"Wat levert een warmtepomp op?"

Dat is eigenlijk de juiste vraag

Wat kost een warmtepomp?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar is eigenlijk verkeerd. U kunt zich beter afvragen wat de warmtepomp oplevert. De besparing op uw energierekening kan namelijk flink oplopen, waardoor u de kosten van een warmtepomp t.o.v. een Cv-ketel altijd binnen de levensduur terugverdient. Naast besparing op kosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten. Met zonnepanelen bent u zelfvoorzienend en bovendien u kunt ook koelen met een warmtepomp. 

Wat kost een warmtepomp


U bespaart niet alleen op energiekosten

Een warmtepomp werkt niet op gas maar zeer efficiënt op elektriciteit. Het overgrote deel van de energie die nodig is om te verwarmen, wordt uit een bron onttrokken zoals de buitenlucht of de grond. Meer informatie vindt u op hoe werkt een warmtepomp. Met een warmtepomp bespaart u dus enorm op energiekosten. In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaart u € 420,- op energiekosten.

Daarnaast betaalt u geen vastrechtkosten meer als u zich laat afsluiten van het gas. Dat is afhankelijk van uw leverancier/woonplaats een besparing van nog eens € 123,- tot € 264,- per jaar. Dat maakt de totale besparing in dit voorbeeld € 633,- per jaar.

Alles over warmtepompen


Prijs warmtepomp particulier

In een woonhuis is een luchtwarmtepomp een betere oplossing dan een aardwarmtepomp, in dit artikel leest u waarom. Een lucht warmtepomp wordt in omliggende landen al veel langer toegepast en wint nu in Nederland aan terrein om van het gas af te gaan, kosten te besparen én minder CO2 uit te stoten.


Prijs lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel en produceert energiezuinig warm water ten behoeve van ruimte verwarming en sanitair tapwater. Wanneer u kiest voor een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp met een hoog rendement, is de prijsrange:

€ 7.000,- tot en met € 19.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)


Prijs het laagst bij vloerverwarming en goede isolatie

Het rendement van de warmtepomp is het beste bij Laag TemperatuurVerwarming (LTV), zoals vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. De warmtepomp hoeft minder hard te werken, kan kleiner worden uitgevoerd en kost dan minder. Wanneer het huis ook nog eens goed geïsoleerd is, is er weinig vermogen van de warmtepomp nodig en ben je qua aanschafprijs en verbruik het goedkoopst uit.

€ 7.000,- tot en met € 12.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp

Warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht


Prijs hoger bij radiatoren en slechte isolatie

U hoeft niet uw hele huis te verbouwen om van het gas af te gaan. Wanneer u een slecht geïsoleerd huis heeft met traditionele radiatoren, kunt u toch eenvoudig van het gas door uw Cv te vervangen voor een Hoog Temperatuur (HT) lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp produceert net zoals uw Cv-ketel warm water tot 80 graden Celcius. Een normale lucht/water warmtepomp (LT) gebruikt energie uit de buitenlucht om water te verwarmen tot 55 graden Celsius. Het extra verwarmen gebeurt door een cascade ‘gestapelde’ warmtepomp, in feite twee warmtepompcircuits in één warmtepomp. Daarom is een HT warmtepomp complexer en verbruikt meer energie. Wanneer u voldoende ruimte heeft voor zonnepanelen kunt u toch volledig duurzaam uw huis verwarmen en beschikken over warm sanitair tapwater.

Vanaf € 15.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Hoog- of laagtemperatuur verwarming?

*Meerprijs t.o.v. Cv-ketel lager dankzij besparingen

Subsidie drukt de aanschafprijs met enkele duizenden euro’s, de hoogte is afhankelijk van het merk en capaciteit. Voor een eerlijk vergelijk gaat hier de investering van een nieuwe Cv-ketel af. De meerprijs t.o.v. een Cv-ketel is dan nog maar een paar duizend euro, wat u terugverdient dankzij lagere lasten. In een nieuwbouwhuis zijn er extra besparingen, zoals het niet hoeven aanleggen van een gasleiding naar uw woning (besparing tussen de € 794,- en € 1.546,-) en geen gasleiding en rookgasafvoer in uw huis. Dat maakt de meerprijs nog lager met een nog kortere terugverdientijd tot gevolg. Onderhoudskosten zijn vergelijkbaar met de Cv-ketel.

Warmtepomp en Cv-ketel kosten vergelijken


Prijs lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp verspreidt de warmte én koeling via lucht en wordt herkend als een airconditioning. Hierbij is de bron ook de buitenlucht waardoor de lucht/lucht warmtepomp ook energiezuinig werkt op elektriciteit. De toepassing kan zijn een slaapkamer tot en met de complete hoofdverwarming. Afhankelijk van uw comfortwerns adviseren we een lucht/water warmtepomp voor het tapwater en de vloerverwarming beneden voor een constante en duurzame warmte en op de verdieping een lucht/lucht warmtepomp voor snelle (bij)verwarming of koeling. Afhankelijk van de capaciteit, is de prijsrange:

€ 1.800,- tot en met € 7.500,- (particulieren krijgen geen subsidie, bedrijven met winstoogmerk wel).

Lucht/lucht warmtepomp

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht warmtepomp


Prijs aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp is een stuk duurder dan een luchtwarmtepomp. Dat heeft alles te maken met de bron die aangelegd moet worden, die doorgaans tussen de € 3.000,- en € 5.000,- kost voor een gesloten bron. Bij hogere vermogens en een open bron, zijn de kosten minimaal € 10.000,-. Dit zijn kosten die bovenop de kosten komen voor de warmtepomp zelf. De kosten voor de warmtepomp zelf zijn vergelijkbaar met een luchtwarmtepomp. Het onderhoud is bij een aardwarmtepomp juist hoger. In een gemiddeld woonhuis weegt de extra investering t.o.v. een moderne luchtwarmtepomp niet op tegen het betere rendement dat maar zo’n € 60,- per jaar bedraagt. De terugverdientijd van de meerinvestering is onrealistisch en het risico om de bron in balans te houden niet waard. De prijsrange is:

€ 11.000,- tot en met € 25.000,- voor een gesloten systeem en ver daar boven voor een open bron.

 

Warmtepomp zakelijk

Een warmtepomp wordt zakelijk al veel langer toegepast in Nederland dan voor woningen. Voor elke branche zijn er daarom toepassingen om duurzaam uw project van warmte en koeling te voorzien. Op een lucht/lucht warmtepomp, zoals bepaalde airco’s en VRF Systemen, krijgen bedrijven met een winstoogmerk subsidie.

Warmtepomp zakelijk

Hoe groter het pand of verbruik, hoe groter de besparing waardoor een warmtepomp vaak binnen enkele jaren is terugverdient. Een warmtepomp werkt energiezuinig op elektriciteit waardoor u bespaart ten opzichte van een Cv-ketel op gas. Die besparing wordt nog groter wanneer uw bedrijf meer dan 10.000 kW of meer dan 50.000 kW verbruikt. Als grootverbruiker wordt de elektraprijs bij die grenzen namelijk goedkoper per kW, een voordeel dat we bij gas niet kennen. Naast besparing op energiekosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten.

De kosten voor een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van de capaciteit en comfortwensen. Klimaatexpert.com levert warmtepompen voor een kleine winkel tot een ziekenhuis en alles wat er tussen zit, van 2 kW van 2 mW. 

 Zakelijke toepassingen
Per branche hebben wij de toepassing van een warmtepomp beschreven. 


Warmtepomp zakelijk

Financieel verduurzamen spaarpot

Spaarpot voor verwarmen

Verduurzamen betekent lagere maandlasten

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

Bernard
Geweldig heldere uitleg ! Maar waarom gebeurt dit niet ook zo via een serie TV programma's op NTR ?
De ''Haagse "" slogan die in de media werd gegooid ""we moeten van het gas af"" werd niet gevolgd door informatie zoals hier op deze website. Zo zoekt iedereen maar weer op eigen houtje wat hapsnap info bij elkaar.
Wij wonen in een blok ""4 onder 1 kap "' met achtertuinen en daar achter een grasveldje van 80 bij 8 meter.
Als we nu eens precies wisten hoe met een bodemwarmtepomp systeem (dus tot 150 mtr diep boren ) alle 4 woningen , waarvan 2 met zonnepanelen , van warmwater en kamerverwarming te voorzien. Er heeft ( nog ) niemand vloerverwarming.
En zo zo zijn er wel 100.000 bestaande "'4 -kappers"", of 6 of 8 zoals verder in de straat .
Het wordt tijd voor NBC , Nationale Burger Cooperatie , om via direct contact met 2de Kamerleden hier breder en effectief bruikbare transparante informatie aan het grote publiek over te brengen, met ja, bedrijfsnamen.