20-12-2017

Vooral voor woningen met een CV ketel.

Het gaat goed met de economie en dat heeft op sommige vlakken ook zijn prijs. We merken al aan de pomp dat de prijzen voor benzine en diesel zijn gestegen. Hetzelfde geldt voor de gas en elektriciteit prijzen. De twee van de drie grootste energieleveranciers verhogen hun prijzen vanaf januari met gemiddeld 30 euro per woning per jaar. De woordvoerder Arie Spruit van Eneco bevestigd deze prijsstijging: “De inkoopprijzen voor gas en stroom zijn de laatste maanden door de aantrekkende economie gestegen. We zien dat al langer, in juli wisten we een prijsverhoging nog te voorkomen, nu niet.” De energievergelijker Gaslicht.com laat weten dat ze een prijsstijging bij andere energiebedrijven niet uitsluiten.

Naast een verhoging van de prijzen van gas en elektriciteit zelf, wordt ook de belasting op energiekosten verhoogd. Zo wordt de belastingmaatregel Opslag Duurzame Energie (ODE) met gemiddeld € 45,- per huishouden verhoogd. ODE is een opslag om duurzame energie te stimuleren, een extra belasting die betaald moet worden voor de energie die wordt afgenomen. Deze extra belasting wordt gebruikt om de subsidiepot Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) mee te financieren.

Daarnaast wordt de heffingskorting op energie met € 62,- verlaagd, wat zorgt voor een verdere stijging van de energienota. De gebruikelijke energiebelasting per m³ gas stijgt eveneens, met gemiddeld € 54,- per woning. De overheid probeert op deze manier een transitie van gas naar elektriciteit te stimuleren. Om dat kracht bij te zetten, is de energiebelasting per kWh elektriciteit verlaagd waardoor een gemiddelde besparing van € 30,- per huishouden ontstaat.

Helaas moeten we nog een prijsstijger melden, de netbeheerkosten mogen van de toezichthouder ACM worden verhoogd. In de praktijk betekent dat een gemiddelde stijging van € 13,- per huishouden, maar er zijn ook uitschieters: bij Liander, Stedin en Enexis is de verhoging € 23,50,-.

Geld euros

Al deze verhogingen komen neer op een gemiddelde prijsstijging van maar liefst € 186,- per woning. Hierbij is uitgegaan van een doorsnee gezin van 4 personen en een verbruik van 1500 m³ gas en 3500 kWh elektriciteit. In 2017 betaalt ditzelfde gezin al € 570,- aan belasting, maar dit zal in 2019 oplopen tot maar liefst € 790,-.

Is er iets te doen tegen al die prijsstijgingen? Jazeker. Iets wat de overheid zelfs stimuleert met dit energiebeleid: afstappen van het gas. Het huis zou met een warmtepomp verwarmd kunnen worden, die werkt op elektriciteit. De aanschaf wordt zelfs gesubsidieerd. Door het afsluiten van de gasaansluiting, vervalt zowel de energieprijs op gas, netwerkkosten en alle belastingen op gas. Een flinke besparing dus. Maar er is meer. Doordat een warmtepomp veel minder energie verbruikt dan een CV ketel, is de besparing nog groter. Zie daarvoor het artikel over lucht/water waterpomp, waarin wij de besparing toelichten. In combinatie met zonnepanelen, is de besparing optimaal. U wekt dan zelf de energie op die u thuis nodig heeft.

Wilt u advies op maat over hoeveel u zou kunnen besparen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen:

https://goedkopeenergieengas.nl/energie/heffingskorting/

https://www.energievergelijken.nl/nl/energierekening/ode

https://www.gaslicht.com/nieuws/ad-energienota-volgend-jaar-bijna-190-euro-omhoog

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2017/10/11/13/26/veh-energienota-hard-omhoog-door-belastingstijgingen

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen