Kosten van airconditioning

Wat zijn de verbruikskosten?

Kosten airconditioning per uur

Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185. Eén uur de airco aan kost dan 0,75 x 0,185 = € 0,13875, afgerond 14 cent per uur.

Kosten airconditioning per jaar

Wanneer er in de zomer op 50 dagen de airconditioning aan gaat voor 8 uur per keer, kost een airconditioning 0,13875 x 8 x 50 = € 55,50 per jaar. Wanneer u een overcapaciteit heeft van uw zonnepanelen en u dus meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u die elektriciteit inzetten voor een airconditioning en kost het u niets!

Ook verwarmen

Een airconditioning blaast koude of warme lucht uit. Een ruimte is daardoor heel snel gekoeld of verwarmt, zeker ter vergelijking met een traditionele radiator. En waarom is dat een voordeel? Doorgaans bezoekt u een kamer boven in uw huis minder vaak dan de ruimtes beneden, zoals de woonkamer en keuken etc. Waarom zou u dan in de winter continu de verwarming boven aan zetten? Dat hoeft dus niet met een moderne airconditioning.

Besparen

Zodra u de behoefte heeft om de slaapkamer te verwarmen, is deze binnen no time warm. Hierdoor verbruikt u dus minder vaak energie. Doordat u in de winter geen gebruik meer hoeft te maken van uw radiator, kunt u de kosten voor de airconditioning zelfs terugverdienen. De airconditioning kan het verwarmen overnemen en dit is energiezuiniger dan op gas.

Met zonne-energie gratis koelen

Airconditioning Thuis

Offerte of advies op maat?

Wilt u heerlijk slapen tijdens hete zomernachten? Neem dan contact met ons op voor een offerte of advies op maat.

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Andre Koster
het is mooi beschreven maar waarom is er dan geen subsidie op lucht lucht warmtepompen, dus moderne aircos
Klimaatexpert.com
Geachte heer Koster,

Dat is een terecht punt waar wij het volledig mee eens zijn. Een moderne airconditioning is inderdaad een lucht/lucht warmtepomp. Bij verwarmen, haalt een lucht/lucht warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht, net als een lucht/water warmtepomp. De opwekking is dus hetzelfde, alleen de afgifte is anders, door middel van (het blazen van) lucht in plaats van radiatoren of vloerverwarming.

Het geven van subsidie op lucht/water warmtepompen aan particulieren is een overheidsbesluit. Wij van Klimaatexpert.com zouden het van harte toejuichen als er ook subsidie zou komen op lucht/lucht warmtepompen voor particulieren. Dit is namelijk nu al het geval voor bedrijven, die krijgen namelijk subsidie in de vorm van de energie investeringsaftrek (EIA) op zuinige varianten van de lucht/lucht warmtepomp.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamHans Merx
Ik lees veel over de voordelen van warmtepompen als verwarming icm zonnepanelen.
Echter met name in de wintermaanden is de opbrengst van de panelen marginaal. Dit zou U ook moeten melden.
Ik ben me aan het inlezen als eigenaar van een klein, goed
geisoleerd vrijstaand huis met een hete lucht verwarming.
Zijn er nog verbetering van de specificaties en verbruik te verwachten van de lucht-lucht warmtepompen?

Mvrgrt,
Hans Merx

Klimaatexpert.com
Geachte heer Merx,

Daar heeft u helemaal gelijk in, tijdens de zomermaanden leveren de zonnepanelen meer kWh op dan in de winter. En dat terwijl u in de winter meer kWh verbruik dan in de zomer, zeker in combinatie met een warmtepomp. Daarom is de salderingsregeling uitgevonden. Het overschot aan elektriciteit in de zomer levert u aan de netbeheerder en in de winter kunt u dit overschot gebruiken. Alleen hetgeen wat u meer verbruikt dan dat u in een heel jaar opwekt, rekent u af met de netbeheerder. Voor meer informatie, zie dit artikel https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/zonnepanelen/salderingsregeling-zonnepanelen.html Mogelijk verandert de salderingsregeling naar een subsidieregeling in 2020.

(Deel 1 van 2)


Klimaatexpert.com
(Deel 2 van 2)

Een lucht/lucht warmtepomp heeft een vergelijkbare COP als een lucht/water warmtepomp. Het elektriciteitsverbruik is dus ongeveer hetzelfde en daarmee is een lucht/lucht warmtepomp een goed alternatief voor verwarmen op gas. Elke luchtwarmtepomp is tot 5 keer zuiniger dan elektrische verwarming. Helaas is het wel zo dat een lucht/lucht warmtepomp nog geen subsidie heeft voor particulieren. Een lucht/water warmtepomp heeft dat wel.

Voor uw specifieke situatie kunnen we verblijvend een advies uitbrengen, zodat u een indicatie heeft van de te maken kosten, maar ook wat u bespaart ten opzichte van gas en wat de terugverdientijd is. Als dat interessant is voor u, verzoeken wij u om het vragenformulier in te vullen op: https://www.klimaatexpert.com/vragenformulier

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamSN
55 euro per jaar?

Als je de airco 5 dagen per jaar gebruikt zeker.

Klimaatexpert.com
Het verbruik van de airconditioning of lucht/lucht warmtepomp is afhankelijk van het merk, maar ook van de gebruikte componenten. In het geval van een inverter compressor en een elektronisch expansie ventiel is de airconditioning het zuinigst.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


L.Peters
Bij gebruik van een airco split unit voor verwarmen en koelen is het rendement van het toestel erg van belang.
Bestaat er een overzicht van de diverse merken en de diverse type's waarin de rendementen worden vergeleken?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Peters,

Wanneer u het vermogen van de airco split unit weet , kunt u van verschillende merken het rendement vergelijken. Bij verwarmen wordt dat uitgedrukt in de SCOP en bij koelen in SEER. Hoe hoger het getal, hoe minder het elektriciteitsverbruik.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert Team


Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal