Wat wordt daar mee bedoeld?
Radiator
Er zijn verschillende soorten verwarming voor woningen en zakelijke toepassingen. In het geval van hoog of laag temperatuur doelt men altijd op water houdende afgiftesytemen, zoals radiatoren en vloerverwarming. Die worden warm door middel van verwarmd water.
De mate van verwarming van het water is hoog of laag temperatuur. Laag temperatuur verwarming (LTV) ligt tussen de 35°C en 55°C, hoog temperatuur ligt tussen de 75°C en 85°C. Vloerverwarming is altijd laag temperatuur.
Isoleren
Het spreekt voor zich dat het meer energie kost om het water hoog te verwarmen (= hoog temperatuur). Daarom zijn er zogenaamde laag temperatuur radiatoren uitgevonden. Deze radiatoren functioneren goed met een lagere temperatuur water, ze geven dan voldoende warmte af om de ruimte te verwarmen. Voorwaarde is dat de ruimte voldoende geïsoleerd is, met bijvoorbeeld dubbel glas en dak- en/of spouwmuurisolatie.
Lucht/water warmtepomp
In het geval van laag temperatuur radiatoren (LT-radiatoren) is er ook een lagere capaciteit warmtepomp of gasketel nodig, met minder kW. En dat scheelt geld. Zowel in de aanschaf als in het verbruik scheelt het substantieel. In het geval van nieuwbouw, heeft u nog de volledige keus en adviseren wij altijd laag temperatuur radiatoren in combinatie met goede isolatie.
In het geval van bestaande bouw zijn er twee opties: of een hoog temperatuur warmtepomp met behoud van oude radiatoren, of laag temperatuur warmtepomp met nieuwe radiatoren en eventueel betere isolatie. Wat het beste bij u past, rekenen we graag vrijblijvend voor u uit.
Meer info over de lucht/water warmtepomp
Meer info over de hoog temperatuur warmtepomp
Ik ben op zoek naar meer informatie over de juiste warmtepomp. Ik denk dat de lucht-water warmtepomp het beste past in combinatie met hoge temperatuur verwarming. Ik ben van plan om binnenkort 19 zonnepanelen te laten plaatsen die ongeveer 7500/8000 Kwh opbrengen. Dit om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren. Bouwjaar woning is 1999 en redelijk geïsoleerd met conventionele radiatoren. Ik weet niet of laagtemperatuur radiatoren financieel aantrekkelijk zijn en de isolatiewaarde van de woning hiervoor voldoende is.
Ik hoor graag van u.
Hartelijke groet,
Hans-Christiaan Hebbes
Met de beperkte informatie zoals nu door u met ons gedeeld, kunnen we u uiteraard ook maar beperkt van informatie voorzien. Helaas is het op dit moment geen winter, maar een woning van 1999 zou geen hoog temperatuur warmtepomp nodig moeten zijn. Voorstel van onze zijde zou dus ook zijn om eerst het afgifte systeem is te “testen” op een lage temperatuur. De kosten die een hoog temperatuur warmtepomp met zich meebrengt zijn namelijk aanzienlijk hoger in vergelijk tot een laag temperatuur. Een overweging zou namelijk kunnen zijn om deze extra kosten te investeren in radiator boosters of in laag temperatuur radiatoren. Graag verwijzen we u naar onze website met informatie over laag temperatuur afgifte systemen en onze vragenlijst.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Ik heb voldoende budget voor een flinke investering.
Wat belangrijk is om de capctieti van de warmtepomp te bepalen is het gasverbruik in het verleden. Mocht je deze gegevens hebben wil je die dan sturen naar info@klimaatexpert.com dan selecteren wij voor jou een warmtepomp.
Afhankelijk van waar je de radiatoren hebt en wat daar de comfort verwachtingen zijn zou een warmtepomp mogelijk zijn, Als je vloerverwarming hebt dan kan een warmtepomp altijd. Mochten de ruimten waar de radiatoren hangenkritisch zijn dan is dat misschien met een Climabooster op te lossen ( ventilator onder de radiator.
Met de huidige hoge energieprijzen zou je met jou energieverbruik ongeveer 1.900 Euro per jaar kunnen besparen !
Webcare Klimaatexpert
Nu de hamvraag: Een nieuwe CV met hybride warmtepomp of toch een HT of LT Warmtepomp? Is het vervangen van de radiatoren boven dan noodzakelijk?
Loont het om de vloer nog extra na te isoleren? We overwegen ook om het glas te verbeteren.
Mijn reacties