Tips

Voor de zomeravonden

Veel mensen vinden de zomer en de warmte heerlijk, totdat ze naar bed gaan en dankzij diezelfde warmte niet kunnen slapen. Het is een vaak gehoorde klacht. Benieuwd naar onze tips?

 1. Vul een kruik met water, leg deze in de koelkast of in de diepvries. Water heeft als eigenschap langer de temperatuur aan te houden dan lucht. Er kan wel condensvorming komen op de kruik.

 2. U kunt ook een plastic zakje vullen met ijsklontjes, daar een washandje omheen doen en op uw polsen of nek leggen. Dat geeft, totdat de ijsklontjes gesmolten zijn, een heerlijk verkoelend gevoel.

 3. Zet een emmer met ijskoud water naast uw bed, bijvoorbeeld met ijsklontjes. Als de hitte ondragelijk wordt, plaats dan uw voeten dan in de emmer. Hierdoor daalt de temperatuur van uw voeten heel snel, waardoor u zelf ook koeler wordt. Tip: leg er een handdoekje bij.

 4. Gebruik lakens van natuurlijke materialen zoals katoen, dus geen synthetische stoffen. Zorg ervoor dat de dekens ook niet synthetisch zijn, of haal ze uit de lakens. Natuurlijke materialen ademen veel beter en voeren vocht beter af. Een zijden deken voelt lekker koel aan. 

 5. Een tijdelijke oplossing, maar u komt in ieder geval niet in een warm bed: doe de lakens in een plastic zak en leg ze in de koelkast of diepvries. Ze voelen heerlijk koel aan als u in bed gaat liggen.

 6. Wist u dat het beneden vaak koeler is dan boven? Dat komt omdat warme lucht naar boven stijgt. Als uw slaapkamer boven is, is het daar dus vaak warmer. Probeer daarom, indien mogelijk, beneden te slapen.

 7. Probeer alle ramen, deuren en gordijnen overdag dicht te houden, zodat u de warmte buitenhoudt. En pas als het ’s avonds donker en afgekoeld is, opent u de ramen om de hitte uit het huis te jagen.

 8. Het klinkt tegenstrijdig: neem geen koude douche maar een warme voor het slapen gaan. Door een warme douche verwijden namelijk de bloedvaten waardoor het bloed beter door uw lichaam stroomt en daardoor makkelijker lichaamswarmte verliest. Bij koud douchen vernauwen bloedvaten juist en is het effect dus tegenovergesteld.

 9. Gebruik een ventilator en plaats deze voor een open raam. Koele lucht wordt van buiten naar binnen geblazen. Doe dit alleen als het buiten koeler is dan binnen. En ook als het licht uit is, omdat er anders muggen e.d. naar binnen komen. Let verder op het geluidsniveau bij aanschaf, zodat u niet wakker ligt van het geluid.

 10. Probeer het gebruik van alcohol te beperken. Uw lichaamstemperatuur wordt juist hoger door alcohol en het droogt u ook uit. Juist met hitte zweet u meer, dus dan verliest u dubbel op vocht. Het is beter om een glas water te drinken voordat u gaat slapen. Hier koelt u lichaam beter van af en het hydrateert u.

 11. Als u elektronische apparaten niet nodig hebt, schakel ze dan uit en trek de stekker uit het stopcontact. Ook al is het maar een beetje, ze produceren warmte.

 12. De meest effectieve manier is het gebruik van een airconditioning. Ook al is het nog zo warm in uw huis, met een airconditioning transporteert u de warme lucht naar buiten en daarvoor in de plaats wordt er koele lucht in uw (slaap)kamer geblazen. Een moderne airconditioning is energiezuinig en produceert bijna geen geluid. Hierdoor kunt u ongestoord van uw nachtrust genieten. In de winter kunt u de airconditioning tevens inzetten voor het verwarmen van uw slaapkamer en dat is energiezuiniger dan het gebruik van uw Cv-ketel.

Nooit meer slapeloze nachten?

Plaats dan een airconditioning op uw slaapkamer. Wij adviseren u graag over welke airco het best past bij uw situatie. 

Meer informatie over een airconditioning 

Anderen bekeken ook:

POLL: Wat is het het belangrijkste in uw huis?
Een moderne televisie
Een droomkeuken
Verwarming en warm water
Een schitterende badkamer
Stem

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen