Niet verbouwen en toch van het gas af?

Hoog temperatuur warmtepomp!

Niet verbouwen en toch van het gas af?

Heeft u een jaren 30 woning (of bedrijf) met karakteristieke kenmerken zoals een mooie houten of granito vloer? Wilt u van het gas af zonder ingrijpende aanpassingen of verbouwing? Dat kan met een hoog temperatuur warmtepomp!

Granito vloer jaren 30 woning warmtepomp

Wat is een hoog temperatuur warmtepomp?

Een hoog temperatuur (HT) warmtepomp is een lucht/water warmtepomp die uit twee delen bestaat, een binnendeel die op de plek van de Cv-ketel wordt gezet en een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en het binnendeel maakt warm water tot wel 80˚C. Een standaard lucht/water warmtepomp maakt water warm tot 55˚C.

Wat is een warmtepomp?

Wat is hoog temperatuur verwarming?

Hoog temperatuur verwarming (HTV) is wanneer het water dat door radiatoren stroomt wordt verwarmd tussen de 60 en 80˚C. Deze vorm van verwarming wordt toegepast voor de Cv-ketel op gas, maar dat kan dus ook met een warmtepomp. Hoog temperatuur verwarming is geschikt voor traditionele radiatoren, die in een oudere woning dan niet vervangen hoeven te worden.

Wat is laag temperatuur verwarming?

Laag temperatuur verwarming (LTV) is wanneer het water dat door radiatoren en vloerverwarming stroomt wordt verwarmd tussen de 20 en 35˚C. Deze vorm van verwarmen kost minder energie en wordt over het algemeen opgewekt door een laag temperatuur (LT) warmtepomp. Het verwarmen van de ruimten gebeurt met laag temperatuur afgiftesystemen zoals laag temperatuur radiatoren, fancoil units of vloerverwarming. Dit kan vrijwel nooit met tradionele radiatoren. 

Radiatoren i.c.m. een hoog temperatuur warmtepomp

Traditionele radiatoren werken optimaal wanneer daar water doorheen stroomt van 60 tot 80˚C. De radiatoren nemen de temperatuur van het water over en zorgen voor straalverwarming maar ook voor verplaatsing van lucht. Dit laatste wordt convectie genoemd. De warme lucht die opstijgt, zorgt voor circulatie van lucht in een ruimte. Dankzij deze circulatie, komt er steeds nieuwe lucht langs de warme radiator en zo wordt de hele ruimte voorzien van warmte. De convectiewerking treedt alleen op bij hoog temperatuur verwarming. Met hoog temperatuur warmtepomp hoeft u de radiatoren dus niet te vervangen.

Radiator 5

Isolatie

Een ander sterk argument voor een hoog temperatuur warmtepomp, is dat er niets hoeft te gebeuren op het gebied van isolatie. Een verwarmingssysteem wordt ontworpen op het transmissieverlies van een woning, of anders gezegd, hoeveel warmte een huis verliest. Dit wordt mede bepaald aan de hand van het gasverbruik. Wanneer het huis behaaglijk warm is en er verandert niets aan de afgiftemperatuur, hoeft er niet extra geïsoleerd te worden. Het is uiteraard wel zo dat hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warmteverlies en energieverbruik er is. 

Isoleren

Vloerverwarming niet nodig

Veel mensen denken dat vloerverwarming nodig is bij het gebruik van een warmtepomp. Vloerverwarming werkt met water dat is verwarmd rond de 35˚C (laag temperatuur) en dat is de ideale temperatuur van een standaard warmtepomp. Maar wanneer u kiest voor een hoog temperatuur warmtepomp, kunt u gewoon radiatoren blijven gebruiken.

Dus woont u in woning met een prachtige houten of granito vloer die u liever niet op wilt geven, maar wilt u toch volledig van het gas? Dan kan dat met een hoog temperatuur warmtepomp!

Toch vloerverwarming?

Radiator i.c.m. warmtepomp

Hergebruik bestaande leidingwerk

Wanneer er in huis een Cv-ketel op gas is met de daarbij horende radiatoren, kan het leidingwerk gewoon worden gebruikt in het geval van een hoog temperatuur warmtepomp. De werking van radiatoren blijft namelijk ongewijzigd, er loopt water met een hoge temperatuur (60-80˚C) doorheen. Alleen het opwekken van het warme water gaat anders.

Verbouwing niet nodig

Kortom, er is dus geen grote verbouwing nodig van uw woning/bedrijf om van het gas af te gaan. Met een hoog temperatuur warmtepomp wekt u op een duurzame manier warmte op voor uw woning en tapwater. Het enige dat moet gebeuren om dit te bereiken, is het vervangen van de Cv-ketel voor het binnendeel van de hoog temperatuur warmtepomp en het plaatsen en koppelen van het buitendeel. Met de selectie van warmtepomp moet wel rekening worden gehouden de juiste capaciteit.

Zijn er ook nadelen?

Toch zijn er ook nadelen aan een hoog temperatuur warmtepomp. Doordat de hoog temperatuur warmtepomp het water naar een hogere temperatuur verwarmd dan een standaard warmtepomp, moet deze harder werken. Dat heeft twee consequenties. Ten eerste is het apparaat complexer en daarmee duurder. Maar het elektriciteitsverbruik is ook hoger. Die combinatie zorgt ervoor dat het langer duurt om de investering van de warmtepomp terug te verdienen. Daar staat tegenover dat u geen dure verbouwing hoeft uit te voeren, zoals extra isolatie en/of vloerverwarming aanleggen. Bij het gebruik van zonnepanelen is de terugverdientijd interessanter.

Zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen wordt de terugverdientijd van een hoog temperatuur warmtepomp een stuk interessanter. De elektriciteit die de hoog temperatuur warmtepomp nodig heeft, wordt dan opgewekt door de panelen. In dat geval kan de opbrengst van de zonnepanelen worden afgezet tegen de besparing op gas, waardoor de opbrengst ervan stijgt. De gemiddelde opbrengst voor een zonnepaneel is rond de € 50,- per jaar. Wanneer hetzelfde paneel wordt ingezet voor de warmtepomp, is de opbrengst rond de € 100,- per jaar. Dat maakt de terugverdientijd van de panelen zelf dus ook interessanter. Als er voldoende ruimte is voor zonnepanelen, kunt u volledig duurzaam uw woning verwarmen met een hoog temperatuur warmtepomp. Zonder dat u extra hoeft te isoleren. 

Zonne-energie

Zonnepanlen hoog temperatuur warmtepomp

En een hybride warmtepomp dan?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp en een Cv-ketel op gas. Hierbij is hoog temperatuur verwarming ook mogelijk, alleen gaat u met een hybride warmtepomp niet van het gas af. Met deze opstelling verbruikt u iets minder gas dan met enkel een Cv-ketel, alleen onder de 4˚C buitentemperatuur gebruikt u alleen maar gas en niet de warmtepomp. Sanitair tapwater wordt altijd alleen maar door de Cv-ketel verwarmd. De besparing is dus beperkt. Tel daarbij op het onderhoud voor twee apparaten, verbruik van twee apparaten en afschrijving van twee apparaten en nog steeds vastrechtkosten. Dan komt u tot de conclusie dat het financiële voordeel van een hybride warmtepomp enkele tientjes per jaar is.

Wanneer toch laag temperatuur warmtepomp?

De meest voorkomende warmtepomp is een laag temperatuur warmtepomp. Zoals gezegd verbruikt de laag temperatuur warmtepomp minder elektriciteit en is de aanschafprijs lager. Hierdoor is de terugverdientijd korter. Alleen de inzet van een laag temperatuur warmtepomp is wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo is een laag temperatuur afgiftesysteem (zoals vloerverwarming) noodzakelijk maar ook voldoende isolatie. Er is immers minder warmte (vermogen) beschikbaar dan bij hoog temperatuur verwarming. Met goede isolatie verlies je geen warmte en is er minder vermogen nodig. Nieuwbouwwoningen worden altijd voorzien van goede isolatie, dat is dankzij wetgeving bepaald, en zijn daarom altijd geschikt voor een laag temperatuur warmtepomp. Bij een bestaande woning/gebouw moet worden vastgesteld of de isolatie en afgiftesystemen geschikt zijn voor hoog- of laag temperatuur verwarming.

Meer info over warmtepompen

Kosten warmtepomp

Een hoog temperatuur warmtepomp kost tussen de € 14.000,- en € 19.000,- en daar kunt u subsidie van tussen de € 2.400,- en € 2.900,- nog van af trekken. Aanpassingen aan huis hoeven niet gedaan te worden. Een laag temperatuur warmtepomp kost tussen de € 7.000,- en € 12.000,- en ook daar gaat nog subsidie van af van € 1.700,- tot € 2.200,-. Daarmee is de laag temperatuur warmtepomp een stuk goedkoper, maar het project moet er wel geschikt voor zijn of worden gemaakt. In het geval van nieuwbouw, is een laag temperatuur warmtepomp altijd interessanter. In een ouder huis, zou dat zomaar eens de hoog temperatuur warmtepomp kunnen zijn. Bij een hoog gasverbruik is de besparing die te behalen valt het grootst. 

Warmtepomp kosten

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

Roy Otten
LS
Is een cv ketel in combi met hoog temperatuur warmtepomp en of zonneboiler ook een oplossing, in een vrijstaand huis uit (1940)1985/1999. Zonnepanelen aanwezig teruglevering dal 900, piek 2160, verbruik dal 1260, piek 1050, resultaat 750KWh teruglevering. Gas 1380m3 omgerekend gebruik (was 1356) CV- ketel 12 jaar oud HR Remeha Ace 36, niet storingsvrij. Een slaapkamer voorzien van airco, woonkamer sinds half jaar ook airco/warmtepomp.
Vrouw wil graag cv vernieuwen voor 2026 ivm wetgeving, zelf twijfel ik over bovenstaand of ander systeem.
Mvrgr. Roy Otten