Pelletkachel

Een relatief duurzame verwarming voor uw huis

Een relatief duurzame verwarming voor uw huis.

Een pelletkachel wordt ook wel een biomassaketel genoemd. Op deze verwarming krijgt u een subsidie bij aanschaf. 

Pellets

Een pelletkachel dankt zijn naam aan het feit dat hij brandt op pellets. Pellets zijn samengeperste korrels van afvalhout. Ook kan er ander afval worden gebruikt zoals bijvoorbeeld olijvenpitten.

Bijvullen

Om de kachel te laten branden, is er een continu toevoer van pellets nodig. Dit gebeurt in sommige gevallen automatisch, totdat het reservoir op is. Dit dient dan handmatig te worden bijgevuld, meestal elke 3 dagen. Ook moet de pelletkachel even vaak worden schoongemaakt en ontdaan van asresten.

Verbranding

De pelletkachel brandt het geperste hout zeer efficiënt, waardoor er een continue vlam is. Iets anders dus dan een sfeerhaard, waarbij er sprake is van wakkerende vlammen. Doordat de pelletkachel zo efficiënt brandt, produceert deze minder fijnstof dan een sfeerhaard. Voor astmapatiënten wordt er echter toch afgeraden om pelletkachel te gebruiken. Door de geur van verbrand hout is het raadzaam regelmatig te luchten.

Voorraad

Pellets zijn te koop per kilo in zakken of per hele pallet. Het verbruik van een pelletkachel is tussen de 0,6 en 2 kg pellets per uur. Om een regelmatig bezoek aan de winkel te voorkomen, is het handig een voorraad pellets in uw garage te bewaren.

Warmtepomp

Bij gelijkwaardige mogelijkheden is de aanschafprijs van pelletkachel hoger dan een warmtepomp. Daarnaast is het rendement van een pelletkachel juist lager dan een warmtepomp. Deze laatste reden is wat ons betreft doorslaggevend dat wij onze klanten vaker een warmtepomp adviseren.

Meer informatie over warmtepompen

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook: