10 tips voor een zwembad warmtepomp

Verwarm uw zwembad energiezuinig

Verwarm uw zwembad energiezuinig.

Voor de mensen in Nederland of België die een zwembad hebben, hebben wij deze tips verzameld voor het zuinig verwarmen van uw zwembad.

De meeste mensen weten dat je met een warmtepomp op een duurzame manier een huis of bedrijf van warmte kan voorzien. Maar wat niet iedereen weet, is dat je een warmtepomp ook kan inzetten om op een energiezuinige en duurzame manier uw zwembad te verwarmen.

Hieronder hebben we 10 tips verzameld om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp.

1. Soort Warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar de lucht/water warmtepomp is het best geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energie om te verwarmen. De warmte wordt gewonnen uit buitenlucht, en die warmte wordt omgezet naar nog meer warmte. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt en verwarmt zo het water. Vandaar de naam lucht/water warmtepomp. Doordat er gebruik gemaakt wordt van buitenlucht, is een warmtepomp veel zuiniger dan enkel elektrisch verwarmen van water. Bij elektrisch verwarmen krijg je voor 1 kW elektriciteit aan input, 1 kW warmte. Bij een lucht/water warmtepomp is 1 kW elektriciteit goed voor 4 tot 6 kW warmte. Meer informatie over warmtepompen vindt u hier.

Andere vormen van energiezuinig verwarmen van het water in en zwembad is een zonneboiler of een pellet kachel. Beide methoden zijn lastig te reguleren. Bij een zonneboiler ben je uiteraard afhankelijk van de zon. Bij een pellet kachel is er een lange opstarttijd om het water te verwarmen, maar is het ook moeilijk om de temperatuur constant te houden en moet de kachel steeds gevuld blijven.

Lucht/Water Warmtepomp

zwembad warmtepomp schema

2. Gecombineerd met verwarming thuis

Waarom niet? U wilt graag uw zwembad energiezuinig verwarmen, maar uw huis ook. Er zijn fabrikanten van warmtepompen die aan die vraag kunnen voldoen, zij hebben een warmtepomp ontwikkeld die zowel uw zwembad als uw huis verwarmt verwarmd. U heeft daarom maar één warmtepomp nodig en dat betekent uiteraard een kostenbesparing.

Welke lucht/water warmtepomp het best geschikt is voor uw situatie, rekenen we graag voor u uit.

Kosten vergeleken warmtepomp en CV-ketel

zwembad thuis met warmtepomp

3. Wanneer wordt het zwembad gebruikt?

Gebruikt u het zwembad alleen in de zomer, of ook tijdens lente en de herfst? Wanneer u het zwembad alleen in de zomer gebruikt, heeft u namelijk nauwelijks verwarming nodig. De zon staat in de zomer hoger en verwarmt het water van het zwembad dan voldoende. Ook is de omgevingstemperatuur hoger, waardoor de behoefte aan verwarmen in de zomer simpelweg niet bestaat. In dat geval kunt u zich afvragen of u wel een warmtepomp nodig heeft.

In de lente of herfst is het een ander verhaal. De zon staat lager en gaat eerder onder. De zon bereikt het water minder goed en minder lang, waardoor het dus minder wordt verwarmd door de zon. In dat geval biedt een warmtepomp uitkomst, door energiezuinig het water te verwarmen.

4. Constante temperatuur

Een lucht/water warmtepomp heeft het minste werk aan het op temperatuur houden van het water. Wanneer het water moet worden opgewarmd van koud naar warm, draait de warmtepomp voor langere tijd op volledige capaciteit en verbruikt dan veel meer elektriciteit.

Wanneer het water al op temperatuur is, hoeft de warmtepomp veel minder van zijn capaciteit aan te spreken. Van belang is dan wel dat de warmtepomp over een inverter beschikt. Een inverter zorgt ervoor de compressor traploos verschillende toerentallen kan draaien. Wanneer er geen inverter op de warmtepomp zit, heeft de compressor maar twee standen, aan en uit. Deze warmtepompen verbruiken dus veel meer.

Bij Klimaatexpert.com adviseren we graag welke warmtepomp mét inverter het best past bij uw situatie.
Neem contact met ons op voor advies op maat. 

5. Afdekken zwembad

Gebruikt u het zwembad niet? Dek het dan af met een zwembadafdekking. Dit heeft vele voordelen, zoals:

- Het verbruik van de warmtepomp zal drastisch dalen. Warmte stijgt op en zal dus uit uw zwembad verdwijnen als u het niet afdekt. De warmtepomp moet dan veel harder werken om dit temperatuurverlies te compenseren. Dit verschil in verbruik kan oplopen tot factor 8.
- In een zwembadafdekkingen zitten vaak bepaalde lamellen die de kracht van de zon versterkt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken.
- Uw zwembad blijft veel schoner. Vuil zoals bladeren en dergelijke waaien niet in het zwembad wanneer u het niet gebruikt. Ook heeft u minder last van algen.
- Het water verdampt niet wanneer het is afgedekt.
- U hoeft minder chemicaliën te gebruiken. De chemicaliën verdampen bij een open zwembad, maar uiteraard niet als deze gesloten is.

zwembadafdekking

6. Capaciteit Lucht/Water Warmtepomp

De capaciteit van de warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het zwembad, maar ook wanneer u wilt zwemmen (zomer of winter), hoe warm het water moet zijn en of u ook uw huis van warmte wilt voorzien.

Als u een nauwkeurige berekening wilt om te bepalen wat voor warmtepomp het best voor u geschikt is, maken we die graag voor u.

7. Verbruik warmtepomp / COP

Het verbruik van de warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grootte van het zwembad, de omgevingstemperatuur (als het kouder is, verbruikt een warmtepomp meer), wat de ingestelde temperatuur van het water is.

Maar ook wat de COP is van de warmtepomp. COP staat voor Coefficient of Performance en betekent: wat verbruikt de warmtepomp? Bij een COP van 4, geeft de warmtepomp 4 kW warmte af voor 1 kW aan elektriciteit. Bij een COP van 5, geeft de warmtepomp 5 kW aan warmte voor 1 kW elektriciteit. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe gunstiger het verbruik is. Ter vergelijk: een volledig elektrische verwarming van een zwembad, heeft een COP van 1. U kunt desgewenst gebruik maken van zonnepanelen om de elektriciteit van uw warmtepomp op te wekken.

Op basis van uw situatie kunnen we goed voor u uitrekenen wat uw verbruik zal zijn.

Wat is de COP?

zwembad warmtepomp

8. Terugverdientijd

Doordat u minder energie verbruikt dan met bijvoorbeeld een elektrische verwarming of gaskachel, gaat u met een warmtepomp enorm besparen op energiekosten. Daar staat uiteraard een investering tegenover om de warmtepomp te installeren.

Wanneer het investeringsbedrag wordt gedeeld door besparing per maand of jaar, kunt de terugverdientijd berekenen. Afhankelijk van de situatie, zal dat tussen de 3 en 6 jaar zijn. Wij rekenen graag voor u uit wat uw terugverdientijd is.

Hoeveel kunt u besparen?

9. Home Domotica

Home Domotica is de automatisering van uw huis. Dit kan worden toegepast op alle elektrische apparaten, zoals de garagedeur, verlichting, camera’s maar ook uw warmtepomp. Dit geldt voor zowel de warmtepomp verwarming in uw huis als die voor het zwembad.

Alle gewenste elektrische apparaten worden gekoppeld aan regelapparatuur. Vervolgens is het mogelijk om al die apparaten centraal te bedienen met uw mobiel of tablet. Zet de zwembad verlichting aan vanaf de bank. Op vakantie en vergeten uw warmtepomp uit te zetten? Geen probleem met Home Domotica.

Home Domotica

Home Domotica

10. Onderhoud

Om er verzekerd van te zijn dat uw warmtepomp optimaal werkt, is regelmatig onderhoud belangrijk. Net als een gasketel, is het elk jaar onderhoud gebruikelijk. Tijdens het onderhoud wordt de compressor nagekeken en of de warmtepomp nog zijn volledige rendement heeft. Zo bent u er zeker van dat uw warmtepomp zo zuinig mogelijk werkt, maar ook verlengt u hiermee de levensduur. De werkzaamheden werken dus preventief. De kosten zijn vergelijkbaar aan het onderhoud aan een gasketel.

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Nick
Het is belangrijk dat er meer aandacht geschonken wordt aan warmtepompen. Dit bestaat al erg lang echter zijn de kosten steeds lager aan het worden. Dit is een stuk beter voor het milieu.
Klimaatexpert.com
Beste Nick,

Daar heb je helemaal gelijk in! Warmtepompen zijn zo efficiënt dat ze nu al goedkoper zijn dan een CV ketel op gas. In het geval van een nieuwbouwwoning ben je een dief van je portemonnee als je kiest voor een CV ketel. Ook bij renovatie is een warmtepomp zeer kostenefficiënt, mits goed afgestemd op de (mate van) isolatie en het afgiftesysteem. Wat niet veel mensen weten is dat een zwembad en huis met één warmtepomp van warmte kunnen worden voorzien. Als u meer informatie wilt of een advies op maat zoekt, helpen wij u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Marcel
Kun je als particulier ook gebruik maken van de ISDE regeling bij de aanschaf van een lucht/warmtepomp voor het verwarmen van een buitenzwembad? Of van een andere subsidieregeling?

Klimaatexpert.com
Beste Marcel,

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

• De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
• Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
• Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
• Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
• De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Een zwembad is niet een “ruimteverwarmingstoestel” en voldoet daarmee niet aan voorwaarden. Helaas dus geen subsidie bij het gebruik van een lucht/water warmtepomp voor een buitenzwembad.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Teamjack
Kun je als je een warmtepomp wilt inzetten voor zowel het huis als het zwembad, de circulatie (aan- en afvoer) van het zwembad d.m.v. afsluiters tijdelijk uit het systeem halen?
Klimaatexpert.com
Beste Jack,

Jazeker, dat kan! Door middel van een 3-wegklep in de retourleiding voor de warmtewisselaar is te bepalen of het water over of om de wisselaar stroomt. Dit kan met een handmatige of motorische 3-wegklep.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Hp
Hallo
Kun je ook subsidie krijgen op een gecombineerde warmte pomp voor zowel huis als zwembad?

Klimaatexpert.com
Beste HP,

Jazeker, wanneer de warmtepomp (ook) wordt ingezet als ruimteverwarming voor een woning, is subsidie mogelijk. Wij rekenen graag vrijblijvend voor u uit welke warmtepomp in uw situatie geschikt is, hoeveel u daarmee kunt besparen en hoeveel subsidie u krijgt. Ga daarvoor naar https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst voor een advies op maat.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Ronald
Mijn warmtepomp voor het zwembad staat buiten onder een afdakje. Kan ik hem beter in de zon zetten in een soort glazen kas? Dan heeft de warmtepomp toch veel meer warme lucht om zich heen (wanneer de zon schijnt)?
Klimaatexpert.com
Beste Ronald,

De ventilator in de buitenunit trekt ongeveer 2.000 m3 lucht per uur door de buitenunit heen.

Stel dat er om deze unit een kas geplaatst wordt, bijvoorbeeld een kas van 2,5 x 2,5 x 2 meter (h x b x d) = 10 m3 inhoud.
Wat er gaat gebeuren is dat de buitenunit in zeer korte tijd door het grote circulatievoud de temperatuur in deze kas steeds verder naar beneden gaat brengen. Dit zal dus een averechtse werking hebben op het rendement. Zelfs al worden er roosters in de kas geplaatst van voldoende grote.
De luchthoeveelheid over de buitenunit is simpelweg te groot.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team
ivo smeele
Hallo
Mijn tuin is ongeveer 20-13 m. Het zwembad 7 bij 4 m. Mijn zorg bij een warmtepomp is het lawaai voor onszelf maar met name voor de buren. Ik kan de pomp niet in de technische ruimte plaatsen gezien je antwoord aan Ronald.
Wat is er aan te doen om het geluidsniveau zo laag mogelijk te laten zijn? En hoe weet ik bij aanschaf wat het geluidsniveau echt is (vergelijk de onbetrouwbaarheid van de opgave door de fabrikant van het brandverbruik van een auto). En het geluidsniveau zal ook afhangen van hoeveel opwarm vermogen je vraagt neem ik aan. Zijn er nog meer bepalende factoren?
Verder: Is het een probleem voor het rendement als de pomp in de schaduw staat?
Dank voor het antwoord.

Klimaatexpert.com
Geachte heer Smeele,

Bedankt voor uw reactie.

Wij hebben u een persoonlijke mail gestuurd met de informatie.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamFred Peer
Ook ik ben zeer benieuwd naar het geluidsniveau van een warmtepomp. Ik plan nu op een warmtepomp voor een zwembad van 160m3 (40KW). Zou u mij daar informatie over kunnen toesturen?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Peer,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Afhankelijk van het gebruik, de afdekking van het zwembad, zwembad temperatuur moeten we eerst het juiste vermogen bepalen.

Uitgaande van twee toestellen in cascade plus een laag temperatuur warmtewisselaar.
Komen wij uit op toestellen met max 50 dBa op vollast. Aan verdamping en supletie water is er minder vermogen nodig. Dus zullen de units alleen op vollast draaien bij extreme weersomstandigheden en voor eerste keer op temperatuur brengen van het bad.

Gaan we deze voorzien van een geïsoleerde omkasting dan kunnen we 7dBa winnen aan geluidsreductie. De buiten units kunnen tot 50 meter t.o.v. de binnen unit worden geplaatst.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Teamnico terpstra
Ik wil ook een geluidloze zwembad warmtepomp, die op mijn zonnepanelen overdag moet bijverwarmen (heb nu nog gas). Dus ik ben benieuwd naar het antwoord op de vorige vraag over geluid. Als de warmtepomp 5 maanden per jaar stilstaat (omdat het buitenzwembad is gesloten), is dat niet slecht voor zo'n pomp?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Terpstra,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Daar wij in de reactie geen bijlage kunnen plaatsen, sturen wij u ook een persoonlijke mail.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert TeamYanay Andy
en geluidloze zwembad warmtepomp, die op mijn zonnepanelen overdag moet bijverwarmen, kan ik ook dit antwoord krijgen AUB?
Mijn zwembad ,8x5 is vrij dicht bij de buren...
Andy

Ton te Riele
Ons zwembad (7 x 3,5 meter) is eindelijk klaar en in gebruik. De warmte pomp staat vrolijk te draaien.
Zijn er tips het zo goed mogelijk instellen van de warmte pomp? Of is het gewoon de gewenste temperatuur instellen en 'm zijn werk laten doen?


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen