Blijkt uit TNO onderzoek.
Importeren
Uit onderzoek van TNO blijkt dat Nederland eerder moet overgaan op het importeren van gas uit het buitenland dan tot nu toe gedacht. In de Nationale Energieverkenning die is opgesteld in 2016, wordt er van uit gegaan dat er vanaf 2030 gas moet worden geïmporteerd. Volgens TNO is het nu mogelijk dat we in vier tot zes jaar al gas moeten importeren. TNO waarschuwt de overheid dat ze op tijd maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat huishoudens zonder gas komen te zitten.
Groningen
De gaswinning in Nederland is sinds de aardbeving van 2012 in het Groningse Huizinge teruggebracht van 53 naar 21,6 miljard kubieke meter. Afhankelijk van besluiten van het nieuwe kabinet en verdere ontwikkelingen in Groningen, is het mogelijk dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Nederland wint al tientallen jaren zijn eigen gas en verdient miljarden aan de export ervan.
Ander soort gas
Wanneer er gas uit het buitenland geïmporteerd gaat worden, heeft dat voornamelijk invloed op huishoudens. Thuis zijn we gewend om zogenaamd laagcalorisch gas te gebruiken, hetgeen dat hier gewonnen wordt, maar het gas uit het buitenland is hoogcalorisch. Concreet betekent het dat geïmporteerd gas in Nederland moet worden omgezet naar laagcalorisch gas, omdat onze gasfornuizen en Cv-ketels hier op werken. Deze apparaten ombouwen brengt een enorme kostenpost met zich mee en dat is niet iets waar je de burgers mee wil opzadelen, aldus onderzoekster Lucia van Geuns van TNO. Bovendien willen we toe naar duurzame energie en dan is zo'n investering niet op zijn plaats. Energiecentrales en de fabrieken werken wel met hoogcalorisch gas.
Kosten zullen harder stijgen
Dat Nederland gas moet importeren, is geen probleem volgens TNO. Het aanbod en de mogelijkheden zijn er voldoende. Wel is het zo dat dit buitenlandse gas duurder zal zijn. Ten eerste winnen we het niet zelf, daarnaast zijn er transportkosten, worden er accijnzen geheven en moet het gas worden bewerkt naar laagcalorisch.
Warmtepomp is alternatief
Dat maakt het dat overstappen op alternatieven van gas nog interessanter. Verwarmen zonder gas kan met een lucht/water warmtepomp. Die werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de energie in de buitenlucht, wat het een duurzame vorm van verwarming maakt. Bij Klimaatexpert.com zijn we gespecialiseerd in het verwarmen met elektriciteit. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden, besparingen en subsidies. Neem contact met ons voor een advies op maat: info@klimaatexpert.com of +31 (0)88 - 146 00 00.