13-01-2020

Invoering BENG en nieuw energielabel, opnieuw uitgesteld

Door de vertraging bij de ontwikkeling voor de BENG-rekenmethodiek (NTA 8800) wordt de invoering van het nieuwe BENG-stelsel (bijna energieneutrale gebouwen) opnieuw uitgesteld. De nieuwe invoeringsdatum van BENG, de bepalingsmethode NTA 8800 én de invoeringsdatum van het nieuwe energielabel, staat nu op 1 januari 2021.

Vanaf deze datum moeten de vergunningsaanvragen voldoen aan de nieuwe eisen die voortvloeien uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

BENG 2020 RVO

BENG-indicatoren

BENG is gebaseerd op de “Trias Energetica”, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Aan de hand van drie eisen wordt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vastgelegd:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten


Nieuwe rekenmethode NTA 8800

Tot 30 december 2020 vallen de vergunningsaanvragen nog onder de huidige EPC-regelgeving (Energie Prestatie Coëfficiënt). Na deze datum worden de BENG-eisen getoetst volgens de NTA 8800 methode. Eén rekenmethode die van toepassing is op zowel bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en als utiliteitsbouw.

 

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en het laatste BENG nieuws op de site van het RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bron: RVO

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting