"Wat levert een warmtepomp op?"

Dat is eigenlijk de juiste vraag

Wat kost een warmtepomp?

Deze vraag wordt vaak gesteld, maar is eigenlijk verkeerd. U kunt zich beter afvragen wat de warmtepomp oplevert. De besparing op uw energierekening kan namelijk flink oplopen, waardoor u de kosten van een warmtepomp t.o.v. een Cv-ketel altijd binnen de levensduur terugverdient. Naast besparing op kosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten. Met zonnepanelen bent u zelfvoorzienend en bovendien u kunt ook koelen met een warmtepomp. 

Wat kost een warmtepomp


U bespaart niet alleen op energiekosten

Een warmtepomp werkt niet op gas maar zeer efficiënt op elektriciteit. Het overgrote deel van de energie die nodig is om te verwarmen, wordt uit een bron onttrokken zoals de buitenlucht of de grond. Meer informatie vindt u op hoe werkt een warmtepomp. Met een warmtepomp bespaart u dus enorm op energiekosten. In een gemiddeld woonhuis met een gasverbruik van 1.600 m3 gas, bespaart u € 420,- op energiekosten.

Daarnaast betaalt u geen vastrechtkosten meer als u zich laat afsluiten van het gas. Dat is afhankelijk van uw leverancier/woonplaats een besparing van nog eens € 123,- tot € 264,- per jaar. Dat maakt de totale besparing in dit voorbeeld € 633,- per jaar.

Alles over warmtepompen


Prijs warmtepomp particulier

In een woonhuis is een luchtwarmtepomp een betere oplossing dan een aardwarmtepomp, in dit artikel leest u waarom. Een lucht warmtepomp wordt in omliggende landen al veel langer toegepast en wint nu in Nederland aan terrein om van het gas af te gaan, kosten te besparen én minder CO2 uit te stoten.


Prijs lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitendeel en een binnendeel en produceert energiezuinig warm water ten behoeve van ruimte verwarming en sanitair tapwater. Wanneer u kiest voor een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp met een hoog rendement, is de prijsrange:

€ 7.000,- tot en met € 19.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)


Prijs het laagst bij vloerverwarming en goede isolatie

Het rendement van de warmtepomp is het beste bij Laag TemperatuurVerwarming (LTV), zoals vloerverwarming of laag temperatuur radiatoren. De warmtepomp hoeft minder hard te werken, kan kleiner worden uitgevoerd en kost dan minder. Wanneer het huis ook nog eens goed geïsoleerd is, is er weinig vermogen van de warmtepomp nodig en ben je qua aanschafprijs en verbruik het goedkoopst uit.

€ 7.000,- tot en met € 12.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp

Warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht


Prijs hoger bij radiatoren en slechte isolatie

U hoeft niet uw hele huis te verbouwen om van het gas af te gaan. Wanneer u een slecht geïsoleerd huis heeft met traditionele radiatoren, kunt u toch eenvoudig van het gas door uw Cv te vervangen voor een Hoog Temperatuur (HT) lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp produceert net zoals uw Cv-ketel warm water tot 80 graden Celcius. Een normale lucht/water warmtepomp (LT) gebruikt energie uit de buitenlucht om water te verwarmen tot 55 graden Celsius. Het extra verwarmen gebeurt door een cascade ‘gestapelde’ warmtepomp, in feite twee warmtepompcircuits in één warmtepomp. Daarom is een HT warmtepomp complexer en verbruikt meer energie. Wanneer u voldoende ruimte heeft voor zonnepanelen kunt u toch volledig duurzaam uw huis verwarmen en beschikken over warm sanitair tapwater.

Vanaf € 15.000,- (hier gaat de subsidie en overige besparingen nog van af *)

Hoog- of laagtemperatuur verwarming?

*Meerprijs t.o.v. Cv-ketel lager dankzij besparingen

Subsidie drukt de aanschafprijs met enkele duizenden euro’s, de hoogte is afhankelijk van het merk en capaciteit. Voor een eerlijk vergelijk gaat hier de investering van een nieuwe Cv-ketel af. De meerprijs t.o.v. een Cv-ketel is dan nog maar een paar duizend euro, wat u terugverdient dankzij lagere lasten. In een nieuwbouwhuis zijn er extra besparingen, zoals het niet hoeven aanleggen van een gasleiding naar uw woning (besparing tussen de € 794,- en € 1.546,-) en geen gasleiding en rookgasafvoer in uw huis. Dat maakt de meerprijs nog lager met een nog kortere terugverdientijd tot gevolg. Onderhoudskosten zijn vergelijkbaar met de Cv-ketel.

Warmtepomp en Cv-ketel kosten vergelijken


Prijs lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp verspreidt de warmte én koeling via lucht en wordt herkend als een airconditioning. Hierbij is de bron ook de buitenlucht waardoor de lucht/lucht warmtepomp ook energiezuinig werkt op elektriciteit. De toepassing kan zijn een slaapkamer tot en met de complete hoofdverwarming. Afhankelijk van uw comfortwerns adviseren we een lucht/water warmtepomp voor het tapwater en de vloerverwarming beneden voor een constante en duurzame warmte en op de verdieping een lucht/lucht warmtepomp voor snelle (bij)verwarming of koeling. Afhankelijk van de capaciteit, is de prijsrange:

€ 1.800,- tot en met € 7.500,- (particulieren krijgen geen subsidie, bedrijven met winstoogmerk wel).

Lucht/lucht warmtepomp

Verschil lucht water en lucht lucht warmtepomp

Verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht warmtepomp


Prijs aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp is een stuk duurder dan een luchtwarmtepomp. Dat heeft alles te maken met de bron die aangelegd moet worden, die doorgaans tussen de € 3.000,- en € 5.000,- kost voor een gesloten bron. Bij hogere vermogens en een open bron, zijn de kosten minimaal € 10.000,-. Dit zijn kosten die bovenop de kosten komen voor de warmtepomp zelf. De kosten voor de warmtepomp zelf zijn vergelijkbaar met een luchtwarmtepomp. Het onderhoud is bij een aardwarmtepomp juist hoger. In een gemiddeld woonhuis weegt de extra investering t.o.v. een moderne luchtwarmtepomp niet op tegen het betere rendement dat maar zo’n € 60,- per jaar bedraagt. De terugverdientijd van de meerinvestering is onrealistisch en het risico om de bron in balans te houden niet waard. De prijsrange is:

€ 11.000,- tot en met € 25.000,- voor een gesloten systeem en ver daar boven voor een open bron.

 

Warmtepomp zakelijk

Een warmtepomp wordt zakelijk al veel langer toegepast in Nederland dan voor woningen. Voor elke branche zijn er daarom toepassingen om duurzaam uw project van warmte en koeling te voorzien. Op een lucht/lucht warmtepomp, zoals bepaalde airco’s en VRF Systemen, krijgen bedrijven met een winstoogmerk subsidie.

Warmtepomp zakelijk

Hoe groter het pand of verbruik, hoe groter de besparing waardoor een warmtepomp vaak binnen enkele jaren is terugverdient. Een warmtepomp werkt energiezuinig op elektriciteit waardoor u bespaart ten opzichte van een Cv-ketel op gas. Die besparing wordt nog groter wanneer uw bedrijf meer dan 10.000 kW of meer dan 50.000 kW verbruikt. Als grootverbruiker wordt de elektraprijs bij die grenzen namelijk goedkoper per kW, een voordeel dat we bij gas niet kennen. Naast besparing op energiekosten draagt u tevens uw steentje bij voor schonere aarde door minder CO2 uit te stoten.

De kosten voor een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van de capaciteit en comfortwensen. Klimaatexpert.com levert warmtepompen voor een kleine winkel tot een ziekenhuis en alles wat er tussen zit, van 2 kW van 2 mW. 

 Zakelijke toepassingen
Per branche hebben wij de toepassing van een warmtepomp beschreven. 


Warmtepomp zakelijk

Financieel verduurzamen spaarpot

Spaarpot voor verwarmen

Verduurzamen betekent lagere maandlasten

wesley
goedemiddag,

toch vraag ik me af wat nou het rendement is bij -10 graden. of -5 graden bij een lucht water warmtepomp.
aangezien je hem dan het hardst nodig hebt. wat doet je cop dan? of moet hij dan alles elektrisch na verwarmen?

hoop dat u mij hier meer over kan vertellen..

mvg
wesley

Klimaatexpert.com
Beste Wesley,

Uw vraag is terecht. Een belangrijker cijfer van een warmtepomp is daarom de SCOP. De S staat voor Seasonal, het seizoensrendement. Dit getal is het gemiddelde rendement van een warmtepomp in een heel jaar. Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven:

https://www.klimaatexpert.com/warmtepomp/technisch/cop-scop-en-rendement

Hopelijk beantwoorden wij met dit artikel uw vraag.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


Wesley
De scop is dus juist waar hey me niet om gaat. Hiervan gaan ze uit van een jaar. Echt zal ik (de meeste mensen) die warmtepomp niet gebruiken met warm weer. Dus het gaat mij puur om de koude periode wat is dan de werkelijk cop?
P.M. Krielen
Besparing?? Kijk een warmtepomp kost incl. montage pakweg 4200 euro ( 7 kw wp)

Mijn gasverbruik is nu 1450 kuub ( laten we zeggen 80 cent per m = 1160 euro)
Heb wel een HR ketel 4 jaar oud oa voor warmwater.
Met warmte pomp ga ik 800 kuub gas minder gebruiken= 640 euro
Daarentegen gaat mijn elektriciteit met 3100 Kw omhoog, stel dat op 21 cent
dan kost mij dat 651 euro.
Welke besparing?
Krielen

Hopman
Wij hebben voor de vloerverwarming 50 graden nodig hoe komt u aan die temparatuur
Peter
Vloerverwarming maximaal 40 graden. Met mijn warmtepomp nog niet boven de 35 graden geweest
Maria
Je kunt je bijna nergens in Nederland af laten sluiten van het gas. De netbeheerder blijft gewoon vastrecht rekenen. Is al diverse keren aan de orde geweest bij KASSA. Als je niet betaalt kunnen ze het gas gewoon afsluiten maar wil je definitief van het gas af dan schijnen de leidingen tot aan de straat verwijderd te moeten worden op JOUW KOSTEN !! Bezint eer ge begint.
rob meier
klopt moet je dan zelf betalen, pakweg 700 Euro ,maar dat verdien je op termijn , in enkele jaren, weer terug omdat je het vastrecht niet meer betaald
Kasper
Zoals ik al had aangegeven: Het kan gratis en voor nop. Op Tweakers staan meerdere succesvolle manieren om dit te realiseren. Het zit 'm in de precieze bewoording in de communicatie naar de netbeheerder.
https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/55222243#55222243

Peter Ravestein
Bij aandringen stadsverwarming wel, maar je mag wel iets meer dan 400 euro betalen om afgesloten te worden in Breda.
Kasper
Inmiddels worden de kosten niet meer afgewenteld op degene die afgesloten wil worden.
Klimaatexpert.com
Beste Maria,

Overal in Nederland kun je je tegenwoordig af laten sluiten van het gas. Er zijn twee mogelijkheden: het geheel verwijderen kost € 687,- voor laagbouw en € 366,12 voor gestapelde bouw. De meter en de aansluiting naar de woning worden dan inderdaad verwijderd. Een andere optie is een tijdelijke afsluiting van het gas. De kosten hiervoor bedragen € 121,- voor het afsluiten en hetzelfde bedrag voor het weer aansluiten. Deze tijdelijke afsluiting mag maximaal 12 maanden duren.
Er wordt wel ingespeeld op de markt, enkele jaren geleden was alleen een verzegeling van de meter mogelijk en mocht dit voor een langere periode. Ook de kosten voor het afsluiten zijn onderhevig aan marktwerking, de prijzen zijn fors omhoog gegaan nu er steeds meer vraag naar is.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamMaria
Dit bedoel ik dus. In de tekst staat heel makkelijk een besparing van het vastrecht. Om hier vanaf te komen moet je dus OF flink in de buidel tasten OF het gas af laten sluiten voor 121 euro per jaar. Dit alles om 123 euro te besparen. Afhankelijk van waar je woont dus gedoe voor 2 hele euro's. Dit is nog altijd NIET GOED geregeld dus kun je ook niet zomaar schrijven dat je bespaart op je vastrecht.
Gerrit-Jan
Nieuw te bouwen huis incl. warmtepomp. Wat zijn nu mijn kosten voor deze in een rijtjeshuis met 2 bewoners?
Totaal woonoppervlak 130m2
Alvast bedankt voor uw reactie.

Klimaatexpert.com
Beste Gerrit-Jan,
Bedankt voor uw reactie.
Graag helpen wij u met een advies op maat over het toepassen van een warmtepomp. U kunt daarvoor vrijblijvend onze vragenlijst invullen:
https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst
Wij gaan ons best doen u binnen 3 werkdagen te voorzien van een geheel vrijblijvende indicatie.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Peter Ravestein
Is het ook mogelijk om een afgesloten stadsverwarming installatie te gebruiken via een warmtepomp of missen we belangrijke onderdelen uit een c.v. installatie denk aan een drukvat en pomp. Wij hebben 28 zonnepanelen liggen voor ruim 5500 kWh per jaar opbrengst, stoken alles op elektrische radiatoren en boiler 80 liter en een houtkachel.
Van de dure stadsverwarming zijn we af, inclusief vastrecht.
Verbruiken bijna 7500 kWh per jaar dus we moeten iets bijbetalen. Zou een warmtepomp geen oplossing zijn dan kunnen elektrisch verwarmen achterwegen laten.
Radiatoren 2x van 2000 Watt vreten aardig wat. Dat zou dan naar de warmtepomp kunnen.

Klimaatexpert.com
Beste Peter,
Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp (airconditioning) zou een absoluut meer voordelige keuze zijn. De SCOP van een lucht/lucht warmtepomp ligt zo rond de 4 en is dus een factor 4 zuiniger dan de elektrische verwarmers.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Debbie W
Hallo,

Ik ga in 2020 verhuizen naar een nieuwbouw appartement van 90m2 met vloerverwarming en een warmtepomp.
Is er een indicatie te geven voor de kosten per jaar voor de warmtepomp? (Onderhoud en verbruik)

Groet,
Debbie

Lammert
Hallo,

Maakt het voor het elektriciteitsverbruik van een grondwaterwarmtepomp nog veel uit of je één vertrek of meerdere vertrekken verwarmt, aangezien de warmte toch aan de bodem wordt onttrokken?
Waar moet ik ongeveer op rekenen qua elektriciteitskosten op jaarbasis wanneer ik in het stookseizoen meerdere vertrekken continue verwarm met zo'n pomp + warm water?
Het gaat om een redelijk geïsoleerde hoekwoning.

Groet,

Lammert

klimaatexpert.com
beste Lammert,

dank voor je vraag, maar helaas is daar niet zo maar een antwoord op te geven. Het gaat om het warmteverlies van de woning. Indien die toeneemt door het verwarmen van een extra ruimte, zal er meer warmte onttrokken worden aan de bron en dit kan alleen maar als de compressor meer energie in dit werk stopt. De massastroom van het koudemiddel moet hiervoor namelijk toenemen bij een gelijkblijvende afgifte temperatuur. Gevolg is dat de elektriciteitsrekening zal toenemen. In welke mate durf ik echter niet te zeggen.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Jaap Wisse
Ik overweeg een airco aan te schaffen voor mijn woonkamer. Inmiddels ben ik zover dat ik denk aan een Daikin 4,2 kW. Die zou in staat moeten zijn mijn woonkamer (naast koelen in de hete dagen) gemakkelijk moeten kunnen verwarmen. ik reken dan op een besparing van zo'n 700-900 m3 gas per jaar als mijn cv voor de woonkamer niet meer hoeft te branden. Er staat wel een stroomverbruik tegenover van wellicht zo'n 1000 tot 1500 kWh. per saldo bij 80ct per m3 resp. 22 ct per kWh een behoorlijke besparing. Vraag is of dit plaatje klopt.
andere scepsis die ik heb is de eventuele geluidsirritatie van de blazende installatie. waar ik ook nog niet uit ben is hoe en of de cv werking in de overige ruimtes goed regelbaar is met mijn huidige iSense thermostaat (icm Avanta Remeha) (ik heb begrepen dat dit met de openhaardstand zou moeten kunnen).
Kan ik wat deskundig advies krijgen over een en ander?

Klimaatexpert.com
Beste Jaap,

de berekening van de kWh-en zijn een beetje te rooskleurig voorgesteld. 900 m3 gas heeft een equivalente warmte van ongeveer 8000 kWh (9,77 kWh / m3 gas, rendement ketel 90%) delen we dit door een COP van 4 zal dit dus een 500 kWh hoger verbruik geven.

het geluid van het binnendeel kunnen we uiteraard niet veranderen, er zijn echter warmtepomp binnendelen die een bijzonder laag geluidsvermogen hebben. Zelfs zijn er binnendelen die nagenoeg tochtvrij kunnen werken.

helaas kan ik u niet verder helpen met de iSense thermostaat, hier zou u het best uw installateur kunnen vragen wat wijsheid is. Wellicht is het zelfs beter om de thermostaat naar de belangrijkste ruimte te verplaatsen zodat er niet onnodig word verwarmd.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Claartje
Interessant overzicht en toch best een verschil in kosten. Ik was benieuwd of hier nog het PVT paneel bijkomt. Want ik lees op verschillende websites dat dit ook nog een interessante optie kan zijn.

De subsidiebedragen lopen ook flink uiteen. Op https://simpelsubsidie.nl/ lees ik dat het gemiddelde subsidiebedrag zo'n 1.500 euro is. Dit is gemiddeld 20 procent netto voordeel. Komt dat jullie bekend voor?

johan
ERg misleiden verhaal dit. Want leuk dat je jullie over besparing hebben maar als bewoner moet je eerst het geld ophoesten. De duizenden euro's dus. Dat hebben veel mensen niet. En als je het al geleend krijgt bij de bank heb je elke maand flinke aflossing en rente. bij een lager inkomen is dat gewoon onmogelijk
DUS JA het gaat wel over de kosten. Misleid de mense nniet

Jan
Ik heb een hoekwoning uit 2006 met 12 zonnepanelen. Die leveren 3000 kWh per jaar. Verder een LTV met vloerverwarming overal in huis. Gasverbruik per jaar: 1000 kuub en stroom: 2500 kWh (al zal dat nu iets meer zijn vanwege thuiswerken).
Mijn ketel zal eerdaags een keer vervangen moeten worden.
Ben me een beetje aan het inlezen over wat ik kan doen vwb verduurzamen en of het handig en verstandig (qua kosten) is.
Nu is mijn vraag waar ik het beste aan doe en waar ik aan moet denken qua kosten?

Klimaatexpert.com
beste Jan,

dank voor de interesse in Klimaatexpert.

de vraag is uiteraard met de info die we hebben wat lastig te beantwoorden. Met de geïnstalleerde vloerverwarming in het huis zou een overstap naar een warmtepomp (laag temperatuur) goed te maken zijn. Daarbij heeft u al een bijzonder laag gasverbruik, in acht nemende dat hier ook tapwater mee word gemaakt voor het douchen etc.? Om een betere inschatting te maken zouden we graag met u hierover in contact komen. Indien u uw gegevens deelt via info@klimaatepert.com, zullen wij contact met u opnemen om te kijken welke investering er gedaan moet worden om van het gas af te gaan.

met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


johan eldert
Blijft dus opvallend dat ook dit blog van klimaatexpert geen volledig antwoord en de volledige rekensom laat zien. Want leuk al die voorstellen, ondertussen heb je wel elke maand aflossing + rente van de lening die je nodig hebt, om dit te kunnen bekostigen. En pas jaren! later kom je een keer in de buurt van het breakevenpunt. Tjsa, zo kan ik alles wel verkopen.
Ook zie ik nog steeds niet over de E-cvKetel die op de markt gaat komen. Opwarming van water mbv microgolven. Aanschaf is vele malen goedkoper dan warmtepomp. Oke rendement ligt veel lager door stroomverbruik. Maar erg eenvoudig qua installatie. Feitelijk vervang je je gasketel voor een e-Ketel.

Brouwer
Goedemiddag, is het mogelijk om persoonlijk advies te krijgen over het vervangen van twee warmtepompen. Ik krijg verschillende adviezen en weet niet waar ik het nu moet zoeken.

Klimaatexpert.com
geachte heer Brouwer,

dank voor uw interesse in Klimaatexpert.

om u te kunnen helpen zijn we uw gegevens nodig. Graag zien we deze verschijnen op info@klimaatexpert.com

met vriendelijke groet
Klimaatexpert WebcareKas
Terugverdienen? Genoemde 600 euro besparing per jaar is heel optimistisch. Maar zelfs in dat geval. Een beetje warmtepomp kost zomaar 12.000 euro. Dus dan duurt het 20 jaar (!!!) voor het is terugverdiend. In een heel gunstig geval. Dat is gewoon de investering niet waard.
Ejoep
Is er een betere opstelling?
Heb een rijtjeswoning 3 woonlagen met platte dak. Om kamers te verwarmen zat ik te denken aan volgende opstellingen.
- Opstelling voorgevel: Multi split airco: Een buiten unit en drietal binnenunits: 2 slaapkamers op 2e verdieping en woonkamer/keuken op 1e verdieping.
- Opstelling achtergevel: Multi split airco: Een buiten unit en drietal binnenunits: 2 slaapkamers op de 2e verdieping en tuinkamer op de begane grond.
- Opstelling badkamer 2e verdieping: Zonneboiler aangevuld met warmtewisselaar of voorraadvat. Echter op de 2e verdieping is er niet echt ruimte beschikbaar voor een voorraadvat.
- Dak nog aan te vullen met zonnepanelen.
Heb de volgende vragen:
- Is er een combi buiten unit waarbij ik geen 3 buitenunits heb maar een enkel?
- Slaapkamers hebben een grootte van 7 tot 13 m2. Zijn er kleinere binnen units?
- Hoe staat het met subsidies. Is het beter om nog dit jaar subsidie aan te vragen of beter wachten tot volgend jaar?
Alvast bedankt.

Webcare klimaatexper
Beste Ejoep,
In basis een goed idee om slaapkamers met lucht lucht warmtepompen te doen helaas zit hier geen subsidie op. In de woonkamer / keuken zou ik wat voorzichter zijn met lucht lucht, lucht is snel in opwarmen maar ook snelin afkoelen de temperatuur is dan minder stabiel en ook de massa is minder opgewarmd. In de regel geeft vloerverwarming of radiatoren een hoger comfort in de kuodere periodes. Gebruik je heirvoor een warmtepomp dan heb je gelijk een oplossing voor tapwater. Pas op met zonnecollectoren om in de winter voldoende warmwater te hebben heb je heeel veel collectors nodig in de zomer heb je dan een enorme ver productie. Gebruik de oppervlakte op je dak goed, een combinatie warmtepomp zonnecollector is efficienter en de over productie van elektra kan altijd worden ingezet. Jaar er zijn multi-splits met 5 binnendelen maar ook VRF systemen met wel 40 binnendelen, er kan veel. De Subsidie vraag moet je aan onze overheid stellen daar hebben wij geen antw

Arno
Onze cv ketel is 14 jaar oud. We willen een gasloze oplossing voor ons huis uit 1982. Huizen uit deze periode zijn niet het beste geïsoleerd. We hebben schelpen gestort onder het huis, overal HR++ glas geïnstalleerd en we hebben het Schrijverssysteem laten installeren in de spouw. Dakisolatie is matig vrees ik. We hebben 11 zonnepanelen en beneden hebben we vloerverwarming. We denken erover om de 1e en 2e verdieping met lucht-lucht te doen. (3 slaapkamers en 1 zolderkamer) Ik weet nog niet hoe we dan de badkamer gaan verwarmen. Voor beneden kunnen we een lucht-water warmtepomp doen op de vloerverwarming of een doorstroom verwarmer. Ik denk dat we boven naar 2 buitenunits moeten en dan moet er beneden ook een unit komen. Ik vraag me dan ook af of we dan niet een investering moeten gaan doen die niet de moeite is. Ik hoef er niet aan te verdienen, maar wil het wel graag terugverdienen binnen de levensduur en liefst meer comfort dan nu. (minder vochtig en ruimtes apart verwarmen)
Klimaatexpert
Beste Arno,

Het goede nieuws is dat je vloerverwarming hebt op de begane grond dat maakt een warmtepomp zeker mogelijk, Een combi warmtepomp kan daarnaast prima voorzien in warm tapwater. Je idee om verdieping te doen met lucht lucht is prima hiermee maak je het snel warm en bijkomend voordeel in de zomer heb je airco, er zijn multisplit systemen waarbij je op 1 buitendeel tot wel 5 binendelen kunt aansluiten. Met een doorstroom verwarmer zou ik uitkijken warm tapwater neemt best veel energie en met een lektrische doorstroom verwarmen gaat het snel met de kosten voor elektra. In de douche zou je kunnen koezen voor een lektrische handoekradiator of een stralingspaneel infrarood in de badkamer gaat dit prima, als hoofd verwarming is dit niet aan te bevelen in verband met energieverbruik en comfort.

Jacob
Hallo,
Ik ben druk bezig mijn huis (155m3) zonder gas te gaan verwarmen. Ik begon met informatie over infrarood maar dat is echt alleen maar bijwamte. Vervolgens een airco die zowel warmte als koeling doet, kosten single 2400. Als ik de bovenverdieping erbij doe is het 5700
Vandaag informatie warmtepomp, kosten 13000,00.
Ik gebruik rond 1600m3 gas op jaarbasis ben alleenstaand en doordeweeks ook niet altijd aanwezig.
Ik heb zonnepanelen en hou daar 1000 kWh aan over. Ik overweeg ivm aankoop elek auto nog meer zonnepanelen aan te schaffen.
Ik lees dat de airco koelt en ook warmte afgeeft. En dat de warmtepomp het net andersom doet. Tot zover te volgen. Kostenplaatje lijkt dat een airco beter is. Maar is dat kortetermijn denken? Ik ben op zoek naar warmte als ik thuis ben en niet dat ik eerst 1 uur moet wachten voordat het huis is opgewarmd. Natuurlijk weet ik dat je op afstand kunt inschakelen, maar daar gaat het mij niet om. Iemand tips of meedenken graag

Jacob
Dag Klimaatexpert,
Ik heb in mail reacties gelezen van een zekere Rob. Nu wil ik hierop nog graag reageren alleen zijn deze blogs nu verwijderd. Is dat bewust gedaan??? Ik vond de opmerkingen en advies wel verhelderend.

Webcare klimaatexpert
Beste Jacob,

Het hangt sterk af de islolatie van de woning en het bouwjaar en wat voor comfort je verwacht, om te verwarmen met lucht een airco moet de woning zeer goed geisoleerd zijn, voodeel de ruimte wordt snel warm, nadeel als de unit stopt met verwarmen dan wordt de ruimte ook snel weer koud omdat er geen warmte in de massa zit daarnaast maakt een lucht warmtepomp altijd iets geluid, in bedrijvige omgevingen valt dit weg en is dat niet storend in een stille woonkamer kan dit wel als storend worden ervaren. Daarnaast zal er een ventilatie warmtepompboiler te adviseren zijn voor het warme tapwater dan kun je van het gas af.
Webcare
Klimaatexpert

Jacob
Bedankt voor de reactie. Ik ben me ook aan het verdiepen in een warmtepomp. Een hybride zal het dan moeten zijn. Ik begrijp ondertussen dat de werking van een airco of warmtepomp verschillend zijn. Maar het gaat me vooral om direct warmte. Bij een warmtepomp is het een constante warmte of ik nu thuis ben of niet. Een airco geeft de warmte wanneer er om vraag. Tenminste als ik het goed begrijp.
Ik lees nu over een ventilatiewarmtepomp. Om warm water te krijgen. Kan dat niet bij een hybride dan???

Thijs
Ik hoor om me heen steeds vaker dat je bij installatie van een warmtepomp een 3 fase aansluiting moet hebben. Ik lees daar niks over .En ook de hogere vastrecht kosten (€70 per maand) zie ik in geen enkele berekening terug. Mijn zoon heeft een nieuw huis gekocht en is remlicht deze 3 fasen aansluiting te afserveren. Is dit echt nodig???
Webcare Klimaatexpert
Beste Thijs,
Afhankelijk van de grote van het huis en dus de warmtepomp draait deze op 230 V of 400 V het gemiddelde woonhuis kan het af met een 230 V enkelfase apparaat, Echter de warmtepomp neemt nogal wat vermogen als je tegelijk met de warmtepomp ook een droger of wasmachine aanzet , of bij geheel gasloos elektrisch kookt dan heb je de 3 fasen wel nodig, de meeste huizen hebben tegenwoordig al een 3 fasen aansluiting i.v.m. de gelijktijdigheid van het gebruik van producten.

Klimaateexpert WebcareRon
Beste klimaatexpert,

Ik zit te denken om een warmtepomp aan te schaffen, maar is dit voor ons rendabel ? Ons gas verbruik is 1400m3 per jaar, onze huidige Nefit ketel is twee jaar oud, ons huis(rijtje) is goed geïsoleerd we hebben vloerverwarming (beneden). Welke warmtepomp komt in aanmerking voor ons, ik wil de huidige ketel niet vervangen, en wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd? Ik hoor graag van u.

Paul Goorden
Aardwarmte lijkt me een betere oplossing dan luchtwarmte, omdat dan niet elke huis een warmtepomp nodig heeft met het bijbehorende geluid. In een blok met binnentuinen waar die apparaten staan blijkt dat toch een continue ruis te geven die op een gegeven moment toch gaat overheersen. Ik wil graag onderzoeken of het mogelijk is om een gezamenlijk aardwarmte-systeem aan te leggen, waar zo’n 20 tot 40 woningen gebruik van kunnen maken. Is dat mogelijk en wat zijn daarvan de voor- en nadelen?
Groet, Paul Goorden

Patrick
Goedemorgen,

Ik heb voor mijzelf een kleine berekening gemaakt wat wijsheid is. In verband met investeren in zonnepanelen en een warmtepomp. Mijn energie rekening stijgt met 150 euro vandaar dat ik dit waarschijnlijk beter kan investeren in verduurzaming.

Ik vebruik ongeveer 800 kuub gas en 4000 kWh aan stroom. Ik heb een huis uit 2016 met een energie label A (vloerverwarming, tripple glas etc.) zodra er zonnepanelen aan toegevoegd zijn. Ik kan waarschijnlijk dertien zonnepanelen kwijt. De warmtepomp zou ik in de schuur kunnen plaatsen en ik zou die ook kunnen isoleren mocht dat nodig zijn. Wij koken nog op gas dus ik zat te denken aan een hybride warmtepomp.

Nou is mijn vraag wat voor soort warmtepomp zou handig zijn? En hoeveel stroom vraagt deze warmtepomp?

Met vriendelijke groet,
Patrick

Kaspar
Ik heb zelf gekozen voor Quatt. Mooi nieuw systeem. Omdat het nieuw is wel een beetje een gok, het moet zich immers nog bewijzen! Maar wat er tot zover bekend is klinkt héél erg goed! Het systeem is erg goedkoop en de warmtepomp is heel compact en heeft geen binnenunit nodig. Bovendien ziet het er ook nog aardig uit. Gezien het beperkte aantal zonnepanelen zou ik zeker kiezen voor hybride en niet een te zware warmtepomp nemen. Anders loop je toch een risico dat de stroomkosten hoger (of nagenoeg gelijk) zijn aan de gaskosten...
Jacques
Hi beste Klimaatexpert Jan, misschien dat ik via deze weg je raad kan vragen ? Ik moet van mijn klante haar grondwaterwarmtepomp onderzoeken die 16 nieuwbouwappten voorziet van cv(vloer)n waarvan er 10 haar eigendom zijn (blokC) en die zij verhuurt. De 6 andere (blok D) zijn 6 #eigenaars.
Cf het lastenboek van 2015 zouden er 30 boringen van elk 83 m diepte zijn. In totaal zijn er 5 blokken op dat terrein, dus vermoedelijk zijn er 6 boringen voorbehouden voor deze warmtepomp (hoewel ik eigenlijk slechts 2 leidingen zie toekomen). Lastenbk prees constante temp 22°C... Is dat realistisch op -83m ?
Alle huurders klagen over zr hoge rekeningen vn 1.200 €/jr (vr appt 2 slpk), met 2/3 vr cv .
Dat kan toch niet ? Als er constant 22°C wordt gegeven zou er slechts n kleine electrokost mogen zijn.
1/3e komt vh warme tapwater, mr de beheerder rekent 52,55 KWh /1m³ koud water te verwarmen tot 55° aan.
Logisch is dat het 'koude' tapwater rds vrverwarmd is tot 21°, niet ?
Thx vr je suggesties, Jac

webcare Klimaatexpert
Beste Jacques,

Of de boringen voldoende zijn kunnen wij zo niet beoordelen, dat er maar 2 leidingen toekomen kan kloppen omdat de borringen onderling ondergronds gekoppeld worden, de aanvoertemperatuur van 22 C lijkt ons wel heel erg hoog dit ligt doorgaands over de 10 C Wellicht bedoeld men de ruimte temperatuur en niet de bron temperatuur. De hoogte van de rekening hangt af van het rendemnt van de wamrtepompp grote van de appartementen en mate van isoleren, op basis van de beperkte gegevens kunnen we hier geen uitspreek over doen. Wat betreft het water doorgaans is de aanvoer temperatuur 10 a 11 C om een m3 water naar 55 C te verwarmen is 52 kWh aan warmte nodig een wamrtepomp zal hier ongeveer 23 kWh aan elektra voor nodig hebben.. De 21 C lijkt ons eerder 10 a 11 C te zijn.
Klimaatexpert.com


Jack
Goedemiddag,
Het liefst wil ik onafhankelijk zijn ivm stijgende gasprijzen. Ik heb een CV ketel van 10 jr oud en kies het liefst een All Electric ipv warmtepomp aangezien je niet 100% gasloos bent.

Ik verbruik nu 4000 kwh per jaar en 1900 m3 gas en heb een aanvraag gedaan voor 12 zonnepanelen met een opbrengst van 3000 kwh per jaar.

Woning is volledig geisoleerd en is volledig voorzien van vloerverwarming. Wat is verstandig een all electric of een warmtepomp ook t.o.v. de kwh die toenemen?

Betaal ik straks niet veel meer aan stroom door toename kwh van een all electric of warmtepomp en kom ik op hetzelfde uit?

P. M. Krielen
Je koopt 12 panelen zie ik, normaliter zijn de zonnepanelen minimaal 375 tot 400Wp, bij 12 panelen is dat toch zo’n 4500Wp, opbrengst x 0,85. = 3825Wp. In Nederland heb je ongeveer 1850 zonuren dan zou de jaarlijkse opbrengst toch zo’n 7000 Kw zijn en geen 3000.
All electric cv ketel zou minimaal 12 of 15 kw moeten zijn bij een bijna passief huis( heb ik ook)
,je aansluiting elektra zou toch naar 3 x35Amp. moeten wil je gelijk kunnen wassen en drogen, koken etc. etc.
Peter

Kas
All electric is dan sterk de vraag of het verstandig is... Zelfs hybride zou u eerst een goede rekensom moeten maken.... U verbruikt nu al meer stroom dan de zonnepanelen opbrengen, dus een warmtepomp gaat volledig van de stroomrekening. Stroom is óók niet goedkoop en een warmtepomp is wel een grootverbruikers.
Peter
Kas, ik heb nu 9 maanden een warmtepomp van 8 Kw, hybride met HR ketel als back up, ben van 1100 kuub gas naar 350 gegaan en mijn panelen brengen meer dan 1000 Kw te veel op, binnen een jaar warmtepomp terug verdiend. Huis is gebouwd in 2014 met de isolatie regels van 2023, muren zijn 43 cm dik met spouw van 18 cm met daarin in 15 cm Pir isolatie (7 en 8cm). Zo zou alle nieuwbouw gebouwd moeten worden. I
Wij gebruiken wel veel stroom maar we hebben dan ook alles in huis en keuken, 3 koelkasten, 2 diepvriezers, koffie automaat, 2 ovens, vaatwasser, heetwaterketel, inductie, en elektrische wc’s.. dus veel stroom gebruik.

Kas
Als die warmtepomp nu 10 uur per dag vol moet werken (waarschijnlijk niet het geval), dan hebben we het voor een winter wel zomaar over 6000KWh... Kosten je zomaar 60-70 cent tegenwoordig, dus dat is een beste energienota. Toch al snel het dubbele van wat het bespaarde gas kost.... Dus dan kan het niet uit! Daarom moet je tevoren een goede rekensom maken. Warmtepomp is niet per definitie goedkoper dan gas. Hangt bv. Héél erg af van de isolatie van de woning.
Peter
Aanvulling, heb nu een warmtepomp 8kw 230 v.
Daarnaast een elektrische boiler van 300 liter met een elektrisch element van 2000 wat.
Draait nog niet op de warmtepomp want die vraagt ook minimaal 2200watt, dan is een element net zo duur, 300 liter is zo opgewarmd naar 62 graden en dat is meer dan genoeg om 4 x te douchen en 1 x in bad te gaan. Heb nu 28 zonnepanelen. Alleen je moet zoeken naar een goede stroomleverancier die extra betaald als je meer Terugleververgoeding wilt krijgen, Essent maar 5 cent, Samenom en innova betalen veel meer.

Bart
Ik zag net Radar,een vrouw heeft een warmtepomp en nu mag ze de hoofdprijs betalen! Dus niks besparen je bent duurzaam bezig en je wordt extra bestraft!
Al deze mooie verhalen zijn leuk maar ik ga niet van het gas af voorlopig!


Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk