13-07-2017

All-Electric is de toekomst.

Uit grootschalig onderzoek is gebleken is dat een warmtepomp goedkoper is dan gasketel in een nieuwbouwhuis. Dit onderzoek is uitgevoerd door het adviesbureau DWA in opdracht van netbeheerder Stedin.

TCO (Total Costs of Ownership)

Wanneer alle kosten bij elkaar worden opgeteld, zoals aanschaf, installatie, onderhoud en verbruik, is aan het eind van de periode onderaan de streep een warmtepomp voordeliger. De zogenaamde TCO (Total Costs of Ownership) is lager bij een warmtepomp dan een traditionele gasketel. Deze conclusie is geldig voor alle onderzochte woonvarianten, zoals een galerijflat, appartementencomplex, tussenwoning, twee-onder-een-kapwoning en een vrijstaande woning. In dit onderzoek is ook rekening gehouden met extra maatregelen die nodig zijn voor hoger rendement van de warmtepomp, zoals extra isolering van de wanden, vloer en HR-glas en het gebruik van zonne-energie.

Warmtepomp goedkoper dan gas in nieuwbouwhuis

 

Voor de 5 woningtypen, zijn er 4 variabelen uitgewerkt.

1. Basisvariant met gasketel en schil-isolatie volgens de minimale eisen uit het Bouwbesluit, aangevuld met PV-panelen. Dit is voor ontwikkelaars de goedkoopste manier om aan de EPC-eis van 0,40 te voldoen. 

2. Variant met gasketel, aanvullende schil-isolatie en warmteterugwinning uit ventilatielucht, zodat een minimale hoeveelheid PV-panelen nodig is. Deze tweede referentie is toegevoegd omdat het niet altijd wenselijk of mogelijk is PV-panelen te plaatsen (bijvoorbeeld bij dakkapellen, schaduw van omliggende bebouwing, etc.). Door met twee referenties te werken, wordt de bandbreedte zichtbaar waarbinnen de kosten van de gasvarianten zich bevinden.

3. All-electric met een warmtepomp per woning, schil-isolatie volgens Bouwbesluit, evenveel zonnepanelen als gas-basisvariant (waardoor subsidie vanuit de ISDE-regeling op de warmtepomp kan worden verkregen).

4. All-electric met een warmtepomp per woning, schil-isolatie volgens Bouwbesluit aangevuld met extra PV-panelen, gericht op de laagste Total Cost of Ownership (TCO).

Warmtepomp

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat voor alle vijf de woningtypen een warmtepomp voordeliger is dan een gasketel. Het onderzoek heeft zich gericht op de TCO voor 15 en 30 jaar. Alleen een galerijflat scoort minder goed, maar de verschillen zijn minimaal.

Extra voordeel valt er te behalen wanneer een warmtepomp wordt gecombineerd met zonnepanelen. De stroom die wordt opgewekt kan direct worden ingezet voor de warmtepomp. Een ander aanzienlijk extra voordeel wordt er behaald bij het steeds verder stijgen van de gasprijzen. Bij het onderzoek is uitgegaan van de huidige situatie, inclusief huidige energieprijzen. De verwachting is dat de stijgende trend zich doorzet, omdat gas steeds schaarser wordt en de overheid het gebruik ervan ontmoedigt.

Warmtepomp overzicht

Gasaanlsuiting niet meer nodig

Conclusie
De conclusie is dan ook dat een nieuwbouwwoning prima zonder gasaansluiting gebouwd kan worden. Sterker nog, het is beter voor uw portemonnee en het milieu. Bij Klimaatexpert.com rekenen we precies voor u uit welke warmtepomp het best bij uw situatie past en hoeveel u gaat besparen. Benieuwd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Advies op maat


Download het onderzoek 'Kostenvergelijking van de alternatieven voor aardgas in nieuwbouwwoningen' (PDF) van DWA in opdracht van Stedin
.

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting