03-11-2017

Voor het verduurzamen van een woning.

Het extra geld lenen in de vorm van een tweede hypotheek wordt steeds populairder onder huisbezitters. Het aantal aanvragen voor een extra hypotheek zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door de Hypotheekshop. In het jaar 2012 zijn er ongeveer duizend aanvragen voor een tweede hypotheek geweest. Afgelopen jaar zijn er ruim 17.500 aanvragen gedaan voor een tweede hypotheek. Ook procentueel zijn de aanvragen gestegen. Zo zijn er in 2012 van alle 130.000 hypotheekaanvragen gedaan, 0,8 procent voor een tweede hypotheek. In 2016 is dat al 5 procent van alle 350.000 hypotheekaanvragen. Dit jaar is dat al 6,6 procent van alle aanvragen.

Slimme keus

Als voornaamste rede voor de stijging van het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek, is het toenemende vertrouwen in de economie. De huizen worden steeds meer waard en de slimme consument gebruikt hun overwaarde om een verbouwing of verduurzaming te realiseren. Daarnaast helpt het uiteraard dat de rente nog altijd historisch laag staat. En het ziet er naar uit dat die ook in 2018 zo laag blijft. De Hypotheekshop publiceerde een artikel die deze voorspelling aandurft.

Slimme keus

De tweede hypotheek wordt ingezet om het huis te vergroten, een nieuwe badkamer of keuken te realiseren en sinds de laatste jaren steeds vaker voor verduurzaming. Dit laatste kan dan in de vorm van een warmtepomp, extra isolatie of zonnepanelen. En wij van Klimaatexpert.com, geven die huisbezitters groot gelijk. Het netto rendement van een lucht/water warmtepomp, dus na aftrek van hypotheek kosten en inclusief de besparing op stookkosten en ontvangen van subsidie, bedraagt zo’n 4 procent. Dat maakt de investering dus een slimme keuze. Bij deze berekening is nog geen rekening gehouden met de waardestijging van uw huis. Klimaatexpert.com kan per situatie uitrekenen welke oplossing het beste bij u past en welk rendement u heeft op de investering.

Op de radio

Mark de Rijke, de directeur van de Hypotheekshop, vertelde op BNR Radio meer over ontwikkelingen op het gebied van tweede hypotheken.

https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10332200/tweede-hypotheek-steeds-populairder

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Verwarming en warm water
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Een schitterende badkamer
Stem