Niet verbouwen en toch van het gas af?

Hoog temperatuur warmtepomp!

Niet verbouwen en toch van het gas af?

Heeft u een jaren 30 woning (of bedrijf) met karakteristieke kenmerken zoals een mooie houten of granito vloer? Wilt u van het gas af zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing? Dat kan met een hoog temperatuur warmtepomp!

Granito vloer jaren 30 woning warmtepomp

Wat is een hoog temperatuur warmtepomp?

Een hoog temperatuur (HT) warmtepomp is een lucht/water warmtepomp die uit twee delen bestaat, een binnendeel die op de plek van de Cv-ketel wordt gezet en een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en het binnendeel maakt warm water tot wel 80˚C. Een standaard lucht/water warmtepomp maakt water warm tot 55˚C.

Wat is een warmtepomp?

Wat is hoog temperatuur verwarming?

Hoog temperatuur verwarming (HTV) is wanneer het water dat door radiatoren stroomt wordt verwarmd tussen de 60 en 80˚C. Deze vorm van verwarming wordt toegepast voor de Cv-ketel op gas, maar dat kan dus ook met een warmtepomp. Hoog temperatuur verwarming is geschikt voor traditionele radiatoren, die in een oudere woning dan niet vervangen hoeven te worden.

Wat is laag temperatuur verwarming?

Laag temperatuur verwarming (LTV) is wanneer het water dat door radiatoren en vloerverwarming stroomt wordt verwarmd tussen de 20 en 35˚C. Deze vorm van verwarmen kost minder energie en wordt over het algemeen opgewekt door een laag temperatuur (LT) warmtepomp. Het verwarmen van de ruimten gebeurt met laag temperatuur afgiftesystemen zoals laag temperatuur radiatoren, fancoil units of vloerverwarming. Dit kan vrijwel nooit met tradionele radiatoren. 

Radiatoren i.c.m. een hoog temperatuur warmtepomp

Traditionele radiatoren werken optimaal wanneer daar water doorheen stroomt van 60 tot 80˚C. De radiatoren nemen de temperatuur van het water over en zorgen voor straalverwarming maar ook voor verplaatsing van lucht. Dit laatste wordt convectie genoemd. De warme lucht die opstijgt, zorgt voor circulatie van lucht in een ruimte. Dankzij deze circulatie, komt er steeds nieuwe lucht langs de warme radiator en zo wordt de hele ruimte voorzien van warmte. De convectiewerking treedt alleen op bij hoog temperatuur verwarming. Met hoog temperatuur warmtepomp hoeft u de radiatoren dus niet te vervangen.

Radiator 5

Isolatie

Een ander sterk argument voor een hoog temperatuur warmtepomp, is dat er niets hoeft te gebeuren op het gebied van isolatie. Een verwarmingssysteem wordt ontworpen op het transmissieverlies van een woning, of anders gezegd, hoeveel warmte een huis verliest. Dit wordt mede bepaald aan de hand van het gasverbruik. Wanneer het huis behaaglijk warm is en er verandert niets aan de afgiftemperatuur, hoeft er niet extra geïsoleerd te worden. Het is uiteraard wel zo dat hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warmteverlies en energieverbruik er is. 

Isoleren

Vloerverwarming niet nodig

Veel mensen denken dat vloerverwarming nodig is bij het gebruik van een warmtepomp. Vloerverwarming werkt met water dat is verwarmd rond de 35˚C (laag temperatuur) en dat is de ideale temperatuur van een standaard warmtepomp. Maar wanneer u kiest voor een hoog temperatuur warmtepomp, kunt u gewoon radiatoren blijven gebruiken.

Dus woont u in woning met een prachtige houten of granito vloer die u liever niet op wilt geven, maar wilt u toch volledig van het gas? Dan kan dat met een hoog temperatuur warmtepomp!

Toch vloerverwarming?

Radiator i.c.m. warmtepomp

Hergebruik bestaande leidingwerk

Wanneer er in huis een Cv-ketel op gas is met de daarbij horende radiatoren, kan het leidingwerk gewoon worden gebruikt in het geval van een hoog temperatuur warmtepomp. De werking van radiatoren blijft namelijk ongewijzigd, er loopt water met een hoge temperatuur (60-80˚C) doorheen. Alleen het opwekken van het warme water gaat anders.

Verbouwing niet nodig

Kortom, er is dus geen grote verbouwing nodig van uw woning/bedrijf om van het gas af te gaan. Met een hoog temperatuur warmtepomp wekt u op een duurzame manier warmte op voor uw woning en tapwater. Het enige dat moet gebeuren om dit te bereiken, is het vervangen van de Cv-ketel voor het binnendeel van de hoog temperatuur warmtepomp en het plaatsen en koppelen van het buitendeel. Met de selectie van warmtepomp moet wel rekening worden gehouden de juiste capaciteit.

Zijn er ook nadelen?

Toch zijn er ook nadelen aan een hoog temperatuur warmtepomp. Doordat de hoog temperatuur warmtepomp het water naar een hogere temperatuur verwarmd dan een standaard warmtepomp, moet deze harder werken. Dat heeft twee consequenties. Ten eerste is het apparaat complexer en daarmee duurder. Maar het elektriciteitsverbruik is ook hoger. Die combinatie zorgt ervoor dat het langer duurt om de investering van de warmtepomp terug te verdienen. Daar staat tegenover dat u geen dure verbouwing hoeft uit te voeren, zoals extra isolatie en/of vloerverwarming aanleggen. Bij het gebruik van zonnepanelen is de terugverdientijd interessanter.

Zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen wordt de terugverdientijd van een hoog temperatuur warmtepomp een stuk interessanter. De elektriciteit die de hoog temperatuur warmtepomp nodig heeft, wordt dan opgewekt door de panelen. In dat geval kan de opbrengst van de zonnepanelen worden afgezet tegen de besparing op gas, waardoor de opbrengst ervan stijgt. De gemiddelde opbrengst voor een zonnepaneel is rond de € 50,- per jaar. Wanneer hetzelfde paneel wordt ingezet voor de warmtepomp, is de opbrengst rond de € 100,- per jaar. Dat maakt de terugverdientijd van de panelen zelf dus ook interessanter. Als er voldoende ruimte is voor zonnepanelen, kunt u volledig duurzaam uw woning verwarmen met een hoog temperatuur warmtepomp. Zonder dat u extra hoeft te isoleren. 

Zonne-energie

Zonnepanlen hoog temperatuur warmtepomp

En een hybride warmtepomp dan?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp en een Cv-ketel op gas. Hierbij is hoog temperatuur verwarming ook mogelijk, alleen gaat u met een hybride warmtepomp niet van het gas af. Met deze opstelling verbruikt u iets minder gas dan met enkel een Cv-ketel, alleen onder de 4˚C buitentemperatuur gebruikt u alleen maar gas en niet de warmtepomp. Sanitair tapwater wordt altijd alleen maar door de Cv-ketel verwarmd. De besparing is dus beperkt. Tel daarbij op het onderhoud voor twee apparaten, verbruik van twee apparaten en afschrijving van twee apparaten en nog steeds vastrechtkosten. Dan komt u tot de conclusie dat het financiële voordeel van een hybride warmtepomp enkele tientjes per jaar is.

Wanneer toch laag temperatuur warmtepomp?

De meest voorkomende warmtepomp is een laag temperatuur warmtepomp. Zoals gezegd verbruikt de laag temperatuur warmtepomp minder elektriciteit en is de aanschafprijs lager. Hierdoor is de terugverdientijd korter. Alleen de inzet van een laag temperatuur warmtepomp is wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo is een laag temperatuur afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) noodzakelijk maar ook voldoende isolatie. Er is immers minder warmte (vermogen) beschikbaar dan bij hoog temperatuur verwarming. Met goede isolatie verlies je geen warmte en is er minder vermogen nodig. Nieuwbouwwoningen worden altijd voorzien van goede isolatie, dat is dankzij wetgeving bepaald, en zijn daarom altijd geschikt voor een laag temperatuur warmtepomp. Bij een bestaande woning/gebouw moet worden vastgesteld of de isolatie en afgiftesystemen geschikt zijn voor hoog- of laag temperatuur verwarming.

Meer info over warmtepompen

Kosten warmtepomp

Een hoog temperatuur warmtepomp kost tussen de € 14.000,- en € 19.000,- en daar kunt u subsidie van tussen de € 2.400,- en € 2.900,- nog van af trekken. Aanpassingen aan huis hoeven niet gedaan te worden. Een laag temperatuur warmtepomp kost tussen de € 7.000,- en € 12.000,- en ook daar gaat nog subsidie van af van € 1.700,- tot € 2.200,-. Daarmee is de laag temperatuur warmtepomp een stuk goedkoper, maar het project moet er wel geschikt voor zijn of worden gemaakt. In het geval van nieuwbouw, is een laag temperatuur warmtepomp altijd interessanter. In een ouder huis, zou dat zomaar eens de hoog temperatuur warmtepomp kunnen zijn. Bij een hoog gasverbruik is de besparing die te behalen valt het grootst. 

Warmtepomp kosten

 

Emma
Graag wil.ik een.afspraak mbt uitleg warmtepomp.

Ben bereikbaar op nummer 0624317987

Jan Warntjes
Kan een H.T. warmtepomp geplaatst worden in appartement??
Lars
Hallo, op school zijn we bezig met een project over een renovatie binnen de installaties van de school. Nu kwam ik uit op jullie site en het HTV- warmtepomp systeem klinkt voor ons erg aantrekkelijk. Zou u mij hier misschien meer info over geven. In eerste instantie vooral over de vermogens waarin deze warmtepompen te verkrijgen zijn?


Klimaatexpert
Beste Lars,

Wij hebben de Hoog temperatuur warmtepompen in een solo opstelling van 16 kW. Bij een school is het plaatsen van meerdere toestellen een mogelijkheid. Naast verwarming kan decentrale warmteterugwinning per leslokaal een goede besparing en fijn werkklimaat opleveren.

Graag ontvangen wij je mailadres, dan kunnen wij de brochure mailen.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team

Foeke Groot Deenen
Ik zou graag een brochure ontvangen. Wij hebben een huis uit 1896 en alles laten isoleren. Vloer, dak en dubbel HR glas.
Nu nog de ketel. We hebben ook 12 zonnepanelen.
Wijwillen eventueel ook wel persoon lijk advies aan huis.
Mvg Foeke Groot

Henk van Til
De woningstichting heeft vorig jaar van mijn huis een zogenaamde nul op de meter-woning gemaakt. De luchtwarmtepomp verwarmt het water tot 55 graden. De oude radiatoren zijn niet vervangen. Afgelopen winter duurde het uren voordat de temperatuur met 1 tot 2 graden steeg. Hadden de bestaande radiatoren niet moeten worden vervangen door laag temperatuur radiatoren?
Klimaatexpert
Geachte heer van Tiel,

Of uw bestaande radiatoren geschikt zijn voor laag temperatuur verwarming is zo niet te zeggen. Dit is afhankelijk van het type, de afmetingen van de ruimte, ingestelde aanvoertemperatuur, leidingdiameter e.d.

Om dit te laten toetsen kunt u een warmteverlies berekening laten maken.

Mogelijk kunt u ook kijken naar een oplossing als de climatebooster. Deze zorgt ervoor dat standaard radiatoren nog steeds een goed vermogen houden middels ventilatoren welke onder de radiator geplaatst kunnen worden.

Meer informatie hierover kunt u vinden op https://www.climatebooster.nl

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team


Vernelen
Ik ben een prive persoon en altijd in verwarmingsbranche gewerkt.
Wil warmtepomp instaleren en ook u booster systeem

Stan Dehantschutter
Hallo,
Ik heb een HR wandgasketel van 22 jaar oud die enkel dient voor de voeding van mijn vloerverwarming. (geen warm water) De woning is goed geïsoleerd.
In de veronderstelling dat ik de gasketel in de toekomst vervang door een hybride warmtepomp, kan ik dan mijn vloerverwarmingsysteem in de zomer gebruiken voor passieve koeling?
Graag uw mening.

p.Driessen
gaarne informatie m.b.t. de tweetraps hoog temperatuur warmtepomp
Klimaatexpert.com
geachte heer Driessen,

zou u uw emailadres willen delen via info@klimaatexpert.com?

dan zorgen wij dat de documentatie daar heen gestuurd word.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


j.arentsen
Graag informatie over warmwaterpomp per post
aan J.Arentsen-Gruttolaan 7- 2397jbKoudekerk aan den rijn.
Tel.0625080331

Stein
Ik zou graag meer informatie hebben over HT warmtepompen en instalateurs / offerte.
Mvrg Stein

Klimaatexpert.com
Hallo Stein,

dank voor je interesse in Klimaatexpert.

Om je goed van dienst te kunnen zijn, zijn wij wat meer gegevens nodig. Zou je jouw contactgegevens willen delen op info@klimaatexpert.com? dan nemen we contact met je op.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareChris Van Overloop
Beste. Graag had ik info gehad ivm lucht/water warmtepomp. Wat is het voordeligst? HT warmtepomp met bestaande radiatoren (ik heb er 10 in totaal) Of een LT warmtepomp met nieuwe LT radiatoren? Eventueel gecombineerd met zonnepanelen (oost-west gericht).
Momenteel heb ik een traditionele cv-installatie op mazout. De woning is voldoende geïsoleerd. Lage plafonds.

J.Bruinsma
Ik wil graag info betreft HT warmtepomp installatie voor mijn woon en winkelpand, deze is voldoende geïsoleerd en ik heb ruim voldoende (62) zonnepanelen.
Edzard van Abs
Als ik mijn CV vervang door een hoge temperatuur warmtepomp, ik heb genoeg mogelijkheden voor panelen, hoe kom ik dan aan warm tap en bad water?
Peter van Wermeskerken
Hoge Temperatuur Warmtepomp. Zijn die dingen er ook voor flatgebouw met 82 woningen?
Bedankt voor de tip, nuttig voor onze VvE!

Webcare klimaatexpert
Beste Peter,
Jazeker zijn die er, wat wij adviseren bij een centraal ketelhuis is het hele opgestelde ketelvermogen te vervangen voor hoog temperatuur warmtepompen. als 30 % van het opgestelde ketelvermogen wordt vervangen door hoog temperatuur warmtepompen kan het gasverbruik tot 80 % worden gereduceerd. Groot voordeel bij een collectief systeem is dat bij een elektraverbruik > 10.000 kWh de elektraprijs veel lager wordt en er dus veel bespaard kan worden. Mocht u meer informatie wensen over dergelijke systemen stuur dan een mail naar info@klimaatexpert.com

Alfred de Roos
Heeft u een brochure over hoog temperatuur warmtepompen?
paul verstijnen
Beste
Zoudt u mij brochure kunnen sturen van hoog temp warmtepomp. Situatie 4000 kuub gas en 9000 kwh zonnepanelen per jaar. Deels radiatoren beetje vloerverwarming, deels indirecte luchtverwarming en ook nog een zonne boiler.

G. Steen
Ik heb een vraag: Wij hebben een groot vakantie huis met 12 slaapkamers. Het gebruik is heel wisselend. Meestal zijn de midweken in de winter niet verhuurd. De energie vraag is vooral in de weekeinde. Is een hoog temperatuur warmtepomp dan ook mogelijk? Dus bij sterk wisselende energie verbruik? We hebben wel een giga groot dak voor zonnepanelen.
Hartelijke groet,
g. steen

Gerrit Schuitert
Zoude jullie mij ook een brochure kunnen sturen over de hoge temperatuur warmtepomp voor bestaande radiatoren
Edzard van Abs
nogmaals de vraag van enkele maanden geleden: bij het gebruik van een GHT warmtepomp hoe wordt dan het warme tap en bad water geregeld?
Peter van otten
Graag had ik een informatie brochure willen ontvangen over hoog temperatuur warmtepomp lucht water.
Op volgend adres
Ijzerenveld 128
2860 Sint Katelijne waver.

sander van dedem
Graag ontvang in brochure en evt direct contact over een HT warmtepomp.
Met vriendelijke groeten,
Sander

Ineke
Ik heb een luchtverwarmings in mijn huis en daarbij horende (nieuwe) installatie. Ik begreep dat een warmtepomp de lucht onvoldoende kan verwarmen en dus geen optie is. Is een hoge hoge temperatuur warmte pompen wel een optie?
webcare Klimaatexpert
Beste Ineke,
Afhankelijk van de installatie zou een warmtepomp de lucht prima moeten kunnen verwarmen, Een andere mogelijkheid is het verwarmingsblok in de luchtverwarming te vervangen en het luchtvolume iets op te schroeven, dan is er met lage temperaturen goed te verwarmen en heeft de warmtepomp ook nog eens een hoog rendement

Klimaatexpert
Webcare

Dirk
Voortbordurend op de vraag van Ineke. Wij hebben ook luchtverwarming en proefondervindelijk vastgesteld dat het huis met 40-45 graden uitblaastemperatuur goed warm wordt. Nu zijn we ook aan het kijken naar de mogelijkheden met een warmtepomp, al dan niet hybride. Dient er vanwege de verschillen in delta T tussen luchtverwarming en warmtepomp een buffervat geplaatst te worden? Wellicht nog een voorkeur voor type warmtepomp?

Dank!
Dirk

Webcare Klimaatexpert
Beste Dirk,

Een buffervat wordt voonamelijk gebruikt om een stabielere regeling te krijgen. Als er meer volume / massa in het syteem zit kan de warmtepomp rustiger zijn werk doen schakelt hij mijder vaak aan en uit. Bij luchtverwarming ook belangrijk om te voorkomen dat bij het ontdooiproces het water te veel af koelt waardoor er koude lucht wordt ingeblazen. Het is dus verstandig lucht in te blazen

klimaatexpert WebcareDirk
Dank voor de snelle reactie. Enig idee voor het volume van het buffervat? Zou je dus met een buffervat en een beperkt leidingsysteem met warmtewisselaar dus ook een beperkte capaciteit warmtepomp nodig hebben, of kun je dat zo niet berekenen en dien je naar de grootte van het huis en bijbehorend gasverbruik te kijken?

Bij voorbaat dank

Klimaatexpert webcare
Beste Dirk,

Fit hangt van de grote en de inhoud van het warmteafgifte systeem af. Gemiddeld houden we 10 liter per kW geinstalleerd vermogen aan, bij grotere systemen met veel inhoud naar beneden afronden, bij kleinere systemen het buffervat juist wat groter maken

Webcare Klimaatexpert


Frans vroomen
Hallo
Ik heb nu een zonnenboiler met een 700 liter hygiëne boiler.
Ik heb er een pelletketel bij de CV ketel springt bij mocht et hard vriezen.
Zou ik op dit systeem een hoge temperatuur warmtepomp kunnen zetten.dan hoef ik waarschijnlijk het opslagsysteem van jullie er niet bij.
Zie ik dit goed ?
Groet Frans vroomen

Webcare Klimaatexpert
Beste Frans,

Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn en het hangt af van je warmte afgifte systeem, heb je de hoge temperaturen echt nodig voor de ruimte verwarming ?

Anders zou een laag temperatuur warmtepomp misschien ook volstaan, een lagere investering en een warmtepomp met een aanzienlijk hoger rendement als een hoog temperatuur warmtepomp. Bij toepassing van een hoog temperatuur warmtepomp zou deze inderdaad op de grote hygiéne boiler kunnen worden aangesloten.

Klimaatexpert webcare
Rob Kröber
Hallo,
Ik heb een HR gasgestookte cv- installatie en een warmtepompboiler.
De temperatuur van mijn cv water staat al jaren op 50° , daar krijg ik het huis goed warm mee.
Kan ik zonder problemen overschakelen op een lucht-water warmtepomp.
Vast dank voor uw reactie.
Ron Kröber

Webcare Klimaatexpert
Beste Rob,

Met 95 % zekerheid zou dat oeten kunnen. De warmtepompen kunnen meestal temeraturen tot 60 C water maken dus dat is ruim voldoende.

Een klein dingetje is de hoeveelheid water die rond gaat, een warmtepomp werkt op een temperatuur verschil van 5 K dus veel water, veel afgifte systetmen werken met een delta T van tussen de 10 en 20 K met een lagere waterhoeveelheid. Dit is prima op te lossen door een mengvat te plaatsen daar de warmtepomp op laten draaien en naar het afgifte systeem met een extra pomp vanuit het mengvat het afgifte systeem voeden

Klimaatexpert WebcareC van Putten
Beste,
Ik heb een jaren 30 huis gemiddeld geïsoleerd. Ik overweeg daarom een HT warmtepomp. Welke elektriciteitsaanpassingen moeten daarvoor uitgevoerd?

webcare Klimaatexpert
Beste van Putten,

Dat hangt af van je huiige gasverbruik als we dat weten dan hebben we een indicatie welke warmtepomp er nodig is.

Is er verder vloerverwarming in huis? als dat zo is zou je naar een laag temperatuur warmtepo mp kunnen

Klimaatexpert webcare


Dhr. Goossens
Goedendag, onze gemeente heeft in de energietransitie warmte aangegeven dat onze buurt tussen 2022 en 2030 van het gas af moet (voor zover dit mogelijk is). Daarom overwegen wij om met ons huis volledig van het gas gegaan.

We hebben een huis uit 1972 en is matig geïsoleerd (jaarlijks gasgebruik tussen de 2400 en 3000 m3 gas met een wooninhoud van 550m2). We hebben gewone radiatoren en volgens mij staat de cv ingesteld op 60C. Op het dak liggen 16 zonnepanelen van 310 wat piek en leveren ca. 3200KwH per jaar op.

Graag had ik informatie over wat het beste bij ons past, middels een berekening: een hoog of een laagtemperatuur lucht/water warmtepomp of een hybride systeem. (ik las op jullie site dat het rendement laag is met een hybridesysteem).

Ik hoor graag van u, vriendelijke groet Dhr. Goossens

C van Putten
Klimaatexpert,
Ik woon in de binnenstad in een jaren 30 huis. Ik heb geen plaats voor een warmtepomp buitenunit. Vandaar mijn vraag: Zijn er HT lucht/water warmtepompen zonder buitenunit op de markt (geen hybride)? Een warmtepomp dus die volledig binnen kan staan.
Met vriendelijke groet
Cor

Webcare Klimaatexpert
Beste Cor,

Hoog temperatuur warmtepompen its sowieso al een dingetje er zijn niet veel berdijven die dat verkopen, ik weet dat Samsung en Hitachi ze heeft.
HT warmtepompen met binnenopstelling zijn bij ons niet bekend

Webcare Klimaatexpert


R. Vermaut
Beste, kan ik de brochure ontvangen of een afspraak maken voor een offerte ? Mvg.
Veerle De Cuyper
Beste R. Vermaut, wij helpen u graag verder met uw vragen en kunnen u in contact brengen met een lokale installateur.
U kan reeds enkele brochures eenvoudig en snel downloaden via onze website www.ambrava.be/kennisbank/brochures/.
Graag uw contactgegevens op mail zetten naar info@ambrava.be + enige specifieke info die u kan meegeven. (Heeft u reeds een opstelling in gedachte? Gaat het over nieuwbouw of renovatie?)

Ambrava nv, Brecht, België

Mario Schönrock
Hallo,
Onze HR-Ketel is aan vervanging toe en ik wil graag onze woning gasloos maken. Het gaat om een vrijstaande woning (bj 1923). De woning is door de jaren heen volledig geïsoleerd. Alle ramen en deuren zijn vervangen door kunststof met HR++ glas. Keuken en badkamer zijn voorzien van vloerverwarming. De rest van het huis van radiatoren + een drietal elektrische convectorkachels als bijverwarming. Er is na de zomer een zonnepaneel installatie aanwezig van 9000 kwh per jaar. Ook is er een 3-fase aansluiting (3x25A) beschikbaar. Woonoppervlakte is 150 m2 en de huishouding bestaat uit 4 personen. Wat zijn de mogelijkheden (zonder alle radiatoren te moeten vervangen) en de kosten ervan? Mvg Mario Schönrock

Roos
Welke klimaatexpert zit bij mij in de buurt? Ik woon in Houten.
Dano
Hallo,
ik hoor nu al meerdere vervelende berichten over dat een warmte pomp het WarmWaterVoorziening (WWV) niet kan maken als de buiten temperatuur boven de 30 graden stijgt.
oa hier op tweakers https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2085192
aangezien ik ook een WP zou willen is hier een oplossing voor?

webcare Klimaatexpert
Beste Dano,

Bij sommige merken warmtepompen is dit inderdaad zo, bij hogere buitentemperaturen is er een kans op overbelasing van de compressor in de warmtepomen sommige fabrikanten schakeln de unit uit, en de A-merken hebben hier vaan een oplossing voor en verwarmen het tapwater tot een temperatuur van 35 C, alleen ruimte verwarming is dan boven de 25 C buiten niet meer mogelijk maar dan ook niet nodig

Webcare Klimaatexpert


Dano
Ok dan is Daikin dus geen A merk, dank je voor je reactie ik zal deze zeker meenemen in mijn beslissing.

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk