Energieneutraal verwarmen

All electric verwarmen is de toekomst.

All electric verwarmen is de toekomst.

Met energieneutraal verwarmen wordt bedoelt dat u uw huis of bedrijf verwarmt, met de energie die u zelf opwekt. De gebouwen in Nederland zorgen voor 30% van de uitstoot van CO₂. Wanneer gebouwen minder energie verbruiken, scheelt dat enorm op de totale uitstoot. Uiteraard zullen de kosten voor het verwarmen van uw project € 0,- zijn. Om dat te bereiken zijn er vaak wel aanpassingen aan uw huis of gebouw noodzakelijk. Bij nieuwbouw kan er op voorhand rekening gehouden met de wens om energieneutraal te verwarmen.

Energieneutraal verwarmen, hoe bereikt u dat?

Om uw gebouw klaar te maken om energieneutraal te verwarmen, ontkomt u bijna niet aan onderstaande punten. Deze punten gelden zowel voor woningen als grotere gebouwen zoals kantoren. Het aanpassingen zijn hetzelfde, alleen de schaal verschilt.

  • Toepassing van HR++ glas of triple glas.
  • Kieren of gaten tot het minimum beperken, zodat er geen duurzaam opgewekte warmte verloren gaat.
  • Zeer goede isolatie van het dak, de muren en vloer.
  • Een klimaatsysteem die duurzaam warmte opwekt, zoals een warmtepomp al dan niet in combinatie met een zonneboiler.
  • In het geval van woningen: toepassing van lage temperatuur verwarming (LTV) voor woningen, die het water niet boven de 55˚C verwarmt voor het gebruik van vloerverwarming of LTV radiatoren.
  • Een ventilatiesysteem met een warmteterugwinningsunit, zodat verse lucht wordt voorverwarmd.
  • Zonnepanelen plaatsen om zelf stroom op te wekken.

 

Particulier

Het klimaatsysteem wat interessant is voor particulieren is een lucht/water warmtepomp. Dit klimaatsysteem bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Dit systeem maakt warm water en verspreid via een leidingnetwerk naar radiatoren of vloerverwarming. Wanneer u een zonneboiler toepast, hoeft de warmtepomp minder vaak te werken. Een zonneboiler is een plaat op het dak met daarin waterleidingen die worden verwarmd door de zon. De warmtepomp hoeft dan alleen bij te springen als de vraag van warmte groter is dan dat de zon schijnt.

Zakelijk

In wat voor branche u ook werkzaam bent, energieneutraal verwarmen is mogelijk. Klimaatexpert.com biedt oplossingen voor kantoren of winkels, maar ook voor tandartsen of in het onderwijs. Per branche is er wel een specifieke aanpak wanneer het gaat om verwarmen, koelen en ventileren. Aan sportschool worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld dan aan een werkplaats.

Zie hier waar u op moeten letten in uw branche: zakelijk

De bij de particulieren besproken lucht/water warmtepomp kan ook worden toegepast voor klein zakelijk gebruik. Bij grotere kantoren, met meer dan 5 ruimten, wordt er vaker gebruik gemaakt een VRF Systeem voor het duurzaam verwarmen van uw pand. Dit is één buitendeel, vaak op het dak geplaatst, die meerdere binnendelen van warmte voorziet. Een VRF is een lucht/lucht warmtepomp, hij haalt energie uit de buitenlucht en blaast verwarmde lucht in de ruimten.

Ook koelen

Naast verwarmen kunt u ook koelen. Dit geldt voor zowel de lucht/water warmtepomp als voor het VRF Systeem. Bij een VRF systeem is het zelfs zo, dat de mogelijkheid bestaat om op hetzelfde moment te verwarmen én koelen. Zo kunt u bijvoorbeeld een drukke vergaderzaal koelen en op hetzelfde moment het entree waar de deuren vaak open gaan verwarmen. En ja, dat kan ook energieneutraal. Vraag onze Klimaatexperts naar de mogelijkheden.

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Doordat de hier boven genoemde warmtepompen op elektriciteit werken, is het opwekken van elektriciteit dé manier voor het energie neutraal verwarmen van uw project. Hoeveel panelen u nodig heeft, hangt af van de capaciteit warmtepomp u nodig heeft. Dit rekenen we graag voor u uit.

Zuinig

Warmtepompen halen 75% van de energie die ze nodig hebben uit de buitenlucht. Dat betekent dat de overig 25% uit het stopcontact komt. U zult begrijpen, dat wanneer u andere vormen van elektrische verwarming gebruikt, u niet energieneutraal zult verwarmen.

Subsidie

Zowel op de lucht/water warmtepompen als op de VRF Systemen voor grotere gebouwen, zijn subsidies mogelijk. Voor de lucht/water warmtepomp kunt u in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie Duurzaam Energie (ISDE), voor een VRF Systeem kunt in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA)

Meer informatie over subsidies

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen