Verwarmen zonder gas

Hoe maakt u er een sluitende business-case van? 

Wanneer zet u de stap? 

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en u heeft dus geen gas meer nodig om uw huis te verwarmen. Sterker nog, een warmtepomp verbruikt veel minder energie dan een gasketel en stoot minder CO₂ uit.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan worden toegepast op elk type huis, maar de zuinigste configuratie is een warmtepomp die laag temperatuur maakt, tussen de 30 en 45 graden Celsius. Dat is alleen mogelijk in het geval van laag temperatuur radiatoren of vloerverwarming en een goed geïsoleerd huis. Voor bestaande bouw worden er daarom vaak hoog temperatuur warmtepompen toegepast. Die verwarmen het water tussen de 50 en 80 graden Celsius en een grote verbouwing is dan meestal niet nodig.

Wat is een Warmtepomp?

 

Gasaansluiting

Gasaansluiting

De overheid wil dat er vanaf 2050 geen gas meer wordt verbruikt en sommige gemeenten komen nu al met voorstellen om dit proces in te zetten. Zo heeft de D66 in het Westland een motie ingediend om nieuwbouw alleen nog maar zonder gasaansluiting te laten plaatsvinden. Nu is het nog verplicht om elk huis van een gasaansluiting te voorzien. In dat geval moet het huis vanaf de start energiezuinig, of zelfs -neutraal, worden ontworpen. Dit voorkomt extra investeringen achteraf. Bron: http://www.wos.nl/d66-westland-wil-alleen-nog-maar-gasloze-nieuwbouw/nieuws/item?975612

Elektrisch verwarmen, wat zijn de mogelijkheden?

 

Logo NEPROMNEPROM

De NEPROM, dat is de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen, gaat een stapje verder en bekijkt het vraagstuk landelijk. Ten eerste zijn zij voor het schrappen van de gasaansluitplicht voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2018, daarmee reageren ze op het wetvoorstel van minister Henk Kamp van 27 juni jl. over hetzelfde onderwerp. De NEPROM voorzien echter wel mogelijke aanloopproblemen, zoals bijvoorbeeld technische ondersteuning. Gelukkig maken wij ons daar bij Klimaatexpert.com minder zorgen om.

Een ander aspect is de financiële kant, een nieuwbouwhuis zonder gasaansluiting is duurder. Dit heeft te maken met de extra bouwkosten zoals de isolatie van vloeren, spouwmuren en daken, het gebruik van HR dubbel glas, de toepassing van vloerverwarming en/of laagtemperatuur radiatoren en de plaatsing van een warmteterugwinningsunit. De extra kosten worden binnen enkele jaren terugverdient dankzij lagere lasten, maar dienen wel vooraf betaald te worden. Daarom pleit de NEPROM voor een versoepeling van de hypotheekverstrekking voor nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting. Bron: NEPROM

Financieren


Financieren van een warmtepomp 

Een warmtepomp is goedkoper dan een Cv-ketel op gas. De aanschaf is hoger, maar dankzij lagere maandlasten bent u uiteindelijk toch goedkoper uit. De financieringen op de volgende pagina zijn gunstig en dankzij de besparing van de warmtepomp is het rendement positief. Daarnaast stoot u minder CO2 uit, waardoor u uw steentje bijdraagt aan het milieu!
Wij hebben de financieringsmogelijkheden op een rijtje gezet.

Warmtepomp financieren

 

 Isoeren Huis

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR