Tips

Thuis energie besparen

Minder kosten en CO₂ uitstoot.

Energie besparen is een win-win situatie. U heeft namelijk minder energiekosten, maar stoot ook minder emissie zoals CO₂ uit. Daarmee bespaart u dus kosten en het milieu. Er zijn vele makkelijke en effectieve dingen die u kunt doen om energie te besparen. Hierbij een lijstje met 10 tips. 

 1. Voorkom sluipverbruik

Volgens een Amerikaanse studie verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Maar hoe kunt u weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als u het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakelt u in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.

 

 2. Vervang lampen voor LED verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar toch is deze makkelijk terugverdient. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. Hierdoor hoef je niet steeds een nieuwe lamp te kopen en daarmee spaart u zowel uw portemonnee en het milieu. Er zijn in alle vormen, maten en tinten LED lampen te verkrijgen, zo is er altijd eentje die bij u past. Wanneer u de ruimte verlaat, doe het licht dan uit.

 

 3. Gebruik energiezuinige apparaten

Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat A+ een energiezuinig apparaat is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laatste label in de markt. Zuinige apparaten zijn duurder dan de minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik. U kunt ook energie besparen door op het gebruik te letten. Droog uw kleding in de zomer op een kledingrek in plaats van in de droger.

 

 4. Dicht spleten en kieren

Wanneer het tocht in uw huis voelt dat niet comfortabel aan. U bent dan vaak geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten. Uiteraard gaat u hierdoor meer energie verbruiken, maar uw huis voelt door de tocht nog steeds niet aangenaam aan. Wat daarom beter werkt, is het dichten van spleten en kieren in uw huis. Eenvoudige manieren zijn het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Soms komen er naar verloop van tijd kieren bij een kozijn, dat is te verhelpen door het dicht te kitten.

Besparen isoleren kieren

 
 5. Isoleren

Wanneer het niet meer tocht in uw huis, kunt u in de winter nog steeds warmte verliezen in uw woning wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten.Weten hoeveel u bespaart per isolatiemaatregel? 

Besparen isoleren

Meer informatie over isoleren

 6. Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u energie besparen. Op voorhand kunt u programmeren wanneer de verwarming aan gaat en weer uit. Zo kunt u nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten. Ook maakt een slimme thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kunt u op afstand uw verwarming bedienen. U kunt ook overwegen om de verwarming een graad koeler te zetten en een trui aan te trekken, dat scheelt ook weer energie.

 

 7. Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel, voor het verwarmen van uw huis. Een warmtepomp werkt niet op gas maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte. Meer informatie over waterpompen vindt u hier:

Wat is een warmtepomp?

 

 8. Verbruik minder water

Wanneer u minder water verbruikt, verlaagt u uw waterrekening. Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u ook uw energierekening (gas, of elektriciteit in het geval van een warmtepomp). Uw besparing is dan dus dubbel op. U kunt warm water besparen door een energiezuinige douchekop, maar ook door korter of minder vaak te douchen. Ook kunt u energie besparen, door de temperatuur te verlagen. Dat kan door de mengkraan, maar ook op de gasketel/boiler/warmtepomp zelf. Overig water kunt u besparen door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en deze efficiënt te gebruiken. Wacht met aanzetten van deze apparaten totdat ze vol zitten en voorkom daarmee dat u vaker wast.

Besparen 10 tips minder water

 

 9. Energieleverancier

Let op de tarieven van de energieleverancier. Dit beïnvloedt niet het verbruik van uw energie, maar wel wat u maandelijks betaalt. Daarnaast heeft u met uw keus van energieleverancier invloed op het soort elektriciteit dat u ontvangt. Niet alle aanbieders van energie leveren duurzaam opgewekte stroom. Wanneer u kiest voor een groene energieleverancier, wordt de vraag naar kolen- en kerncentrales minder. Wanneer er helemaal geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen de vervuilende centrales uiteindelijk sluiten. Ja, dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar met uw keus van leverancier heeft u weldegelijk invloed op de vraagzijde van de markt.

 

10. Gebruik zonne-energie

Als u dan toch elektriciteit verbruikt, wek deze dan zelf op! Dat kan met PV-panelen op het dak van uw woning. Te veel opgewekte elektriciteit kunt u teruggeven aan het net. U kunt zonne-energie ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler. Op deze vorm van zonne-energie krijgt u subsidie. Het warme water kan ingezet worden als warm tapwater uit de kraan, of om uw vloerverwarming of radiatoren te verwarmen.

Zonne energie 10 tips

Meer informatie over zonne-energie

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting