Warmtepomp financieren

Ontdek hoe u een warmtepomp kunt financieren. Ook VvE's.

Ontdek hoe u een warmtepomp kunt financieren. Ook voor VvE's. 

Het financieren van energie besparende maatregelen zoals een warmtepomp kan voordelig zijn wanneer de besparing op de energiekosten hoger is dan het maandelijkse aflosbedrag op de lening.

Er is een slimme tool in het leven geroepen om te kijken of u in aanmerking komt voor een gunstige financiering of subsidie, de Energiesubsidiewijzer. In twee stappen weet u waar u aan toe bent.

Doe de Energiesubsidiewijzer check

 

Financieel warmtepomp financieren

Er zijn verschillende vormen van financiering, hieronder hebben we een selectie gemaakt van de mogelijkheden.

Een warmtepomp is nu al goedkoper dan een Cv-ketel op gas. De aanschaf is hoger, maar dankzij lagere maandlasten bent u uiteindelijk toch goedkoper uit. De financieringen op deze pagina zijn gunstig en dankzij de besparing van de warmtepomp is het rendement positief. Daarnaast stoot u minder CO2 uit, waardoor u uw steentje bijdraagt aan het milieu. 

Kosten Cv-ketel en warmtepomp vergeleken


Hypotheek

Als u een huis financiert met een hypotheek, bestaat er de mogelijkheid om extra geld te lenen voor duurzame investeringen.

Bij meerdere aanbieders van hypotheken is het mogelijk om in plaats van de gebruikelijk 101% van de waarde van het huis, 106% financieren. Deze 5% extra ruimte voor duurzame investeringen, komt tot € 9.000,- bovenop het maximaal te lenen bedrag. Dit geldt overigens ook voor bestaande woningen die een A++ label hebben. Bij een Nul-op-de-Meter woning mag er € 25.000,- extra gefinancierd worden, boven het maximaal te lenen bedrag. Om in aanmerking te komen moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar en moet het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000,- zijn.

De beredenering van de hypotheekverstrekkers is als volgt: wanneer er minder energiekosten zijn, kan de huiseigenaar meer dragen. Daarnaast wordt het huis meer waard dankzij duurzame investeringen. De extra financiering wordt in een depot geplaatst, totdat de bank heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk om een duurzame investering gaat.

Naast een warmtepomp kunnen de volgende duurzame investeringen vaak worden meegefinancierd: 

 • Dakisolatie
 • HR++ beglazing
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Zonneboiler
 • Zonnecellen

Het financieren van duurzame investeringen doormiddel van een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds juli 2017 nog makkelijker. Er hoeft namelijk alleen nog maar een kostenspecificatie van de duurzame investeringen aangeleverd te worden. Achteraf moet nog steeds worden aangetoond dat het om energie besparende maatregelen gaat, alleen hoeven vooraf geen offertes meer overlegd te worden. Hierdoor is de regeling toegankelijker geworden en hoopt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, dat er meer van de regeling gebruik wordt gemaakt en dat ze zo een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van woningen in Nederland.


Energiebespaarlening voor particuliere woningeigenaren en VvE’s

Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt financieringen voor energiebesparende maatregelen aan huiseigenaren en vereniging van eigenaren. Dit fonds heeft een omvang van € 300 miljoen, waarvan het Rijk € 75 miljoen heeft ingelegd. De overige € 225 miljoen is ingelegd door de ASN Bank en Rabobank. De gehanteerde rente is relatief laag, waardoor een de lening gunstig en interessant is, zeker gezien de besparing die er tegenover staat.

De lage rente staat vast voor de gehele periode, u komt dus niet voor verrassingen te staan. De rente en aflossing stromen terug in het fonds, zodat er opnieuw energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.

Particuliere woningeigenaren kunnen voor hun bestaande woning een lening aanvragen voor 24 energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn naast een warmtepomp, het isoleren van de woning of dubbele HR beglazing. De leningen die beschikbaar worden gesteld door energiebesparingsfonds liggen tussen minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Afhankelijk van de hoogte van de lening is de terugbetaaltijd 7, 10 of 15 jaar. Hoe langer de terugbetaaltijd, hoe hoger de rente. Er zijn ook grotere leningen beschikbaar in de vorm van een energiezuinig pakket (maximaal € 40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000,-). Beide hebben een looptijd van 15 jaar. De energiebespaarlening gemeld bij het BKR als aflopend krediet.

Ga voor informatie naar Nationaal Energiebespaarfonds

 

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen ook een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is dat de VvE uit minimaal tien appartementsrechten bestaat. Het leenbedrag is minimaal € 25.000,- en er is een maximaal ingesteld van € 5 miljoen. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. VvE's kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van HR++ glas, isolatiemateriaal of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. 

Ga voor informatie naar VvE Energiebespaarlening

 

Welke warmtepompen zijn er? Wat zijn de toepassingen? Hoe werkt een warmtepomp? Vind het antwoord op deze overzichtspagina. 

Warmtepompen overzicht


Duurzaamheidslening van de gemeente

Afhankelijk van het beleid van uw gemeente, kunt u een Duurzaamheidslening aanvragen bij uw gemeente om uw woning energiezuinig te maken. Enkele voorbeelden zijn spouwmuur, dak- of vloerisolatie en het plaatsen HR++ glas.

 • De lening is rentevast
 • Er zijn geen afsluitkosten
 • De leenbedrag ligt tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 • Met een lening van 10 jaar kunt u maximaal € 7.500,- lenen
 • Wanneer de looptijd 15 jaar is, kunt u tussen de € 7.500,- en € 25.000,- lenen
 • U mag niet ouder zijn dan 75 jaar aan het einde van de loopperiode
 • U mag boetevrij aflossen met een minimum van € 250,- en geen maximum
 • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR

U komt in aanmerking voor de Duurzaamheidslening, als:

 • U de eigenaar en bewoner bent van het huis
 • Uw gemeente neemt deel aan de regionale duurzaamheidslening
 • U voldoet aan de voorwaarden die uw gemeente stelt

Ga voor meer informatie naar Duurzaamheidslening

 

GreenLoans

Vanuit de markt is ALFAM opgestaan, 100% dochter van ABN AMRO, en zij bieden GreenLoans aan. Dit zijn leningen om duurzame investeringen te financieren. Denk hierbij aan zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp.

Omdat u uw maandlasten verlaagd op een duurzame manier, is het een verantwoorde lening. Deze lening is relatief voordelig, u betaalt over de gehele looptijd 4,9% rente (d.d. 7/’17). U komt niet voor verrassingen te staan, de rente, looptijd en maandbedragen staan vast.

Het bedrag dat u leent ligt tussen de € 5.000,- en 50.000,- en u betaalt het terug in 5 tot 15 jaar. De rente is een enkele gevallen fiscaal aftrekbaar.

Ga voor meer informatie naar GreenLoans

 

Bronnen en handige links:
https://www.eigenhuis.nl/besparen/energie-besparen/geld-lenen-voor-energiebesparing
http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/7/energiebesparende-voorzieningen-nu-makkelijker-te-financieren-met-nhg-10199465 
https://www.energiebesparendoejenu.nl/subsidies-en-leningen/

Lucht/water warmtepomp

Warmtepomp zakelijke toepassingen

Warmtepomp i.c.m. vloerverwarming

Of toch zelf financieren?

Investeren in een energiebesparende maatregel levert een stuk meer geld op dan sparen. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal, die een rekenformule heeft ontwikkeld.

Startpunt heeft een handige rekentool ontwikkeld die u helpt met het kiezen wat u met uw spaargeld kunt doen

Ga naar Startpunt Geldzaken

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR