Gebruik maken van warmte uit de bodem.

Deze warmtepomp ontrekt warmte uit een bron dit kan zowel een open bron als een gesloten bron zijn.

Een open bron kan opervlake water zijn maar is veelal grondwater een geloten bron zijn lussen of vertikale leidingen n de grond.

Een bron is relatief kostbaar in warmtepomp bedrijf is bij lagere buitentemperaturen een bron warmtepomp iets effectiever als een lucht gevoerde warmtepomp over het gehele jaar genomen is een bron warmte pomp iets goedkoper zet men dit echter af tegen de hoge investeringskosten van de bron dan is de terugverdientijd zeer lang

Indien koeling gewenst is kan men bij bronnen vaak gebruik maken van "vrije koeling" het koude grondwater wordt dan rondgepompt om te koelen er is alleen maar pompenergie nodig en geen compressor energie.

Bronnen moeten in balans blijven het huis verliest de warmte immers niet aan het grondwater maar aan de buitenlucht in veel gevallen is koelen in de zomer geen vrije keus maar noodzakelijk om de bron op te laden.

Deze variant is het meest interessant voor grootschalige toepassingen, zoals:

  • Industrie
  • Uitiliteit
  • Een kantoor en winkelpanden
  • Gestapelde bouw
  • Combinatie van meerdere woningen, waardoor energiezuinige gezamenlijke verwarming ontstaat, vergelijkbaar met blokverwarming of stadsverwarming.

De warmte die wordt opgewekt wordt gebruikt voor de centrale verwarming en warm tapwater. 

Werking

Een Water/Water Warmtepomp maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in de aarde.

Via een gesloten circuit van leidingen onder de grond waar water doorheen wordt gepompt, verwarmt de aarde het water.

Die warmte wordt gebruikt als energie door de Water/Water Warmtepomp, waarmee nog meer warmte wordt opgewekt. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Energiezuinig

Doordat de aarde een constante temperatuur heeft, is het een constante bron van energie. Dat betekent dat het rendement van de Water/Water Warmtepomp hoger is ten opzichte van de Lucht/Water Warmtepomp. Die laatste is afhankelijk van de fluctuerende buitentemperatuur. 

Ook koelen

Een ander voordeel is dat dit klimaatsysteem in de zomer kan koelen, zonder extra energie te gebruiken. Er wordt weer gebruik gemaakt van de aarde, die in de zomer koeler is dan de buitenlucht.

Vanwege de aanleg van het ondergrondse watercircuit en de grootte van de Water/Water Warmtepomp, is de investering groter dan bij een Lucht/Water Warmtepomp. 

Verticaal of horizontaal

Het ondergrondse watercircuit kan zowel horizontaal, vlak onder de oppervlakte, als verticaal, diep in de grond, worden aangelegd. Dit is afhankelijk van de situatie ter plaatsen, wij kunnen u helpen met wat het beste bij u past. 

water water warmtepomp

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal