2 of 3-pijps VRF Systeem

Verwarmen én koelen

Verwarming én airco van een bedrijfspand.

Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen een 2 en 3-pijps VRF Systeem. 

Meer informatie over een VRF Systeem

 

Toepassing

Er zijn tal van manieren om een bedrijfspand te verwarmen of te koelen, maar een vaak gebruikte methode is een VRF Systeem. Voorbeelden waar een VRF Systeem wordt toegepast zijn kantoorpanden, hotels of ziekenhuizen. Wanneer er 5 of meer ruimten gekoeld of verwarmd moeten worden, is een VRF Systeem een goede oplossing.

Een VRF Systeem is dus de verwarming én airconditioning van een pand. Het instellen van de temperatuur in een ruimte gaat met een afstandsbediening, vaak aan de muur bevestigd. U kunt altijd per ruimte instellen wat de temperatuur moet zijn.

Zakelijke toepassingen

Bekijk de mogelijkheden per branche

 

Verschil 2 en 3-pijps

Met een 2-pijps VRF systeem kunt u op één moment verwarmen óf koelen. U kunt per ruimte wel een andere temperatuur instellen, maar dus niet dat het in de ene ruimte 16 graden is en in de andere kamer 26 graden, met een buitentemperatuur van 24 graden.

Met een 3-pijps VRF Systeem kan dat wél. Als er in een ruimte behoefte is om te koelen, kan er in een andere ruimte op hetzelfde moment verwarmd worden. Denk bijvoorbeeld aan een hotel met een noord- en zuidkant, waarbij op de zuidkant de hele dag de zon staat en het warm is, maar op de noordkant staat er wind en is het koel binnen.

VRF 3 pijps

 

Maatwerk

Wat uw behoefte van koelen of verwarmen ook is, Klimaatexpert adviseert u over de juiste oplossing. Het advies is altijd maatwerk, dat past bij uw situatie, waarbij we kijken naar tal van factoren, zoals isolatie, ligging t.o.v. de zon, aantal ramen, warmteafgifte van randapparatuur etc. Ook bekijken wij of u in aanmerking komt voor de Energie-InvesteringsAftrek (EIA). Dat maakt de investering dubbel interessant, u bespaart namelijk ook op energiekosten.

Ziekenhuis verwarmen

 

Bert van Staal
Wij hebben een bungalow die met Brink luchtverwarming wordt verwarmd. Dat gebeurt via een indirect gestookte luchtverwarmer die gekoppeld zit aan een cv. Die cv gebruiken we ook voor warm water.
Wij willen graag ook in de zomer het huis via dezelfde luchtkanalen koelen. Die mogelijkheid is bij Brink erg lastig. Zij bieden niet echt een goede oplossing. Het koelen en verwarmen kan met afzonderlijke airco’s in de leefruimten maar ik wil eigenlijk geen binnenunits aan de muur of in het plafond. Zijn de VRF systemen ook geschikt voor particulier gebruik en kunnen zij gebruik maken van de al aanwezige luchtkanalen? Als dat zo is zouden we van het gas kunnen als er door hetzelfde systeem ook warm water getapt kan worden. Wat zijn de mogelijkheden?

Klimaatexpert.com
- Reactie deel 1 -

Beste Bert,

Op een Brink Elan indirect gestookte luchtverwarming kan ook een warmtepomp aangesloten worden. De Hitachi Yutaki 400v toestellen kunnen 60°C water maken, de S80 zelfs 80°C.

U kunt testen of u de watertemperatuur van de huidige Cv ketel naar beneden kunt instellen, bijvoorbeeld eerst naar 50°C en daarna naar 45°C (vermogens / afgiftetabellen op aanvoer temperatuur Brink ELAN zijn beschikbaar).

Daarnaast hebben wij S-Combi toestellen waarmee verwarming en warm water zijn gecombineerd. U zou dan met de bestaande luchtverwarming compleet van het gas af kunnen.

Klimaatexpert.com
- Reactie deel 2 -

VRF of airconditioners (inverter) zijn niet bedoeld om via een uitblaasplenum te worden aangesloten op bestaande luchtkanalen. De luchthoeveelheden zijn groter waardoor er geluidsklachten kunnen ontstaan. Opgegeven vermogens worden niet gehaald. Tevens kan er geen koude lucht, door de bestaande luchtkanalen, worden gevoerd i.v.m. condens dus na verloop van tijd ontstaat er oxidatie (roest).

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com WebcareBert van Staal
Bedankt voor de reactie. Volgens Brink kunnen we wel een coolblok op de elan zetten. Die blaast dan toch ook koele lucht het bestaande kanaal in? Wordt die licht dan ontvocht?
Welke mogelijkheden hebben we nu om het huis in de zomer te koelen? Zijn dat dan alleen split airco’s?

Bert van Staal
Bedankt voor de reactie. Wij gaan dat testen. Veel zal afhangen van de mate waarin ons huis is geïsoleerd. Ik ben beniewd.
Vwb de koeling van het huis in de zomer: kunnen we dan alleen gebruikmaken van losse airco’s? Brink levert wel een coolblok op de elan, die blaast toch ook koele lucht het systeem in? Wordt die dan ontvocht?

Klimaatexpert.com
Beste Bert,

Meestal zijn de luchtkanalen uitgelegd en geïsoleerd voor alleen verwarming. Dit betekent dat we bij koeling boven de dauwpunt temperatuur moeten blijven. Gaan we onder de dauwpunt temperatuur dan betekent dit het neerslaan van condens in de luchtkanalen. Waterdruppels en lucht geeft als resultaat dat de luchtkanalen gaan oxideren.

Conclusie: koelen met een coolblok kan, echter niet met het gewenste resultaat.
Oplossing: diep koelen en ontvochtigen d.m.v. een Split / Multi Split airconditioner. Zie voor meer informatie
https://www.ambrava.nl/producten/single-split-modellen-warmtepompen

Met vriendelijke groet,
Klimaatexpert.com WebcareAnderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal