Kosten van airconditioning

Wat zijn de verbruikskosten?

Kosten per uur en per jaar?


Kosten airconditioning per uur

Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185. Wanneer u één uur de airco aan heeft staan, dan kost dit 0,75 x 0,185 = € 0,13875, afgerond 14 cent per uur.


Kosten airconditioning per jaar

Wanneer er in de zomer op 50 dagen de airconditioning aan gaat voor 8 uur per keer, kost een airconditioning 0,13875 x 8 x 50 = € 55,50 per jaar. Wanneer u een overcapaciteit heeft van uw zonnepanelen en u dus meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u die elektriciteit inzetten voor een airconditioning en kost het u niets!

Een airconditioning is een warmtepomp. We hebben verschillende kosten van een warmtepomp op een rij gezet op deze pagina:

Warmtepomp kosten

Financieel Besparen Duurzaam


Ook verwarmen

Een airconditioning blaast koude of warme lucht uit. Een ruimte is daardoor heel snel gekoeld of verwarmt, zeker ter vergelijking met een traditionele radiator. En waarom is dat een voordeel? Doorgaans bezoekt u een kamer boven in uw huis minder vaak dan de ruimtes beneden, zoals de woonkamer en keuken etc. Waarom zou u dan in de winter continu de verwarming boven aan zetten? Dat hoeft dus niet met een moderne airconditioning. Een ander woord voor een moderne airconditioning is een lucht/lucht warmtepomp.

Meer informatie over de lucht/lucht warmtepomp


Besparen

Zodra u de behoefte heeft om de slaapkamer te verwarmen, is deze binnen no time warm. Hierdoor verbruikt u dus minder vaak energie. Doordat u in de winter geen gebruik meer hoeft te maken van uw radiator, kunt u de kosten voor de airconditioning zelfs terugverdienen. De airconditioning kan het verwarmen overnemen en dit is energiezuiniger dan op gas.

Met zonne-energie gratis koelen

Meer informatie over een airconditioning thuis

 

Andre Koster
het is mooi beschreven maar waarom is er dan geen subsidie op lucht lucht warmtepompen, dus moderne aircos
Klimaatexpert.com
Geachte heer Koster,

Dat is een terecht punt waar wij het volledig mee eens zijn. Een moderne airconditioning is inderdaad een lucht/lucht warmtepomp. Bij verwarmen, haalt een lucht/lucht warmtepomp het grootste deel van de energie uit de buitenlucht, net als een lucht/water warmtepomp. De opwekking is dus hetzelfde, alleen de afgifte is anders, door middel van (het blazen van) lucht in plaats van radiatoren of vloerverwarming.

Het geven van subsidie op lucht/water warmtepompen aan particulieren is een overheidsbesluit. Wij van Klimaatexpert.com zouden het van harte toejuichen als er ook subsidie zou komen op lucht/lucht warmtepompen voor particulieren. Dit is namelijk nu al het geval voor bedrijven, die krijgen namelijk subsidie in de vorm van de energie investeringsaftrek (EIA) op zuinige varianten van de lucht/lucht warmtepomp.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamJohn
Omdat particulieren niks over mogen houden, en ,de lucht water warmtepompen worden wel gesubsidieerd ,omdat de fabrikanten van deze apparaten heel! Toevallig ook aan de klimaattafels zaten, snap je wat ik bedoel! Aan lucht lucht warmtepompen, ook wel Split airco genoemd, valt niet zoveel aan te verdienen, minder marge dan bijvoorbeeld een lucht water warmtepomp, ook wel een warmtepomp genoemd,,is dat even toevallig 🤔
Samet
Hey, ik gebruik momenteel een grond airco in mijn kapperzaak. Zoael koud als warm vindt ik voor mij aan de ene kant wel ideaal. Het lijkt alleen wel een vermogen te verbruiken. Nu heb ik een vraag aan jullie en dat is
Wat kan een kaperzaak het best gebruiken om de zaak kouder of warmer te krijgen op een veel spaarzamer gebied.

Klimaatexpert.com
Beste Samet,

Dank voor uw bericht. Een advies op basis van deze gegevens is erg lastig. Van invloed zijn o.a. het type binnendeel dat u wilt gaan toepassen, de leidinglengtes, of het systeem moet kunnen koelen of verwarmen of koelen en verwarmen e.d.
Indien gewenst kunnen wij u een folder toesturen met verschillende modellen, zodat u een keuze kunt maken. Wanneer u liever een adviseur op bezoek heeft, dan kunnen we hier uiteraard een afspraak voor inplannen. Wij hebben dan wel uw gegevens nodig, u kunt deze sturen naar info@klimaatexpert.com

Met vriendelijke groeten,
Klimaatexpert.com Webcare


Danny
Zou graag willen weten wat het voordeel is met verwarmen dmv een splitairco tegen de huidige prijzen. Kwh 0,44 cent, terugleveren kWh 0.33 cent. Kuub gas bij dezelfde leverancier momenteel 1,87. Ben ik echt voordeliger uit door het verwarmen met de airco ?
Webcare Klimaatexpert
Beste Danny,
Een kwalitatief goede Split airco heeft een COP van 4 voor elke KWH die je erin stopt krijg je er 4 terug 0,44 cent / 4 = 11 cent per kWh. Uit een m3 gas haal je 9,77 kWh met een ketelrendement van 90 % kost dit 1,87 / 9,77 / 0,9 = 21,3 cent per kWh.
Verwarmen met de split airco met de huidige tarieven is dus de helft goedkoper.


Webcare KlimaatexpertDanny
Bedankt voor de duidelijke reactie. We gaan ons er verder in verdiepen. Jullie bieden ook totaal pakketten aan ? Dus zowel airco als panelen ?
Hans Merx
Ik lees veel over de voordelen van warmtepompen als verwarming icm zonnepanelen.
Echter met name in de wintermaanden is de opbrengst van de panelen marginaal. Dit zou U ook moeten melden.
Ik ben me aan het inlezen als eigenaar van een klein, goed
geisoleerd vrijstaand huis met een hete lucht verwarming.
Zijn er nog verbetering van de specificaties en verbruik te verwachten van de lucht-lucht warmtepompen?

Mvrgrt,
Hans Merx

Klimaatexpert.com
Geachte heer Merx,

Daar heeft u helemaal gelijk in, tijdens de zomermaanden leveren de zonnepanelen meer kWh op dan in de winter. En dat terwijl u in de winter meer kWh verbruik dan in de zomer, zeker in combinatie met een warmtepomp. Daarom is de salderingsregeling uitgevonden. Het overschot aan elektriciteit in de zomer levert u aan de netbeheerder en in de winter kunt u dit overschot gebruiken. Alleen hetgeen wat u meer verbruikt dan dat u in een heel jaar opwekt, rekent u af met de netbeheerder. Voor meer informatie, zie dit artikel https://www.essent.nl/content/particulier/kennisbank/zonnepanelen/salderingsregeling-zonnepanelen.html Mogelijk verandert de salderingsregeling naar een subsidieregeling in 2020.

(Deel 1 van 2)


Klimaatexpert.com
(Deel 2 van 2)

Een lucht/lucht warmtepomp heeft een vergelijkbare COP als een lucht/water warmtepomp. Het elektriciteitsverbruik is dus ongeveer hetzelfde en daarmee is een lucht/lucht warmtepomp een goed alternatief voor verwarmen op gas. Elke luchtwarmtepomp is tot 5 keer zuiniger dan elektrische verwarming. Helaas is het wel zo dat een lucht/lucht warmtepomp nog geen subsidie heeft voor particulieren. Een lucht/water warmtepomp heeft dat wel.

Voor uw specifieke situatie kunnen we verblijvend een advies uitbrengen, zodat u een indicatie heeft van de te maken kosten, maar ook wat u bespaart ten opzichte van gas en wat de terugverdientijd is. Als dat interessant is voor u, verzoeken wij u om het vragenformulier in te vullen op: https://www.klimaatexpert.com/vragenformulier

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com TeamSN
55 euro per jaar?

Als je de airco 5 dagen per jaar gebruikt zeker.

Klimaatexpert.com
Het verbruik van de airconditioning of lucht/lucht warmtepomp is afhankelijk van het merk, maar ook van de gebruikte componenten. In het geval van een inverter compressor en een elektronisch expansie ventiel is de airconditioning het zuinigst.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team


L.Peters
Bij gebruik van een airco split unit voor verwarmen en koelen is het rendement van het toestel erg van belang.
Bestaat er een overzicht van de diverse merken en de diverse type's waarin de rendementen worden vergeleken?

Klimaatexpert.com
Geachte heer Peters,

Wanneer u het vermogen van de airco split unit weet , kunt u van verschillende merken het rendement vergelijken. Bij verwarmen wordt dat uitgedrukt in de SCOP en bij koelen in SEER. Hoe hoger het getal, hoe minder het elektriciteitsverbruik.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert Team


Frank
Betreft verbruik bij verwatmen.
Ik verbruik voor verwarmen en tapwater douche etc. Ca 2500 m3 per jaar.
Kan ik er vanuit gaan dat ik dan ca 25.000 kwh aan electra zou gaan verbruiken bij airco en warmtepompboiler ?

Jeroen benthem
Er wordt tegenwoordig ook veel gesproken over Hybride CV (combi HR++ met Warmtepomp).
Ik vraag me af of er overtuigende redenen zijn om juist voor een hybride of juist voor een AIRCO unit te kiezen?
In de woonkamer ebschik ik over LTV en een vloerverwarming als primaire warmtebron.

Airco:
+ Koelen in de zomer
+ Sneller warmte in de winter
+ energiezuiniger?
+ eenvoudiger en goedkoper ?
- lokaal (alleen woonkamer)
- minder mooi weggewerkt
- geen toepassing van vloerverwarming - moelijk te combineren.

Hybride
+ netter weggewerkt
+ Efficientere gebruik vloerverwarming
+ Subsidie
+ lingere levensduur?
+ comfortabeler

- langere opwarmtijd
- hoger energieverbruik?
- warmteverlies door afstand/radiatoren
- duurdere intiele installatie?

wat is uw visie op deze ontwikkeling?Klimaatexpert.com
Geachte heer Benthem,

Bedankt voor uw reactie.

Wanneer er ook warm tapwater wenselijk is voor bijvoorbeeld de douche, adviseren wij eerder een lucht/water warmtepomp. Zo te horen is uw situatie hier perfect geschikt voor, omdat u al LTV verwarming heeft. Bij vloerverwarming is de koelcapaciteit inderdaad beperkt tot een watertemperatuur van 16 graden, omdat er anders condens op de vloer komt. Bij LTV radiatoren met condensafvoer (fancoil units) kan het water worden gekoeld tot 5 graden waardoor de koelcapaciteit een airconditioning benaderd. Volgens onze berekeningen is een hybride systeem in een woonhuis niet terug te verdienen, waardoor wij dit ook niet zullen adviseren. Voor vrijblijvend advies op maat voor uw situatie verwijzen wij u naar: https://www.klimaatexpert.com/vragenlijst

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Teamannemarie stigter
Wat is voordeliger. De airco uitzetten en weer aanzetten of continue op 22 graden te laten draaien
Klimaatexpert.com
Beste Annemarie,

Een airconditioning blaast koude (of warme) lucht en heeft als eigenschap dat deze een ruimte snel koelt of verwarmd. Het aan laten staan van een airconditioning is daarom zinloos en kost meer energie. In het geval van een vloerverwarming en goed geïsoleerd huis is het een ander verhaal. Door de massa van de vloer reageert het verwarmen en koelen langzamer en is het voordeliger om de warmtepomp aan te laten staan.

Met vriendelijke groet,

Klimaatexpert.com Team

Jm Thoer
We hebben airco en tevens warmte... mijn vraag is : is het voordeliger om s'nachts de airco aan te laten op 19gr of niet (We hebben ook nog verwarming) wat is voordeliger in de winter!!!
Bedankt alvast

Klimaatexpert.com
Beste,

Dank voor uw interesse in de Klimaatexpert!
Het omslagpunt is mede afhankelijk of u ook PV panelen hebt. Omslagpunt zal COP +/- 2,3 zijn. U kunt bij de leverancier van uw airco opvragen bij welke buiten temperatuur deze COP geldt.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Hans
Hoeveel gebruikt een airco als hij uitstaat? Ik heb bijv. een groep waar 2 airco's op zijn aangesloten. Als ik deze groep uitzet zegt mijn slimme meter dat ik 150 W minder verbruik. De airco's worden niet vaak gebruikt. Als ik 150W, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereken dan kom ik op een sluipverbruik van 1314 kWh (of maak ik hier een rekenfout?). Als dat klopt, dan is het toch ineens niet energiezuinig meer?

Kan het kwaad om de een airco helemaal uit te schakelen d.m.v. het uitzetten van de groep en af en toe weer aan te zetten als het nodig is?

Klaas de Vries
Hier is niets fout aan en nu reageert het klimaatexpert.com team er niet op. Waarom niet? Als een airco in standby gebruik werkelijk nog continue 75 verwerkt zou dat een heel slechte zaak zijn. Mijn conclusie is dan ook dat naast het belangrijk zijn van de SCOP waarde van een airco dat standby vermogen ook vermeld moet worden per airco. Dat zie ik eigenlijk nergens genoemd worden.
Ik had een indertijd een door die knappe engelstalige meneer Cloney aangeprezen koffiezetapparaat. Bij niet- gebruik vrat dat ding nog continu 30W op!

Klimaatexpert.com
Beste Hans en Klaas,

Excuus voor het niet tijdig beantwoorden van uw vraag. Deze is helaas tussen wal en schip geraakt.

Het merk en model / bouwjaar bepalen de prestatie, dus energieverbruik.
De merken die door de Klimaatexpert geleverd worden zijn allemaal A-merken welke allemaal worden gewaarborgd door de Europese certificeringsinstantie Eurovent.

De warmtepompen (airconditioner lucht/lucht) worden aangegeven conform NEN-EN14511. In de SCOP en SEER of terwijl seizoenrendementen voor verwarmen en koelen worden de stand-by verliezen meegewogen.

Voor een A-merk wandmodel bijvoorbeeld Samsung Wind-Free S09 geldt dat dit lager of gelijk is aan 1 Watt / uur is dus 24 Watt per dag.

De groep aan zetten wanneer er vraag is kan geen kwaad.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamKlaas
Bij een bepaalde rexelijke COP waarde weet je dus niet of het standby verbruik slecht is en de COP super wat samen uitmondt in redelijk of dat de standby super is en de COP matig, tezamen uitmondend in dezelfde redelijke totaalwaarde. Oftewel de klant kan niet kiezen en vergelijken en moet maar de blauwe ogen van de verkoper geloven. Waarom vertelt niemand apart het standby vermogen? In beschouwingen zegt men dat je er op voorhand op moet Letten. Ik zit nu in die voorhand situatie en fabrikanten geven de info niet af. Overigens: je bent een knappe Einstein als je weet wat een Watt per seconde echt betekent! De Watt zelf is al....... Joule per seconde...... Die 24 W per uur inzake Airco's gaat zelfs een kleine Einstein een stap te ver :-).
Klimaatexpert.com
Beste Klaas,

Deze tabel laat zien wat het standby verlies is van bijvoorbeeld een Samsung wandmodel:
Off mode (AM) - P off - 0,003 kW
Standby mode (AN) - P SB - 0,003 kW
Thermostat-off mode (AO) - P T0 - 0,03 kW
Crankcase heater mode (AP) - P OK - 0 kW
0,003 kW x 24-uur x 365 dagen = 26,28 kWh x € 0,23 = slechts € 6 per jaar voor een toestel die elk moment de ruimte van warmte of koelte kan voorzien.

Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert TeamKoen
Wat verbruikt het meeste? Het koelen of verwarmen van lucht?
Martin
Hallo.

Ik heb nu zo'n 3 jaar 2 airco's in mijn woning. Ik gebruik de airco's voor het koelen, ontvochtigen en verwarmen.

Het verwarmen van de ruimte gaat super snel en energiezuinig maar het heeft echter wel 1 nadeel waar ik deze nadeel nog nergens tegengekomen bent op internet van bedrijven, namelijk:
De warme lucht dat uitgeblazen word voelt als een tochtgevoel aan. Als je op de bank zit bijvoorbeeld dan voel je een koude lucht. Logisch natuurlijk dat de lucht op zo'n afstand geen warme lucht meer is maar dat is het enige nadeel voor het verwarmen met een airco helaas....

Klimaatexpert.com
Beste Martin,
Dank voor uw bericht. Wellicht is de Samsung Wind-Free interessant voor u!
"Comfortabel koelen, zonder tochtgevoel. Dat is de revolutionaire nieuwe Wind-Free range. Wind-Free technologie maakt gebruik van duizenden microgaatjes in het frontpaneel om de lucht geleidelijk door te verspreiden, zonder het gevoel van tocht. Met een geluidsniveau van slechts 19 dB in stiltemodus, is deze unit uiterst stil. De standaard WiFi bediening zorgt voor extra gebruiksgemak."
https://ambrava.nl/product/warmtepompen/single-split-modellen-warmtepompen/wandmodellen/wind-free

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Luc beyers
Ik heb een recente Daikin airco(2018) en ben zeer tevreden over het koel. Bij verwarmen bij buitenterperatuur +5gr. bevriest de unit regelmatig, ze ontdooit wel automatisch maar ik vind het wel storend. Kan ik dit vermijden of verminderen.
Klimaatexpert.com
Beste Luc,
Dank voor je bericht.
Daikin zou hier een passend advies op kunnen geven. Zij kennen de eigen toestellen het best.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com Webcare


Bjorn
Dit kan je niet verhinderen, ontdooien is een noodzakelijke procedure in modus “verwarmen”. Als de unit helemaal vol met ijs komt te hagen (Afkomstig van het vocht in de buitenlucht dat door de lage temperatuur bevriest op de unit.) kan er geen lucht meer door de batterij gezogen worden omdat er een laag ijs over zit en kan er dus ook geen warmte meer opgenomen worden om binnen te verwarmen.
arend van der kolk
Hebben een airco panasonic split KIT F235 WKE 3,5kw, is in de voor en natijd deze met verwarmen voordeliger dan een cv ketel?
ferry van de toorn
Hoi,

Ik heb een vraagje ik heb een airco kleintje hoor maar ben gewoon benieuwd.
Er zit een sticker op met label A En dan zie volgende zin,
2,0KW 2,7EER 63DB 0,8KWH/60min
DB snap ik is geluid, maar hoe zit het nu met het verbruik?.
Er staat 2kw en 0,8kwh per uur,
dus de vraag wat verbruikt het nu dan?.
Dank u

Mvg Ferry

Klimaatexpert.com
Beste Ferry,
Dank voor je bericht!
Je hebt het juist, de airco verbruikt 0,8 kWh per uur. Wat je daadwerkelijk verbruikt is natuurlijk weer afhankelijk hoe lang jij de airco per uur aan laat staan. Het gemiddelde verbruik kan je op het ERP label van de airco vinden.
Met vriendelijke groet,
Het Klimaatexpert.com Team

Cor
beste klimaatteam, ik ben bezig met het orienteren op een multi-split airco. Bij elke techn.beschrijving lees ik iets over het opgenomen koel/verwarmvermogen, maar nooit over het stroomverbruik. Het stroomverbruik kan weleens de beslissing zijn voor het (laten)aanleggen van een extra groep. Uit jullie uitleg (vb is alaapkamer) begrijp ik dat je mag uitgaan van ong. 0,75 Kw aan stroom verbruik van een airco. Is dat ongeveer het gemiddelde verbruik van een airco??. Kan ik ergens in een techn.beschrijving lezen (of uit rekenen) wat het stroomverbruik is??. Thnx!!
Klimaatexpert
Beste Cor,
Het te verwachten energieverbruik staat op het energielabel van de apparatuur.
Aangezien hier een definitie van het klimaat is vastgelegd (Strassbourgh) kunnen deze waarden onderling vergeleken worden. De leverancier van het product beschrijft ook de minimale afzekerwaarde. De informatie moet dus gevonden worden bij de leverancier.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare


Carla Mac Donald
Beste Klimaatexpert,
Ik woon in Suriname. Heb in verschillende ruimte's single split airco's staan. Nu heb ik dus recircultaie van lucht. Er wordt geen verse lucht naar binnen gehaald en vuile lucht naar buiten verplaatst. Hoe kan ik de ruimte's goed ventileren zonder verlies van koude lucht? Ik lees steeds iets van balansventilatie (Type D). Zou u kunnen adviseren aub?

Klimaatexpert.com
Beste Carla,
Dank voor uw bericht! De oplossing is inderdaad al door u aangegeven, balansventilatie type D. Echter wel een verhoogde hoeveelheid ventileren vanwege de activiteit van de sporters. Normaal zeggen we dat 25 m3/h voldoende is per persoon, echter vanwege de verhoogde activiteit zal dit minimaal het dubbele moeten zijn.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

P. Daamen
Beste klimaatexpert,
Het standby verbruik van onze buitenunit(multisplit) en 2 binnenunits is plm. 100 watt per uur. Reken je door is dit plm.850 kwu. per jaar. Dat is schrikken. De installateur zegt dat dit nodig is voor de koelvloeistof (F32) en de printplaat. Deze "verwarming" werkt onder 12 gr. Kan deze airco uitgezet worden in de winter zonder schade?? In de gebruiksaanwijzing staat hier niets over.
M.vr. groet Paul

Klimaatexpert
Beste Paul,
Deze 100 W is nodig om de olie in de compressor op temperatuur te houden, wat bijzonder is voor een R32 machine. Deel van dit vermogen zal ook gebruikt worden om iets warmte in de printplaten te houden zodat ze niet condenseren, immers de print warmt minder snel op dan de buitenlucht. Condens zou behalve corrosie ook elektrische schade kunnen veroorzaken. Om die reden is het onverstandig installaties volledig elektrisch uit te schakelen.
Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare

Arjan
Beste klimaatexpert
Als ik een airco van 7kw gebruik om een ruimte te verwarmen en hij staat 24 uur per dag aan wat kost me dat dan per dag..

Klimaatexpert.com
beste Arjan,

uiteraard is dat afhankelijk of de warmtepomp ook de hele dag in vollast draait, of dat deze met een hogere COP in deellast draait. Als we mogen veronderstellen dat hij een COP draait van 4, is het opgenomen vermogen per uur 1.75 kWh/h x 24 is dat 42 kWh per dag.

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert Webcare


Arjan
Dat is dus 42 kWh x €0.23 = €10.5 per dag.....kan ik dan niet beter een gaskachel hangen??
Klimaatexpert.com
beste Arjan,

het verbruik voor de ruimte zou dus om een eerlijke vergelijking te maken.

24 uur maal 7 kW = 168 kWh/dag
in gas zit 9,77 kWh aan warmte x het rendement van de ketel 95% = 9,28 kWh per m3 gas.
Om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren is dus 18 m3 gas nodig.

volgens Milieu centraal kost een kuub gas € 0,794 de rekening voor het gas zou dan € 14,37 per dag.

uiteraard heeft u dan nog steeds een airconditioner nodig om de warme zomer door te komen.

Met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Lammert
Wij verwarmen deze winter het huis met de airco en verdienen zo ongeveer 6 euro per dag nu we de verwarming niet aan hebben , en de zonne panelen leveren met dit weer ook al weer wat terug
Jeroen
Beste,

Is er veel verschil in verbruik van een lucht/lucht met functie verwarmen VS ontvochtigen ?

mvg
Jeroen

Klimaatexpert.com
beste Jeroen,

bij ontvochtigen word de lucht meestal eerst afgekoeld, waarbij het condenswater word afgevoerd en daarna opnieuw opgewarmd om aan de ruimtecondities te voldoen. Bij lucht-lucht verwarmen word de lucht opgewarmd naar de gewenste ruimtetemperatuur. In dit proces word geen vocht toegevoegd of afgevoerd en is dus in verbruik voordeliger.

Met vriendelijke groet
Klimaatexpert Webcare


Ann
Beste
Onze installateur raadde aan om airco's continu op te laten, omdat ze dan minder zouden verbruiken dan paar uur te laten koelen en af te zetten. Omdat temp bij continu gebruik lager blijft en er dan minder energie zou nodig dan op en af te zetten?

Paul
Ik wil een kantoorpand van 80m2 gasloos verwarmen. Welke optie is dan het beste en het voordeligst op lang termijn en wat zijn de jaarlijkse verbruikskosten?
irene
hoi ,
geboeid door voorgaande berichten willen we ook gaan voor split level airco.
We hebben al zonnepanelen op ons dak en ons huis is goed geisoleerd ( triple glas, spouw-vloer en dakisolatie) Nu nog een betrouwbare vakman die ons gedegen advies kan geven welk unit bij ons past. Kan u ons helpen?

Chavanel Bremen
Is een wandairco (met buienunit) van 3.5 kWh voldoende voor het ‘s winters verwarmen van mijn woonkamer van 45 vierkante meter en 2.60 meter hoog of moet ik dan toch meer denken aan een 5 kWh systeem?
Dijkstra
Hallo,
Wij denken erover om een airco te laten installeren voor onze slaapkamers boven. Dat betekent dat we een split unit airco willen. Nu lees ik overal dat deze vooral gebruik maken van R32 maar dat dit vanaf 2027 niet meer is toegestaan...
Is het dan wel slim om nu een dure installatie te plaatsen als dit over 5 jaar niet meer gebruikt mag worden? Of kan dan die R32 makkelijk vervangen worden door iets anders?

Webcare Klimaatexpert
Beste Dijkstra,

Het is een plan R 32 uit te faseren in 2027, dit betekent dat nieuwe systemen met R 32 niet meer geplaats mogen worden, er zal zeker een uitfaseringsregeling komen dat je nog een lange tijd reparaties's uit mag voeren aan R 32 installaties. Begin deze eeuw hebben we een gelijke situatie gehad met R22 dit taste de ozonglaag aan, mocht niet in nieuwe systemen en na een aantal jaren mocht geen nieuw R22 maar alleen hergebruikt R22 worden toegepast. en sinds een aantal jatren is het geheel verboden installties met R22 te repareren of te vullen. Deze installaties mogen nog wel blijven draaien maar zijn inmiddels zo oud dat ze ook aan vervanging toe zijn, nu met R32

Webcare KlimaatexpertAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk