De warmtepomp wint steeds verder aan populariteit. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat zijn de voordelen van zo’n warmtepomp? In deze blog vertellen we u wat de 10 grootste voordelen zijn van een warmtepomp.

Inhoudsopgave

1. U verbruikt minder energie
2. Minder belastend voor het milieu
3. Waardevermeerdering van uw huis
4. Subsidie = verlaging van investering
5. Zonne-energie
6. Toekomstgericht - geen gas meer
7. Grote verbouwing vaak niet nodig
8. Bediening mogelijk via wifi
9. Naast verwarmen ook koelen
10.Terugverdientijd

Als u vragen heeft of als u advies op maat wilt, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze Klimaatexperts zijn specialisten op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen van uw project, dus zonder gas.

Als alternatief voor de gasketel, is de versie lucht/water warmtepomp het meest van toepassing. Deze warmtepomp verwarmt water dat gebruikt kan worden voor de radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Die warmte wordt voor 75% opgewekt door de buitenlucht, de overige 25% komt uit het stopcontact. Een lucht/waterwarmtepomp bestaat uit een buiteendeel, voor het opvangen van de energie in de buitenlucht, en een binnendeel die de warmte distribueert.

We gaan het dus hebben over:

Wat zijn de 10 voordelen van de lucht/water warmtepomp. Per onderwerp vindt u indien van toepassing handige linkjes naar artikelen over het desbetreffende onderwerp.

Top 10 voordelen lucht/water warmtepomp

10 voordelen van een warmtepomp 

1.

Bespaar met een warmtepomp

U verbruikt minder energie

Huishoudens kunnen tot € 600,- per jaar besparen op stookkosten. Bedrijven besparen tot 60%.

Een lucht/water warmtepomp haalt zijn energie voor 25% uit het stopcontact en voor 75% uit de buitenlucht. Uit de buitenlucht kan warmte worden onttrokken, zelfs als het vriest. De reden waarom dit kan is een natuurkundig principe. Het absolute nulpunt is -273°C, oftewel 0°K (Kelvin). Bij die temperatuur bewegen er geen moleculen meer, maar bij temperaturen daarboven dus wel. Anders gezegd, er is energie waar gebruik van gemaakt kan worden. Die energie wordt gebruikt door de warmtepomp om warmte mee op te wekken. Bijna alle soorten lucht/water warmtepompen werken probleemloos tot -20°C buitentemperatuur.

De stroom die een warmtepomp nodig heeft, kan desgewenst ook via de zon worden opgewekt. Hierdoor verbruikt u nog minder energie. Ook kan een zonneboiler worden aangesloten, die warm water opwekt. Op deze manier hoeft de warmtepomp minder te werken en dat scheelt uiteraard ook energie.

Wat is een warmtepomp?

Financieel Besparen op stookkosten met een warmtepomp


2.

Warmtepomp is duurzaam

Minder belastend voor het milieu

Een lucht/water warmtepomp stoot minder CO2 uit dan een conventionele op gas gestookte cv-ketel.

Dat heeft ten eerste te maken met de manier waarop de lucht/water warmtepomp de warmte opwekt, zoals bij punt 1 al besproken. Van de energie die de warmtepomp opwekt, komt namelijk 75% uit de buitenlucht. Er wordt gebruik gemaakt van al bestaande energie voor het verwarmen van een huis of bedrijf. Er is minder ‘brandstof’ nodig, voor hetzelfde doel.

Aan de andere kant is het de brandstof zelf waarop een warmtepomp werkt. Een traditionele gasketel werkt uiteraard op gas, een fossiele brandstof waarbij CO2 vrijkomt bij het verbranden. Uit honderden studies blijkt dat CO2 de veroorzaker is van het opwarmen van de aarde. In het Parijsakkoord is daarom afgesproken om de CO2-uitstoot terug te brengen. Gebouwen in Nederland zijn verantwoordelijk voor een derde van alle CO2 uitstoot, dus wanneer er minder op gas verwarmd wordt, scheelt dat enorm veel. Het winnen van gas is overigens ook belastend voor het milieu en de maatschappij. De nieuwsitems over aardeverzakkingen veroorzaakt door gaswinning in Groningen zijn u uiteraard niet ontgaan.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dat in theorie veel groener is dan gas. Dit is afhankelijk van de leverancier waar voor gekozen wordt. Hoe groen is de stroom die de leverancier opwekt/levert? Per leverancier kan dit sterk verschillen, check hier het onderzoek van de consumentenbond: https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/beste Wanneer u de stroom zelf opwekt via zonne-energie, weet u 100% zeker dat de stroom groen is. Daarnaast zijn dan de maandkosten voor energie het laagst.

Warmtepomp is duurzaam


3.

Warmtepomp is waardeverhogend

Waardevermeerdering van uw huis

Dankzij een warmtepomp, stijgt het energielabel van uw huis (of bedrijfspand) 1 tot 2 stappen. Dat heeft een gunstige uitwerking op de waarde van uw huis. Een lucht/water warmtepomp verdient zich daardoor dubbel terug. U geniet namelijk ook van lagere maandlasten dankzij een lager verbruik.

Potentiele kopers van uw huis letten op de maandelijkse kosten. Wanneer de energiekosten lager uitvallen dan elders, maakt dat een huis aantrekkelijker. Het betekent ook dat er minder geïnvesteerd hoeft te worden voor een lager energielabel. Vaak is het ook zo dat de verkooptijd korter is. Bron: www.energielabel.nl

Voor kantoorpanden geldt dat het energielabel minimaal C moet zijn vanaf 2023. Met een warmtepomp is dit eenvoudig te realiseren. Meer hierover vindt u hier: http://www.klimaatexpert.com/nieuws/vanaf-2023-verplicht-energie-label-c-voor-kantoren 

Warmtepomp zorgt voor gunstiger energielabel


4.

Warmtepomp subsidie

Subsidie = verlaging van investering

ISDE subsidie voor particulieren tot € 4.500,- en EIA subsidie voor bedrijven, tot 13,5% voordeel.

De overheid stimuleert het gebruik duurzame energie en stelt daarom een pot geld ter beschikking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Die pot had een waarde van in totaal € 70 miljoen, maar is per 1 juli 2017 verhoogt tot € 90 miljoen. Wij bij Klimaatexpert.com weten precies welke warmtepompen hiervoor in aanmerking komen, dus neem contact met ons op voor een advies op maat. Tot 1 kW ontvangt u € 1.100,- subsidie en voor elke kW daarboven ontvangt u € 100,-. De hoogte van de subsidie is dus afhankelijk van de capaciteit warmtepomp die u nodig heeft. Dit rekenen we op voorhand voor u uit, zodat u weet waar u aan toe bent. Per adres mogen meerdere subsidies worden aangevraagd, door zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Dankzij ISDE is de investering lager, waardoor een terugverdientijd ook verlaagd wordt. In het geval van bestaande bouw is deze terugverdientijd realiseerbaar binnen 5 jaar en bij nieuwbouw 2 jaar t.o.v. een gasketel. Wij rekenen graag uit wat voor u de terugverdientijd is. De hybride warmtepomp, een combinatie van een gasgestookte CV ketel en een warmtepomp, komt niet meer aanmerking voor deze subsidie. Daarom zullen we deze warmtepomp niet adviseren.

Meer informatie vindt u op de website voor de Rijksdienst voor ondernemend Nederland: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie/voor-welke-apparaten/warmtepompen

Voor bedrijven is er de Energie-Investeringsaftrek, of kortweg EIA. Deze overheidssubsidie stimuleert duurzaam ondernemen en is alleen voor bedrijven die daadwerkelijk winst maken. Non-profit organisaties kunnen zich beter wenden tot de ISDE subsidie. Bij de EIA kan de fiscale aftrek oplopen tot 55,5% van de investeringskosten, naast de gebruikelijke afschrijving. De gemiddelde besparing is 13,5%. Bij Klimaatexpert.com berekenen we graag op voorhand uit wat voor soort warmtepomp u nodig heeft en hoeveel subsidie u hiervoor krijgt. Voor meer informatie over de subsidie zelf kunt u kijken op: http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia

Op deze pagina vindt u alles wat u moeten weten over warmtepompen en subsidie: 

Meer informatie over subsidie

Subsidie warmtepomp


5.

Zonnepanelen en zonneboiler

Zonne-energie

In combinatie met zonne-energie is het mogelijk om energie neutraal uw huis en tapwater te verwarmen.

Een slimme manier om naast een warmtepomp extra te besparen is het gebruik van zonne-energie. Afhankelijk van uw situatie, kunt u tot volledig energieneutraal uw huis verwarmen en over warm tapwater beschikken. Op het gebied van zonne-energie zijn er twee opties, zonnepanelen of een zonneboiler. Hieronder leggen we de verschillen voor u uit.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel wordt ook wel een PV-paneel genoemd, wat een afkorting is fotovoltaïsch paneel (Photovaltaic Cell). Deze panelen wekken elektriciteit op.

De opgewekte elektriciteit komt in uw meterkast en wordt zo gedistribueerd in uw huis. Uiteraard kan deze elektriciteit voor van alles worden ingezet, zoals de koelkast, wasmachine, TV als ook de warmtepomp. Er zijn slimme warmtepompen, die zo geprogrammeerd kunnen worden dat ze warm water bufferen als de zon schijnt. Smart Grid wordt dit ook wel genoemd. Het warme water kan ’s avonds worden gebruikt om het huis te verwarmen als de zon niet meer schijnt. Uiteraard kunnen wij adviseren welke warmtepompen slim kunnen omgaan met de aanwezigheid van de zon. 

Zonneboiler

Deze panelen wekken warm water op in plaats van elektriciteit. Om een vergissing te voorkomen, de benaming kan afwijken. Een zonneboiler wordt namelijk ook wel zonnecollector of een warmwaterplaat genoemd, maar hiermee wordt hetzelfde bedoeld. Een zonnecollector is het deel dat op het dak ligt, de zonneboiler is de combinatie van het buffervat en de zonnecollector/warmwaterplaat.

Het warme water kunt u inzetten als warm tapwater in de badkamer of in de keuken, of voor gebruik in radiotoren of vloerverwarming voor het verwarmen van uw huis. De lucht/water warmtepomp hoeft dan minder vaak aan en hoeft alleen bij te springen als de vraag groter is dan dat er zon schijnt. Ook in combinatie met een zonneboiler kan er warm water gebufferd worden als de zon schijnt. De zonneboiler komt in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), zonnepanelen niet.

Meer informatie over zonne-energie

Zonnepanelen warmtepomp


6.

Warmtepomp is verwarmen zonder gas

Toekomstgericht - geen gas meer

Gas raakt op en wordt duurder. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is daarom een slimme keus.

All electric. Een term die u steeds vaker hoort. De overheid stimuleert het gebruik van elektriciteit, met als doel om in 2050 in heel Nederland vrij van aardgas te zijn.

De gasvoorraad slinkt, en schaarser betekent duurder. Daarnaast is het gebruik van gas niet goed voor het milieu. De overheid heeft subsidies in het leven geroepen, om dit doel te bereiken. Ook op gemeentelijk niveau duiken er initiatieven op om de gasaansluiting te weren. In Amsterdam krijgen huishoudens tot € 8.000,- aan subsidie voor het afsluiten van de gaskraan.

De aansluitplicht voor gas is al komen te vervallen voor nieuwbouwwijken. Voor deze wijken wordt dus gebruik gemaakt van alternatieven om het huis te verwarmen. Een collectieve verwarming is een van de mogelijkheden, zoals een water/water warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt aardwarmte voor het verwarmen van huizen. Door de grootte en complexiteit van een dergelijke warmtepomp, is deze mogelijkheid alleen interessant voor een gecombineerde toepassing, dus meerdere huizen in een wijk.

Het beste alternatief voor een enkele gasketel, is een lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp werkt op elektriciteit en is eenvoudig te plaatsen. U bent niet meer afhankelijk van gas voor het verwarmen van uw huis. De besparing is nu al aanzienlijk, maar zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen in verband met het blijven stijgen van de gasprijs.

Meer informatie over verwarmen zonder gas

Verwarmen zonder gas


7.

Warmtepomp installeren

Grote verbouwing vaak niet nodig

Meestal kunt u gebruik blijven maken van de bestaande leidingen, radiatoren en/of vloerverwarming.

Wat veel mensen ten onrechte denken, is dat er een grote verbouwing nodig is voor het plaatsen van een warmtepomp. In een bestaand huis of gebouw kan een gasketel heel eenvoudig worden vervangen door een lucht/water warmtepomp. Er kan gewoon gebruik gemaakt worden van de bestaande leidingen en radiatoren of vloerverwarming. Het enige wat dan moet gebeuren is de gasketel vervangen door een lucht/water warmtepomp en het buitendeel dat er bij hoort plaatsen.

Afhankelijk van de situatie, is een hoog temperatuur verwarming (HTV) of laag temperatuur verwarming (LTV) nodig. Dit heeft te maken met het aantal graden dat de warmtepomp maakt. In het geval van hoog temperatuur, verwarmt de warmtepomp water tussen de 50 en 80 graden Celsius. In het geval van laag temperatuur tussen de 30 en 45 graden Celsius. Uiteraard verbruikt de laag temperatuur verwarming minder energie.

In het geval van bestaande bouw wordt er toch vaak gekozen voor hoog temperatuur verwarming, juist omdat dan een grote verbouwing niet nodig is. Traditionele radiatoren zijn ontworpen om bij deze hogere temperaturen de ruimte te verwarmen en hoeven dan niet vervangen te worden. Daarnaast kan de isolatie in oudere woningen of gebouwen niet toereikend zijn voor laag temperatuur verwarming. De besparing met een hoog temperatuur warmtepomp ten opzichte van een gasketel, kan oplopen tot 40%.

Met een laag temperatuur warmtepomp kan die besparing oplopen tot 55% ten opzichte van een gasketel. Om een dergelijke warmtepomp toe te passen, moet het huis of gebouw voorzien zijn van laag temperatuur radiatoren of vloerverwarming, de muren, vloeren en het dak moeten goed geïsoleerd zijn en er moet overal dubbel glas zijn. Bij bestaande bouw kan er gekozen worden om dit aan te passen. Bij een nieuwbouwproject is het verstandig om bij het ontwerp al rekening te houden met een laag temperatuur verwarming.  

Geen grote verbouwing bij warmtepomp 


8.

Warmtepomp Home Domotica

Bediening mogelijk via wifi

De moderne variant voor het verwarmen van uw huis of pand is dus met een warmtepomp. Het bedienen van uw verwarming kan tegenwoordig ook moderner, namelijk met uw mobiele telefoon of tablet.

Veel warmtepompen ondersteunen wifi-modules of hebben er zelfs een ingebouwd. Ook is het mogelijk om de warmtepomp aan het home domotica netwerk te koppelen.

Home domotica staat voor het automatiseren van de elektrische apparaten bij u thuis. Zo is het mogelijk om vanaf de bank de lampen aan te zetten of te dimmen, de garagedeur te openen, de gordijnen te sluiten en ook de verwarming hoger of lager te zetten.

Bij Klimaatexpert.com hebben kunnen we adviseren over home domotica oplossingen. Wanneer u alleen uw verwarming wilt bedienen met uw smartphone, kunnen wij u adviseren welke warmtepomp hier het best geschikt voor is.

Meer informatie over home domotica

Home Domotica warmtepomp


9.

Warmtepomp koelfunctie

Naast verwarmen ook koelen

Met een gasketel kunt u alleen verwarmen, maar met een warmtepomp kunt u in de zomer uw huis of bedrijf ook koelen.

Waar in de winter de lucht/water warmtepomp het water verwarmt voor de radiotors en/of vloerverwarming, kan in de zomer hetzelfde water gekoeld worden. In het geval van vloerverwarming wordt uw vloer dus gekoeld. Hoewel de koeling aangenaam is op een hete zomerdag, zijn er wel enkele kanttekeningen.

Zo verbruikt u energie met het koelen van water. Het energievoordeel ten opzichte van een gas gestookte CV-ketel, wordt daardoor kleiner. Een gasketel gebruikt namelijk nooit energie in de zomer. De andere kanttekening is dat het koelen tot een beperkte mate mogelijk is. Wanneer u namelijk te sterk gaat koelen, kan er condensvorming op uw vloer ontstaan. Water kan schade veroorzaken aan leidingwerk in de vorm van roest, of uw vloer of plinten beschadigen. Een traditionele airconditioning kan een ruimte sterker koelen.

Een water/water warmtepomp, die gebruik maakt van de temperatuur van de aarde, kan in de zomer kosteloos koelen.

warmtepomp koelen


10.

Warmtepomp investering

Terugverdientijd

Met de installatie van een lucht/water warmtepomp in een nieuwbouwproject is een terugverdientijd mogelijk van 2 jaar, bij bestaande bouw is dit 5 jaar.

Bij nieuwbouw kan er vanaf de tekentafel al rekening gehouden worden met komst van de warmtepomp. Zo kan er vloerverwarming worden toegepast of laag temperatuur radiotoren, maar kan ook het huis direct goed worden geïsoleerd. Op die manier heb je minder zware capaciteit lucht/water warmtepomp nodig en is de terugverdientijd ook korter. De terugverdientijd is het verschil tussen de kosten van de lucht/water warmtepomp en een gasketel, gedeeld door de besparing per jaar.

Bij bestaande bouw moet er al dan niet extra geïsoleerd worden of nieuwe laag temperatuur radiatoren worden opgehangen. Er kan ook gekozen worden om dat niet te doen en met een hoog temperatuur warmtepomp te werken, waardoor de besparing iets minder groot is. De terugverdientijd is daardoor in beide gevallen langer dan bij nieuwbouw.

Dankzij de subsidie die u krijgt op veel lucht/water warmtepompen, is de aanschaf interessanter. Wij bij Klimaatexpert.com weten welke warmtepomp in aanmerking komt voor deze subsidie. Wat de exacte terugverdientijd is, verschilt per situatie en kunnen wij op voorhand voor u uitrekenen.

Warmtepomp terugverdientijd


 

Nog meer weten over de warmtepomp? Wij hebben alles wat u moet weten over verzameld op deze pagina:

Warmtepomp overzichtspagina

Daar gaan we dieper in op de materie en leggen we u alles uit over een warmtepomp, zoals verschillende warmtepompen, warmtepomp in combinatie met zonne-energie en nog veel meer.

Delen van dit bericht wordt gewaardeerd!

Waar kunnen we u mee helpen?

Onze Klimaatexperts geven zo snel mogelijk antwoord

Meepraten? Reageer hier:

Anderen bekeken ook:

"Dankzij Klimaatexpert is het energielabel van ons kantoorgebouw verbeterd en zijn onze lasten verminderd dankzij een lager energieverbruik."

Marcel Spierings, KSR

"De mogelijkheden op het gebied van warmtepompen zijn zo divers, dat wij door de bomen het bos niet meer zagen. Klimaatexpert heeft ons adequaat geadviseerd en met een exploitatiebereking wisten we van te voren precies waar we aan toe waren. We zijn blij met het eindresultaat en onze energierekening!"

Kees van Poppelen, Harderwijk

"In mijn enthousiasme, en met een behoorlijke dosis 'eigenwijsheid', en ook weinig begrijpend over de standaard bouwprocessen, ben ik aan de slag gegaan. Gelukkig heb ik een aantal mensen ontmoet die mij geholpen hebben met de realisatie van een energie neutraal gebouw." 

Mike Lubbersen, Grayle, leverancier van zonne-energiesystemen

"Een winkelpand werd maar niet verhuurd, totdat wij besloten het te verduurzamen. Klimaatexpert heeft ons perfect geadviseerd en de doelstellingen snel gerealiseerd."

Hugo Braaf, Ten Cate Bedrijfshuisvesting

"Vanwege het platte dak, waren hete zomernachten geen pretje in onze slaapkamers. We slapen nu weer heerlijk. Nooit geweten dat je met een airco ook energiezuinig kan verwarmen."

Bernadette Langehuijzen, Veenendaal