Wat wordt daar mee bedoeld?

 

Radiator

Er zijn verschillende soorten verwarming voor woningen en zakelijke toepassingen. In het geval van hoog of laag temperatuur doelt men altijd op water houdende afgiftesytemen, zoals radiatoren en vloerverwarming. Die worden warm door middel van verwarmd water.

De mate van verwarming van het water is hoog of laag temperatuur. Laag temperatuur verwarming (LTV) ligt tussen de 35°C en 55°C, hoog temperatuur ligt tussen de 75°C en 85°C. Vloerverwarming is altijd laag temperatuur.

Radiator verwarming

Wat is een warmtepomp?

 

Isoleren

Het spreekt voor zich dat het meer energie kost om het water hoog te verwarmen (= hoog temperatuur). Daarom zijn er zogenaamde laag temperatuur radiatoren uitgevonden. Deze radiatoren functioneren goed met een lagere temperatuur water, ze geven dan voldoende warmte af om de ruimte te verwarmen. Voorwaarde is dat de ruimte voldoende geïsoleerd is, met bijvoorbeeld dubbel glas en dak- en/of spouwmuurisolatie.

Isoleren huisjes

Meer informatie over isoleren

 

Lucht/water warmtepomp

In het geval van laag temperatuur radiatoren (LT-radiatoren) is er ook een lagere capaciteit warmtepomp of gasketel nodig, met minder kW. En dat scheelt geld. Zowel in de aanschaf als in het verbruik scheelt het substantieel. In het geval van nieuwbouw, heeft u nog de volledige keus en adviseren wij altijd laag temperatuur radiatoren in combinatie met goede isolatie.

In het geval van bestaande bouw zijn er twee opties: of een hoog temperatuur warmtepomp met behoud van oude radiatoren, of laag temperatuur warmtepomp met nieuwe radiatoren en eventueel betere isolatie. Wat het beste bij u past, rekenen we graag vrijblijvend voor u uit. 

Meer info over de lucht/water warmtepomp

Meer info over de hoog temperatuur warmtepomp

 

Welke warmtepomp past het beste bij u, hoog of laag temperatuur?

Welke Warmtepomp is interessant voor u Lucht Water Warmtepomp

Hans-Christiaan Hebbes
Goedenavond,

Ik ben op zoek naar meer informatie over de juiste warmtepomp. Ik denk dat de lucht-water warmtepomp het beste past in combinatie met hoge temperatuur verwarming. Ik ben van plan om binnenkort 19 zonnepanelen te laten plaatsen die ongeveer 7500/8000 Kwh opbrengen. Dit om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren. Bouwjaar woning is 1999 en redelijk geïsoleerd met conventionele radiatoren. Ik weet niet of laagtemperatuur radiatoren financieel aantrekkelijk zijn en de isolatiewaarde van de woning hiervoor voldoende is.

Ik hoor graag van u.

Hartelijke groet,

Hans-Christiaan Hebbes

Klimaatexpert.com
Geachte heer Hebbes,
Met de beperkte informatie zoals nu door u met ons gedeeld, kunnen we u uiteraard ook maar beperkt van informatie voorzien. Helaas is het op dit moment geen winter, maar een woning van 1999 zou geen hoog temperatuur warmtepomp nodig moeten zijn. Voorstel van onze zijde zou dus ook zijn om eerst het afgifte systeem is te “testen” op een lage temperatuur. De kosten die een hoog temperatuur warmtepomp met zich meebrengt zijn namelijk aanzienlijk hoger in vergelijk tot een laag temperatuur. Een overweging zou namelijk kunnen zijn om deze extra kosten te investeren in radiator boosters of in laag temperatuur radiatoren. Graag verwijzen we u naar onze website met informatie over laag temperatuur afgifte systemen en onze vragenlijst.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Aukje Metz
Ik sta op het punt een bod te doen op een stolp boerderij. De boerderij is al voorzien van vloerverwarming en is gedeeltelijk goed geisoleerd. Verder is er weinig verduurzaamd en daar zou ik graag verandering in brengen. Naast het aanbrengen van isolatie wil ik graag van het gas af. Er is voldoende ruimte voor een aardwarmte waterpomp maar ik lees op diverse sites dat het bijvullen van de bron problemen op levert. Er is ruimte voor tenminste 30 zonnepanelen om het energieverbruik te compenseren. En het perceel is groot genoeg (2600m2) om installaties aan te brengen. Welke warmtepomp past het best?
Ik heb voldoende budget voor een flinke investering.

Jawel
Waarom zou u in hemelsnaam van het gas af willen? Hip en trendy betekent niet klimaatvriendelijk.
Aukje
Hi jawel, ik heb niet zoveel met ‘Hip en trendy’. De installatie is nu bijna afgerond en is goed voor decennia.

Klimaatexpert
Beste Aukje,

Wat belangrijk is om de capctieti van de warmtepomp te bepalen is het gasverbruik in het verleden. Mocht je deze gegevens hebben wil je die dan sturen naar info@klimaatexpert.com dan selecteren wij voor jou een warmtepomp.

Aukje
Helaas heb ik daar geen zicht op. Het enige wat ik weet is dat de huidige eigenaren zo'n 300 betalen per maand betalen aan gas en elektra. Is het dan toch nog mogelijk om een indicatie te krijgen? Pas in de week van 20 december kan ik meer informatie krijgen, helaas.
Adrie
Wij zijn aan het onderzoeken of een lage temperatuur warmtepomp de geschikte vervanger is van onze cv. Gegevens waar we over beschikken: woning 601 kuub groot, radiatoren en vloerverwarming (ligt op een afstand van 15), netto vloeroppervlakte 174,5 vierkante meter, bouwjaar 1996, vrijstaand, HR glas, spouwisolatie RC 3,36, vloerisolatie RC 2,63, dakisolatie 2.54. Jaarverbruik gas 2400 kuub. Het plan is om tevens zonnepanelen te installeren. Mocht ik niet compleet zijn dan hoor ik dat graag. Graag uw advies of een LT warmtepomp een geschikte keuze is. Alvast bedankt.
Webcare Klimaatexpert
Beste Adrie.

Afhankelijk van waar je de radiatoren hebt en wat daar de comfort verwachtingen zijn zou een warmtepomp mogelijk zijn, Als je vloerverwarming hebt dan kan een warmtepomp altijd. Mochten de ruimten waar de radiatoren hangenkritisch zijn dan is dat misschien met een Climabooster op te lossen ( ventilator onder de radiator.

Met de huidige hoge energieprijzen zou je met jou energieverbruik ongeveer 1.900 Euro per jaar kunnen besparen !

Webcare Klimaatexpert




Martijn
Onze CV is verouderd, dus tijd voor een warmtepomp! We wonen in een 180m2 vrijstaand huis (3 woonlagen) uit 1987, Gasverbruik is ca 2000m2. Het huis is later voorzien van vloerverwarming, zonnepanelen en het 'trapgatdeel' van het dak is extra geïsoleerd. (rest van het dak met de normen uit 1987). Vloer is geïsoleerd met 1.3 m2 K/W later voorzien van vloerverwarming. De woning is voorzien van dubbelglas en boven hangen (ht)radiatoren. De spouwmuren hebben steenwol RC 2.5 m2 K/W. Beneden hebben we nog een gashaard, die we niet perse aan hoeven te hebben. Boven hebben we op een slaapkamer een (oversized)inverter hangen. Beneden staat de thermostaat op 20, boven verwarmen we alleen als het echt koud is buiten, een lagere temperatuur is daar acceptabel.
Nu de hamvraag: Een nieuwe CV met hybride warmtepomp of toch een HT of LT Warmtepomp? Is het vervangen van de radiatoren boven dan noodzakelijk?
Loont het om de vloer nog extra na te isoleren? We overwegen ook om het glas te verbeteren.


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR