwarming: Temp werkplaats 10 graden, kantoor 20 graden
of
Kantoor 80W/vierkante meter
Wasplaats 25W/vierkante meter
Werkplaats, berging, overige ruimten 40W/vierkante meter
Ruimten in de zomer te koelen (topkoeling)
Mijn vraag is zouden jullie mij kunnen helpen met de invulling van dit energetisch ontwerp

Vr.Gr. Berend van Gelder

Jop van de Wiel
Goedemiddag.
IK zit op het d'Oultremont college in Drunen (4 Havo). wij hebben voor technasium een opdracht gekregen van Croonwolter&Dros. om een auto showroom te ontwikkelen het gaat dan vooral om de KWh die word verbruikt en hoe we die duurzaam opbrengen. wij willen 350 vierkante meter vloerverwarming aanleggen. ook wouden we om het hele pand te verwarmen en grondwarmtepomp installeren. mijn vraag hierover is voor een pand met 2450 kubieke meter 1 grondwarmtepomp genoeg of heb je er meerdere nodig? ook zouden wij graag weten hoe duur de installatie van de vloerverwarming zou zijn? alvast bedankt, en met vriendelijke groet Jop van de Wiel.

Klimaatexpert.com
Beste Jop,
Dank voor je bericht op deze pagina.
Wij hebben uiteraard veel meer informatie nodig om hier op te kunnen antwoorden.
Deze informatie is de transmissie berekening, op basis van de uitgangspunten van de klant. Moet de showroom bijvoorbeeld 20 gr. C worden, wat mag de temperatuur in de zomer zijn? Om maar eens iets te noemen. Bouwtechnisch vragen: Hoeveel glas, oriëntatie, bezettingsgraad, ventilatie hoeveel, etc. Uiteraard lukt dit met één grotere, of misschien meerdere kleinere warmtepompen vanwege de deellast.
Zonder o.a. bovenstaande informatie is het schieten met hagel zonder doel.
Wij wensen je veel succes met de opdracht!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare

Kees van de Burgt
Ik ben bestuurder van een kerkgebouw in Nijmegen.
Ons energieverbruik is plm. 26.000 m3 aardgas en plm. 25.000 kwh op jaarbasis.
Onze kerk heeft vloerverwarming.
Wij zoeken advies voor warmte pomp. Wellicht bodemwarmte.
Ook in mogelijke subsidievormen zijn wij geïnteresseerd.
Alvast dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet.
Kees van de Burgt.


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR