10 tips voor een zwembad warmtepomp

Verwarm uw zwembad energiezuinig

Verwarm uw zwembad energiezuinig.

Voor de mensen in Nederland of België die een zwembad hebben, hebben wij deze tips verzameld voor het zuinig verwarmen van uw zwembad.

De meeste mensen weten dat je met een warmtepomp op een duurzame manier een huis of bedrijf van warmte kan voorzien. Maar wat niet iedereen weet, is dat je een warmtepomp ook kan inzetten om op een energiezuinige en duurzame manier uw zwembad te verwarmen.

Hieronder hebben we 10 tips verzameld om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp.

 1. Soort warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar de lucht/water warmtepomp is het best geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energie om te verwarmen. De warmte wordt gewonnen uit de buitenlucht, en die warmte wordt omgezet naar nog meer warmte. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt en verwarmt zo het water. Vandaar de naam lucht/water warmtepomp. Doordat er gebruik gemaakt wordt van buitenlucht, is een warmtepomp veel zuiniger dan enkel elektrisch verwarmen van water. Bij elektrisch verwarmen krijg je voor 1 kW elektriciteit aan input, 1 kW warmte. Bij een lucht/water warmtepomp is 1 kW elektriciteit goed voor 4 tot 6 kW warmte.

Meer informatie over warmtepompen

 

Andere vormen van energiezuinig verwarmen van het water in een zwembad is een zonneboiler of een pellet kachel. Beide methoden zijn alleen lastig te reguleren. Bij een zonneboiler ben je uiteraard afhankelijk van de zon. Bij een pellet kachel is er een lange opstarttijd om het water te verwarmen, maar is het ook moeilijk om de temperatuur constant te houden en moet de kachel steeds gevuld blijven.

zwembad warmtepomp schema

Lucht/water warmtepomp

 

 2. Gecombineerd met verwarming thuis

Waarom niet? U wilt graag uw zwembad energiezuinig verwarmen, maar uw huis ook. Er zijn fabrikanten van warmtepompen die aan die vraag kunnen voldoen, zij hebben een warmtepomp ontwikkeld die zowel uw zwembad als uw huis verwarmd. U heeft daarom maar één warmtepomp nodig en dat betekent uiteraard een kostenbesparing.

Welke lucht/water warmtepomp het best geschikt is voor uw situatie, rekenen we graag voor u uit.

zwembad thuis met warmtepomp

Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel

 

 3. Wanneer wordt het zwembad gebruikt?

Gebruikt u het zwembad alleen in de zomer, of ook tijdens lente en de herfst? Wanneer u het zwembad alleen in de zomer gebruikt, heeft u namelijk nauwelijks verwarming nodig. De zon staat in de zomer hoger en verwarmt het water van het zwembad dan voldoende. Ook is de omgevingstemperatuur hoger, waardoor de behoefte aan verwarmen in de zomer simpelweg niet bestaat. In dat geval kunt u zich afvragen of u wel een warmtepomp nodig heeft.

In de lente of herfst is het een ander verhaal. De zon staat lager en gaat eerder onder. De zon bereikt het water minder goed en minder lang, waardoor het dus minder wordt verwarmd door de zon. In dat geval biedt een warmtepomp uitkomst, door energiezuinig het water te verwarmen.

 

 4. Constante temperatuur

Een lucht/water warmtepomp heeft het minste werk aan het op temperatuur houden van het water. Wanneer het water moet worden opgewarmd van koud naar warm, draait de warmtepomp voor langere tijd op volledige capaciteit en verbruikt dan veel meer elektriciteit.

Wanneer het water al op temperatuur is, hoeft de warmtepomp veel minder van zijn capaciteit aan te spreken. Van belang is dan wel dat de warmtepomp over een inverter beschikt. Een inverter zorgt ervoor de compressor traploos verschillende toerentallen kan draaien. Wanneer er geen inverter op de warmtepomp zit, heeft de compressor maar twee standen, aan en uit. Deze warmtepompen verbruiken dus veel meer.


5. Afdekken zwembad

Gebruikt u het zwembad niet? Dek het dan af met een zwembadafdekking. Dit heeft vele voordelen, zoals:

  • Het verbruik van de warmtepomp zal drastisch dalen. Warmte stijgt op en zal dus uit uw zwembad verdwijnen als u het niet afdekt. De warmtepomp moet dan veel harder werken om dit temperatuurverlies te compenseren. Dit verschil in verbruik kan oplopen tot factor 8.
  • In een zwembadafdekkingen zitten vaak bepaalde lamellen die de kracht van de zon versterkt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken.
  • Uw zwembad blijft veel schoner. Vuil zoals bladeren en dergelijke waaien niet in het zwembad wanneer u het niet gebruikt. Ook heeft u minder last van algen.
  • Het water verdampt niet wanneer het is afgedekt.
  • U hoeft minder chemicaliën te gebruiken. De chemicaliën verdampen bij een open zwembad, maar uiteraard niet als deze gesloten is.

zwembadafdekking

 

 6. Capaciteit lucht/water warmtepomp

De capaciteit van de warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het zwembad, maar ook wanneer u wilt zwemmen (zomer of winter), hoe warm het water moet zijn en of u ook uw huis van warmte wilt voorzien.

Als u een nauwkeurige berekening wilt om te bepalen wat voor warmtepomp het best voor u geschikt is, maken we die graag voor u.

 

 7. Verbruik warmtepomp / COP

Het verbruik van de warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grootte van het zwembad, de omgevingstemperatuur (als het kouder is, verbruikt een warmtepomp meer), wat de ingestelde temperatuur van het water is.

Maar ook wat de COP is van de warmtepomp. COP staat voor Coefficient of Performance en betekent: wat verbruikt de warmtepomp? Bij een COP van 4, geeft de warmtepomp 4 kW warmte af voor 1 kW aan elektriciteit. Bij een COP van 5, geeft de warmtepomp 5 kW aan warmte voor 1 kW elektriciteit. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe gunstiger het verbruik is. Ter vergelijk: een volledig elektrische verwarming van een zwembad, heeft een COP van 1. U kunt desgewenst gebruik maken van zonnepanelen om de elektriciteit van uw warmtepomp op te wekken.

Op basis van uw situatie kunnen we goed voor u uitrekenen wat uw verbruik zal zijn.

zwembad warmtepomp

Wat is de COP?

 

 8. Terugverdientijd

Doordat u minder energie verbruikt dan met bijvoorbeeld een elektrische verwarming of gaskachel, gaat u met een warmtepomp enorm besparen op energiekosten. Daar staat uiteraard een investering tegenover om de warmtepomp te installeren.

Wanneer het investeringsbedrag wordt gedeeld door besparing per maand of jaar, kunt u de terugverdientijd berekenen. Afhankelijk van de situatie, zal dat tussen de 3 en 6 jaar zijn. Wij rekenen graag voor u uit wat uw terugverdientijd is.

Home Domotica

Hoeveel kunt u besparen?

 
 9. Home Domotica

Home Domotica is de automatisering van uw huis. Dit kan worden toegepast op alle elektrische apparaten, zoals de garagedeur, verlichting, camera’s maar ook uw warmtepomp. Dit geldt voor zowel de warmtepomp verwarming in uw huis als die voor het zwembad.

Alle gewenste elektrische apparaten worden gekoppeld aan regelapparatuur. Vervolgens is het mogelijk om al die apparaten centraal te bedienen met uw mobiel of tablet. Zet de zwembad verlichting aan vanaf de bank. Op vakantie en vergeten uw warmtepomp uit te zetten? Geen probleem met Home Domotica.

Home Domotica

 

10. Onderhoud

Om er verzekerd van te zijn dat uw warmtepomp optimaal werkt, is regelmatig onderhoud belangrijk. Net als een gasketel, is het elk jaar onderhoud gebruikelijk. Tijdens het onderhoud wordt de compressor nagekeken en of de warmtepomp nog zijn volledige rendement heeft. Zo bent u er zeker van dat uw warmtepomp zo zuinig mogelijk werkt, maar ook verlengt u hiermee de levensduur. De werkzaamheden werken dus preventief. De kosten zijn vergelijkbaar aan het onderhoud aan een gasketel.

Nick
Het is belangrijk dat er meer aandacht geschonken wordt aan warmtepompen. Dit bestaat al erg lang echter zijn de kosten steeds lager aan het worden. Dit is een stuk beter voor het milieu.
Wim de Bruijn
Ik woon in Herk de Stad in Belgie en ben al sinds lange tijd op zoek naar een bedrijf of iemand die het onderhoud van mijn zwembad warmtepomp kan doen.
Mijn zoektocht is tot nu toe zonder resultaat.
Omdat de warmtepomp niet goed verwarmt ben ik nu verplicht om een nieuwe aan te schaffen.
Is er iemand die een adres weet voor het onderhoud?

Klimaatexpert.com
Beste Wim,

als je ons aan info@klimaatexpert.com je mail en telefoonnummer stuurt, zullen we je in contact brengen met een installateur.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareEric
Airmonkey
Nico bevers
Goede kerel met goede kwaliteit

Katleen
Heb je ondertussen iemand gevonden?
Klimaatexpert.com
Beste Nick,

Daar heb je helemaal gelijk in! Warmtepompen zijn zo efficiënt dat ze nu al goedkoper zijn dan een CV ketel op gas. In het geval van een nieuwbouwwoning ben je een dief van je portemonnee als je kiest voor een CV ketel. Ook bij renovatie is een warmtepomp zeer kostenefficiënt, mits goed afgestemd op de (mate van) isolatie en het afgiftesysteem. Wat niet veel mensen weten is dat een zwembad en huis met één warmtepomp van warmte kunnen worden voorzien. Als u meer informatie wilt of een advies op maat zoekt, helpen wij u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Ramon
wij zijn ons huis aan het renoveren en isoleren en willen overgaan naar een warmtepomp. We hebben de Daikin Altherma 3 met 300 liter boiler aanschaffen, gezin met 5 kinderen, dus 7 personen in totaal met twee regendouches. Daarnaast hebben we een inbouwzwembad van 60M3 ongeveer. Kan ik met deze warmptepomp ook het zwembad verwarmen? zo ja, wat is daarvoor nodig?
Emiel Thijssen
Ik ben op zoek naar een warmtepomp Noor mijn huis en zwembad.
De capaciteit moet 16 kw zijn.
Welke adviseert u

Marcel
Kun je als particulier ook gebruik maken van de ISDE regeling bij de aanschaf van een lucht/warmtepomp voor het verwarmen van een buitenzwembad? Of van een andere subsidieregeling?

Klimaatexpert.com
Beste Marcel,

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

• De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
• Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
• Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
• Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
• De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Een zwembad is niet een “ruimteverwarmingstoestel” en voldoet daarmee niet aan voorwaarden. Helaas dus geen subsidie bij het gebruik van een lucht/water warmtepomp voor een buitenzwembad.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Teamjack
Kun je als je een warmtepomp wilt inzetten voor zowel het huis als het zwembad, de circulatie (aan- en afvoer) van het zwembad d.m.v. afsluiters tijdelijk uit het systeem halen?
Klimaatexpert.com
Beste Jack,

Jazeker, dat kan! Door middel van een 3-wegklep in de retourleiding voor de warmtewisselaar is te bepalen of het water over of om de wisselaar stroomt. Dit kan met een handmatige of motorische 3-wegklep.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Hp
Hallo
Kun je ook subsidie krijgen op een gecombineerde warmte pomp voor zowel huis als zwembad?

Klimaatexpert.com
Beste HP,

Jazeker, wanneer de warmtepomp (ook) wordt ingezet als ruimteverwarming voor een woning, is subsidie mogelijk. Wij rekenen graag vrijblijvend voor u uit welke warmtepomp in uw situatie geschikt is, hoeveel u daarmee kunt besparen en hoeveel subsidie u krijgt. Ga daarvoor naar https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst voor een advies op maat.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


GC Wirtz
Ik probeer o.m dit scenario door te rekenen maar loop tegen een groot te kort aan technische gegevens van de diverse warmte pompen aan die ook de leveranciers niet blijken te hebben. Het gaat bij mij over een binnenbad non stop in gebruik op 33C wat maximaal 1 C warmte per dag verliest en een huis wat 46% van het gas verbruikt. Ik kan redelijk rekenen aan de VBIV 20 1F/3F H8 omdat daar wel wat COP en vermogens gegevens van worden gegeven echter niet bij 33C water temp. Werk nu met 2 40kW Cv's waarvan de 5 jaar day tot day verbruik info beschikbaar is om verwarmingsvermogens te berekenen,
Ik wil bv, kijken naar de optie om overdag als mijn 81 panelen produceren het zwembad wat extra te verwarmen om dat s'nachts voor het huis te gebruiken. Momenteel kan ik het huis met een op 40C begrensde kachel prima op temperatuur houden. 2 warmte pompen geeft een beetje plaatsingsproblemen. Maar ik kan dus niets vinden wat die zwembad pompen doen met 33C water.

Ronald
Mijn warmtepomp voor het zwembad staat buiten onder een afdakje. Kan ik hem beter in de zon zetten in een soort glazen kas? Dan heeft de warmtepomp toch veel meer warme lucht om zich heen (wanneer de zon schijnt)?
Klimaatexpert.com
Beste Ronald,

De ventilator in de buitenunit trekt ongeveer 2.000 m3 lucht per uur door de buitenunit heen.

Stel dat er om deze unit een kas geplaatst wordt, bijvoorbeeld een kas van 2,5 x 2,5 x 2 meter (h x b x d) = 10 m3 inhoud.
Wat er gaat gebeuren is dat de buitenunit in zeer korte tijd door het grote circulatievoud de temperatuur in deze kas steeds verder naar beneden gaat brengen. Dit zal dus een averechtse werking hebben op het rendement. Zelfs al worden er roosters in de kas geplaatst van voldoende grote.
De luchthoeveelheid over de buitenunit is simpelweg te groot.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team
ivo smeele
Hallo
Mijn tuin is ongeveer 20-13 m. Het zwembad 7 bij 4 m. Mijn zorg bij een warmtepomp is het lawaai voor onszelf maar met name voor de buren. Ik kan de pomp niet in de technische ruimte plaatsen gezien je antwoord aan Ronald.
Wat is er aan te doen om het geluidsniveau zo laag mogelijk te laten zijn? En hoe weet ik bij aanschaf wat het geluidsniveau echt is (vergelijk de onbetrouwbaarheid van de opgave door de fabrikant van het brandverbruik van een auto). En het geluidsniveau zal ook afhangen van hoeveel opwarm vermogen je vraagt neem ik aan. Zijn er nog meer bepalende factoren?
Verder: Is het een probleem voor het rendement als de pomp in de schaduw staat?
Dank voor het antwoord.

Klimaatexpert.com
Geachte heer Smeele,

Bedankt voor uw reactie.

Wij hebben u een persoonlijke mail gestuurd met de informatie.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamLuc Bruyneel
Geachte,
ik had graag ook het antwoord gekregen die je gestuurd had naar Dhr Smeel een anderhalve jaar terug. Ikzelf heb dezelfde vragen wat het geluidsoverlast betreft aangezien je een warmtepomp best niet in de technische ruimte zet maar buiten. Wij wonen in de stad en wil ook dat de buren hiervan geen overlast hebben. En ook of het rendement daalt indien het in de schaduw staat.

Fred Peer
Ook ik ben zeer benieuwd naar het geluidsniveau van een warmtepomp. Ik plan nu op een warmtepomp voor een zwembad van 160m3 (40KW). Zou u mij daar informatie over kunnen toesturen?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Peer,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Afhankelijk van het gebruik, de afdekking van het zwembad, zwembad temperatuur moeten we eerst het juiste vermogen bepalen.

Uitgaande van twee toestellen in cascade plus een laag temperatuur warmtewisselaar.
Komen wij uit op toestellen met max 50 dBa op vollast. Aan verdamping en supletie water is er minder vermogen nodig. Dus zullen de units alleen op vollast draaien bij extreme weersomstandigheden en voor eerste keer op temperatuur brengen van het bad.

Gaan we deze voorzien van een geïsoleerde omkasting dan kunnen we 7dBa winnen aan geluidsreductie. De buiten units kunnen tot 50 meter t.o.v. de binnen unit worden geplaatst.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Teamnico terpstra
Ik wil ook een geluidloze zwembad warmtepomp, die op mijn zonnepanelen overdag moet bijverwarmen (heb nu nog gas). Dus ik ben benieuwd naar het antwoord op de vorige vraag over geluid. Als de warmtepomp 5 maanden per jaar stilstaat (omdat het buitenzwembad is gesloten), is dat niet slecht voor zo'n pomp?
Klimaatexpert.com
Geachte heer Terpstra,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Daar wij in de reactie geen bijlage kunnen plaatsen, sturen wij u ook een persoonlijke mail.

Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert TeamYanay Andy
en geluidloze zwembad warmtepomp, die op mijn zonnepanelen overdag moet bijverwarmen, kan ik ook dit antwoord krijgen AUB?
Mijn zwembad ,8x5 is vrij dicht bij de buren...
Andy

Ton te Riele
Ons zwembad (7 x 3,5 meter) is eindelijk klaar en in gebruik. De warmte pomp staat vrolijk te draaien.
Zijn er tips het zo goed mogelijk instellen van de warmte pomp? Of is het gewoon de gewenste temperatuur instellen en 'm zijn werk laten doen?

RonaldvdV
Met interesse het artikel en de reacties gelezen. Zelf heb ik een binnenzwembad, een warmtepomp komt dan blijkbaar in aanmerking voor subsidie. Er is volgens mij alleen een lijst waar binnen je warmtepomp te vinden moet zijn, volgens mij zijn de zwembad warmtepompen daarin niet vindbaar. Klopt dit?
Een andere vraag betreft het wel of niet werken van de warmtepomp. Het liefst zet ik een set zonnepanelen op het dak die specifiek bedoeld zijn om de warmtepomp te voeden. Als er niet voldoende vermogen beschikbaar is zou de warmtepomp niet moeten draaien. Bestaat er zo'n schakeling?

Klimaatexpert.com
Reactie deel 1

Beste Ronald,

Veel lucht/ water en water/ water warmtepompen komen in aanmerking voor een ISDE subsidie, voor zakelijk gebruik kan in sommige gevallen ook gebruik worden gemaakt van de EIA regeling. Of specifieke warmtepompen, welke geschikt zijn voor een zwembad (bijv. die al zijn uitgerust met een tussenwisselaar) in aanmerking komen kunt u terugvinden op de site https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/apparaten-isde/warmtepompen

Veelal komen split warmtepompen (welke normaal voor de verwarming) of combi toestellen (deze verzorgen ook het tapwater) in aanmerking. In sommige gevallen zit hier ook al een zwembadregeling op.

Klimaatexpert.com
Reactie deel 2

In principe hebben PV panelen opbrengst als de zon schijnt. Schijnt deze niet, dan zal de warmtepomp zijn benodigde energie uit het elektriciteitsnet halen. Wellicht kunt u onze vragenlijst invullen, zodat wij een goed advies kunnen geven. U kunt deze vinden via [URL]https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst[URL]

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamRoel Smeets
Beste,

mijn zwembad verwarming zou ik graag met 1 warmtepomp doen samen met het huis.
In huis heb ik vloerverwarming, en naar ik gelezen heb is dit ideaal in combinatie met een warmtepomp.
Echter heb ik 2 vragen:
- Heeft zo een gecombineerde warmtepomp 2 circuits? Ik kan me voorstellen dat het Chloor water niet zo goed is voor de buizen van de vloerverwarming.
- Mijn filter installatie van het zwembad staat een meter of 20 van de technische ruimte in huis.
* is dit niet te ver?
* Ik heb dit jaar pas nieuw gras aangelegd en nieuwe klinkers, is er een manier om een leiding aan te brengen zonder weer te moeten graven?
* Hoe kan de leiding dan worden binnen gebracht? via de grond omhoog / via de zijgevel?

Alvast bedankt!

Klimaatexpert
Geachte heer Smeets,

Bedankt voor uw reactie.

Een warmtepomp is inderdaad ideaal voor zowel een vloerverwarming als een zwembad. Echter of het een goed idee is om beiden via dezelfde machine te voeden is van veel factoren afhankelijk. Zoals al door u aangegeven zal er in dat geval een scheidingswisselaar moeten komen tussen het zwembadcircuit en het vloerverwarmingscircuit. Uiteraard zou het zwembad ook op een eigen warmtepomp kunnen draaien.

Om tot een betere inventarisatie te kunnen komen verzoeken wij u vriendelijk om onze vragenlijst in te vullen. Deze kunt u vinden via; https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Aan de hand hiervan zullen wij kijken of we een indicatie kunnen maken of dat een bezoek van één van onze adviseurs nodig is.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Teamguy
Wanneer ik al die vragen en antwoorden hier lees stel ik vast dat iedereen hetzelfde probleem heeft: het lawaai van een warmtepomp....
Heeft het zin te wachten op een stille geruisloze warmtepomp of komt die er gewoon nooit? Want wat is er nu mooier dan de ultieme stilte?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Lyssens,

Bedankt voor uw reactie!
Indien u kiest voor een lucht/water warmtepomp zal het buitendeel geluid produceren, echter zal dat indien de warmtepomp goed gedimensioneerd wordt en u het juiste merk kiest zeker acceptabel zijn. Ook mogen deze units ver van de woning geplaatst worden, kleine systemen tot wel 50 meter en de grotere systemen zelfs verder. Verder is het nog mogelijk om, indien u het geluid niet acceptabel vind, hier nog een isolerende omkasting om te maken. Uiteraard bent u van harte welkom om eens te komen luisteren in onze showroom of tijdens één van onze beurzen waar wij werkende systemen hebben staan. Indien u buiten geen geluid wilt horen is een water/water warmtepomp een optie, deze zijn volledig binnen op te stellen.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamEdo van Loon
Hallo,

Ik ben op zoek naar een systeem om zowel het huis als het zwembad te verwarmen. Bij voorkeur beide met een warmtepomp. Ik heb voorbeelden gezien met een buffervat waar drie spiralen in zitten (cv, tapwater, zwembad) hiermee zijn de verschillende watersystemen gescheiden. Wat denkt U van zo'n opstelling?
Tevens, is de afgekoelde uitvloeiende lucht van de warmtepomp te gebruiken om het huis te koelen?

Bij voorbaat dank,

Edo.

Klimaatexpert.com
Beste Edo,

Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.

Een warmtepomp is voor een zwembad de ideale oplossing! Echter van veel factoren afhankelijk. Gaat het om een binnen of een buiten zwembad, gehele jaar door verwarmen, afmetingen en gewenste temperatuur. Indien er nu verwarmd wordt door de Cv-ketel, dan zal ook de warmtewisselaar aangepast moeten worden naar laag temperatuur. Om dit d.m.v. een spiraal in een buffervat te doen is geen goede oplossing. Overdracht zal dan plaats moeten vinden d.m.v. geleiding van het spiraal. Dit moet geforceerd! Koelen en verwarmen i.c.m. zwembad zal op één warmtepomp helaas niet gaan.

Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare

Rogier
Interessant artikel. Ik ben zelf ook op zoek naar een warmte pomp voor ons zwembad 30m3. De unit komt dicht bij de erfgrens en ik begrijp dat er nu Max 40dba geproduceerd mag worden. Heeft u een voorstel ?

Dank rogier

Klimaatexpert.com
Beste Rogier,
Dank voor jouw reactie.
Graag helpen wij je verder met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp voor het zwembad. Je kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen: https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Rene
Ik heb een huis gekocht waar in een bijgebouw een indoor zwembad van 9x4 is geplaatst.
De ruimte is voorzien van vloerverwarming en een enorme ontvochtigingsunit. Het bad is verwarmd met een Nefit cv ketel waar ook de vloerverwarming op zit. Ik wil het bad graag gaan gebruiken maar ben bang voor de (enorme?) kosten. Omdat er een groot plat dak op de loods zit wil ik pv panelen plaatsen om de ontvochtiger van 3,5KW daarmee te voeden. Is een warmtepomp (inverter) een goede manier om het binnenbad te verwarmen? Blijft de cv ketel dan in gebruik? Wat kan ik ongeveer verwachten qua stookkosten op gas en metvde warmtepomp?

Klimaatexpert.com
Beste Rene,
Bedankt voor uw reactie op deze pagina.
Een warmtepomp is bij uitstek geschikt om een zwembad te verwarmen (op temperatuur te houden). De gewenste water temperatuur is ideaal variërend tussen 24 en 28°C, de wisselaar tussen de warmtepomp en het zwembadwater
moet wel worden aangepast.
Om het een beetje tastbaar te maken: 1m3 gas is 10 kWh, stel we gebruiken voor het zwembad 1.000 m3 gas is dus 10.000 kWh.
Rendement van de warmtepomp (lees SCOP) is 5 dus input elektrisch gaat 2.000 kWh worden in de nieuwe situatie. Daarnaast zit er ISDE subsidie op aanschaf van de warmtepomp.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare

Ronald
Is er daadwerkelijk ISDE subsidie voor een zwembad warmtepomp? Dit zijn andere warmtepompen dan voor in huis ivm chloor of zout water. Volgens mijn moet je specifieke merk en type opgeven en de zwembad warmtepompen staan niet in deze lijst. Graag verneem ik meer.
Klimaatexpert.com
Beste Ronald,
Door de periode gebruik van het zwembad van bijvoorbeeld april t/m september kunnen we de warmtepomp voor het verwarmen en het warm water van de woning dus ook gebruiken voor het zwembad.
De warmtepomp dient voor de overdracht van het vermogen dus een geschikte warmtewisselaar te hebben. Dit is een externe wisselaar die op de juiste prestatie uitgerekend dient te worden.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare

Ronald
Normaal gesproken hebben zwembad warmtepompen een titanium wisselaar, bestand tegen Chloor/zout. Deze willen jullie dan extern doen van de warmtepomp zelf. Ik kan het me nog moeilijk voorstellen. Is daar een practisch voorbeeld van.
Klimaatexpert.com
Beste Ronald,
Doordat de warmtepomp in het voorjaar tot najaar in verhouding weinig
draaiuren voor verwarmen van de woning gaat maken, is de WP dus beschikbaar voor het verwarmen van het zwembad en de warmwatervoorziening. Afhankelijk van de positie van het chloor doseer apparaat is een laag temperatuur tegenstroom apparaat van het merk Swep een uitstekende oplossing.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Wouter de Bruin
In deze blog staat: "Er zijn fabrikanten van warmtepompen die aan die vraag kunnen voldoen, zij hebben een warmtepomp ontwikkeld die zowel uw zwembad als uw huis verwarmd."
Kunnen jullie mij in contact brengen met deze fabrikanten?
De vragenlijst voor een advies op maat is niet online, dus vandaar deze vraag op deze wijze.

Klimaatexpert.com
Beste Wouter,
Dank voor je bericht. Het merk Hitachi heeft warmtepompen die zowel de woning als het zwembad kunnen verwarmen. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op https://www.hdkl.nl/nl
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Vannessa
Moet een warmtepomp vlakbij de technische unit geplaatst worden? Ik lees overal dat dit bij voorkeur zo is, maar stel dat je daar geen plaats voor hebt, kan je je warmtepomp dan ook elders plaatsen? Meer achteraan in de tuin bijvoorbeeld. En heeft dit gevolgen? Of zijn er zaken waar je in dat geval moet op letten naar capaciteit toe of dergelijke?
Klimaatexpert.com
hallo Vannessa,

allereerst zouden we moeten weten of het een split systeem of een monoblok word.

Het splitsysteem, zal met koelleidingen vanuit de warmtepomp naar het binnendeel, gelegd in een waterdichte terrein leiding, uiteraard verliezen hebben, maximale leidinglengte is dan afhankelijk van de leverancier, maar dit kan bij sommige leveranciers tot 70 meter bedragen. Deze leverancier kan dan ook doorrekenen hoe groot dat dit verlies is en zal mogelijk een grotere warmtepomp selecteren.

Als je voor een monoblok kiest, zullen de verliezen mogelijk groter worden door de toepassing van glycol vanwege bevriezingsgevaar. Want hiervoor moet een extra wisselaar geplaats worden die een temperatuurtrap heeft waardoor de warmtepomp ingesteld moet worden op een hogere temperatuur en dus een hoger energieverbruik tot gevolg.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare

Lino Schurgers
Hallo,
Ik heb een zwembad van 7x3 en wil mijn warmtepomp in de kruipkelder plaatsen omdat ik in mijn kelder de rest van mijn installatie heb staan zoals filters, pompen en waterbehandeling en ook omdat dit de kortste weg naar mijn zwembad is. Mijn kruipkelder is ongeveer 6m op 4 m en 1m hoog.
Is dit aan te raden of wat kan ik beter doen?
Gr. Lino

Klimaatexpert.com
Beste Lino,

de warmtepomp zal warmte gaan onttrekken aan de lucht in de kruipkelder. Dit zou wel dusdanig veel kunnen zijn dat de kruipkelder temperatuur dusdanig daalt dat deze langzaam in vriest. Daarnaast is de bereikbaarheid natuurlijk niet echt heel eenvoudig.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Angelique
Voor de verwarming can ons zwembad hebben wij een lucht/water warmtepomp. Omdat het water niet snel verwarmt terwijl de pomp lang aanstaat moeten we een 2e verwarmer plaatsen. De vraag is nu is een zonneboiler een goede 2e verwarmer en welke capaciteit het hebben? De vraag al bij heel veel mensen neergelegd maar tot nu toe heef niemand er antwoord op kunnen geven.
Klimaatexpert.com
Beste Angelique,

de vraag beantwoorden is met de juiste informatie niet heel lastig.

zou alle beschikbare informatie over het zwembad, denk hierbij aan afmetingen, type afdekking, capaciteit huidige warmtepomp, huidige opwarmtijd, gebruiksperiode, water temperatuur, aan ons willen doorgeven op info@klimaatexpert.com? Dan zullen we kijken hoe groot deze verwarmer zou moeten zijn en of de zonneboiler een oplossing is.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Dave
Beste, we hebben een opbouw zwembad van een goeie 7500 liter staan.
We willen dit gebruiken in de periodes dat het buiten ook aangenaam vertoeven is, niet specifiek als het buiten nog maar amper 15° is. Wat voor warmtepomp adviseren jullie? In de bovenstaande vragen heb ik enkele woorden opgevangen die meerdere vragen oproepen: Inverter, tijdens de winter leeg laten lopen, max temperatuur water, afstand van het zwembad, afdekken voor het lawaai, ...
Zijn er nog andere dingen waar we rekening mee moeten houden?
Benieuwd naar jullie antwoord. Cheers!

Klimaatexpert.com
Beste Dave,

helaas hebben we nog een beetje te weinig informatie om je goed van dienst te kunnen zijn.

Eén van de vragen zou namelijk zijn of er sprake is van afdekking, wat is de isolatie van het zwembad. Graag zouden we hierover in contact komen, het beste kan dit via info@klimaatexpert.com. Als je in een mail daar je gegevens inzet, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Tom
We hebben een ingebouwd zwembad (50m3) en de leidingen liggen onder de stenen doorgetrokken tot in de kelder. Dus we kunnen er moeilijk aan... Hoe kunnen we hier best een warmtepomp aan koppelen? We hebben ook een altherma HT warmtepomp voor ons huis te verwarmen. Ik vermoed dat dit niet ideaal is omdat we dan met wisselaar moeten werken... ( Die wel reeds werd geïnstalleerd door vorige eigenaar)
Klimaatexpert.com
beste Tom,

waarschijnlijk word er een desinfectiemiddel gebruikt om het zwembad schoon te houden in de vorm van een Chloor of zout oplossing. Daardoor is het altijd noodzakelijk om een wisselaar te monteren die niet corrodeert door de invloed van deze oplossingen. Voor zwembaden zijn er speciale wisselaars of zelfs warmtepompen. Als u uw gegevens deelt via info@klimaatexpert.com, nemen wij contact met u op.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


David
U schrijft: "Welke lucht/water warmtepomp het best geschikt is voor uw situatie, rekenen we graag voor u uit."
Kan dat inderdaad? Dan zou ik graag even contact hebben.
Met vriendelijke groet.

Bram van Stokkum
Ik zou graag meer informatie willen over een gecombineerd warmtepompsysteem voor huis (CV) en zwembad icm zonnepanelen en/of zonnecollectoren. Want eerlijkgezegd zie ik door de bomen het bos niet meer.
Met vriendelijk Groet,
Bram van Stokkum

Martijn
Als ik op zoek ga naar warmtepompen voor (alleen) een zwembad, dan adverteren de leveranciers COP waarde van 7.6 bij 15c. Betekent dit dat deze toestellen een hoger rendement hebben dan een warmtepomp voor verwarmen van het huis?
webcare Klimaatexpert
Beste Martijn.

Nee dat is zeker niet zo de SCOP is afhankelijk van de buiten temperatuur en de zwembad temperatuur. Bij buitentemperaturen zijn COP waarden van 7,6 zeker mogelijk. kijn ltijd naar de beide temperaturen bij vergelijken of beter nog de SCOP. Ditzelfde geldt voor de capaciteit overigenns bij een buitenlucht van 15 C en een zwmbad temperatuur van 28 zal het het verwarmingsvermogen aanzienlijk hoger zijn als bij de standaard opgegevn 7 / 35. Kijk hier dus goed naar

Webcare Klimaatexpert


F.R.N. Havinga
Wij hebben een binnenzwembad. Wij hebben onlangs de gas CV ketels in huis vervangen door een warmtepomp. Ook het zwembad water en de vloerverwarming in het zwembad draait op deze warmtepomp. De warmtewisselaar die ook bij de CV gebruikt werd, wordt nog steeds gebruikt. Om het zwembadwater op temperatuur te krijgen moet de warmtepomp en zwembadpomp lang en hard werken. We denken dat we beter een aparte warmtepomp voor het zwembad kunnen nemen. Nu wil het installatie bedrijf van de verwarming werken met een warmtepomp met een binnen en buitendeel en een wisselaar zoals we nu ook hebben maar dan een grotere. De zwembad leverancier geeft aan dat je beter kunt werken met een aparte zwembad warmtepomp waarbij de wisselaar in de warmtepomp zit. Het installatiebedrijf geeft aan dat het afwijkende advies komt omdat een zwembadleverancier geen ervaring heeft met een warmtepomp zoals zij die aanbieden. En u raad het al, de zwembadleverancier gebruikt hetzelfde argument. Wat is uw advies?
webcare Klimaatexpert
Beste, de oude warmtewisselaar die door de CV gevoed werd zal nu waarschijnlijk te klein zijn omdat een CV met hogere temperaturen werkt als een warmtepomp. Deze warmtewisselaar moet van Titanium zijn omdat hij anders aangetast wordt door zout of chloor dat in het zwembad wordt gebruikt. Als de leverancier van de warmtepomp rekening heeft gehouden met het vermogen voor het zwembad dan kan dit prima een zwembad is zeer goed te verwarmen met een warmtepomp en een mooie buffer. Als hier geen rekening mee is gehouden dan kan dit prima met een zelfde leverancier, warmtepompen om een huis te verwarmen zijn vaak van een betere kwaliteit als een zwembad warmtepomp op uitzonderingen over en weer na

Webcare Klimaatexpert
Eric Havinga
Dank voor de reactie. Begrijp ik het goed dat we in eerste instantie zouden kunnen proberen om eerst alleen de warmtewisselaar te vervangen? De huidige warmtepomp (Ecodan van Mitsubishi Electric) is ook geschikt om in de zomer te koelen. Dat zal wel lastig worden dan. Maar mocht ik een extra warmtepomp aanschaffen, in de offerte daarvoor staat ook een buffervat van 40 liter. Maar het zwembad is toch al een hele grote buffer? Het zou zijn tegen het pendelen van de warmtepomp. Alleen wanneer het zwembad op temperatuur is dan duurt het een aantal uur voor er weer warmtevraag komt. Dan helpt zo'n van van 40l toch niet veel?
webcare Klimaatexpert
Beste Eric,

Gelijktijdig koelen en je zwembad verwarmen dat wordt hem inderdaa niet, en je hebt volledig gelijk in deel 2 een mooiere buffer als het zwembad is er niet , het buffervat is dus inderdaad overbodig, mits de warmtewisselaar (titanium) voldoende groot is. Ook voor het ontdooien van het buitendeel als het zwembad in de winter verwamrd wordt.

Webcare Klimaatexpert


Jeroen
Hallo,
Ook wij zijn op zoek naar advies over het combineren van een warmtepomp voor het verwarmen van onze woning én zwembad.

Onze woning is volledig voorzien van vloerverwarming, dus dat zou volgens mji goed moeten kunnen. Het zwembad is beperkt van omvang (ca 5x2,5x1,2).

Kunt u mij in contact brengen met iemand die ons hierbij kan adviseren?


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen