Pelletkachel

Een relatief duurzame verwarming voor uw huis

Een relatief duurzame verwarming voor uw huis.

Een pelletkachel wordt ook wel een biomassaketel genoemd. Op deze soort van verwarming krijgt u per 1 januari 2020 geen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) meer.

Pellets

Een pelletkachel dankt zijn naam aan het feit dat hij brandt op pellets. Pellets zijn samengeperste korrels van afvalhout. Ook kan er ander afval worden gebruikt zoals bijvoorbeeld olijvenpitten.

Pellet korrels

 

Bijvullen

Om de kachel te laten branden, is er een continu toevoer van pellets nodig. Dit gebeurt in sommige gevallen automatisch, totdat het reservoir op is. Dit dient dan handmatig te worden bijgevuld, meestal elke 3 dagen. Ook moet de pelletkachel even vaak worden schoongemaakt en ontdaan van asresten.

Pellet bijvullen

 

Verbranding

De pelletkachel brandt het geperste hout zeer efficiënt, waardoor er een continue vlam is. Iets anders dus dan een sfeerhaard, waarbij er sprake is van wakkerende vlammen. Doordat de pelletkachel zo efficiënt brandt, produceert deze minder fijnstof dan een sfeerhaard. Voor astmapatiënten wordt er echter toch afgeraden om een pelletkachel te gebruiken. Door de geur van verbrand hout is het raadzaam regelmatig te luchten.

Pellet verbranding

 

Voorraad

Pellets zijn te koop per kilo in zakken of per hele pallet. Het verbruik van een pelletkachel is tussen de 0,6 en 2 kg pellets per uur. Om een regelmatig bezoek aan de winkel te voorkomen, is het handig een voorraad pellets in uw garage te bewaren.

Pellet voorraad

 

Warmtepomp

Bij gelijkwaardige mogelijkheden is de aanschafprijs van een pelletkachel hoger dan een warmtepomp. Daarnaast is het rendement van een pelletkachel juist lager dan een warmtepomp. Deze laatste reden is wat ons betreft doorslaggevend dat wij onze klanten vaker een warmtepomp adviseren.

Meer informatie over warmtepompen

 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal