Kosten van airconditioning

Wat zijn de verbruikskosten?

Wat kost een airconditioning per jaar en per uur?

Kosten airconditioning per uur

Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185.Wanneer u één uur de airco aan heeft staan, dan kost dit 0,75 x 0,185 = € 0,13875, afgerond 14 cent per uur.

Kosten airconditioning per jaar

Wanneer er in de zomer op 50 dagen de airconditioning aan gaat voor 8 uur per keer, kost een airconditioning 0,13875 x 8 x 50 = € 55,50 per jaar. Wanneer u een overcapaciteit heeft van uw zonnepanelen en u dus meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u die elektriciteit inzetten voor een airconditioning en kost het u niets!

Een airconditioning is een warmtepomp. We hebben verschillende kosten van een warmtepomp op een rij gezet op deze pagina:

Warmtepomp kosten

Financieel Besparen Duurzaam

Ook verwarmen

Een airconditioning blaast koude of warme lucht uit. Een ruimte is daardoor heel snel gekoeld of verwarmt, zeker ter vergelijking met een traditionele radiator. En waarom is dat een voordeel? Doorgaans bezoekt u een kamer boven in uw huis minder vaak dan de ruimtes beneden, zoals de woonkamer en keuken etc. Waarom zou u dan in de winter continu de verwarming boven aan zetten? Dat hoeft dus niet met een moderne airconditioning. Een ander woord voor een moderne airconditioning is een lucht/lucht warmtepomp.

Meer informatie over de Lucht/Lucht Warmtepomp

Besparen

Zodra u de behoefte heeft om de slaapkamer te verwarmen, is deze binnen no time warm. Hierdoor verbruikt u dus minder vaak energie. Doordat u in de winter geen gebruik meer hoeft te maken van uw radiator, kunt u de kosten voor de airconditioning zelfs terugverdienen. De airconditioning kan het verwarmen overnemen en dit is energiezuiniger dan op gas.

Met zonne-energie gratis koelen

Meer informatie over een airconditioning Thuis

Offerte of advies op maat?

Wilt u heerlijk slapen tijdens hete zomernachten? Neem dan contact met ons op voor een offerte of advies op maat.

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Andre Koster
het is mooi beschreven maar waarom is er dan geen subsidie op lucht lucht warmtepompen, dus moderne aircos
Klimaatexpert.com
Geachte heer Koster,

Dat is een terecht punt waar wij het volledig mee eens zijn. Een moderne airconditioning is inderdaad een lucht/lucht warmtepomp. Bij verwarmen, haalt een lucht/lucht warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht, net als een lucht/water warmtepomp. De opwekking is dus hetzelfde, alleen de afgifte is anders, door middel van (het blazen van) lucht in plaats van radiatoren of vloerverwarming.

Het geven van subsidie op lucht/water warmtepompen aan particulieren is een overheidsbesluit. Wij van Klimaatexpert.com zouden het van harte toejuichen als er ook subsidie zou komen op lucht/lucht warmtepompen voor particulieren. Dit is namelijk nu al het geval voor bedrijven, die krijgen namelijk subsidie in de vorm van de energie investeringsaftrek (EIA) op zuinige varianten van de lucht/lucht warmtepomp.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamHans Merx
Ik lees veel over de voordelen van warmtepompen als verwarming icm zonnepanelen.
Echter met name in de wintermaanden is de opbrengst van de panelen marginaal. Dit zou U ook moeten melden.
Ik ben me aan het inlezen als eigenaar van een klein, goed
geisoleerd vrijstaand huis met een hete lucht verwarming.
Zijn er nog verbetering van de specificaties en verbruik te verwachten van de lucht-lucht warmtepompen?

Mvrgrt,
Hans Merx

Klimaatexpert.com
Geachte heer Merx,

Daar heeft u helemaal gelijk in, tijdens de zomermaanden leveren de zonnepanelen meer kWh op dan in de winter. En dat terwijl u in de winter meer kWh verbruik dan in de zomer, zeker in combinatie met een warmtepomp. Daarom is de salderingsregeling uitgevonden. Het overschot aan elektriciteit in de zomer levert u aan de netbeheerder en in de winter kunt u dit overschot gebruiken. Alleen hetgeen wat u meer verbruikt dan dat u in een heel jaar opwekt, rekent u af met de netbeheerder. Voor meer informatie, zie dit artikel https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/zonnepanelen/salderingsregeling-zonnepanelen.html Mogelijk verandert de salderingsregeling naar een subsidieregeling in 2020.

(Deel 1 van 2)


Klimaatexpert.com
(Deel 2 van 2)

Een lucht/lucht warmtepomp heeft een vergelijkbare COP als een lucht/water warmtepomp. Het elektriciteitsverbruik is dus ongeveer hetzelfde en daarmee is een lucht/lucht warmtepomp een goed alternatief voor verwarmen op gas. Elke luchtwarmtepomp is tot 5 keer zuiniger dan elektrische verwarming. Helaas is het wel zo dat een lucht/lucht warmtepomp nog geen subsidie heeft voor particulieren. Een lucht/water warmtepomp heeft dat wel.

Voor uw specifieke situatie kunnen we verblijvend een advies uitbrengen, zodat u een indicatie heeft van de te maken kosten, maar ook wat u bespaart ten opzichte van gas en wat de terugverdientijd is. Als dat interessant is voor u, verzoeken wij u om het vragenformulier in te vullen op: https://www.klimaatexpert.com/vragenformulier

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamSN
55 euro per jaar?

Als je de airco 5 dagen per jaar gebruikt zeker.

Klimaatexpert.com
Het verbruik van de airconditioning of lucht/lucht warmtepomp is afhankelijk van het merk, maar ook van de gebruikte componenten. In het geval van een inverter compressor en een elektronisch expansie ventiel is de airconditioning het zuinigst.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


L.Peters
Bij gebruik van een airco split unit voor verwarmen en koelen is het rendement van het toestel erg van belang.
Bestaat er een overzicht van de diverse merken en de diverse type's waarin de rendementen worden vergeleken?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Peters,

Wanneer u het vermogen van de airco split unit weet , kunt u van verschillende merken het rendement vergelijken. Bij verwarmen wordt dat uitgedrukt in de SCOP en bij koelen in SEER. Hoe hoger het getal, hoe minder het elektriciteitsverbruik.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert Team


Jeroen benthem
Er wordt tegenwoordig ook veel gesproken over Hybride CV (combi HR++ met Warmtepomp).
Ik vraag me af of er overtuigende redenen zijn om juist voor een hybride of juist voor een AIRCO unit te kiezen?
In de woonkamer ebschik ik over LTV en een vloerverwarming als primaire warmtebron.

Airco:
+ Koelen in de zomer
+ Sneller warmte in de winter
+ energiezuiniger?
+ eenvoudiger en goedkoper ?
- lokaal (alleen woonkamer)
- minder mooi weggewerkt
- geen toepassing van vloerverwarming - moelijk te combineren.

Hybride
+ netter weggewerkt
+ Efficientere gebruik vloerverwarming
+ Subsidie
+ lingere levensduur?
+ comfortabeler

- langere opwarmtijd
- hoger energieverbruik?
- warmteverlies door afstand/radiatoren
- duurdere intiele installatie?

wat is uw visie op deze ontwikkeling?Klimaatexpert.com
Geachte heer Benthem,

Bedankt voor uw reactie.

Wanneer er ook warm tapwater wenselijk is voor bijvoorbeeld de douche, adviseren wij eerder een lucht/water warmtepomp. Zo te horen is uw situatie hier perfect geschikt voor, omdat u al LTV verwarming heeft. Bij vloerverwarming is de koelcapaciteit inderdaad beperkt tot een watertemperatuur van 16 graden, omdat er anders condens op de vloer komt. Bij LTV radiatoren met condensafvoer (fancoil units) kan het water worden gekoeld tot 5 graden waardoor de koelcapaciteit een airconditioning benaderd. Volgens onze berekeningen is een hybride systeem in een woonhuis niet terug te verdienen, waardoor wij dit ook niet zullen adviseren. Voor vrijblijvend advies op maat voor uw situatie verwijzen wij u naar: [URL]https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst[/URL}

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Teamannemarie stigter
Wat is voordeliger. De airco uitzetten en weer aanzetten of continue op 22 graden te laten draaien
Klimaatexpert.com
Beste Annemarie,

Een airconditioning blaast koude (of warme) lucht en heeft als eigenschap dat deze een ruimte snel koelt of verwarmd. Het aan laten staan van een airconditioning is daarom zinloos en kost meer energie. In het geval van een vloerverwarming en goed geïsoleerd huis is het een ander verhaal. Door de massa van de vloer reageert het verwarmen en koelen langzamer en is het voordeliger om de warmtepomp aan te laten staan.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team

Hans
Hoeveel gebruikt een airco als hij uitstaat? Ik heb bijv. een groep waar 2 airco's op zijn aangesloten. Als ik deze groep uitzet zegt mijn slimme meter dat ik 150 W minder verbruik. De airco's worden niet vaak gebruikt. Als ik 150W, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereken dan kom ik op een sluipverbruik van 1314 kWh (of maak ik hier een rekenfout?). Als dat klopt, dan is het toch ineens niet energiezuinig meer?

Kan het kwaad om de een airco helemaal uit te schakelen d.m.v. het uitzetten van de groep en af en toe weer aan te zetten als het nodig is?

Klaas de Vries
Hier is niets fout aan en nu reageert het klimaatexpert.com team er niet op. Waarom niet? Als een airco in standby gebruik werkelijk nog continue 75 verwerkt zou dat een heel slechte zaak zijn. Mijn conclusie is dan ook dat naast het belangrijk zijn van de SCOP waarde van een airco dat standby vermogen ook vermeld moet worden per airco. Dat zie ik eigenlijk nergens genoemd worden.
Ik had een indertijd een door die knappe engelstalige meneer Cloney aangeprezen koffiezetapparaat. Bij niet- gebruik vrat dat ding nog continu 30W op!

Klimaatexpert.com
Beste Hans en Klaas,

Excuus voor het niet tijdig beantwoorden van uw vraag. Deze is helaas tussen wal en schip geraakt.

Het merk en model / bouwjaar bepalen de prestatie, dus energieverbruik.
De merken die door de Klimaatexpert geleverd worden zijn allemaal A-merken welke allemaal worden gewaarborgd door de Europese certificeringsinstantie Eurovent.

De warmtepompen (airconditioner lucht/lucht) worden aangegeven conform NEN-EN14511. In de SCOP en SEER of terwijl seizoenrendementen voor verwarmen en koelen worden de stand-by verliezen meegewogen.

Voor een A-merk wandmodel bijvoorbeeld Samsung Wind-Free S09 geldt dat dit lager of gelijk is aan 1 Watt / uur is dus 24 Watt per dag.

De groep aan zetten wanneer er vraag is kan geen kwaad.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamKlaas
Bij een bepaalde rexelijke COP waarde weet je dus niet of het standby verbruik slecht is en de COP super wat samen uitmondt in redelijk of dat de standby super is en de COP matig, tezamen uitmondend in dezelfde redelijke totaalwaarde. Oftewel de klant kan niet kiezen en vergelijken en moet maar de blauwe ogen van de verkoper geloven. Waarom vertelt niemand apart het standby vermogen? In beschouwingen zegt men dat je er op voorhand op moet Letten. Ik zit nu in die voorhand situatie en fabrikanten geven de info niet af. Overigens: je bent een knappe Einstein als je weet wat een Watt per seconde echt betekent! De Watt zelf is al....... Joule per seconde...... Die 24 W per uur inzake Airco's gaat zelfs een kleine Einstein een stap te ver :-).
Klimaatexpert.com
Beste Klaas,

Deze tabel laat zien wat het standby verlies is van bijvoorbeeld een Samsung wandmodel:
Off mode (AM) - P off - 0,003 kW
Standby mode (AN) - P SB - 0,003 kW
Thermostat-off mode (AO) - P T0 - 0,03 kW
Crankcase heater mode (AP) - P OK - 0 kW
0,003 kW x 24-uur x 365 dagen = 26,28 kWh x € 0,23 = slechts € 6 per jaar voor een toestel die elk moment de ruimte van warmte of koelte kan voorzien.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamKoen
Wat verbruikt het meeste? Het koelen of verwarmen van lucht?

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen