Invoering BENG en nieuw energielabel, opnieuw uitgesteld
Door de vertraging bij de ontwikkeling voor de BENG-rekenmethodiek (NTA 8800) wordt de invoering van het nieuwe BENG-stelsel (bijna energieneutrale gebouwen) opnieuw uitgesteld. De nieuwe invoeringsdatum van BENG, de bepalingsmethode NTA 8800 én de invoeringsdatum van het nieuwe energielabel, staat nu op 1 januari 2021.
Vanaf deze datum moeten de vergunningsaanvragen voldoen aan de nieuwe eisen die voortvloeien uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

BENG-indicatoren
BENG is gebaseerd op de “Trias Energetica”, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Aan de hand van drie eisen wordt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vastgelegd:
- De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
- Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
- Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten
Nieuwe rekenmethode NTA 8800
Tot 30 december 2020 vallen de vergunningsaanvragen nog onder de huidige EPC-regelgeving (Energie Prestatie Coëfficiënt). Na deze datum worden de BENG-eisen getoetst volgens de NTA 8800 methode. Eén rekenmethode die van toepassing is op zowel bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en als utiliteitsbouw.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie en het laatste BENG nieuws op de site van het RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bron: RVO