28-02-2019

Het televisieprogramma Radar heeft in week 9  aandacht besteedt aan de warmtepomp.

Hoe zit het precies?

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u vragen heeft over dit onderwerp na deze uitzending. In de uitzending komt duidelijk naar voren dat een goede inventarisatie en een gedegen advies zeer belangrijk is voor het juist functioneren van een warmtepomp installatie. Klimaatexpert geeft onafhankelijk advies over het duurzaam verwarmen, koelen én ventileren van elk type onroerend goed, voor elk type budget. Wij gaan voor 100% tevredenheid.

Wij onderscheiden ons door u een totaalconcept aan te bieden, waarbij wij beoordelen of een warmtepomp in uw situatie mogelijk is en indien dit het geval is wat dan de beste warmtepomp is, uiteraard afgestemd op uw behoeften en wensen.

Het is belangrijk dat het warmtepomp systeem naadloos aansluit op uw afgiftesysteem. Hierdoor worden de berekende rendementen daadwerkelijk behaald en zit u bij lage buitentemperaturen niet in de kou. Verder denken wij graag met u mee op het gebied van een geluidsarm systeem en kiezen wij voor kwalitatief hoogwaardige componenten, zodat u zorgeloos in alle comfort kan besparen op CO2-uitstoot én energiekosten.

Daarnaast begeleiden en ondersteunen wij ook de minder ervaren installateurs en geven wij trainingen aan installateurs hoe warmtepompen op een juiste manier zijn toe te passen.

Bekijk het Radar item “Warmtepomp: wat moet je weten over installatie en gebruik?" – uitgezonden op 25 februari 2019

Radar item week 9

 

Het vervolg

De tv-reportage van Radar over warmtepompen deed op social media veel stof opwaaien. Dat gold vooral voor de bijdrage van Robert-Jan Mijnarends uit Goes. In de winter krijgt hij zijn huis met de warmtepomp vaak niet voldoende warm. Wat ging daar mis? Om dat te achterhalen, ging Vakblad Warmtepompen met expert Rimme van der Ree naar Goes. Valt er nog wat te redden?

Lees het vervolg

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame vorm van verwarming en koeling die zeer efficiënt werkt op elektriciteit. Daarbij wordt warmte gebruikt uit een bron, zoals bijvoorbeeld de buitenlucht, de grond of een waterbron. Uit deze bron wordt warmte onttrokken en opgewaardeerd naar een bruikbaar niveau en ingezet als ruimteverwarming en/of warm tapwater. Omgekeerd werkt dit ook, door warmte te onttrekken uit het gebouw en af te voeren naar de bron, wordt er dus gekoeld.

De toepassinge kan zijn een woning, maar zeker ook voor grote projecten zoals een kantoor, winkel of zelfs een compleet ziekenhuis of productieproces. De werking is hetzelfde, alleen de schaal verschilt. Daarnaast zijn er verschillende opties voor de warmte en koeling afgiftesystemen. Kijk voor een uitgebreide uitleg op de pagina wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Eigenlijk verraadt de naam al wat een warmtepomp doet: deze verpompt warmte. Een koudemiddel wordt onder lage druk door een bron verwarmd en verdampt, door een gesloten circuit gepompt en bij hoge druk gecondenseerd, waarbij de opgeslagen warmte vrijkomt. Er wordt gebruik gemaakt van het natuurkundige principe dat vloeistof bij verschillende druk een ander kook- en condenseer punt heeft. Daarom kookt (en verdampt) het koudemiddel in de verdamper al bij een lage temperatuur van de bron (buienlucht, grond, omgevingswater), waarbij het warmte van die bron onttrekt. Verderop in het circuit wordt de druk en daarmee de temperatuur opgevoerd, en het verdampte koudemiddel in de condensor gecondenseerd, waarbij de opgeslagen warmte wordt afgegeven aan bijvoorbeeld water.

Voor dit proces is elektriciteit nodig, maar verreweg de meeste energie wordt uit de bron onttrokken. Afhankelijk van de condities komen van de 5 delen benodigde energie, 4 delen uit de bron en is slechts 1 deel elektriciteit. Dat is waarom er zo weinig elektriciteit wordt gebruikt. Kijk voor een uitgebreide uitleg inclusief voorbeelden op de pagina hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

 

Isoleren

Het is altijd mogelijk om een warmtepomp toe te passen, alleen zijn er wel bepaalde omstandigheden waarin het remdement het hoogst is. In een woonhuis wordt er bijvoorbeeld minder energie verbruikt in het geval van goede isolatie en een laag temperatuur afgiftesysteem. Hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warmte het huis verliest en ook hoe minder warmte er toegevoerd hoeft te worden. In een nieuwbouwhuis is de isolatie altijd goed voor elkaar, dat heeft te maken met de minimale EPC eis waaraan voldoen moet worden. Wanneer een bestaande woning (nog) niet goed is geïsoleerd, kunt u kiezen voor hoog temperatuur verwarming. Wanneer u extra isoleert, kan het klimaatsysteem kleiner worden uitgevoerd, waardoor de aanschafprijs en het energieverbruik daalt. Ook heeft u dan minder zonnepanelen nodig om het verbruik te dekken. Meer informatie over isoleren vindt u op deze pagina.

Isoleren 

Extra isoleren bespaard energiekosten en CO2 uitstoot

 

Zonnepanelen

Een warmtepomp werkt zeer efficiënt op elektriciteit. In combinatie met zonnepanelen kunt u daarom volledig zelfvoorzienend zijn, u wekt dan immers zelf elektriciteit op. De teveel opgewekte elektriciteit in de zomer, levert u terug aan het net. Wat in de winter extra nodig heeft, levert het net weer terug aan u. Alles wat u meer verbruikt ten opzichte van wat u heeft geleverd, betaalt u aan het net. Wanneer u een overschot heeft, krijgt u uitbetaald. Dit heeft salderen. U kunt tevens het overschot aan elektriciteit opslaan in de vorm van warm water. Dat is iets wat u toch altijd nodig heeft, om te douchen bijvoorbeeld, dus een slimme vorm van het opslaan van duurzame energie.

De combinatie van zonnepanelen (pve) en een warmtepomp is ideaal als u een nul-op-de-meter woning wilt. Dat zou met elektrische verwarming een stuk lastiger zijn, want die verbruikt 5 x meer elektriciteit. Dat zou betekenen dat u 5 x meer zonnepanelen nodig zou hebben om het elektriciteitsverbruik te dekken. Meer informatie over zonnepanelen vindt u op deze pagina.

Warmtepomp en zonnepanelen

Zonnepanelen voor een duurzaam binnenklimaat

 

Vloerverwarming en de warmtepomp, een optimale combinatie!

Hoe kleiner de temperatuurtrap is die de warmtepomp moet maken, hoe groter het rendement is. Vloerverwarmingssystemen werken met lage watertemperaturen en zijn daarom ideaal voor een uiterst efficiënte inzet voor dit type klimaatsysteem. Daarnaast is vloerverwarming uiterst comfortabel en is het een onzichtbare bron van verwarming. Tegenwoordig is het vaak relatief eenvoudig om ook een bestaande woning van vloerverwarming te voorzien. Dit kan door middel van infrezen van de kunststof vloerverwarmingsbuizen of door bijvoorbeeld ingefreesd vermacell plaatmateriaal. Klimaatexpert heeft partners die hierin gespecialiseerd zijn, vraag ons naar de mogelijkheden.

Vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp

Vloerverwarming optimaal voor gasloos verwarmen

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal