Verwarm uw zwembad energiezuinig.
Voor de mensen in Nederland of België die een zwembad hebben, hebben wij deze tips verzameld voor het zuinig verwarmen van uw zwembad.
De meeste mensen weten dat je met een warmtepomp op een duurzame manier een huis of bedrijf van warmte kan voorzien. Maar wat niet iedereen weet, is dat je een warmtepomp ook kan inzetten om op een energiezuinige en duurzame manier uw zwembad te verwarmen.
Hieronder hebben we 10 tips verzameld om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp.
1. Soort warmtepomp
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar de lucht/water warmtepomp is het best geschikt voor het verwarmen van een zwembad. Een lucht/water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energie om te verwarmen. De warmte wordt gewonnen uit de buitenlucht, en die warmte wordt omgezet naar nog meer warmte. Het water van het zwembad wordt door de warmtepomp gepompt en verwarmt zo het water. Vandaar de naam lucht/water warmtepomp. Doordat er gebruik gemaakt wordt van buitenlucht, is een warmtepomp veel zuiniger dan enkel elektrisch verwarmen van water. Bij elektrisch verwarmen krijg je voor 1 kW elektriciteit aan input, 1 kW warmte. Bij een lucht/water warmtepomp is 1 kW elektriciteit goed voor 4 tot 6 kW warmte.
Meer informatie over warmtepompen
Andere vormen van energiezuinig verwarmen van het water in een zwembad is een zonneboiler of een pellet kachel. Beide methoden zijn alleen lastig te reguleren. Bij een zonneboiler ben je uiteraard afhankelijk van de zon. Bij een pellet kachel is er een lange opstarttijd om het water te verwarmen, maar is het ook moeilijk om de temperatuur constant te houden en moet de kachel steeds gevuld blijven.
2. Gecombineerd met verwarming thuis
Waarom niet? U wilt graag uw zwembad energiezuinig verwarmen, maar uw huis ook. Er zijn fabrikanten van warmtepompen die aan die vraag kunnen voldoen, zij hebben een warmtepomp ontwikkeld die zowel uw zwembad als uw huis verwarmd. U heeft daarom maar één warmtepomp nodig en dat betekent uiteraard een kostenbesparing.
Welke lucht/water warmtepomp het best geschikt is voor uw situatie, rekenen we graag voor u uit.
Kosten vergeleken warmtepomp en Cv-ketel
3. Wanneer wordt het zwembad gebruikt?
Gebruikt u het zwembad alleen in de zomer, of ook tijdens lente en de herfst? Wanneer u het zwembad alleen in de zomer gebruikt, heeft u namelijk nauwelijks verwarming nodig. De zon staat in de zomer hoger en verwarmt het water van het zwembad dan voldoende. Ook is de omgevingstemperatuur hoger, waardoor de behoefte aan verwarmen in de zomer simpelweg niet bestaat. In dat geval kunt u zich afvragen of u wel een warmtepomp nodig heeft.
In de lente of herfst is het een ander verhaal. De zon staat lager en gaat eerder onder. De zon bereikt het water minder goed en minder lang, waardoor het dus minder wordt verwarmd door de zon. In dat geval biedt een warmtepomp uitkomst, door energiezuinig het water te verwarmen.
4. Constante temperatuur
Een lucht/water warmtepomp heeft het minste werk aan het op temperatuur houden van het water. Wanneer het water moet worden opgewarmd van koud naar warm, draait de warmtepomp voor langere tijd op volledige capaciteit en verbruikt dan veel meer elektriciteit.
Wanneer het water al op temperatuur is, hoeft de warmtepomp veel minder van zijn capaciteit aan te spreken. Van belang is dan wel dat de warmtepomp over een inverter beschikt. Een inverter zorgt ervoor de compressor traploos verschillende toerentallen kan draaien. Wanneer er geen inverter op de warmtepomp zit, heeft de compressor maar twee standen, aan en uit. Deze warmtepompen verbruiken dus veel meer.
5. Afdekken zwembad
Gebruikt u het zwembad niet? Dek het dan af met een zwembadafdekking. Dit heeft vele voordelen, zoals:
- Het verbruik van de warmtepomp zal drastisch dalen. Warmte stijgt op en zal dus uit uw zwembad verdwijnen als u het niet afdekt. De warmtepomp moet dan veel harder werken om dit temperatuurverlies te compenseren. Dit verschil in verbruik kan oplopen tot factor 8.
- In een zwembadafdekkingen zitten vaak bepaalde lamellen die de kracht van de zon versterkt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken.
- Uw zwembad blijft veel schoner. Vuil zoals bladeren en dergelijke waaien niet in het zwembad wanneer u het niet gebruikt. Ook heeft u minder last van algen.
- Het water verdampt niet wanneer het is afgedekt.
- U hoeft minder chemicaliën te gebruiken. De chemicaliën verdampen bij een open zwembad, maar uiteraard niet als deze gesloten is.
6. Capaciteit lucht/water warmtepomp
De capaciteit van de warmtepomp is afhankelijk van de grootte van het zwembad, maar ook wanneer u wilt zwemmen (zomer of winter), hoe warm het water moet zijn en of u ook uw huis van warmte wilt voorzien.
Als u een nauwkeurige berekening wilt om te bepalen wat voor warmtepomp het best voor u geschikt is, maken we die graag voor u.
7. Verbruik warmtepomp / COP
Het verbruik van de warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de grootte van het zwembad, de omgevingstemperatuur (als het kouder is, verbruikt een warmtepomp meer), wat de ingestelde temperatuur van het water is.
Maar ook wat de COP is van de warmtepomp. COP staat voor Coefficient of Performance en betekent: wat verbruikt de warmtepomp? Bij een COP van 4, geeft de warmtepomp 4 kW warmte af voor 1 kW aan elektriciteit. Bij een COP van 5, geeft de warmtepomp 5 kW aan warmte voor 1 kW elektriciteit. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe gunstiger het verbruik is. Ter vergelijk: een volledig elektrische verwarming van een zwembad, heeft een COP van 1. U kunt desgewenst gebruik maken van zonnepanelen om de elektriciteit van uw warmtepomp op te wekken.
Op basis van uw situatie kunnen we goed voor u uitrekenen wat uw verbruik zal zijn.
8. Terugverdientijd
Doordat u minder energie verbruikt dan met bijvoorbeeld een elektrische verwarming of gaskachel, gaat u met een warmtepomp enorm besparen op energiekosten. Daar staat uiteraard een investering tegenover om de warmtepomp te installeren.
Wanneer het investeringsbedrag wordt gedeeld door besparing per maand of jaar, kunt u de terugverdientijd berekenen. Afhankelijk van de situatie, zal dat tussen de 3 en 6 jaar zijn. Wij rekenen graag voor u uit wat uw terugverdientijd is.
9. Home Domotica
Home Domotica is de automatisering van uw huis. Dit kan worden toegepast op alle elektrische apparaten, zoals de garagedeur, verlichting, camera’s maar ook uw warmtepomp. Dit geldt voor zowel de warmtepomp verwarming in uw huis als die voor het zwembad.
Alle gewenste elektrische apparaten worden gekoppeld aan regelapparatuur. Vervolgens is het mogelijk om al die apparaten centraal te bedienen met uw mobiel of tablet. Zet de zwembad verlichting aan vanaf de bank. Op vakantie en vergeten uw warmtepomp uit te zetten? Geen probleem met Home Domotica.
10. Onderhoud
Om er verzekerd van te zijn dat uw warmtepomp optimaal werkt, is regelmatig onderhoud belangrijk. Net als een gasketel, is het elk jaar onderhoud gebruikelijk. Tijdens het onderhoud wordt de compressor nagekeken en of de warmtepomp nog zijn volledige rendement heeft. Zo bent u er zeker van dat uw warmtepomp zo zuinig mogelijk werkt, maar ook verlengt u hiermee de levensduur. De werkzaamheden werken dus preventief. De kosten zijn vergelijkbaar aan het onderhoud aan een gasketel.
Daar heb je helemaal gelijk in! Warmtepompen zijn zo efficiënt dat ze nu al goedkoper zijn dan een CV ketel op gas. In het geval van een nieuwbouwwoning ben je een dief van je portemonnee als je kiest voor een CV ketel. Ook bij renovatie is een warmtepomp zeer kostenefficiënt, mits goed afgestemd op de (mate van) isolatie en het afgiftesysteem. Wat niet veel mensen weten is dat een zwembad en huis met één warmtepomp van warmte kunnen worden voorzien. Als u meer informatie wilt of een advies op maat zoekt, helpen wij u graag verder.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
• De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
• Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
• Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
• Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
• De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.
Een zwembad is niet een “ruimteverwarmingstoestel” en voldoet daarmee niet aan voorwaarden. Helaas dus geen subsidie bij het gebruik van een lucht/water warmtepomp voor een buitenzwembad.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Jazeker, dat kan! Door middel van een 3-wegklep in de retourleiding voor de warmtewisselaar is te bepalen of het water over of om de wisselaar stroomt. Dit kan met een handmatige of motorische 3-wegklep.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
Kun je ook subsidie krijgen op een gecombineerde warmte pomp voor zowel huis als zwembad?
Jazeker, wanneer de warmtepomp (ook) wordt ingezet als ruimteverwarming voor een woning, is subsidie mogelijk. Wij rekenen graag vrijblijvend voor u uit welke warmtepomp in uw situatie geschikt is, hoeveel u daarmee kunt besparen en hoeveel subsidie u krijgt. Ga daarvoor naar https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst voor een advies op maat.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Team
De ventilator in de buitenunit trekt ongeveer 2.000 m3 lucht per uur door de buitenunit heen.
Stel dat er om deze unit een kas geplaatst wordt, bijvoorbeeld een kas van 2,5 x 2,5 x 2 meter (h x b x d) = 10 m3 inhoud.
Wat er gaat gebeuren is dat de buitenunit in zeer korte tijd door het grote circulatievoud de temperatuur in deze kas steeds verder naar beneden gaat brengen. Dit zal dus een averechtse werking hebben op het rendement. Zelfs al worden er roosters in de kas geplaatst van voldoende grote.
De luchthoeveelheid over de buitenunit is simpelweg te groot.
Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team
Mijn tuin is ongeveer 20-13 m. Het zwembad 7 bij 4 m. Mijn zorg bij een warmtepomp is het lawaai voor onszelf maar met name voor de buren. Ik kan de pomp niet in de technische ruimte plaatsen gezien je antwoord aan Ronald.
Wat is er aan te doen om het geluidsniveau zo laag mogelijk te laten zijn? En hoe weet ik bij aanschaf wat het geluidsniveau echt is (vergelijk de onbetrouwbaarheid van de opgave door de fabrikant van het brandverbruik van een auto). En het geluidsniveau zal ook afhangen van hoeveel opwarm vermogen je vraagt neem ik aan. Zijn er nog meer bepalende factoren?
Verder: Is het een probleem voor het rendement als de pomp in de schaduw staat?
Dank voor het antwoord.
Bedankt voor uw reactie.
Wij hebben u een persoonlijke mail gestuurd met de informatie.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
ik had graag ook het antwoord gekregen die je gestuurd had naar Dhr Smeel een anderhalve jaar terug. Ikzelf heb dezelfde vragen wat het geluidsoverlast betreft aangezien je een warmtepomp best niet in de technische ruimte zet maar buiten. Wij wonen in de stad en wil ook dat de buren hiervan geen overlast hebben. En ook of het rendement daalt indien het in de schaduw staat.
Hartelijk dank voor uw reactie.
Afhankelijk van het gebruik, de afdekking van het zwembad, zwembad temperatuur moeten we eerst het juiste vermogen bepalen.
Uitgaande van twee toestellen in cascade plus een laag temperatuur warmtewisselaar.
Komen wij uit op toestellen met max 50 dBa op vollast. Aan verdamping en supletie water is er minder vermogen nodig. Dus zullen de units alleen op vollast draaien bij extreme weersomstandigheden en voor eerste keer op temperatuur brengen van het bad.
Gaan we deze voorzien van een geïsoleerde omkasting dan kunnen we 7dBa winnen aan geluidsreductie. De buiten units kunnen tot 50 meter t.o.v. de binnen unit worden geplaatst.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Hartelijk dank voor uw reactie.
Daar wij in de reactie geen bijlage kunnen plaatsen, sturen wij u ook een persoonlijke mail.
Met vriendelijke groeten,
Het Klimaatexpert Team
Mijn zwembad ,8x5 is vrij dicht bij de buren...
Andy
Zijn er tips het zo goed mogelijk instellen van de warmte pomp? Of is het gewoon de gewenste temperatuur instellen en 'm zijn werk laten doen?
Een andere vraag betreft het wel of niet werken van de warmtepomp. Het liefst zet ik een set zonnepanelen op het dak die specifiek bedoeld zijn om de warmtepomp te voeden. Als er niet voldoende vermogen beschikbaar is zou de warmtepomp niet moeten draaien. Bestaat er zo'n schakeling?
Beste Ronald,
Veel lucht/ water en water/ water warmtepompen komen in aanmerking voor een ISDE subsidie, voor zakelijk gebruik kan in sommige gevallen ook gebruik worden gemaakt van de EIA regeling. Of specifieke warmtepompen, welke geschikt zijn voor een zwembad (bijv. die al zijn uitgerust met een tussenwisselaar) in aanmerking komen kunt u terugvinden op de site https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde/apparaten-isde/warmtepompen
Veelal komen split warmtepompen (welke normaal voor de verwarming) of combi toestellen (deze verzorgen ook het tapwater) in aanmerking. In sommige gevallen zit hier ook al een zwembadregeling op.
In principe hebben PV panelen opbrengst als de zon schijnt. Schijnt deze niet, dan zal de warmtepomp zijn benodigde energie uit het elektriciteitsnet halen. Wellicht kunt u onze vragenlijst invullen, zodat wij een goed advies kunnen geven. U kunt deze vinden via [URL]https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst[URL]
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
mijn zwembad verwarming zou ik graag met 1 warmtepomp doen samen met het huis.
In huis heb ik vloerverwarming, en naar ik gelezen heb is dit ideaal in combinatie met een warmtepomp.
Echter heb ik 2 vragen:
- Heeft zo een gecombineerde warmtepomp 2 circuits? Ik kan me voorstellen dat het Chloor water niet zo goed is voor de buizen van de vloerverwarming.
- Mijn filter installatie van het zwembad staat een meter of 20 van de technische ruimte in huis.
* is dit niet te ver?
* Ik heb dit jaar pas nieuw gras aangelegd en nieuwe klinkers, is er een manier om een leiding aan te brengen zonder weer te moeten graven?
* Hoe kan de leiding dan worden binnen gebracht? via de grond omhoog / via de zijgevel?
Alvast bedankt!
Bedankt voor uw reactie.
Een warmtepomp is inderdaad ideaal voor zowel een vloerverwarming als een zwembad. Echter of het een goed idee is om beiden via dezelfde machine te voeden is van veel factoren afhankelijk. Zoals al door u aangegeven zal er in dat geval een scheidingswisselaar moeten komen tussen het zwembadcircuit en het vloerverwarmingscircuit. Uiteraard zou het zwembad ook op een eigen warmtepomp kunnen draaien.
Om tot een betere inventarisatie te kunnen komen verzoeken wij u vriendelijk om onze vragenlijst in te vullen. Deze kunt u vinden via; https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Aan de hand hiervan zullen wij kijken of we een indicatie kunnen maken of dat een bezoek van één van onze adviseurs nodig is.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Heeft het zin te wachten op een stille geruisloze warmtepomp of komt die er gewoon nooit? Want wat is er nu mooier dan de ultieme stilte?
Bedankt voor uw reactie!
Indien u kiest voor een lucht/water warmtepomp zal het buitendeel geluid produceren, echter zal dat indien de warmtepomp goed gedimensioneerd wordt en u het juiste merk kiest zeker acceptabel zijn. Ook mogen deze units ver van de woning geplaatst worden, kleine systemen tot wel 50 meter en de grotere systemen zelfs verder. Verder is het nog mogelijk om, indien u het geluid niet acceptabel vind, hier nog een isolerende omkasting om te maken. Uiteraard bent u van harte welkom om eens te komen luisteren in onze showroom of tijdens één van onze beurzen waar wij werkende systemen hebben staan. Indien u buiten geen geluid wilt horen is een water/water warmtepomp een optie, deze zijn volledig binnen op te stellen.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert Team
Ik ben op zoek naar een systeem om zowel het huis als het zwembad te verwarmen. Bij voorkeur beide met een warmtepomp. Ik heb voorbeelden gezien met een buffervat waar drie spiralen in zitten (cv, tapwater, zwembad) hiermee zijn de verschillende watersystemen gescheiden. Wat denkt U van zo'n opstelling?
Tevens, is de afgekoelde uitvloeiende lucht van de warmtepomp te gebruiken om het huis te koelen?
Bij voorbaat dank,
Edo.
Bedankt voor uw interesse in de Klimaatexpert.
Een warmtepomp is voor een zwembad de ideale oplossing! Echter van veel factoren afhankelijk. Gaat het om een binnen of een buiten zwembad, gehele jaar door verwarmen, afmetingen en gewenste temperatuur. Indien er nu verwarmd wordt door de Cv-ketel, dan zal ook de warmtewisselaar aangepast moeten worden naar laag temperatuur. Om dit d.m.v. een spiraal in een buffervat te doen is geen goede oplossing. Overdracht zal dan plaats moeten vinden d.m.v. geleiding van het spiraal. Dit moet geforceerd! Koelen en verwarmen i.c.m. zwembad zal op één warmtepomp helaas niet gaan.
Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Dank rogier
Dank voor jouw reactie.
Graag helpen wij je verder met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp voor het zwembad. Je kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen: https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
De ruimte is voorzien van vloerverwarming en een enorme ontvochtigingsunit. Het bad is verwarmd met een Nefit cv ketel waar ook de vloerverwarming op zit. Ik wil het bad graag gaan gebruiken maar ben bang voor de (enorme?) kosten. Omdat er een groot plat dak op de loods zit wil ik pv panelen plaatsen om de ontvochtiger van 3,5KW daarmee te voeden. Is een warmtepomp (inverter) een goede manier om het binnenbad te verwarmen? Blijft de cv ketel dan in gebruik? Wat kan ik ongeveer verwachten qua stookkosten op gas en metvde warmtepomp?
Bedankt voor uw reactie op deze pagina.
Een warmtepomp is bij uitstek geschikt om een zwembad te verwarmen (op temperatuur te houden). De gewenste water temperatuur is ideaal variërend tussen 24 en 28°C, de wisselaar tussen de warmtepomp en het zwembadwater
moet wel worden aangepast.
Om het een beetje tastbaar te maken: 1m3 gas is 10 kWh, stel we gebruiken voor het zwembad 1.000 m3 gas is dus 10.000 kWh.
Rendement van de warmtepomp (lees SCOP) is 5 dus input elektrisch gaat 2.000 kWh worden in de nieuwe situatie. Daarnaast zit er ISDE subsidie op aanschaf van de warmtepomp.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Door de periode gebruik van het zwembad van bijvoorbeeld april t/m september kunnen we de warmtepomp voor het verwarmen en het warm water van de woning dus ook gebruiken voor het zwembad.
De warmtepomp dient voor de overdracht van het vermogen dus een geschikte warmtewisselaar te hebben. Dit is een externe wisselaar die op de juiste prestatie uitgerekend dient te worden.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Doordat de warmtepomp in het voorjaar tot najaar in verhouding weinig
draaiuren voor verwarmen van de woning gaat maken, is de WP dus beschikbaar voor het verwarmen van het zwembad en de warmwatervoorziening. Afhankelijk van de positie van het chloor doseer apparaat is een laag temperatuur tegenstroom apparaat van het merk Swep een uitstekende oplossing.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare
Kunnen jullie mij in contact brengen met deze fabrikanten?
De vragenlijst voor een advies op maat is niet online, dus vandaar deze vraag op deze wijze.
Dank voor je bericht. Het merk Hitachi heeft warmtepompen die zowel de woning als het zwembad kunnen verwarmen. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op https://www.hdkl.nl/nl
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare
allereerst zouden we moeten weten of het een split systeem of een monoblok word.
Het splitsysteem, zal met koelleidingen vanuit de warmtepomp naar het binnendeel, gelegd in een waterdichte terrein leiding, uiteraard verliezen hebben, maximale leidinglengte is dan afhankelijk van de leverancier, maar dit kan bij sommige leveranciers tot 70 meter bedragen. Deze leverancier kan dan ook doorrekenen hoe groot dat dit verlies is en zal mogelijk een grotere warmtepomp selecteren.
Als je voor een monoblok kiest, zullen de verliezen mogelijk groter worden door de toepassing van glycol vanwege bevriezingsgevaar. Want hiervoor moet een extra wisselaar geplaats worden die een temperatuurtrap heeft waardoor de warmtepomp ingesteld moet worden op een hogere temperatuur en dus een hoger energieverbruik tot gevolg.
met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare
Ik heb een zwembad van 7x3 en wil mijn warmtepomp in de kruipkelder plaatsen omdat ik in mijn kelder de rest van mijn installatie heb staan zoals filters, pompen en waterbehandeling en ook omdat dit de kortste weg naar mijn zwembad is. Mijn kruipkelder is ongeveer 6m op 4 m en 1m hoog.
Is dit aan te raden of wat kan ik beter doen?
Gr. Lino
de warmtepomp zal warmte gaan onttrekken aan de lucht in de kruipkelder. Dit zou wel dusdanig veel kunnen zijn dat de kruipkelder temperatuur dusdanig daalt dat deze langzaam in vriest. Daarnaast is de bereikbaarheid natuurlijk niet echt heel eenvoudig.
met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare
de vraag beantwoorden is met de juiste informatie niet heel lastig.
zou alle beschikbare informatie over het zwembad, denk hierbij aan afmetingen, type afdekking, capaciteit huidige warmtepomp, huidige opwarmtijd, gebruiksperiode, water temperatuur, aan ons willen doorgeven op info@klimaatexpert.com? Dan zullen we kijken hoe groot deze verwarmer zou moeten zijn en of de zonneboiler een oplossing is.
met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare
Mijn reacties