23-05-2017

Dat staat in de Energie-Agenda die vandaag is gepresenteerd.

Energie-Agenda

Het klimaatakkoord van Parijs dateert uit 2015, maar vandaag heeft Minister Kamp van Economische Zaken de energie-agenda gepresenteerd. In deze agenda staan actiepunten die we tot 2050 moeten uitvoeren, om te voorkomen dat we dat de temperatuurstijging boven de 2 graden uit komt.

Maatregelen

De meest effectieve manier om dat te bereiken, is het terugbrengen van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. Het verbaast daarom ook niet wat de maatregelen uit de energie-agenda zijn: het stoppen van steenkoolcentrales, alleen nog maar elektrisch rijden vanaf 2035 en vanaf het jaar 2023 meer inzetten op windenergie van zee.

Stoppen met gas

Een andere maatregel is het niet meer leveren van gas aan woningen. De datum hiervoor staat nog niet vast, maar feit is dat er nu al minder gas beschikbaar is met het beperken van gaswinning in Groningen. Alternatieven voor het verwarmen van huizen, kantoren, winkels en ander vastgoed, winnen daarom snel terrein. De populairste variant is de Lucht/Water Warmtepomp.

Meer informatie over de Lucht/Water Warmtepomp

Interview

Kroonlid van de Sociaal Economische Raad, Ed Nijpels, is mede-auteur van het energie-akkoord. Een interview met hem vanaochtend op radio 1 vindt u hier: http://www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpen/398809-ed-nijpels

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Verwarming en warm water
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Een schitterende badkamer
Stem