Doe eenvoudig de test

Is uw woning geschikt? 

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een laagtemperatuur warmtepompsysteem? Wanneer u vloerverwarming heeft, dan kan een warmtepomp altijd. Heeft u geen vloerverwarming? Test dan zelf eenvoudig, zonder enig risico, of uw woning geschikt is voor een laagtemperatuur warmtepomp zodat ook u kunt besparen op uw energiekosten!

Het verwarmingsseizoen gaat beginnen. Op uw Cv-ketel kunt u de maximale watertemperatuur zelf in stellen. Zet deze voor de koude periode op maximaal 50°C,  in de winter ervaart u dan of uw huis comfortabel blijft of niet.

zet u hem ook 50?


Doe eenvoudig de test


Stap 1

Begin de test voor het verwarmingsseizoen


Stap 2

Ga naar uw Cv-ketel


Stap 3

Zet nu uw Cv-ketel terug naar een maximale Cv-watertemperatuur van 50°C


Stap 4

Let op, in de test periode niet de temperatuur lager zetten wanneer u naar bed gaat  


Stap 5

Ervaar een periode of uw woning comfortabel warm blijft of niet

Lukt het experiment niet en uw woning is niet meer comfortabel, dan is de temperatuur van de ketel ook zelf weer omhoog te zetten. Doe dit in stapjes. Ook voor de Cv geldt hoe lager de temperatuur hoe hoger het rendement.

Indien uw huis comfortabel blijft, dan kunt u volledige over op een warmtepomp installatie. Met een warmtepomp bespaart u enorm op energiekosten! Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat u minder energie verbruikt dan met een Cv-ketel op gas, tot wel 5 x minder. Daarnaast hoeft u geen vastrechtkosten meer te betalen als u zich volledig van het gas laat afsluiten. U draagt tevens bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot! 

Indien uw huis niet voldoende opwarmt, dan is er nog een mogelijkheid om de capaciteit van uw radiatoren op te voeren middels Climabooster ventilatoren. Deze ventilatoren zijn zeer eenvoudig door uzelf te monteren onder uw radiatoren. De kans is zeer groot dat uw huis dan wel comfortabel warm blijft!

Stap 6

Controleer na de winter of uw gasverbruik gestegen of verminderd is.*
*Bij zeer slecht geïsoleerde woningen kan het stoppen met de nachtverlaging resulteren in een hoger gasverbruik, controleer dit wel.


Stap 7

Bent u klaar voor de warmtepomp en wilt u weten welke warmtepomp voor u geschikt is en hoeveel u kunt besparen op de energiekosten? Neem dan contact met ons!

Indien in uw geval de test niet geslaagd is, maar u wilt wel graag verduurzamen, dan adviseren wij om de stappen van “Trias Energica” te hanteren. Denk hierbij aan: stap 1) beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan (bijvoorbeeld het isoleren van gevels, daken en vloeren), stap 2) maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen (bijvoorbeeld door installatie van zonnepanelen) en stap 3) maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming / warmtepomp).

Zorg ervoor dat uw energieverbruik omlaag gaat door isolatie. Bijkomend voordeel van de isolatie is ook dat de temperatuur van de wanden die met de buitenlucht in aanraking zijn een hogere temperatuur krijgen en dus aangenamer.


U gaat energie besparen!

Zodra u de watertemperatuur van uw ketel naar beneden draait, start u direct met energie besparen. Het rendement van Cv-ketels stijgt aanzienlijk zodra de temperatuur van het water naar beneden gaat. Het kost namelijk veel meer energie om water te verwarmen naar 80°C dan naar een lagere temperatuur. Om energie te besparen is het dus raadzaam om het water minder te verwarmen. Dat scheelt energiekosten, maar ook kan de verwarming lichter worden uitgevoerd wat in de aanschaf scheelt.

Maakt u gebruik van nachtverlaging dan moet u zich wel realiseren dat de aanwarmtijd van de woning aanzienlijk langer zal zijn met lage temperaturen. 

In het verleden maakten wij gebruik van hoog temperatuur warmteafgifte systemen. De inlaat temperatuur van een radiator is vaak 70°C en de uitlaat temperatuur 50°C. Deze temperaturen zijn te hoog voor een standaard warmtepomp. In het verleden werden radiatoren voor de zekerheid vaak over-gedimensioneerd. Heeft u daarna HR++ dubbel glas gekregen of heeft u uw woning geïsoleerd, dan kan de radiator (al dan niet met een Climabooster) geschikt zijn om met lage temperaturen uw woning comfortabel te verwarmen.

Ga voor meer informatie naar Climabooster

Vloerverwarming 10

Naast Climaboosters is het uiteraard ook mogelijk om uw radiatoren te vervangen door laagtemperatuur radiatoren of vloerverwarming aan te laten leggen in uw woning. Riho Climate Systems systemen heeft voor alle vloeren een oplossing. Met hun RihoCell systeem leveren zij een vloerverwarmingssysteem met een opbouwhoogte van 21 tot 31 mm, ideaal voor renovatie. U kunt daarnaast ook de kruipruimte opvullen met Faber isolerend schuimbeton. Geniet van een behaaglijke temperatuur tegen lagere stookkosten!

Meer informatie over vloerverwarming-i-c-m-een-warmtepomp


Is uw pand niet geschikt voor lage temperaturen en kunt u het afgiftesysteem niet aanpassen? Dan is er altijd nog een hoog temperatuur warmtepomp beschikbaar. Deze maakt met gemak water van 80°C, wel is het rendement lager dan bij een standaard warmtepomp en de aanschafprijs wat hoger. 

Radiator Traditioneel copy

Renoveren hoog temperatuur warmtepomp 

Andre Dröge
Beste klimaatexperts,

Jullie geven op jullie website een in principe goede test om met een cv-gasketel te bekijken of men naar een laag-temperatuur (LT) verwarming kan. In veel woningen (en sommige kleinere gebouwen) is er echter sprake van een cv-combiketel, waarbij de ketel ook het warm tapwater verzorgt. Het lijkt me raadzaam om deze combi in jullie stappenplan behandelen. Wat zijn de consequenties bij een combiketel test? Wordt het warm tapwater nog voldoende warm? Zijn er gevaren gezien legionella? Kan dit ondervangen bij de test, en zo ja, hoe? Welke warm tapwater consequenties zijn er als blijkt dat de (ruimte-)verwarming in de woning kan volstaan met LT, maar voor warm tapwater niet?

Met vriendelijke groet,

Andre Dröge
DCBAdvies

Niels van der Stappen
Ik weet niet of je al reactie gekregen hebt, of het zelf hebt uitgevonden, maar de 2 water temperaturen voor verwarming en warm-water zijn gescheiden, dus zijn afzonderlijk in te stellen.
Kees van Wieringen
Wij zijn op zoek naar de oplossing voor de verduurzaming van ons huis. Wij willen de bovenverdieping koelen en verwarmen met een airco unit voor vijf kamers. Daarnaast willen wij advies over de plaatsing van zonnepanelen. Beide systemen moeten goed met elkaar samenwerken. Hoe kunnen wij met inschakeling van u te werk gaan?
Peter Fränzel
Ik zou graag u telefoon nr. Ontvangen om even met iemand te kunnen spreken!
Denk aan een lucht / water warmtepomp met een lage temperatuur 30/45oC , huis 15 jaar oud goed geïsoleerd, HR++ glas vloerisolatie etc, ook een ventilatie warmte pomp is geïnstalleerd van het fabrikaat Stiebel Eltron Liga 252 2,1 kw.boiler inhoud 303 kw.
Tevens zit er een Nefit Ecomline HR Classic type 22 HV in.
Mogelijk moet ik in de 6 convector putten ,op de beneden verdieping , op de convectoren ca. 14 Climaboosters plaatsen. De rest van het huis zijn voorzien van radiatoren.
Het is een alleenstaand huis , nu al energie label A en heeft 3 vides. Boven is het altijd goed kwa temperatuur en de meeste radiatoren staan altijd dicht.
Hoor graag even van u, heb veel artikelen van u via Uw webside gelezen . Erg interessant.
Telefoon nr. 0653338896

Jan van Vliet
Opzoek naar informatie over warmte pompen hoog en laag temperatuur.
Berndsen
Beste K, ik wil graag advies over een warmte/energieplan voor een drietal woningen op 1 perceel, echter ik kan op uw website nergens contact maken, geen telefoonnr en geen mailadres te bekennen... Klopt dit? Jullie bieden toch advies./bemiddeling aan...?
Nathalie van der Poel
Beste?
Ook ik zou graag contact en advies willen: vrijstaande woning uit 2005, energielabel A. Alle ramen HR++ of tripple glas en de hele benedenverdieping heeft vloerverwarming. We hebben geen ventilatiesysteem (behalve mechanische ventilatie in de toilet en douche). We zouden het liefst van het gas af willen en hebben reeds 30 zonnepanelen. Welke warmtepomp raadt u aan? Alvast dank voor uw advies. Nathalie

A Buiskool
Hoe kom ik in contact voor een concreet advies? Ik wil al een paar jaar overstappen naar een warmtepomp lucht/water. Ik heb een jaren 30 woning maar 2 jaar geleden gerenoveerd dus nu gevels geisoleerd, vloer isolatie en vloerverwarming beneden. ik kook electrisch en heb al sinds 2014 zonnepanelen (13). Voorbereidingen voor een warmte pomp zijn getroffen.

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk