23-05-2017

Dat staat in de Energie-Agenda die vandaag is gepresenteerd.


Energie-Agenda

Het klimaatakkoord van Parijs dateert uit 2015, maar vandaag heeft Minister Kamp van Economische Zaken de energie-agenda gepresenteerd. In deze agenda staan actiepunten die we tot 2050 moeten uitvoeren, om te voorkomen dat we dat de temperatuurstijging boven de 2 graden uit komt.

Henk KampMaatregelen

De meest effectieve manier om dat te bereiken, is het terugbrengen van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. Het verbaast daarom ook niet wat de maatregelen uit de energie-agenda zijn: het stoppen van steenkoolcentrales, alleen nog maar elektrisch rijden vanaf 2035 en vanaf het jaar 2023 meer inzetten op windenergie van zee.

shutterstock 154722524

Stoppen met gas

Een andere maatregel is het niet meer leveren van gas aan woningen. De datum hiervoor staat nog niet vast, maar feit is dat er nu al minder gas beschikbaar is met het beperken van gaswinning in Groningen. Alternatieven voor het verwarmen van huizen, kantoren, winkels en ander vastgoed, winnen daarom snel terrein. De populairste variant is de lucht/water warmtepomp.

Meer informatie over de lucht/water warmtepomp

 

Interview

Kroonlid van de Sociaal Economische Raad, Ed Nijpels, is mede-auteur van het energie-akkoord. Een interview met hem vanaochtend op radio 1 vindt u hier: http://www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpen/398809-ed-nijpels

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal