Tips

Thuis energie besparen

Minder kosten en CO₂ uitstoot.

Energie besparen is een win-win situatie. U heeft namelijk minder energiekosten, maar stoot ook minder emissie zoals CO₂ uit. Daarmee bespaart u dus kosten en het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die u kunt doen om energie te besparen. Hierbij een lijstje met 10 tips. 

 1. Voorkom sluipverbruik

Volgens een Amerikaanse studie verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Maar hoe kunt u weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als u het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakelt u in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.

 

 2. Vervang lampen voor LED verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdient. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee spaart u zowel uw portemonnee en het milieu. Er zijn in alle vormen, maten en tinten LED lampen te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij u past. Wanneer u de ruimte verlaat, doe het licht dan uit.

 

 3. Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laatste label in de markt. Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik. U kunt ook energie besparen door op het gebruik te letten. Droog uw kleding in de zomer op een kledingrek in plaats van in de droger.

 

 4. Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet comfortabel aan. U bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard gaat u hierdoor meer energie verbruiken, maar uw huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in uw huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Soms komen er naar verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door het dicht te kitten.

Besparen isoleren kieren

 
 5. Isoleren

Wanneer het niet meer tocht in uw huis, kunt u in de winter nog steeds warmte verliezen in uw woning wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten.Weten hoeveel u bespaart per isolatiemaatregel? 

Besparen isoleren

Meer informatie over isoleren

 6. Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u energie besparen. Op voorhand kunt u programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo kunt u nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten. Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kunt u op afstand uw verwarming bedienen. U kunt ook overwegen om de verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken, dat scheelt ook weer energie.

 

 7. Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel, voor het verwarmen van uw huis. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte. Meer informatie over waterpompen vindt u hier:

Wat is een warmtepomp?

 

 8. Verbruik minder water

Wanneer u minder water verbruikt, verlaagt u uw waterrekening. Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u ook uw energierekening (gas, of elektriciteit in het geval van een warmtepomp). Uw besparing is dan dus dubbel op. U kunt warm water besparen door een energiezuinige douchekop, maar ook door korter of minder vaak te douchen. Ook kunt u energie besparen, door de temperatuur te verlagen. Dat kan door de mengkraan, maar ook op de gasketel/boiler/warmtepomp zelf. Overig water kunt u besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en deze efficiënt te gebruiken. Wacht met aanzetten van deze apparaten totdat ze vol zitten en voorkom daarmee dat u vaker wast.

Besparen 10 tips minder water

 

 9. Energieleverancier

Let op de tarieven van de energieleverancier. Dit beïnvloedt niet het verbruik van uw energie, maar wel wat u maandelijks betaalt. Daarnaast heeft u met uw keus van energieleverancier invloed op het soort elektriciteit dat u ontvangt. Niet alle aanbieders van energie leveren duurzaam opgewekte stroom. Wanneer u kiest voor een groene energieleverancier, wordt de vraag naar kolen- en kerncentrales minder. Wanneer er helemaal geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen de vervuilende centrales uiteindelijk sluiten. Ja, dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar met uw keus van leverancier heeft u weldegelijk invloed op de vraagzijde van de markt.

 

10. Gebruik zonne-energie

Als u dan toch elektriciteit verbruikt, wek deze dan zelf op! Dat kan met PV-panelen op het dak van uw woning. Te veel opgewekte elektriciteit kunt u teruggeven aan het net. U kunt zonne-energie ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler. Op deze vorm van zonne-energie krijgt u subsidie. Het warme water kan ingezet worden als warm tapwater uit de kraan, of om uw vloerverwarming of radiatoren te verwarmen.

Zonne energie 10 tips

Meer informatie over zonne-energie

 

Sanne
Bedankt voor de handige tips. Ik wist dat dubbel glas goed helpt. Veel verder dan dat was ik niet gekomen.
Klimaatexpert.com
Beste Sanne,
Bedankt voor het compliment. Wanneer u een advies op maat wenst voor uw woning op het gebied van duurzaam verwarmen, dan horen wij het graag.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Team

Geert Lippens
Tip: Reeds meer dan 10 jaar gebruik ik warm water van mijn zonneboiler om mijn wasmachine + afwasmachine te laten werken. Hoe werkt het: Tussen mijn wasmachine en wateraansluiting heb ik een thermostatische kraan geplaatst welk ik instel naar
gelang de gewenste temperatuur. De sensor van de machine registreert de inkomende temperatuur en moet slechts minimaal bijverwarmen. Voordelen: kortere wastijden en minder energieverbruik. De afwasmachine wordt constant gevoed met warmwater uit de boiler ( al dan niet van de zon naargelang het seizoen) Ondanks dat niet iedereen overtuigd was werkt dit naar behoren zonder problemen voor de machines. Vrgr, Geert Lippens

Hans Wirtz
Dag meneer Lippens,
Ik vind uw idee geweldig. Ik vraag me al jaren af waarom vaatwasser en wasmachine niet op de warmwaterleiding zijn aangesloten. Waarmee ik meteen op mijn vraag kom: Hoe is uw installatie precies aangesloten op het water/zonneboiler? Deze machines gebruiken namelijk tijdens één wascyclus ook koud water, en dan zou je ( duur ) warm water gebruiken?

herman
zeer goede tips,maar er zijn er nog veel meer o.a. laat diepgevroren produkten ontdooien in de koel kast,de vaat pas aanztten als deze goed gevuld is.(goed -zuinig stapelen)
herman
zeer goede tips waarvoor dank.
mama
Heel erg bedankt voor de info dit heeft mij heel erg geholpen op school ikben super fan van jullie toppertjes
daniel claeys
allemaal goed en wel maar vergeten dat we niet allemaal een eigen woning hebben ik zit in een sociale woning en daar kun je dus niet aan veranderen. misschiens wel een douchekop voor het besparen van warmwater. maar voor de rest kan ik hier niets doen
Johannes
Zelf zit ik ook in een sociale huurwoning. Ook daar kan je het en en ander doen. Zorg ervoor dat je radiator folie plakt. Gaten afdichten, energiezuinige apparaten kopen. Bij deuren afplak strips plakken. Waterzijdig de radiator aanpassen, radiator ventilatoren plaatsen.
daniel CLAEYS
ja maar je hebt sociale woningen en sociale woning die in een rapje zijn gemaakt waar niet te veel kosten aan gedaan zijn zoals de mijne. muren zelf schilderen zeer slecht geisoleerd muren gepleisterd nooit afgeschuurd geweest stof van de pleister komt zo op je kleren. luchtfilters sluiten niet goed en als je ze sluit komt er nog tocht door. ramen zijn ook niet geisoleerd ramen van 2 tot 3 meter begint er eens aan. maar ja in de andere woning was het niet beter enig voordeel is dat het hier geen water lekt van je dak maar zelfs als je verwarming aan licht is het hier nog wat kou heb onlangs weer verandert van leverancier maar het is toch nog redelijk veel zeker voor u verwarming.
Joyce
Beste,

Is er ook een overzicht van tips om energie te besparen op een boot.
Mijn interesse gaat dan uit naar de pleziervaart. Een aantal tips komen overeen met voor huizen maar wellicht zijn er nog onderwerpen waar ik nog niet aan heb gedacht.

groet,
Joyce

webcare Klimaatexpert
Beste Joyce,

In eerste instatie richten wij ons op de gebouwde omgeving daar valt het meest te besparen voor woonboot hebben we ook wel opties maar die komen aardig overeen met wat in huizen mogelijk is

webcare Klimaatexpert


Frans
Een tip voor een tv met alleen een standby stand en geen echte aan/uit schakelaar.
Ik heb dus zo'n tv. Op mijn stopcontact heb ik een "stopcontact" met een (rode) aan/uit schakelaar gezet. Dus de stekker van de tv gaat dus in deze extra schakelaar.
Als ik ga slapen, en mijn tv met de afstandbediening op de standby stand zet, dan schakel ik de stroom via die extra "stopcontact met aan/uit schakelaar" ook helemaal uit.
Deze aan/uit schakelaar kan je bijv bij Gamma en Action kopen. Iets van nog geen 4 euro. Doe er je voordeel mee.
m.vr.gr.

Colard
Beste mensen,
Ik heb wat vragen mbt energiezuinige maatregelen:
We hebben een redelijkgoed geisoleerd huis met 16 zonnepanelen en 3 aircos voor koeling maar ook als verwarming in woonkamer, en in 2 slaapkamers.
Tevens vrij nieuwe hoogrendement cvketel.
Voor verwarming in douchecel en in garage voor drogen was op wasrek gebruiken we nu de standaard cv radiatoren.
Is het handig om in plaats van openzetteb radiatoren gebruik te gaan maken van elektrische kachels aangezien ik las dat verbruik mee kost dan gas?
Is Inzet van goedkopere infrarood platen handig omdat douchedeel van de rest van de badkamer met een glazen wand is afgescheide. Nb verwarming staat maar beprkt aan tijdens verblijf in badcel.
Verder is inzet infrarood wel handig om de was te drogen wat op een rekje hangt dus in lagen, de plaat verwarmt eerste handdoek maar de daarop volgende dan?

Verder mbt warmtepompsysteem.
Omdat we al aircos gebruiken is het dan nog handig een ander warmtepompsysteem toe te passen.

Maria
Dank u wel
Gerard Vinke
Vrijwel alle mensen die ik ken laten hun vaatwasser op de hoogste stand werken . Dat duurt ongeveer 130 minuten. Mijn ervaring is dat de vaat prima schoon wordt op de lagere stand van 30 minuten
Wendy
Ik heb mij een Clima bijgekocht om bij te verwarmen met petroleum in de woonkamer. Zo zet ik de warmtepomp met vloerverwarming op 19 graden. Strijken en andere apparaten draai ik tijdens de zon met mijn panelen. Resultaat... 300 euro betaald aan Eneco dit jaar voor een BEN appartement. Isoleren helpt de kosten naar beneden te houden. Ook 's avonds gaan de lichten uit en brand ik kaarsjes voor die paar uur. Alle stopcontacten worden uitgetrokken als de zon onder gaat. Merk hier wel een serieuze daling van kosten met 2 jaar geleden. Ook kuisen met koud water helpt. Douchen enkel als je water nodig hebt onder de kraan en tussendoor uitzetten. Maaltijden maken en invriezen. De micro verbruikt minder voor het opwarmen. Dan kook je minder lang.
klaas
met koken op gas kun je besparen, door altijd de boel aan de kook te brengen op de spaarstand, laagste stand en dan gas uitzetten. Pasta kun je dan vervolgens langzaam laten garen in het hete water dat net van de kook af is.
Werkt perfect hier.
Volgende slimme tip die ik nog nergens eerder gelezen heb en zelf bedacht. De vaatwasser.
Gebruik altijd de eco stand, als je die hebt en als hij half gevuld is, op 1/2 stand zetten. De laatste drie kwartier of half uur, wordt gebruikt om alleen maar te drogen, onzin dus. Dan zet ik hem meteen als hij begint met drogen , uit.
Dan even het overtollige vocht van kopjes etc afgieten en de deur schuin omhoog open zetten, zo blijft de warmte langer in de machine en kan vocht ontsnappen. Volgende ochtend is alles kurkdroog. Doen wij al jaren.
Bij het nibud kun je het gemiddelde verbruik zien van gezinnen etc. Gasverbruik zou 1120 zijn, wij zitten op 700. Electra 4 personen 3940!!! wij zitten op een derde hiervan, 1300kwh per jaar!!.

Jacko
Mee eens. Het programma afbreken bij het het drogen bespaart vast wel energie.

Alleen zit ik dan met een dilemma, want zelf zet ik 'm laat in de avond pas aan i.v.m. nachttarief en omdat er daarna toch niets meer in moet. Met als gevolg dat ik al slaap op het moment dat het drogen begint.
Ofwel, waarmee wordt het meest bespaard?
Drogen stoppen? of het nachttarief gebruiken?

jan
er moet trouwens snel een totaalverbod komen op airco’s voor huishoudens. Totale onzin, helemaal niet nodig.
Mogelijkheden genoeg om op een normale manier de zon uit je huis te houden.

Jean vyane
Ik zet geen televisietoestel meer aan ! ik kijk via mijn pc scherm naar vrt nu of vtm of tal van onlineplatformen die gratis te bekijken zijn! waarom?de pc staat toch aan, zodus kan ik alles doen via de pc! want die staat toch aan! bij slapengaan gaat alles uit natuurlijk, maar ook de wifi router! (router is 50 euro op jaarbasis) BTW ik heb enkel internet en geen tv abonnement meer aangezien ik alle nutteloze zenders die erop staan niet hoef!
Jaak
* Voor een natte scheerbeurt heb je heel warm water nodig. Ik warm in de microgolf 200 cl water op. Daarmee heb ik meer dan voldoende om me comfortabel te scheren. Alternatief voor enkele liters water via de waterleidingbuizen laten wegstromen vooraleer ik voldoende warm water heb, een litertje warm water gebruiken en 3 liter zeer warm water in de buizen laten. (Dit is meer dan 1000 l warm water/jaar!) Die manier van scheren gebruikte mijn opa trouwens al.
* We hebben geen inductieplaten in de keuken, maar nog gewone platen met elektrische weerstanden. Op het einde van het kookproces is er dus veel restwarmte. Die gebruik ik om een ketel water op te warmen: voldoende voor een kleine afwas van vaatwerk dat niet in de vaatwasser mag: keramische pannen e.d. Ook hiermee bespaar ik 1000 l verwarmd water/jaar.


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal