"Wat levert een warmtepomp op?"

Dat is eigenlijk de juiste vraag

Wat kost een warmtepomp?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar is eigenlijk verkeerd. U kunt zich beter afvragen wat de warmtepomp oplevert. De besparing op uw energierekening kan namelijk flink oplopen, waardoor u de kosten van een warmtepomp t.o.v. een Cv-ketel altijd binnen de levensduur terugverdient. Naast besparing op kosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten. Met zonnepanelen bent u zelfvoorzienend en bovendien u kunt ook koelen met een warmtepomp. 

Wat kost een warmtepomp


U bespaart niet alleen op energiekosten

Een warmtepomp werkt niet op gas maar zeer efficiënt op elektriciteit. Het overgrote deel van de energie die nodig is om te verwarmen, wordt uit een bron onttrokken zoals de buitenlucht of de grond. Meer informatie vindt u op hoe werkt een warmtepomp. Met een warmtepomp bespaart u dus enorm op energiekosten. In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaart u € 420,- op energiekosten.

Daarnaast betaalt u geen vastrechtkosten meer als u zich laat afsluiten van het gas. Dat is afhankelijk van uw leverancier/woonplaats een besparing van nog eens € 123,- tot € 264,- per jaar. Dat maakt de totale besparing in dit voorbeeld € 633,- per jaar.

Alles over warmtepompen


Prijs warmtepomp particulier

In een woonhuis is een luchtwarmtepomp een betere oplossing dan een aardwarmtepomp, in dit artikel leest u waarom. Een lucht warmtepomp wordt in omliggende landen al veel langer toegepast en wint nu in Nederland aan terrein om van het gas af te gaan, kosten te besparen én minder CO2 uit te stoten.


Prijs lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel en produceert energiezuinig warm water ten behoeve van ruimte verwarming en sanitair tapwater. Wanneer u kiest voor een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp met een hoog rendement, is de prijsrange:

€ 7.000,- tot en met € 19.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)


Prijs het laagst bij vloerverwarming en goede isolatie

Het rendement van de warmtepomp is het beste bij Laag TemperatuurVerwarming (LTV), zoals vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. De warmtepomp hoeft minder hard te werken, kan kleiner worden uitgevoerd en kost dan minder. Wanneer het huis ook nog eens goed geïsoleerd is, is er weinig vermogen van de warmtepomp nodig en ben je qua aanschafprijs en verbruik het goedkoopst uit.

€ 7.000,- tot en met € 12.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp

Warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht


Prijs hoger bij radiatoren en slechte isolatie

U hoeft niet uw hele huis te verbouwen om van het gas af te gaan. Wanneer u een slecht geïsoleerd huis heeft met traditionele radiatoren, kunt u toch eenvoudig van het gas door uw Cv te vervangen voor een Hoog Temperatuur (HT) lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp produceert net zoals uw Cv-ketel warm water tot 80 graden Celcius. Een normale lucht/water warmtepomp (LT) gebruikt energie uit de buitenlucht om water te verwarmen tot 55 graden Celsius. Het extra verwarmen gebeurt door een cascade ‘gestapelde’ warmtepomp, in feite twee warmtepompcircuits in één warmtepomp. Daarom is een HT warmtepomp complexer en verbruikt meer energie. Wanneer u voldoende ruimte heeft voor zonnepanelen kunt u toch volledig duurzaam uw huis verwarmen en beschikken over warm sanitair tapwater.

Vanaf € 15.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Hoog- of laagtemperatuur verwarming?

*Meerprijs t.o.v. Cv-ketel lager dankzij besparingen

Subsidie drukt de aanschafprijs met enkele duizenden euro’s, de hoogte is afhankelijk van het merk en capaciteit. Voor een eerlijk vergelijk gaat hier de investering van een nieuwe Cv-ketel af. De meerprijs t.o.v. een Cv-ketel is dan nog maar een paar duizend euro, wat u terugverdient dankzij lagere lasten. In een nieuwbouwhuis zijn er extra besparingen, zoals het niet hoeven aanleggen van een gasleiding naar uw woning (besparing tussen de € 794,- en € 1.546,-) en geen gasleiding en rookgasafvoer in uw huis. Dat maakt de meerprijs nog lager met een nog kortere terugverdientijd tot gevolg. Onderhoudskosten zijn vergelijkbaar met de Cv-ketel.

Warmtepomp en Cv-ketel kosten vergelijken


Prijs lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp verspreidt de warmte én koeling via lucht en wordt herkend als een airconditioning. Hierbij is de bron ook de buitenlucht waardoor de lucht/lucht warmtepomp ook energiezuinig werkt op elektriciteit. De toepassing kan zijn een slaapkamer tot en met de complete hoofdverwarming. Afhankelijk van uw comfortwerns adviseren we een lucht/water warmtepomp voor het tapwater en de vloerverwarming beneden voor een constante en duurzame warmte en op de verdieping een lucht/lucht warmtepomp voor snelle (bij)verwarming of koeling. Afhankelijk van de capaciteit, is de prijsrange:

€ 1.800,- tot en met € 7.500,- (particulieren krijgen geen subsidie, bedrijven met winstoogmerk wel).

Lucht/lucht warmtepomp

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht warmtepomp


Prijs aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp is een stuk duurder dan een luchtwarmtepomp. Dat heeft alles te maken met de bron die aangelegd moet worden, die doorgaans tussen de € 3.000,- en € 5.000,- kost voor een gesloten bron. Bij hogere vermogens en een open bron, zijn de kosten minimaal € 10.000,-. Dit zijn kosten die bovenop de kosten komen voor de warmtepomp zelf. De kosten voor de warmtepomp zelf zijn vergelijkbaar met een luchtwarmtepomp. Het onderhoud is bij een aardwarmtepomp juist hoger. In een gemiddeld woonhuis weegt de extra investering t.o.v. een moderne luchtwarmtepomp niet op tegen het betere rendement dat maar zo’n € 60,- per jaar bedraagt. De terugverdientijd van de meerinvestering is onrealistisch en het risico om de bron in balans te houden niet waard. De prijsrange is:

€ 11.000,- tot en met € 25.000,- voor een gesloten systeem en ver daar boven voor een open bron.

 

Warmtepomp zakelijk

Een warmtepomp wordt zakelijk al veel langer toegepast in Nederland dan voor woningen. Voor elke branche zijn er daarom toepassingen om duurzaam uw project van warmte en koeling te voorzien. Op een lucht/lucht warmtepomp, zoals bepaalde airco’s en VRF Systemen, krijgen bedrijven met een winstoogmerk subsidie.

Warmtepomp zakelijk

Hoe groter het pand of verbruik, hoe groter de besparing waardoor een warmtepomp vaak binnen enkele jaren is terugverdient. Een warmtepomp werkt energiezuinig op elektriciteit waardoor u bespaart ten opzichte van een Cv-ketel op gas. Die besparing wordt nog groter wanneer uw bedrijf meer dan 10.000 kW of meer dan 50.000 kW verbruikt. Als grootverbruiker wordt de elektraprijs bij die grenzen namelijk goedkoper per kW, een voordeel dat we bij gas niet kennen. Naast besparing op energiekosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten.

De kosten voor een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van de capaciteit en comfortwensen. Klimaatexpert.com levert warmtepompen voor een kleine winkel tot een ziekenhuis en alles wat er tussen zit, van 2 kW van 2 mW. 

 Zakelijke toepassingen
Per branche hebben wij de toepassing van een warmtepomp beschreven. 


Warmtepomp zakelijk

Financieel verduurzamen spaarpot

Spaarpot voor verwarmen

Verduurzamen betekent lagere maandlasten

wesley
goedemiddag,

toch vraag ik me af wat nou het rendement is bij -10 graden. of -5 graden bij een lucht water warmtepomp.
aangezien je hem dan het hardst nodig hebt. wat doet je cop dan? of moet hij dan alles elektrisch na verwarmen?

hoop dat u mij hier meer over kan vertellen..

mvg
wesley

Klimaatexpert.com
Beste Wesley,

Uw vraag is terecht. Een belangrijker cijfer van een warmtepomp is daarom de SCOP. De S staat voor Seasonal, het seizoensrendement. Dit getal is het gemiddelde rendement van een warmtepomp in een heel jaar. Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven:

https://www.klimaatexpert.com/warmtepomp/technisch/cop-scop-en-rendement

Hopelijk beantwoorden wij met dit artikel uw vraag.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Wesley
De scop is dus juist waar hey me niet om gaat. Hiervan gaan ze uit van een jaar. Echt zal ik (de meeste mensen) die warmtepomp niet gebruiken met warm weer. Dus het gaat mij puur om de koude periode wat is dan de werkelijk cop?
P.M. Krielen
Besparing?? Kijk een warmtepomp kost incl. montage pakweg 4200 euro ( 7 kw wp)

Mijn gasverbruik is nu 1450 kuub ( laten we zeggen 80 cent per m = 1160 euro)
Heb wel een HR ketel 4 jaar oud oa voor warmwater.
Met warmte pomp ga ik 800 kuub gas minder gebruiken= 640 euro
Daarentegen gaat mijn elektriciteit met 3100 Kw omhoog, stel dat op 21 cent
dan kost mij dat 651 euro.
Welke besparing?
Krielen

rob
klopt wat u schrijft, maar dat komt o.a. door de ik zeg maar ' ongelukkige' combinatie. Warmwater blijft via HR ketel, dus je blijft vastrecht en onderhoud betalen. Tweede is dat het dus een lucht-water warmtepomp moet zijn bij die kosten, die is veel duurder dan een lucht lucht warmtepomp, ong. 1700 incl installatie.
Krielen
Rob, kijk je gaat geen HR ketel wegdoen na 4 jaar, we hebben ook een wtw installatie met koeler, niet met lucht lucht warmtepomp op mijn verwarming er was geen plaats meer voor zo'n terug win installatie.
Aangezien we in 2014-15 nieuw gebouwd hebben, triple HR++ glas, spouwisolatie 15 cm PIR, het dak met 15 cm pir, (waardoor we mobiel binnen bijna niet bereikbaar zijn), denk ik toch dat de investering in een warmtepomp lucht-water voor mij niet interessant meer is.

rob
helemaal mee eens, zou ik ook niet doen. beetje jammer dat in nieuwoouw zo kort geleden nog een gas cv is ingebouwd, maar dat is geweest :) nu maar wachten tot de cv op is zogezegd
Krielen
En dan nog een kostenplaatje over warmtepomp en, een Airwell 9 Kw kost zo’n 4000 euro en een Artel 2900 euro???ze lijken heel veel op elkaar en beide hebben een subsidie van 1900 euro. Dus is weer aantrekkelijker
Maria
Je kunt je bijna nergens in Nederland af laten sluiten van het gas. De netbeheerder blijft gewoon vastrecht rekenen. Is al diverse keren aan de orde geweest bij KASSA. Als je niet betaalt kunnen ze het gas gewoon afsluiten maar wil je definitief van het gas af dan schijnen de leidingen tot aan de straat verwijderd te moeten worden op JOUW KOSTEN !! Bezint eer ge begint.
rob meier
klopt moet je dan zelf betalen, pakweg 700 Euro ,maar dat verdien je op termijn , in enkele jaren, weer terug omdat je het vastrecht niet meer betaald
Kasper
Zoals ik al had aangegeven: Het kan gratis en voor nop. Op Tweakers staan meerdere succesvolle manieren om dit te realiseren. Het zit 'm in de precieze bewoording in de communicatie naar de netbeheerder.
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/55222243#55222243

Klimaatexpert.com
Beste Maria,

Overal in Nederland kun je je tegenwoordig af laten sluiten van het gas. Er zijn twee mogelijkheden: het geheel verwijderen kost € 687,- voor laagbouw en € 366,12 voor gestapelde bouw. De meter en de aansluiting naar de woning worden dan inderdaad verwijderd. Een andere optie is een tijdelijke afsluiting van het gas. De kosten hiervoor bedragen € 121,- voor het afsluiten en hetzelfde bedrag voor het weer aansluiten. Deze tijdelijke afsluiting mag maximaal 12 maanden duren.
Er wordt wel ingespeeld op de markt, enkele jaren geleden was alleen een verzegeling van de meter mogelijk en mocht dit voor een langere periode. Ook de kosten voor het afsluiten zijn onderhevig aan marktwerking, de prijzen zijn fors omhoog gegaan nu er steeds meer vraag naar is.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamMaria
Dit bedoel ik dus. In de tekst staat heel makkelijk een besparing van het vastrecht. Om hier vanaf te komen moet je dus OF flink in de buidel tasten OF het gas af laten sluiten voor 121 euro per jaar. Dit alles om 123 euro te besparen. Afhankelijk van waar je woont dus gedoe voor 2 hele euro's. Dit is nog altijd NIET GOED geregeld dus kun je ook niet zomaar schrijven dat je bespaart op je vastrecht.
rob
ja waar, maar je moet dan meerekenen dat je bespaart omdat je geen vastrecht meer getaald, en ook de cv nioet meer onderhouden hoeft te worden. Maakt allemaal alleen zin als je helemaal van het gas af gaat, dus niet tijdelijk afsluiten, dan heb je het snel terugverdient (2-3 jaar, en daarna komt het geld jaarlijks naar je toe)
Kasper
Het kan gratis en voor nop. Op Tweakers staan meerdere succesvolle manieren om dit te realiseren. Het zit 'm in de precieze bewoording in de communicatie naar de netbeheerder.
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/55222243#55222243

rob
een bekende van mij schreef mij dat je dit wel kunt proberen maar dat je dan moet hopen dat de deurwaarder niet voor de deur staat, dus blijkbaar is dit niet allemaal zo legaal
Kasper
Een deurwaarder aan je deur zegt niet zo veel over de legaliteit, of over het gelijk van de ander. Het zegt hoogstens iets over de volhardendheid van de andere partij.

Desalniettemin kan iets dergelijks inderdaad gebeuren.

rob
ik wil even opmerken dat Klimaatexpert volgens mijn ervaring een van de weinigen is die lucht-lucht-warmtepompen als serieus alternatief noemt noch dat afdoet als iets dat niet kan functioneren. Vele andere ' experts' roepen, ten onrechte, iets anders. Het blijft wel maatwerk, afhankelijk van personnlijke situatie maar ook van wat er al aanwezig is (vloerverwarming al aanwezig of moet de plavuizenvloer opengebroken worden)
Gerrit-Jan
Nieuw te bouwen huis incl. warmtepomp. Wat zijn nu mijn kosten voor deze in een rijtjeshuis met 2 bewoners?
Totaal woonoppervlak 130m2
Alvast bedankt voor uw reactie.

rob
dus een rijtjes huis met twee verdiepingen neem ik aan. analoog aan wat ik in een vrijstaand huis heb gedaan , twee lucht-lucht warmtepompompen aanbrengen, zit je op ongeveer 3500 Euro voor de twee. Moet je nog wel een doorstroomverwarmer hebben voor het warme water, of een warmtepomp boiler. Wij hebben het eerste omdat wij warm water vrijwel alleen voor warm water gebruiken, en wij zijn ook met twee personen. Let even op dat de doorstroomboiler niet te hoge capaciteit heeft want anders heb je 3-fase stroom nodig en dat is duur in Nederland. De warmtepompboiler schijnt (las in toevallig vandaag ergens) rond 3000 Euro.
Dus ene optie pakweg 4000 Euro, tweede optie pakweg 6500 Euro. Op termijn verdien je het terug tov gas.
Als je deze CO2 vrije weg wilt gaan, zie er dan op toe dat ze geen gasleiding aanleggen want dan ga je ook vastrecht betalen.
Succes! Rob
PS let even op geluidsniveau buitenunit; en er zijn mensen die ook in de winter boven niet stoken, dan 1 LL warmtepomp ipv 2

Klimaatexpert.com
Beste Gerrit-Jan,
Bedankt voor uw reactie.
Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Wij gaan ons best doen u binnen 3 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Peter Ravestein
Is het ook mogelijk om een afgesloten stadsverwarming installatie te gebruiken via een warmtepomp of missen we belangrijke onderdelen uit een c.v. installatie denk aan een drukvat en pomp. Wij hebben 28 zonnepanelen liggen voor ruim 5500 kWh per jaar opbrengst, stoken alles op elektrische radiatoren en boiler 80 liter en een houtkachel.
Van de dure stadsverwarming zijn we af, inclusief vastrecht.
Verbruiken bijna 7500 kWh per jaar dus we moeten iets bijbetalen. Zou een warmtepomp geen oplossing zijn dan kunnen elektrisch verwarmen achterwegen laten.
Radiatoren 2x van 2000 Watt vreten aardig wat. Dat zou dan naar de warmtepomp kunnen.

Klimaatexpert.com
Beste Peter,
Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp (airconditioning) zou een absoluut meer voordelige keuze zijn. De SCOP van een lucht/lucht warmtepomp ligt zo rond de 4 en is dus een factor 4 zuiniger dan de elektrische verwarmers.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

rob
ja wellicht wel, maar hang lijkt mij af van de precieze infrastructuur van de aanwezige hardware van de stadsverwarming. Maar een lucht-lucht warmtepomp is vrijwel net zo efficient en veel goedkoper in aanschaf en aanleg. Heb net berekend dat mijn SCOP 5 is over afgelopen 12 maanden, en dan niet die volgens de fabrikant maar die ik zelf heb berekend op basis van verbruik (nu, en vroeger op gas). Echt een aanrader.
Debbie W
Hallo,

Ik ga in 2020 verhuizen naar een nieuwbouw appartement van 90m2 met vloerverwarming en een warmtepomp.
Is er een indicatie te geven voor de kosten per jaar voor de warmtepomp? (Onderhoud en verbruik)

Groet,
Debbie


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR